Home > Morgonrapport: Inflationsförväntningar från Sverige, samt inflationsiffror och FED-protkoll från USA!

Morgonrapport: Inflationsförväntningar från Sverige, samt inflationsiffror och FED-protkoll från USA!

OMXS30 steg omkring 1 procent efter positiva tongångar i såväl Asien som USA. Igår fortsatte de amerikanska börserna att stiga och Asien har under natten utvecklats blanadat. Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder dagens handel på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen steg efter positiva signaler från Asien under natten till tisdagen, där uttalanden från Kinas president pekade i riktningen mot reformer för att öppna upp landets ekonomi, för att sänka importtullar på bland annat immateriella rättigheter. En punkt som Trump har tryckt väldigt hårt på senaste tiden. Nu verkar det som om att Kina öppnar upp för att mildra oron för handelskrig på riktigt, och om Trump följer i samma spår eller ser sin chans att få övertag får vi vänta och se.

OMXS30 steg drygt 1 procent till nivån 1526,8, och handlades under omsättning av 13,6 miljarder kronor. SSAB steg 3,7 procent vilket var den aktie som steg med i storbolagsindexet. Även Boliden och Volvo gick starkt samt övriga verkstadssektorn. Telia backade däremot 1,2 procent efter att ha misslyckats med att förvärva norska Broadnet.

Idag väntar en spännande makrodag med fokus på inflationsförväntningar och amerikanska inflationssiffror.

Vi börjar med de svenska inflationsförväntningarna från penningmarknadens aktörer. Här har förväntningarna nu landat kring 2 procent för både 1, 2 och 5 års sikt, vilket skapar förtroende att riksbankens penningpolitik kommer att nå målen relativt snart. Avvikelser här kan skapa rörelser på kronan och marknadens tro på riksbankens planerade räntehöjningar.

 

I USA har inflationen varit under FEDs mål om 2 procent. Trots det har FED höjt räntan i den utstakade takten. Nu väntas KPI på oförändrat på månadsbasis och en stigning om 2,4 procent på årsbasis. Den viktigare kärn-inflationen, väntas stiga 0,2 procent på månadsbasis och 2,1 procent på årsbasis. FED har en mer dynamisk approach på det ekonomiska läget än exempelvis riksbanken, då de även har ett sysselsättningsmål att ta hänsyn till. Sysselsättningen är i stort sett på full sysselsättningsnivå, vilket drar ner synen på att FED ska fortsätta med stimulanser.

Från FED får vi även protokoll från det senaste penningpolitiska mötet där beslut fattades att höja räntan. Spännande!

OMXS30 följer fortsatt övriga världens börser där handelshindrens vara eller icke vara står fortsatt i fokus. Igår kom positiva signaler från Kinas president men det handlar om saker som först kommer att göras på lång sikt. Att öppna upp landet för att skapa ett bättre klimat för utländska investerare kommer att ske gradvis för att regimen ska ha kontroll på läget. På det stora hela är oron och effekterna av handelshindren något överdrivna för börsen. Problemet i sig är inte handelshindren, alla vet att de är dåliga för ekonomin men så länge de hålls inom en rimlig nivå kan aktörerna fortfarande beräkna och ta hänsyn till effekterna. Riskerna handlar istället om vart det ska stanna, osäkerheten i att ett handelskrig ska bryta ut skapar rörelserna på marknaden och varje signal som kan ge insikter i hur utvecklingen fortlöper är det som driver börserna och sentimentet i nuläget. Därför får vi dessa varannan-dag börs med optimism och pessimism som skiftar snabbt.

På sikt är trenden fortsatt negativ, och med återhämtningar som handlas likt den igår, med låg omsättning, så finns det inget som tyder att börsen ska vända snabbt uppåt. Snarare förstärks det långsiktiga negativa läget framförallt när OMXS30 har svårt att forcera kortsiktiga motstånd. OMXS30 står nu till ett kortsiktigt motstånd kring nivån 1528. Säljsignaler får OMXS30 om cirka 1510 bryts samt 1480. Nivån kring 1480-1490 är ett långsiktigt stödområde som hittills har stått fast. Klart är att OMXS30 laddar för större rörelser i närtid, frågan är bara åt vilket håll?

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: maskinorder februari kl 1.50

 • Kina: KPI och PPI mars kl 3.30

 • AF: arbetslöshet mars kl 8.00

 • Storbritannien: industriproduktion februari kl 10.30

 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat mars kl 13.00

 • USA: KPI mars kl 14.30

 • RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20

 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 •  ECB: Mario Draghi talar kl 13.00
 • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar under rubriken ”Är E-kronor pengar?” kl 18.00

 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 20-21/3 kl 20.00

 • Polen: räntebesked

 • Kantar Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadens aktörer kl 8.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på tisdagen sedan försonliga tongångar från Kinas president Xi Jinping lättat på oron för ett nära förestående handelskrig. Positiva signaler gällande ett permanent europeiskt undantag från de nya amerikanska stål- och aluminiumtullarna bättrade också på börshumöret.

Mekonomen föll efter en vinstvarning och Skanska tappade mark i spåren av en negativt hållen investmentbanksanalys.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1 procent till nivån 1.526,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 13,6 miljarder kronor.

Utvecklingen var likartad i övriga Europa. I Tyskland steg DAX-index med 1,1 procent med fordonstillverkare som draglok och i London bidrog gruvbolagen till att FTSE 100 lyfte ungefär lika mycket.

Kinas president Xi Jinping lovade i ett tal på tisdagen att landet ska verka för att öppna sina marknader och bland annat sänka importtullarna på bilar, förstärka skyddet för immateriella rättigheter och förbättra investeringsmiljön för utländska företag. Talet stod i kontrast till uppgifter från Bloomberg News om att handelssamtalen mellan USA och Kina bröt samman i förra veckan.

I Stockholm toppades storbolagsindexet av ståltillverkaren SSAB, som steg 3,7 procent. De större konkurrenterna klättrade också på de europeiska handelsplatserna. Enligt Jyrki Katainen, EU-kommissionens vice ordförande för tillväxt och investeringar, går det framåt i kommissionens diskussioner med USA om undantag från de nya stål- och aluminiumtullarna, och EU har förhoppningar om att få ett permanent undantag.

Även gruvsektorn var generellt stark mot bakgrund av stigande basmetallpriser, med Boliden upp 2 procent och Lundin Mining upp 2,4 procent. Råoljepriserna gick i samma riktning med Nordsjöoljan åter över 70 dollar per fat, vilket hjälpte Lundin Petroleum till en uppgång om 2,3 procent.

Rejält upp var det även för Volvo, plus 3,3 procent, samt för en rad verkstadsbolag som Atlas Copco, SKF och Sandvik, som alla avancerade omkring 2 procent. DNB har höjt sin rekommendation för lastbilstillverkaren till behåll från tidigare sälj.

Svagast i OMXS30 var Skanska, med en nedgång på 1,6 procent. UBS har återupptagit sin bevakning av byggjätten med en säljrekommendation, bland annat mot bakgrund av lägre svenska bostadspriser.

I samma riktning gick teleoperatören Telia sedan bolaget inte lyckats förvärva norska Broadnet. Fiberoperatören såldes i stället i en internaffär mellan olika fonder hos riskkapitalbolaget EQT. Telia backade 1,2 procent.

Utanför OMXS30 föll bilservicekedjan Mekonomen efter en vinstvarning. Svag försäljning för digitalradio i Norge har påverkat det första kvartalet negativt, varför en nedskrivning hotar. Dessutom har valutakursutvecklingen missgynnat bolaget under perioden, uppgav Mekonomen. Aktien sjönk drygt 7 procent.

Bland vinnarna fanns detaljhandelsbolaget Venue Retail Group. Aktien steg 10 procent efter en stark rapport, som bland annat visade att försäljning i jämförbara butiker ökade efter en framgångsrik julhandel.

Bioteknikbolaget Biotage steg 9 procent sedan Danske Bank har höjt sin rekommendation till köp från behåll.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1526.76
3438.78
12397.32
2656.87
24408
7094.3
21741.52
30960.72
1.24
10.26
8.3
65.36
70.76
1.02%
0.7%
1.11%
1.67%
1.79%
2.07%
-0.24%
0.75%
0.07%
0.08%
0.02%
-0.23%
-0.39%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.