Home > Morgonrapport: ”Inför morgondagens ECB-räntemöte; höga förväntningar ger risk för besvikelse…”

Morgonrapport: ”Inför morgondagens ECB-räntemöte; höga förväntningar ger risk för besvikelse…”

Det finns en risk att morgondagens ECB-räntemöte 13.45 blir en besvikelse för marknaden. Förväntansbilden är högt ställd, och endast omfattande tillgångsköp och QE-åtgärder kan rimligtvis förse marknaden med ytterligare bränsle för fortsatt uppgång. Men trenden är fortsatt uppåt och på sikt räknar vi med att nå 1422. I innevarande ögonblick kan det dock vara klokt att plocka bort en del spelmarker från bordet, ställa sig på sidlinjen, och invänta att den värsta krutröken lägger sig innan man agerar…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

En del av det överköpta tillståndet har nu avtagit för OMXS30-index
En del av det överköpta tillståndet har nu avtagit för OMXS30-index

OMXS30-index tillbringade större delen av gårdagen på sydligare breddgrader för att senare under dagens återhämta sig något och stänga på 1395,77 vilket motsvarar en blygsam nedgång på -0,26 %.

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”Det faktum att index för andra börsdagen i rad inte förmår etablera sig över fib-nivån 1405 är en svag kortsiktig varningssignal”.

Vi skrev vidare i gårdagens morgonrapport att ”En säljcykel lurar kring husknuten. Vore det inte för den försiktiga optimism som ett möjligt förhoppningsrally inför torsdagens ECB-möte medför hade vi intagit en betydligt mer baissad ställning”.

Vi fick alltså ett kortsiktigt svaghetstecken i måndags och vi har dessutom en pågående säljcykel som pressar oss nedåt. Samtidigt upplever vi inte att dessa två svaghetstecken ger särskilt mycket manöverutrymme för den kortsiktige aktören. Den övergripande känslan är ännu så länge att den pågående nedgången mer handlar om att pysa ur en del överskottsluft ur den uppsvällda ballongen, snarare än att spräcka den.

Andhämtningspauser av detta slag är vanliga i starkt trendande, överköpta marknader av den typ vi upplever för tillfället.

Och samtidigt som marknaden noterar en förhållandevis blygsam nedåtrekyl har vi en formidabel uppsjö av information under innevarande vecka som kan hjälpa eller stjälpa den pågående börsutvecklingen i ett nafs. Och även om det ter sig osannolikt just i detta nu är det inte otänkbart att nya spekulationer blossar upp inför morgondagens ECB-mötet som påverkar marknaden på ett dramatiskt sätt.

Intradagsdiagrammet för OMX visar varken bu eller bä för närvarande
Intradagsdiagrammet för OMX visar varken bu eller bä för närvarande

Men mest sannolikt är att marknaden fortsätter att vänta.

Det mest troliga är nämligen att allt flyter på helt enligt plan. ECB sänker till 90 % sannolikhet sin depositränta, marginalräntan och huvudrepan imorgon. Den stora frågan marknaden vill ha svar på är vad man beslutar om eventuella tillgångsköp och angående ett eventuellt tredje LTRO-paket.

Det är bara till att vänta och se.

Och vi ser ingen anledning att revidera vår marknadssyn. Gårdagens modesta nedgång har inte påverkat bilden nämnvärt. Vi bibehåller fortfarande målkursen 1422 punkter på sikt. Men vi tror fortfarande att de mest bekväma sittplatserna för tillfället återfinns på sidlinjen, i alla fall tills det värsta dammet har lagt sig och man kan börja urskönja konturerna av nästa marknadsrörelse.

Och det är framför allt två pusselbitar som behöver falla på plats…

Morgondagens ECB-räntemöte klockan 13.45 är den i särklass viktigaste hållpunkten i veckan. Fredagens sysselsättningsstatistik avseende maj månad (kl 14.30) från USA är näst viktigast, men då är Sverige stängt (nationaldag).

Norska riggoperatören Fred Olsen Energy börjar se intressant ut...
Norska riggoperatören Fred Olsen Energy börjar se intressant ut…

Men vi behöver förhoppningsvis inte vänta till morgonens ECB-möte innan stockholmsbörsen mäktar bjuda upp till dans.

Redan idag kommer en del makrosiffror att agera på, där ISM-siffran för tjänstesektorn (klockan 16.00) är den mest spännande siffran för placerarkollektivet att agera på, men även handelsbalansen från USA (klockan 14.30) kan röra om lite i grytan. Även Beige Book som presenteras av FED klockan 20.00 svensk tid kan vara värt att ögna igenom.

Vad talas det om i finanssverige när marknaden är så här ljummen då?

Inte särskilt mycket under gårdagen. Med tanke på frekvensen av mail och telefonsamtal fick man känslan av att många valde att ”jobba hemifrån”. En genomgående story som vi redan tidigare tagit upp i morgonrapporten är hur vansinnigt het obligationsmarknaden är. Sedan vi skrev om att det ryktades om nya obligationsfonder har flera lanserats, precis som vår kontaktperson hävdat. Bland de mer omtalade blev Spiltans Högräntefond och Skagens Credit.

Men vår källa tycker sig se tecken på att det kommer mera: ”Alla vill vara med och slåss om den saftiga kakan. 2014 blir obligationsfondernas Klondyke-ögonblick. Frågan är bara om det finns plats för så många aktörer när det mest hysteriska intresset väl börjar bedarra.”

Tyska Volkswagen samlar kraft...
Tyska Volkswagen samlar kraft…

I slutet av förra veckan sammanfattade en finansentreprenör med god mediavana sin syn på trenderna för året hittills:

”2014 har hittills för mig varit året då den väntade börsnedgången aldrig kom. Men året är inte över ännu. Det känns också lite som börspoddarnas år. Både Di, Nordnet och Avanza kör ju numera sina lösningar. De är alla bra. Jag tycker också att det är de sociala mediernas år. Såväl nätmäklarna som storbanker har ju i år också på allvar börjat ta nya grepp för att knyta till sig kundkategorier på smarta sätt. Kolla bara på Shareville. Även web-TV börjar komma på allvar nu, men där kanske det stora genomslaget kommer först under nästa år. Skall bli riktigt intressant att följa utvecklingen.”

Slutsats: Det finns en risk att morgondagens ECB-räntemöte 13.45 blir en besvikelse för marknaden. Förväntansbilden är högt ställd, och endast omfattande tillgångsköp och QE-åtgärder kan rimligtvis förse marknaden med ytterligare bränsle för fortsatt uppgång. Men trenden är fortsatt uppåt och på sikt räknar vi med att nå 1422. I innevarande ögonblick kan det dock vara klokt att plocka bort en del spelmarker från bordet, ställa sig på sidlinjen och invänta att den värsta krutröken lägger sig innan man agerar…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades i likhet med övriga Europa på minus under tisdagen. Nyhetsflödet och handeln präglades av ett försommarlugn. OMXS30 stängde på 1.396, motsvarande en nedgång med 0,3 procent. Omsättningen uppgick till drygt 10 miljarder kronor.

Europaräntorna steg och euron stärktes något på tisdagen inför torsdagens ECB-möte där den stora frågan är om centralbanken kommer att presentera några ytterligare stimulansåtgärder.

”Det vi ser är en återspegling av att förväntningarna inför torsdagen är rätt höga och att marknaden redan prisar in ett visst utrymme för besvikelse. Räntesidan är rätt klar men det finns mycket osäkerhet om vad som kommer ovanpå det, och det sker sannolikt en viss uppstädning nu”, sade Michael Leister, ekonom på Commerzbank, till Bloomberg News.

Inflationssiffror för euroområdet som uppgick till 0,5 procent mot väntade 0,6 procent. Nedgången var oväntad, enligt analytiker. Arbetslöshetssiffror för EMU området uppgick till 11,7 procent i april, ned från oreviderade 11,8 procent föregående månad. Orderingången i USA:s industri steg 0,7 procent i april jämfört med månaden före. Analytiker hade förväntat sig en uppgång om 0,5 procent enligt Bloomberg news.

Ingen specifik sektor ledde börsnedgången men i OMXS30 index låg Nokia i botten och stängde 1,3 procent ned. Även Telia gick svagt med en nedgång på cirka 1 procent. Mot strömmen inom OMXS30 gick endast totalt sex aktier.

Bland de lite större bolagen märktes Elekta som avancerade 2,1 procent efter köprekommendation från Société Générale. Aktien har nu återhämtat delar av det 9-procentiga fall som onsdagens rapport medförde.

ABG Sundal Collier rekommenderade köp av fastighetsbolaget D Carnegie med riktkursen 60 kronor. Aktien stängde 5,3 procent högre.

Holmens nye vd Henrik Sjölund presenterade sig på tisdagen för första gången för journalister och analytiker på bolagets kapitalmarknadsdag. Där framkom att bolagets affärsområde Iggesund Paperboard räknar med att kunna öka försäljningen organiskt vid båda sina bruk. ”Rörelsemarginalmålet om 15 procent är alltjämt rimligt”, sade Annica Bresky, chef för Holmens kartongdivision Iggesund Paperboard. Aktien stängde 0,8 procent högre.

Andra nyheter under tisdagen var det finska bolaget Fiskars, som säljer trädgårdsprodukter i konkurrens med Husqvarna-ägda Gardena, sänkte helårsprognosen på grund av svag marknad i Finland. Husqvarna-aktien återhämtade lite av morgonens fall och stängde upp 0,18 procent.

I sammanhanget kan nämnas att Clas Ohlson har Finland som en viktig marknad – Clas Ohlson som kommer med rapport på onsdag i nästa vecka. Hemmafixaraktien stängde 1,2 procent lägre.

Carnegie har rekommenderat köp av storbanken SEB och det rådet fick inledningsvis viss effekt på kursen. Aktien mattades dock och stängde på oförändrade nivåer. Betalningsföretaget Seamless tecknade ett ramavtal med samarbetsorganisationen Butikerna, en organisation med 4.500 medlemmar. Aktien steg 0,7 procent.

Sportspelsleverantören Kambi, som gjorde sin första börsdag på måndagen, fortsatte att handlas upp och stängde 2,9 procent högre.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
ÖVRIGA NORDEN
– Matas (kl 8.00)

STÄMMOR
– Bimobject, Fingerprint Cards, Net Gaming Europe

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Amasten Holding: bolagspresentation hos Remium kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Öresund: presenterar substansvärde
– Creades: presenterar substansvärde kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– RLS Global: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/6)

KAPITALMARKNADSDAG
– Coloplast kl 10.00
– Trelleborg kl 13.00-19.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Lucara Diamond (0:02 usd, halvårsvis), Opera Software (0:24 nok), Prosafe (0:95 nok), TGS Nopec (8:50 nok)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksprisindex maj kl 1.01
– Australien : BNP 1 kv kl 3.30
– Japan: tjänste-PMI maj kl 3.35
– TNS Prospera: inflationsförväntningar, stora enkäten kl 8.00
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI maj kl 8.30
– SCB: tjänsteproduktion, restaurangindex april kl 9.30
– SCB: industriproduktion april kl 9.30
– SCB: industriorder april kl 9.30
– EMU: tjänste-PMI (def) maj kl 10.00
– EMU: BNP (prel) 1 kv kl 11.00
– EMU: PPI april kl 11.00
– USA: ADP, privat sysselsättning maj kl 14.15
– USA: handelsbalans april kl 14.30
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 1kv kl 14.30
– Belgien: BNP (def) 1kv kl 15.00
– USA: tjänste-PMI (def) maj kl 15.45
– USA: ISM-index tjänstesektorn maj kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: publicerar rapporten Finansiell stabilitet 2014:1 kl 12.30
– BOC: räntebesked kl 16.00
– Fed: publicerar Beige Book kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– G7: möte i Bryssel
– Nordea: konjunkturprognos kl 9.00
– Ekonomi: Industrins Ekonomiska Råd publicerar rapport om industrins konkurrenskraft, växelkurs och penningpolitik kl 9.30
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– Olja: DOE veckovisa lagerdata kl 16.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto