Home > Morgonrapport: Ingen överraskning från Draghi, samt misslyckat Opec möte i Wien!

Morgonrapport: Ingen överraskning från Draghi, samt misslyckat Opec möte i Wien!

Stockholmsbörsen handlades i mindre rörelse på torsdagen och storbolagsindexet OMXS30 stängde på +0.18% för dagen på 1359 punkter. Dagens vinnare blev Boliden(+3.18%), och förloraren blev Fingerprint(-9.55%) på nyheten om ny VD. Europeiska centralbankschefen Mario Draghi lämnade som väntat räntorna oförändrat och USA vandrade stadigt mot norr och stängde +0.27%. Nattens handel i Asien har tagit efter gårdagens handel och noteras svagt på plus och trots misslyckande till produktionstak på gårdagens Opec möte har oljan återhämtat sig tillbaka över 50 dollar.

Dagens fokus:

 • SCB: industriproduktion april kl 9.30
 • SCB: industriorder april kl 9.30
 • USA: handelsbalans april kl 14.30
 • USA: sysselsättning, arbetslöshet maj kl 14.30
 • USA: ISM tjänsteindex maj kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv till oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Torsdagen bjöd på mindre rörelse under dagen och handlades inom ett kortare handelsintervall med en dag som bjöd på intensiv nyhetsrapportering.

Mario Draghi från europeiska centralbanken höll presskonferens efter räntebeskedet som kom in oförändrat enligt väntat, som även uttalade sig om att man ”inte ännu sett full effekt av åtgärder” och man bekräftade även att QE-programmet kommer fortlöpa fram tills ECB ser en hållbar utveckling åtminstone till mars 2017. Tillväxten påpekades avmattas något och man lyfte att riskerna fortsätter finnas på nedsidan.

Brexit oro och något svag utveckling fortsätter stå i fokus, och som vi skrev i gårdagens råvarubrev visar senaste opinionsundersökningarna klar orolighet. Med ett jämnt fall mellan ja och nej sägare på 41 procent, samt en hel del obestämda är vi inte helt på det klara.

Vi ställde oss något avvaktande under gårdagens morgonrapport och trots den tydliga rörelsen som kom runt lunchtid avslutade vi trots detta svagt på plus och utmanade egentligen aldrig några nyckelnivåer. Dagen bjuder på industrisiffror som väntas komma in något bättre på årsbasis men som inte kommer påverka marknaden något större, och vi förväntar oss en ganska så lugn handel avslutningsvis på veckan inom intervallet 1380 till 1330, med möjlighet att agera på rekyl.

Vi fortsätter även att noteras kring våra kortare glidande medelvärde 50 och 100 dagars, och för att en större rörelse ska ske behöver vi egentligen utmana 1380 på uppsidan samt 1330 på nedsidan. I gårdagens ETP Direkt ställde vi oss något avvaktande i tonen och vi behöver se en utkristallisering av nuvarande läge då vi befinner oss i en helt klart svår situation.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA fortsatte sin svaga uppgång på torsdagen och lyckades kliva tillbaka över 2100 punkter och stänga på dagshögsta. Vi tar nu allt närmre kliv för att eventuellt utmana årshögsta runt 2110 punkter.

Gårdagen bjöd på en nyhetsskörd med nyanmälda arbetslösa som föll något svagt men det stora fokus låg på Opec mötet i Wien under dagen där en överenskommelse om produktionstak föll i stöpet. Brexit oro fortsätter ligga i stort fokus vilket även lyftes av Fed-guvernören Daniel Tarullo på torsdagen enligt Bloomberg News.

Vi gav ett avvaktande sentiment under gårdagen och vi fick väl inte direkt några större oväntade uttalanden och nyheter, men lyckades ändå på den något mindre nyanmälda arbetslösa lyfta amerikanska börsen något svagt. Frågan är om dagens sysselsättning som väntas öka något kan komma in med en trevlig överraskning och ge oss möjligheten att utmana vår årshögsta.

S&P 500 (veckodiagram)

Opec möte i Wien stod i fokus under gårdagen och lyckades aldrig komma med en överenskommelse. Initialt föll oljan kraftigt men återhämtade sig kort därefter tillbaka över 50 dollar när amerikanska oljelager siffran kom in klart lägre än väntat. Oljan påvisar klar styrka och vi fortsätter resan mot norr…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Oasmia (kl 8.15)

Exklusive utdelning

 • NCC (första dag för handel utan rätt till utdelning av Bonava, tidigare NCC Housing)

Makrostatistik

 • Kina: Caixin tjänste-PMI maj kl 3.45
 • Japan: tjänste-PMI maj kl 4.00
 • Finland: BNP 1 kv kl 8.00
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI maj kl 8.30
 • SCB: industriproduktion april kl 9.30
 • SCB: industriorder april kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion april kl 9.30
 • SCB: restaurangindex april kl 9.30
 • EMU: tjänste-PMI (def) maj kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI maj kl 10.30
 • EMU: detaljhandel april kl 11.00
 • USA: handelsbalans april kl 14.30
 • USA: sysselsättning, arbetslöshet maj kl 14.30
 • USA: tjänste-PMI (def) maj kl 15.45
 • USA: industriorder april kl 16.00
 • USA: ISM tjänsteindex maj kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmbörsen uppvisade likt de ledande europeiska handelsplatserna en begränsad indexrörelse på torsdagen. Blickarna riktades mot Wien där ECB lämnade räntebesked samtidigt som Opec-länderna möttes i staden. Inom oljerelaterat tappade Lundin Petroleum något. Fingerprint föll rejält efter att ha meddelat om ett vd-byte.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,2 procent upp på nivån 1.359. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till drygt 13 miljarder kronor. Även de ledande börsindexen på kontinenten uppvisade begränsade rörelser med tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 båda 0,1 procent upp.

På råvarumarknaden handlades Nordsjöoljan strax under 50 dollar. Opec-länderna nådde inte någon överenskommelse om ett nytt produktionstak, utöver det publicerades amerikansk lagerstatistik. Lundin Petroleum tappade 0,8 procent.

Zinkpriset steg på torsdagen och noterades tidvis över 2.000 dollar per ton för första gången sedan sommaren 2015. På svenskt börsgolv klättrade Boliden, som har stora zinkgruvor, drygt 3 procent.

Fingerprints styrelse har beslutat om ett vd-byte och har utsett Christian Fredrikson från IT-säkerhetsföretaget F-Secure till ny vd. Nuvarande vd Jörgen Lantto kommer att lämna bolaget senare i år. Bolagets prognoser och strategier ligger dock fast. Biometriaktien föll 10 procent till 98:50 kronor.

”Jag blev överraskad med tanke på att det går väldigt bra och att utsikterna är positiva. Jag tycker inte heller att styrelsen i dag har sagt någonting som skulle tolkas som att det inte går bra, för det gör det”, sade Jörgen Lantto i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Elekta fortsatte lägre efter onsdagens bokslutsbesvikelse. Både Handelsbanken och Pareto har sänkt sina rekommendationer. Strålterapiaktien backade 2,9 procent.

Dataspelsutvecklaren Paradox avancerade 5 procent till 57:25 kronor och fortsatte därmed sin framgångsnotering. Teckningskurs inför tisdagens First North-debut var 33 kronor.

Nyligen noterade Litium, verksamt inom näthandel, klättrade nära 40 procent efter samarbete med Klarna.

NCC stängde svagt ned. Swedbank har sänkt sin rekommendation för byggaktien till neutral. Onsdagen var sista handelsdag som NCC handlades med rätt till utdelning av aktier i bostadsutvecklingsdelen Bonava.

Handelsbanken har inlett bevakning av Bravida med rekommendationen öka. Konsultbolagets aktie steg 1,4 procent.

ECB lämnade som väntat styrräntorna oförändrade vid torsdagens möte. Centralbankens prognoser för euroområdets BNP- och inflation skruvades upp. På den efterföljande presskonferensen sade ECB-chefen att styrräntorna kommer att ligga på nuvarande nivå eller lägre under en utdragen tid. Euron försvagades något mot dollarn efter ECB-beskeden.

Från USA kom ADP-rapporten om den privata sysselsättningen in exakt enligt prognos, +173.000 personer, för maj och även veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa var i linje med förväntningarna. RDQ Economics skrev i en kommentar att statistiken gav stöd åt bilden av en fortsatt förbättring på den amerikanska arbetsmarknaden. På fredagen redovisas den officiella USA-jobbrapporten för maj.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,356.75
3,038.77
10,204.44
6,191.93
2,099.33
17,789.67
4,952.25
16,532.98
20,773.37
1.12
9.29
8.29
48.94
49.77
-0.93%
-0.81%
-0.57%
-0.62%
0.11%
0.01%
0.08%
-2.49%
0.06%
0.19%
0.09%
-0.12%
-0.14%
0.10%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.