Home > Morgonrapport: Inflationen tillbaka i EMU? Sista chansen för Grekland? Dags för OMXS30 att välja väg?

Morgonrapport: Inflationen tillbaka i EMU? Sista chansen för Grekland? Dags för OMXS30 att välja väg?

God morgon! 

Japanska räntor stiger på onsdagen, medan Tokyobörsen pekar svagt nedåt och yenen har stärkts strax under 124 mot dollarn. Japans inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 51,5 i maj, från 51,3 i april.

Sayuri Shirai, ledamot i Bank of Japans styrelse, sade i ett tal under natten mot onsdagen att den underliggande trenden i Japans inflationstakt väntas stiga stadigt och röra sig närmare 2 % mot slutet av räkenskapsåret 2016 och tillade att BOJ bör behålla den nuvarande policyn.

Även Kinas tjänste-PMI steg i maj, till 53,5 från 52,9 månaden före. Det var den högsta nivån sedan i september 2014. Shanghai handlas dock ned på morgonen, men Hong Kong upp.

Onsdagen är en tung makrodag, med bland annat räntebesked från ECB, OECD:s vårprognos och amerikansk statistik över privat sysselsättning och handelsbalans. Här hemma publicerar Riksbanken sin stabilitetsrapport och Silf/Swedbank sitt inköpschefsindex för tjänstesektorn. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Vi nämnde i gårdagens morgonrapport att förbättrade inflationsutfall i eurozonen kan få marknaden att fundera på hur obligationsmarknaden skulle vara utan ECB:s enorma stödköp på plats. De flesta, inklusive ECBs ledamöter, uttrycker sig som högst säkra på att programmet minst kommer att fullfölja planen till september 2016, men saker kan ändras kvickt.

Det är inte enorma rörelser som krävs för att brist på inflation snabbt skulle vända till för hög inflation, dessutom råder det viss osäkerhet på hur jämförelsesiffrorna från efter fallet i oljepris förra året kommer att slå. Att inflationen skulle sticka iväg är det dock få som oroar sig över i nuläget, men det kan has i åtanke att ECB helt klart inte skulle kunna sitta och rulla tummarna och fortsätta på samma spår i ett sådant scenario.

Nu är vi dock långt ifrån på sådana nivåer; inflationstakten i euroområdet steg till 0,3 % i maj från 0,0 % i april, enligt Eurostats snabbestimat, första gången på ett halvår som prisförändringen var positiv. Kärninflationen (exklusive energi, livsmedel, alkohol/tobak) steg till 0,9 % från 0,6 %, väntat var 0,7 %.

Europaräntorna steg på detta besked, tyska räntor var vid svensk stängning 3-13 punkter upp, med störst rörelser i långa löptider. Tyska tioåringen gick upp till 0,66 % och närmar sig därmed toppen från i mitten av maj. Kringliggande länders papper steg i stort sett lika mycket, förutom grekiska räntor som sjönk efter optimism kring Trojkans erbjudande för Grekland att svara på under en telefonkonferens som påbörjas 16:30 idag.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

När det gäller OMXS30 balanserar indexet vidare strax ovanför 1635 med stöd igår från 100-dagars glidande medelvärde, men med momentum som dessvärre inte övertygar. Vid ett brott nedåt kan det rinna iväg snabbt mot 1560 och mer därtill.

Vad vi i närtid ser som eventuella triggers för uppgång skulle vara positiva besked från Grekland, men frågan är om detta motiverar uppgång eller snarare en utebliven nedgång. Därefter är det amerikanska sysselsättningsdatan på fredag som har möjlighet att driva börserna. Att Mario Draghi håller presskonferens idag är givetvis också intressant. Makrohändelser kräver dock allt som oftast understöd från handelsvolymer av optimistisk sort, detta är dessvärre något som fortsatt uteblivit.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn maj
I april sjönk tjänste-PMI oväntat till 53,9, från 57,2 i mars. Enligt Silf/Swedbank var nedgången bred, samtliga delindex gav negativa bidrag och index för sysselsättning noterades under 50 för första gången sedan januari 2014. Enligt SME Direkts enkät väntas nu en ökning till 55,4 i maj.

kl 9.30: Riksbanken: publicerar finansiell stabilitetsrapport
I föregående rapport, i december, bedömde Riksbanken att det finansiella systemet fungerade väl, men påpekade samtidigt sårbarheter i strukturen. Faktorer som kunde leda till störningar var högt risktagande på globala finansmarknader och skuldsättningen hos svenska hushåll.

Riksbanken rekommenderade i december att FI skulle tidigarelägga införandet av ett bruttosoliditetskrav för svenska banker och införa amorteringskrav på bolån, men har i båda fallen fått nobben (av olika skäl). Riksbanken har nu aviserat att rapporten ska få en ny utformning, kortare och med tydligare fokus på aktuella ämnen. Huvudtema för denna rapport är ”Risker med hushållens skuldsättning”.

kl 9.30: SCB: partisympatiundersökning
Olika privata mätningar tyder på att skillnaderna mellan blocken har minskat, och i vissa fall vänt till Alliansens fördel. Trenden för Socialdemokraterna har varit svag medan i första hand Moderaterna och Sverigedemokraterna stärkt ställningarna sedan valet.

kl 10.00: EMU: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) maj
Enligt preliminära data sjönk tjänste-PMI till 53,3 i maj, från 54,1 i april.

kl 10.30: OECD: Economic Outlook
I november pekade prognoserna mot att BNP i OECD-länderna skulle öka 2,3% 2015 och 2,6% 2016. Ekonomerna talade om att tillväxten förbättras, men att skillnaderna mellan länderna var stora och nedåtriskerna övervägde.

kl 11.00: EMU: arbetslöshet april
Arbetslösheten har visserligen sjunkit i snart två år, från en topp på 12,1 procent våren 2013, men det går plågsamt sakta. Nivån har parkerat på 11,3 procent sedan i januari och väntas ha legat kvar där även i april.

kl 13.45: ECB: räntebesked
Inga policyförändringar väntas nu, fokus riktas mot ECB-chefens uttalanden vid den efterföljande presskonferensen.

kl 14.15: USA: ADP sysselsättning privat sektor maj
Relativt välbevakad indikator inför fredagens officiella sysselsättningsdata, men inte alltid så träffsäker. I april steg sysselsättningen i privat sektor med 169.000 personer enligt ADP, medan den officiella statistiken visade +213.000. Prognoserna pekar nu mot att ADP ska redovisa +200.000 i maj.

kl 14.30: USA: handelsbalans april
I mars ökade underskottet oväntat kraftigt, till 51,4 miljarder dollar, när importen skiftade upp, +7,7%, efter en svag utveckling i början av året (mycket beroende konflikten i västkusthamnarna). Exporten steg dock endast 0,9 procent i mars, och frågan är den kan ha visat en bättre återhämtning i april. Prognoserna pekar mot att underskottet ska ha minskat till 44,0 miljarder dollar i april.

kl 14.30: ECB: pressträff med Mario Draghi
Commerzbank: ”ECB-chefen Draghi kommer troligen betona att centralbanken kommer att till fullo implementera QE-programmet eftersom den ekonomiska återhämtningen annars skulle riskeras. Trots allt, ECB ser ännu ett antal nedåtrisker, och i motsats till vad den sagt tidigare kommer centralbanken troligen inte höja sina tillväxtprognoser”.

kl 16.00: USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn maj
Kom in högre än väntat, på 57,8, i april. ISM noterade ettt förbättrat ekonomiskt klimat och fortsatt stabilitet i affärsförhållandena. I maj väntas index ha sjunkit svagt, till 57,0.

kl 20.00: Fed: Beige Book
Den regionala konjunkutrapporten utgör underlag inför Federal Reserves FOMC-möte den 16-17 juni. Fed har dörren på glänt för ”liftoff” (en första räntehöjning) vid det mötet, men få bedömare tror att det det verkligen blir aktuellt redan då.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade på tisdagen och stor uppmärksamhet riktades fortsatt mot det grekiska dramat och landets förhandlingar med långivarna.

På aktiesidan var det många som trängdes på förlorarsidan i Stockholm, medan teleoperatörer och dagens valutavinnare SSAB begränsade nedgången.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,7 procent till 1.639 och omsättningen stannade till slut på cirka 15,4 miljarder kronor.

Svagt inom OMXS30 gick Swedish Match och Skanska, som backade med 2,3 respektive 1,6 procent. Andra aktier som tyngde var SCA, Atlas Copco och Swedbank.

Tappet för Swedish Match var en följd av att tobakssektorn på kontinenten gick svagt. En kanadensisk domstol har dömt tre tobaksbolag till att betala totalt motsvarande 107 miljarder kronor i skadestånd till rökare och före detta rökare. Anledningen är att bolagen inte anses ha varnat tillräckligt för riskerna med rökning. Swedish Match, som inte säljer några cigaretter, fick inget frikort för detta utan drogs med nedåt.

Bäst bland storbolagen gick SSAB, som drog nytta av att dollarn försvagades kraftigt mot kronan och steg med 2,5 procent. Bolaget köper råvarorna malm och kol i dollar och gynnas av en stark krona mot dollarn.

Utanför OMXS30 hamnade Elekta åter i fokus då bolagets rapport presenterades – och det blev ännu en sorgens dag för aktien. Plumparna var en rejäl utdelningssänkning till 0:50 kronor per aktie (väntad utdelning enligt SME Direkt var 1:71 kronor) samt en svag försäljningsprognos. För att vända den negativa utvecklingen har bolaget initierat ett omfattande åtgärdsprogram.

”Vi ska se till att våra befintliga produkter ska hamna hos kund, vi måste få bättre snurr på aktiviteterna och det är definitivt försäljning och marknadsföring som har prioritet nummer ett. Vi måste komma närmare våra kunder. Vi har ett antal relativt kortsiktiga program som ska se till så att vi gör detta. Sedan jobbar vi även med ett kostnadsbesparingsprogram”, sade nygamla vd:n Tomas Puusepp till Nyhetsbyrån Direkt.

Elektaaktien fortsatte sin resa nedåt och backade 9,6 procent.

Spelbolaget Betssons vd Magnus Silverberg avgår för att bli vd för Bisnode. Betssonaktien, som initialt föll 4 procent, återhämtade sig en aning under dagen och stängde på minus 2,7 procent.

Scibase, dagens nykomling på First North och tillverkare av diagnosinstrument för misstänkt hudcancer, stängde första handelsdagen till kursen 47:60 kronor – lägre än teckningskursen 50 kronor. Detta trots att nyemissionen i samband med noteringen blev kraftigt övertecknad.

Net Ent har fått lokala spellicenser i Spanien av den ansvariga spanska myndigheten och företaget ser detta som en viktig framgång. Aktien backade trots detta 0,8 procent.

Surdegen Eniro vaknade på tisdagen till liv med ett ryck och lyfte 6,9 procent utan några offentliggjorda nyheter. Avanza var största nettoköpare i aktien. Likaledes krisdrabbade BE Group steg också, med 5,6 procent, och där mäklade Carnegie vid 17-tiden på eftermiddagen en storpost motsvarande 2,4 procent av aktiekapitalet.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1638,65
587,500
3561,89
11328,80
6928,27
2109,60
5076,52
20485,30
27670,71
1,1169
9,4135
8,4293
60,87
65,09
-0,66%
1,02%
-0,37%
-0,94%
-0,36%
-0,10%
-0,13%
-0,28%
0,74%
0,15%
0,04%
-0,13%
-0,64%
-0,61%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto