Home > Morgonrapport: Inflationsförväntningarna en måttstock på förtroendet, är riksbankens prognos återigen ur kurs?

Morgonrapport: Inflationsförväntningarna en måttstock på förtroendet, är riksbankens prognos återigen ur kurs?

God Morgon

Vi inleder dagen med starkare Kina-statistik, där både KPI och PPI var bättre än förväntat. KPI landade på 1,5 % och PPI sjönk till -5,9 %. Men de asisatiska börserna sjunker svagt på beskedet. Hang Seng backar 1,10 % och Nikkei backar 0,45 %. Japansk maskinorder steg oväntat mycket, 10,7 % i jämförelse med september månad, vilket var klart över förväntningarna.

USA stängde igår ner 0,64 % på S&P500 indexet, svenska marknaden väntas öppna svagt ner enligt ledande svenska terminer.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Tungt säljtryck på stockholmsbörsen igår vilket gav ett mindre ras på 2,64 %. Det som tyngde var morgonens dåliga kina-statistik och gruvbolagsjättar utomlands som slopade utdelning och reviderade ner investeringsprognoser. Något som inte bådar gott för det eventuella julrallyt är att stödnivån 1480 och framförallt 1460 punkter bröts. Nu återstår att se om brytningen under 1460 var falsk eller inte, således borde det komma en rekyl upp över dessa nivåer inom kort. Omsättningen var relativt hög kring 19 miljarder kronor på stockholmsbörsen, men för att ge en riktigt övertygande säljsignal hade vi gärna sett en högre omsättning för att befästa det negativa trycket.

OMXS30 stannade till slut vid 1454,99 punkter vilket var strax ovanför dagslägsta nivåer vid 1450 punkter.

OMXS30 i nedgång efter sämre kinastatistik och allmän riskjustering inför nästa veckas räntebesked från både FED och Riksbanken. Viktigt att vi återtar 1460 inom kort för att fortsatt ha positiv syn på avslutningen på året.
OMXS30 i nedgång efter sämre kinastatistik och allmän riskjustering inför nästa veckas räntebesked från både FED och Riksbanken. Viktigt att vi återtar 1460 inom kort för att fortsatt ha positiv syn på avslutningen på året.

Fortsätter vi ner idag har vi ytterligare stödnivåer 1441, 1400 samt 1380 och 1369 som är den botten vi satte för året. Som tidigare sagt är marknaden nervös inför effekterna av räntebeskeden nästa vecka. Det är svårt att avgöra hur marknaden kommer att reagera vilket, i kombination med ECB-besvikelsen och sämre kina-statistiken har fått investerare att lätta på risknivån.

Efter förra veckans ECB-möte har pressen på Ingves lättats lite, eftersom Draghi inte kom med några överraskningar och Euron steg. Valutorna har varit en viktig faktor för riksbanken, och får de lite ostimulerad draghjälp tackar de nog för det. Men idag är det lite upp till bevis för riksbankens förtroende, idag presenteras TNS Prospera sin stora enkätundersökning om inflationsförväntningarna. Marknadens förväntningar på inflationen är central för alla riksbanker, förväntar samhället en annan inflationsnivå än från centralbankernas önskade kommer det bli svårt att uppnå en sådan nivå. Senast låg inflationsförväntningarna under riksbankens räntebana vilket inte är positivt. Den viktiga 5års inflationen sjönk till 1,7 % från 1,8 %. Nu återstår att se hur förväntningarna matchar riksbankens inflationsbana. För den stundande lönerörelsen kommer även löneförväntningarna i samma besked, någon som har trendat ner senaste åren. Även stort gap mellan arbetsgivare och arbetstagare noterades vilket kan leda till stökiga löneförhandlingar.

Till detta kommer statistiska centralbyrån med hushållskonsumtionen för oktober månad, som väntas öka till 2,7 % y/y från föregående månads 2,4 % y/y.

Nu på morgonen kom även KPI och PPI inflation från Kina, efter gårdagens negativa import och exportsiffror föll marknaden markant, nu väntas en rekyl upp till 1,4 % för KPI samt fortsatt fall i PPI till -6,0 % y/y. PPI sjönk med -5,8 % och KPI steg med 1,5 %. Svagt över förväntan på båda.

Övrig makroagenda under dagen är som följer:

– Japan: maskinorder oktober kl 0.50
– Kina: KPI, PPI november kl 2.30
– Estland: BNP (def) 3 kv kl 7.00
– Tyskland: handels-, bytesbalans november kl 8.00
– SCB: hushållskonsumtion oktober kl 9.30
– SCB: näringslivets produktion oktober kl 9.30
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– USA: grossistlager oktober kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Idag kommer även ett av de mest hypade bolagen i år, Fingerprint Cards, med omsättningsprognos för nästa år. Förväntningarna är höga och flera bedömare spår en omsättning mellan 6-8 miljarder kronor. Det stora intresset väntas skapa volatilitet vid beskedet som släpps klockan 13.00 idag. Jag tror att om prognoserna hamnar i det lägre av ovan nämnda intervall så blir marknaden besviken, intresset och omsättningen är så stor att många investerare nog förväntar sig en riktig superprognos. Återstår att se! 13.00 släpps informationen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten

Tung information inför Riksbankens räntemöte i december. Förra gången för tre månader sedan bjöd den på ytterligare ett bakslag för Riksbanken. De viktigaste femåriga inflationsförväntningarna sjönk till 1,7% från 1,8%. Mätt med två decimaler var de rekordlåga 1,69%. De kortare inflationsförväntningarna låg samtidigt kvar på låga nivåer.

Inflationsförväntningarna bland penningmarknadens aktörer, som redovisas månadsvis, har stigit på ett och två års sikt i år medan femårsförväntningarna planat ut på 1,8%.

Denna undersökning innehåller dessutom löneförväntningar från arbetsmarknadens parter, viktigt inför stundande avtalsrörelse. Löneförväntningarna har trendat nedåt de senaste åren och i den förra mätningen noterades låga förväntningar och stora skillnader mellan arbetsgivare och arbetstagare.

kl 9.30: SCB: hushållskonsumtion oktober

Ökade 2,4% y/y i september. Swedbank tror på god konsumtionslust hos hushållen och en uppväxling till 2,7% i oktober.

kl 21.00: Nya Zeeland: räntebesked

De flesta bedömare är inställda på att styrräntan sänks till 2,50% från 2,75%, efter att centralbanken RBNZ i samband med förra räntebeslutet lät meddela att en ytterligare räntesänkning verkar lämplig.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk med emfas under tisdagen och hamnade i europeisk strykklass.

På den internationella scenen tyngde svag kinesisk handelsstatistik och gruvbolagsjättar agerade lök på laxen i och med slopade utdelningar och sänkta investeringsprognoser.

”Det blev en av årets svagaste dagar efter dålig statistik från Kina och fallande råvarupriser. Lite överdrivet och egentligen ingenting nytt, men det är lätt att man dras med i det negativa humöret. Allokeringsmässigt ser börserna i Europa mer attraktiva ut än USA som går mot en räntehöjning” kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, tisdagens handel för Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 2,6 procent lägre till nivån 1.455. På Stockholmsbörsen omsattes aktier för närmare 19 miljarder kronor.

Två nyheter från gruvjättar underströk det svåra läget i branschen: Anglo American beslutade att inte ge någon utdelning i år eller nästa år, och Rio Tinto sänkte sina investeringsprognoser ytterligare.

På svenskt börsgolv hamnade alltså föga överraskande råvaru- och gruvutrustningsbolag i botten. Boliden sjönk 3,6 procent, medan Sandvik och SSAB båda noterade nedgångar på 3,5 procent. Atlas Copco sjönk kring 4 procent.

Bland icke-cykliska bolag som Astra Zeneca och Telia Sonera märktes mindre nedgångar än index.

Lundin Petroleum slutade knappt 1 procent högre efter att oljepriset åkt jojo.

Alfa Laval tappade i mindre omfattning än verkstadssektorn överlag efter att ha fått näring av en köprekommendation från UBS.

Måndagsjumbon Electrolux var knappt 2 procent lägre. Nordea sänkte sin rekommendation till sälj efter misslyckandet att köpa General Electrics vitvaruverksamhet. Dock köprekommenderade Carnegie Electrolux-aktien.

Bland storbolag utanför OMXS30 backade Elekta 4 procent efter två dagars uppgång i spåren av fredagens rapport. Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation till undervikt.

Ica sjönk något efter att försäljningen i november stigit drygt 3 procent, vilket är ungefär samma takt som tidigare i höst.

Bland mellanstora bolag med svag kursutveckling återfanns rapporterande Sectra, vars installationskostnader för nya projekt drog ned lönsamheten under det senaste kvartalet. Aktien backade 3,5 procent. Klövern i sin tur tappade drygt 4 procent efter en rekommendationssänkning från SEB.

Dataspelsbolaget Stillfront rusade i sin First North-premiär till just under 70-strecket, 78 procent över teckningskursen på 39 kronor.

En annan First North-raket, bildskärmsteknikbolaget TC Tech fortsatte högre med en uppgång på hela 51 procent.

Bland aktier i tisdagens nyhetsflöde som rörde sig märktes Seamless, som backade 8,5 procent efter en aviserad nyemission, och Cybaero, som sjönk 5,6 procent efter att finanschefen lämnat bolaget. Hansa Medical föll 12,5 procent efter att storägaren Farstorps gård sålt aktier.

Oljebolaget Enquest steg runt 4 procent efter en produktionsrapport som vittnade om ökade volymer till lägre kostnader.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1454,99
539,030

10673,60
6135,22
2063,87
5098,24
19278,81
21806,36
1,0913
9,2723
8,4951

0,00%
-1,72%

-1,95%
-1,42%
-0,64%
-0,07%
-1,10%
-0,45%
0,20%
0,05%
-0,17%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.