Home > Morgonrapport: Index försiktigt över motståndsnivå, fortsätter rekylen?

Morgonrapport: Index försiktigt över motståndsnivå, fortsätter rekylen?

God fredagsmorgon!

Veckan går mot sitt slut och indexet har återhämtat sig från inledande nedgångar. Gårdagen avslutade starkt och ledande terminer pekar på att vi fortsätter uppgången under fredagens inledande handel. USA stängde gårdagen på plus, där S&P500 noterades en ökning på 0,88 % och teknik-tunga Composite steg 0,41 %. Asiens börser tar vid uppgången där hang seng stiger 1,72 % och Nikkei 1,28 %.

Oljan som har haft en tyngre period bakom sig verkar ha hittat kraft igen där både BRENT och WTI handlas till över 50 dollars markeringen.

 

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Sista handelsdagen för veckan väntar och indexet har under veckan handlats volatilt. Förra fredagens dåliga statistik över arbetsskapandet i USA följde med spekulationer om fortsatt ränteavvaktande och eventuellt nya stimulanspaket. Detta skapade en riskvilja hos investerarna som kört OMXS30 från drygt 1400 punkter till gårdagens stopp på 1464,5 punkter.

OMXS30 historisk 1 år. Candle-stick upplösning 1 dag. Vi har nått över motståndsnivån 1460, nu återstår att se om signalen var falskt eller om vi kan börja blicka mot 1510 punkter
OMXS30 historisk 1 år. Candle-stick upplösning 1 dag. Vi har nått över motståndsnivån 1460, nu återstår att se om signalen var falskt eller om vi kan börja blicka mot 1510 punkter

Men uppgången har efter inledande rally kommit av sig något och indexet har handlats i sidled kring motståndsnivån 1460. I gårdagens handel med en sen uppgång på 0,86 % och omsättning på 15 miljarder kronor handlades enligt veckans typiska handelsmönster. Indexet stängde däremot över 1460 punkter vilket har varit den motståndsnivå som indexet inte lyckats jobba sig över under veckan. Däremot skedde detta med en låg omsättning, vilket skulle kunna tyda på en falsk köpsignal. Men indexet stängde även nära dagshögsta vilket talar för en positiv syn på börsen inför kommande dag. Återstår att se vilken av dessa signaler som lyser starkast och får genomslag. Fredagens handel blir således en viktig dag om vi ser större rörelser, går vi ner tyder det på att 1460 motståndet fortfarande är starkt, men om vi på ett övertygande sätt fortsätter upp kan vi rikta blickarna mot 1500-1510.

 

Alcoa, världens näst största aluminium-företag rapporterade igår kväll, resultatet var svagt. Resultat per aktie var 0,07 dollar mot förväntade 0,13. Försäljningen låg på det förväntade 5,75 miljarder dollar.

Alcoa brukar räknas som ett startskott på höstens rapportperiod och denna rapportsäsong kommer med stor sannolikhet att bli intressant. Senaste börsoro har skapat en osäkerhet hur bolagen har klarat den sviktande globala efterfrågan samt Kinas sviktande tillväxt.

Efter en smygstartande inledning med rapporter från Skistar, MQ och Kappahl bjuder nästa vecka på allt fler rapporter. Främst från utlandet med storbanker i fokus. Credit Suisse ryktas i dagarna ta in en substantiell summa i nytt kapital för att säkra högre kapitalkvoter och som följd av för höga kostnader i omstruktureringsarbetet. Kan detta påverka synen på övriga världens banker? Under nästa vecka får vi bättre koll i och med rapporterna. För svensk del startar rapportsäsongen på riktigt med SKF nästa fredag. Spännande!

Veckans sista handelsdag bjuder bland annat på rapport från Öresund klockan 8.00.
Makronyheter är bland annat norsk KPI för september. Kärninflationen ligger över Norges Banks inflationsmål och väntas ha stigit ännu mer till 3,0 %. Trots ökande inflation och en faktiskt existerande inflation sänktes styrräntan senast. Fokus ligger istället på den sviktande tillväxten till följd av det låga oljepriset vilket var huvudanledningen till att styrräntan sänktes.

IMF har höstmöte i Lima, Peru där världens tyngsta ekonomiska beslutsfattare möts för att diskutera den ökande osäkerheten samt den globala konjunkturen.

Fredagens makrohållpunkter:

– Svensk Handel Stil: blixtindex kl 6.00
– Frankrike: industriproduktion augusti kl 8.45
– Norge: KPI september kl 10.00
– USA: importpriser september kl 14.30
– USA: grossistlager augusti kl 16.00

Ha en trevlig helg!

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Norge: KPI september

Kärninflationen ligger redan över Norges Banks inflationsmål och väntas ha växlat upp ytterligare i september, till 3,0%. Spotinflationen är dock inte i fokus för Norges Bank, som i stället oroas sig över vikande tillväxt, vilket fick dem att sänka styrräntan i september.

IMF: höstmöte i Lima, Peru

Världens tyngsta ekonomiska beslutsfattare möts i Lima i tider av stegrad osäkerhet om den globala konjunkturen.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en något svajig start på torsdagen letade sig Stockholmsbörsen in på fastare plusmark. De större europeiska handelsplatserna hamnade också ovanför nollstrecket.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,9 procent upp på nivån 1.464,5. Omsättningen nådde 15 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Börsen har sen förra veckan studsat upp mot 1.460-nivån för OMXS30 och har de senaste dagarna tagit en paus kring just denna nivå. Det är lite bottentendenser i många verkstadsaktier och jag är försiktigt positiv till den kommande utvecklingen inför rapportperioden, som drar igång om ett par veckor”, kommenterade Erik Hansén marknadsanalytiker på IG för Nyhetsbyrån Direkt.

På Europakartan minskade tysk export över 5 procent i augusti – den största minskningen sedan 2009 och mycket mer än väntat. Vidare meddelade Deutsche Bank bland annat att det gör stora nedskrivningar i det tredje kvartalet vilket kan göra att utdelning uteblir.

Från andra sidan Atlanten var antalet nyanmälda arbetslösa i USA lägre än väntat.

På svenskt börsgolv hamnade biometribolaget Fingerprint Cards återigen i händelsernas mitt med besked om ett försäljningsmässigt oväntat starkt tredje kvartal. Det gör att årets försäljningsprognos höjs från cirka 2,5 miljarder till över 2,5 miljarder kronor. Aktien steg 6,5 procent.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade vd Jörgen Lantto att framför allt den andra halvan av det tredje kvartalet var starkt.

”Det fortsätter att växa kan vi konstatera, framförallt under andra halvan av det tredje kvartalet har vi fått in många stora order”, sade han.

SCA återhämtade sig från onsdagens nedgång och steg drygt 1 procent. Ericsson var näst mest omsatt och klättrade 1,6 procent.

Bland vinnarna inom OMX30 återfanns Assa Abloy som avancerade 3 procent medan Lundin Petroleum hamnade i botten, -2,6 procent. För oljebolagets del har UBS sänkt sin rekommendation till sälj och menade att värderingen var för hög.

Teleoperatörerna Telia Sonera och Tele2 gick åt motsatta håll: Telia Sonera steg 1,6 procent och bidrog till indexlyftet medan Tele2 tyngde, -1,2 procent. Enligt vad en mäklare uppgav för Direkt berodde det på att en stor aktör på marknaden sålde Tele 2-aktier för att köpa Telia-aktier.

Detaljhandelssektorn lättade på rapportförlåten under torsdagen.

Kappahl steg kraftigt efter sin rapport som inte var så dålig som marknaden befarat. Aktien steg närmare 14 procent men är sedan årsskiftet ned 40 procent.

Venue Retail Group backade kring 7 procent efter en ökad förlust och minskad omsättning under kvartalet.

Läkemedelstillverkaren Recipharm backade 4,5 procent. Bolaget aviserade ett svenskt sparprogram.

Nexam rusade nära 12 procent efter en order på 1,5 miljoner kronor.

Börsnykomlingen CLX stod för en riktigt lyckade debut då den slutade på 75 kronor. Alltså en uppgång på 27 procent jämfört med teckningsnivån på 59 kronor.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1464,49
551,250
3224,96
9993,07
6374,82
2013,43
4810,79
18373,94
22738,36
1,1281
9,3021
8,2443
50,46
53,88
0,00%
-1,46%
-0,04%
0,23%
0,61%
0,88%
0,41%
1,28%
1,72%
0,01%
0,06%
0,03%
2,06%
1,56%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.