Home > Morgonrapport: Ingångsläge eller endast tillfälligt stöd? S&P 500 mot nya ATH?

Morgonrapport: Ingångsläge eller endast tillfälligt stöd? S&P 500 mot nya ATH?

God morgon!

Grekland är så ur kurs när det gäller nödlåneprogrammet att landet riskerar att förlora det avgörande stödet från IMF på dess halva del av lånet på 7,2 miljarder euro om inte europeiska ledare skriver av betydande delar av skulden. Utan dessa medel väntas Grekland få slut på kontanter under maj, men Eurozonens kreditgivare är mycket tydligt emot skuldlättnader. IMF-stödet är dock avgörande både för finansiering och för att upprätthålla det politiska stödet för den grekiska nödhjälpen, speciellt i Tyskland. Trots att Grekland skulle ha visat budgetöverskott på 3 % pekar preliminär data IMF mottagit mot att det istället blir ett underskott på upp till 1,5 % i år.

Australiens centralbank, RBA, sänkte på tisdagen sin styrränta med 25 punkter till 2,00 % (2,25). Senaste sänkningen var i februari. Centralbankschefen Glenn Stevens sade i ett uttalande att en ytterligare försvagning av den australiska valutan är trolig och nödvändig samt att inflationen är i linje med målet de kommande 1-2 åren. Det var inflationsutsikterna som gjorde att det fanns utrymme att sänka styrräntorna, sade han.

Dagens makroagenda bjuder på bland annat på ett knippe industristatistik från SCB, EU-kommissionens vårprognos och siffror över handelsbalans från USA. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Marknaden tolkade gårdagen som ett passande ingångsläge på rekyl och aktier fick stöd av viss euro-försvagning efter ett blandat PMI-utfall för de olika länderna, Tysklands bättre men Frankrikes sämre. Frankfurts DAX steg hela 1,6 %. Det sammanvägda inköpschefsindexet sjönk med 0,2 till 52,0, väntat var dock 51,9. Svenska räntor steg i linje med europeiska uppgångarna från när vi hade långhelg och kronan stärktes efter en oväntad uppgång i industri-PMI, men var fortsatt svagare än vid stängning i torsdags. Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin steg oväntat till 55,7 i april från 54,1 månaden före. Väntat var 53,5 i april. Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skrev i ett kundbrev att PMI överraskade på uppsidan och att alla delindex rörde sig i rätt riktning. Det viktigaste var uppgången i orderindex, vilket bådar gott för de kommande månaderna. Den tyska tioårsräntan noterades till 0,42 procent, 10 punkter högre än vid svensk stängning i torsdags, medan den svenska tioåringen slutade 10 punkter högre till 0,56 procent. OMXS30 studsade också upp något, 0,37 % och även om vi inte pustat ut ännu visade sig visst köptryck vid botten av intervallet. Vi skulle nu föredra att se en starkare reaktion uppåt istället för att bli kvar vid dessa nivåer då det skulle öka sannolikheten för ett utbrott på nedsidan.

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

Samtidigt som vi balanserar vid nedre delen av intervallet står S&P 500 vid toppen av sitt och väger. Även USA-börser steg igår, S&P 500 avancerade 0,29 % och börjar därmed på allvar närma sig tidigare all time high-nivåer. Efter en konsolidering som har pågått under en längre tid inom ramen för en svagt stigande trend ser vi chanserna för nya toppnoteringar som goda. 100-dagars-medelvärde agerar stöd på nedsidan och 2120 är den motståndsnivå där köpare flera gånger tidigare valt att ta hem vinster istället för att buda upp indexet ytterligare. Även om valutarörelserna till viss del har kopplat loss den historiskt höga korrelationen mellan USA och Stockholmsbörsen så skulle detta skicka positiva signaler. På makrohåll sa igår Charles Evans, Fed-chef i Chicago, att han vill vara säker på att den svaga tillväxten i USA under det första kvartalet var tillfällig innan han känner sig bekväm med en räntehöjning. ”Den ekonomiska aktiviteten tycks stå på en stabil och uthållig tillväxtbana som, i sig självt, stödjer en räntehöjning snart. Dock ger BNP för första kvartalet mig andra tankar. Jag skulle vilja få en bekräftelse på att detta är en tillfällig störning”, sade han. USA:s BNP växte med 0,2 procent under det första kvartalet, vilket kan jämföras med en tillväxt om 2,2 procent under det fjärde kvartalet. Han är av det duvaktiga slaget och upprepade att en räntehöjning troligtvis är lämplig först ”någon gång i början av 2016”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: industriorder mars
Efter ett par månader med relativt stark orderutveckling i slutet av förra året har 2015 inletts med två raka nedgångar i orderingången, -1,7 procent i januari och -4,0 procent i februari. Kan mars ha bjudit på en återhämtning?

kl 9.30: SCB: tjänsteproduktion mars
Tjänsteproduktionen växlade upp ett snäpp i februari, då den steg 3,1% y/y jämfört med +2,6% i januari. Tjänstesektorn väntas fortsätta att leverera när industrin sackar efter, även om KI-barometern i mars noterade en dipp för privata tjänstenäringar (som dock återhämtades med råge i april).

kl 9.30: SCB: industriproduktion mars
Sorgebarnet i svensk hårddata (utöver den låga inflationen). Februariutfallet visade återigen en oväntad nedgång, -0,1% m/m, -3,9% y/y, och än värre var att den ursprungligen starka januaristatistiken reviderades ned rejält. En usel orderingång i februari bidrar också till att dämpa hoppet om ett produktionslyft på kort sikt. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas nu +0,2% i mars jämfört med februari, och -0,4% jämfört med mars 2014.

kl 11.00: EU: kommissionens vårprognos
I vinterprognosen, den 5 februari, var kommissionens bedömning av euroområdets BNP skulle öka 1,3% i år och 1,9% 2016, vilket var en upprevidering med 0,2 procentenheter för båda åren jämfört med höstprognosen i november. HIKP-inflationen väntades i februari bli -0,1 respektive +1,3%.

kl 14.30: USA: handelsbalans mars
Viktig indikator inför nästa beräkning av BNP för första kvartalet. Utrikeshandeln gav ett BNP-bidrag på -1,25 procentenheter i det första BNP-estimatet, och beroende på marsutfallet kan det eventuellt ändras påtagligt i nästa BNP-beräkning. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas underskottet ha ökat till 39,6 miljarder dollar i mars, från 35,4 miljarder i februari.

kl 16.00: USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn april
I mars sjönk index till 56,5, från 56,9 i februari, vilket var i linje med förrväntningarna. Nu pekar prognoserna mot en ytterligare nedgång, till 56,1 i april.

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Tethys Oil (kl 7.30), Boliden (kl 7.45), Arise (kl 8.00), Hemtex (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Cellavision (kl 8.20), Medivir (kl 10.00), Fenix Outdoor (lunchtid), Hufvudstaden (före börsöppning)

NGM:
Guideline Geo

First North:
2E Group, Akelius, North Chemical, Precomp Solutions, Scandbook, Smarteq

Aktietorget:
Alteco Medical, Bahnhof, New Equity Venture (ändrat datum fr 14/5)

Övriga Norden:
Cramo (kl 8.00), ALK-Abelló, Coloplast, Pöyry

Övriga Utländska:
UBS (kl 6.45), Lufthansa (kl 7.30), Sprint (kl 13.30), Kennametal, Rocket Internet

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på måndagen, men inte fullt så kraftigt som några av de ledande Europabörserna.

Vid stängning hade OMXS30 klättrat 0,4 procent till 1.634 och aktier för cirka 17,1 miljarder kronor hade bytt ägare.

”Det var lite av en mellandag inför de sista stora rapporterna. Rapportsäsongen tycker jag överlag har varit bra, de flesta har faktiskt överträffat förväntningarna trots att de var ganska tuffa. Så även om mycket har varit valutadrivet finns det ganska bra stöd för helårsprognoserna”, säger Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bäst i OMXS30 gick SCA, vars sektorkollega Smurfit Kappa rapporterat positiva tecken för prishöjningar på förpackningsmaterial. SEB har också höjt sin rekommendation för SCA till köp från behåll med riktkursen 235 kronor. SCA-aktien fortsatte därmed upp efter torsdagens rapportlyft och steg 3,1 procent. Även Boliden gick starkt och stärktes 2,0 procent inför tisdagens rapport.

Sämst i storbolagsindex gick Nokia som tappade 4,5 procent till 55 kronor. Aktien har backat sju handelsdagar i rad och steg senast den 22 mars, då den stängde på drygt 70 kronor efter en rad höjda rekommendationer.

Bland rapportbolagen fanns polymertillverkaren Hexpol, som bland annat är underleverantör till fordonsindustrin. Bolagets resultat efter skatt blev 352 miljoner kronor för det första kvartalet jämfört med 262 miljoner motsvarande period i fjol. Omsättningen ökade till 2.951 miljoner kronor (2.131), men exklusive förvärv var tillväxten negativ, -2 procent. Rapporten räckte ändå för att lyfta aktien 3,2 procent.

Lundin Mining var en av dagens stora vinnare med en uppgång på hela 9,4 procent. Förklaringen är att bolaget fått höjda riktkurser från flera håll i förra veckan och också steg kraftigt på Torontobörsen i fredags.

Africa Oil backade däremot 2,1 procent till 17:77 kronor, efter att i fredags ha emitterat aktier för 100 miljoner dollar till en kurs på motsvarande 15:94 kronor. Aktien hämtade sig lite sedan vd Keith Hill sagt att de nya pengarna ska räcka åtminstone till det andra halvåret 2016. ”Vi har ju inte riktigt bestämt budgeten för nästa år men åtminstone till andra halvåret nästa år”, sade Keith Hill till Direkt och indikerade att capex-budgeten för 2016 skulle kunna uppgå till runt 100 miljoner dollar, ungefär hälften av innevarande års capex-budget.

MTG fanns också på förlorarsidan och tappade 0,4 procent. Det delägda ryska tv-bolaget CTC backade kring 20 procent i slutet av förra veckan efter besked om att bolaget inte lämnar utdelning för andra kvartalet.

Butiksinredningsföretaget Itab Shop Concept gjorde en nettovinst på 68 miljoner kronor för det första kvartalet, att jämföra med 38 miljoner motsvarande kvartal förra året. Aktien tog ett glädjeskutt med 5,9 procent.

Dataspelsbolaget Starbreezes vd Bo Andersson köper sin bror Ulf Anderssons del i ägarbolaget Varvtre. I samband med köpet lämnar Ulf, creative director i Starbreeze, sin befattning. Aktien reagerade negativt och backade 4,8 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1634,10
586,450
3632,94
11619,85
6985,95
2114,49
5016,93
19531,63
27841,29
1,1132
9,3349
8,3854
58,86
66,37
0,37%
1,45%
0,48%
1,44%
0,00%
0,29%
0,23%
0,06%
-1,00%
-0,14%
0,03%
0,15%
-0,12%
-0,12%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.