Home > Morgonrapport: Ingen övertygad marknad ännu

Morgonrapport: Ingen övertygad marknad ännu

Fed-protokollet fick ingen märkbar påverkan på den amerikanska marknaden igår kväll, ledamöterna fokuserade på att de måste vara uppmärksamma på inflationsförväntningar och passande nog kommer idag amerikanskt konsumentprisindex för oktober. Vi får innan dess novembers preliminära producentchefsindex från Tyskland samt EMU och kan räkna med att investerare håller utkik för hur främst den tyska industrin ter sig. HSBCs preliminära motsvarighet från Kina visade en nedgång till 50,0 vilket är lägst sedan maj, under förväntningar, och kan troligtvis blossa upp ny Kina-oro. Även det japanska sjönk mot förväntan och hamnade på 52,1.   

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Vi var efter brottet upp genom årshögsta inte fullt övertygade om att kraften i uppgången var tillräcklig för att direkt hoppa på tåget då det var långt ifrån alla bolag som handlades upp och volymen var inte särskilt stor. Vi fick igår erfara att marknaden höll med oss när OMXS30 vände tillbaka till det tidigare motståndet och demonstrerade såväl strax efter öppning som strax innan stängning hur det tidigare motståndet nu istället agerar stöd vid 1425. Vi har trots det ljumma mottagandet på nya högsta igår förtroende för att börsen ska fortsätta upp i sinom tid och att 1425 ska fortsätta hålla, men tar ingen position förrän vi ser mer övertygande rörelser, exempelvis ordentlig handel ovanför 1432 som blev högsta noteringen igår.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Torsdagen handlar till stor del om preliminära inköpschefsindex för industrin i euroområdet, men det blir även en hel del amerikansk statistik, som KPI och Philadelphia Fed Index.

kl 9.30: Tyskland: PMI (prel) november
Väntas ha stigit till 51,5 från 51,4. Fortsatta frågetecken om hur kraftig den tyska inbromsningen är. Den tyska ekonomin växte 0,1% q/q 3 kv med stöd av främst privat konsumtion. Produktionsdata har störts av kalendereffekter, men totalt har de senaste månaderna varit mindre illa än befarat.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) november
Väntat är en uppgång i industri-PMI till 50,8 från 50,6. Även tjänstesektorn antas stiga något.

Commerzbank: Euro-PMI för industrin steg i oktober för första gången på sex månader, främst på grund av stigande tyskt index. Detta påverkades dock positivt av en kalendereffekt, som inte kommer att vara närvarande i november.

”Vi förväntar oss ett i stort sett oförändrat index för Tyskland. För de andra länderna i euroområdet så ser vi något högre PMI i spåren av en något förbättrad ekonomisk miljö (utifrån deras Early Bird-index), i synnerhet bör den svagare euron ha gett en i ökad grad positiv effekt”, skriver Commerbank i ett marknadsbrev.

kl 14.30: USA: KPI oktober
KPI-inflation väntas ned till 1,6% från 1,7%, medan kärninflationen antas ligga kvar på 1,7%.

Credit Suisse: Total-KPI väntas ha sjunkit 0,1% under månaden främst på grund av den betydande nedgången i bensinspriserna. Kärninflationen väntas ha stigit 0,1 procent då nedåttryck på varor fortsätter att motverka en uppgång i bostadskomponenten.

kl 16.00: USA: Philadelphia Fed index November
Antas sjunka till 18,0 från 20,7, och därmed förlänga nedgången till tre månader.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens pendlade större delen av onsdagen runt nollstrecket och stängde på lätt minus efter att ha nått sin högsta nivå på 14 år dagen innan. Finansmarknaderna inväntade kvällens protokoll från den amerikanska centralbanken Feds senaste räntemöte i oktober.

Vid stängning hade OMXS30-index backat 0,3 procent till nivån 1.428. Aktier för cirka 10,3 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Råvarurelaterade bolag stod för de tydligaste nedgångarna i spåren av att sektorn gick svagt i Europa. I London sjönk gruvjätten Rio Tinto drygt 2 procent. Priset på järnmalm har halverats sedan 2013 och nedgången spås fortsätta enligt analytiker.

Lundin Mining backade 3 procent, Sandvik minskade 2,1 procent, Boliden tappade 1,4 procent och Lundin Petroleum var ned 0,7 procent.

Atlas Copco bekräftade, vid sin kapitalmarknadsdag i USA på onsdagen, de marknadsutsikter som lämnades i rapporten för det tredje kvartalet, det vill säga att den sammantagna efterfrågan på koncernens produkter och tjänster väntas öka något på kort sikt. Aktien backade 1,5 procent.

Nokia vände ned med 2,7 procent efter att aktien gått starkt på tisdagen i spåren av att en ny surfplatta med bolagets namn ska lanseras.

Även Volvo återfanns på minus. Här kan investerarna ha tagit fasta på att fordonskoncernens lastbilssiffror för oktober månad var sämre än väntat. Även den viktiga nordamerikanska marknaden backade. Aktien var ned 0,9 procent.

Åt andra hållet gick Astra Zeneca, som steg 2 procent, och var klart bäst presterande inom OMXS30.

Neil Woodford, stjärnförvaltare som stödde Astra Zenecas avvisande av Pfizers bud, bedömer att det är jämnt skägg huruvida Pfizer kommer att lägga ett nytt bud på sin svensk-brittiska sektorkollega när tidsfristen för ett nytt bud löper ut nästa vecka.

Saab låg högt upp på storbolagslistan när aktien steg 2,1 procent. Att Saab och det brasilianska flygvapnet på eftermiddagen förnekade uppgifter från utländsk media om att Brasilien ska ha beställt så många som 108 Jas Gripen-plan gav inget större avtryck i kursen. Saab och även en presstalesman från det brasilianska flygvapnet håller fast vid att beställningen gäller 36 plan.

På listan över medelstora bolag syntes Bufab högt upp när aktien klättrade 2,2 procent. Aktien är köpvärd, enligt Affärsvärlden i veckans nummer. Enea var också ett köpråd från tidningen och aktien steg 4,2 procent.

Hemfosa var onsdagens kursvinnare inom fastighetssektorn, aktien avancerade 4,3 procent. Efter börsstängning på tisdagen meddelade fastighetsbolaget att det gör miljardaffär med Hemsö, vilket kan ha satt fart på kursen.

Neurovive, som fallit en del från toppen i somras, backade 4,8 procent. Läkemedelsföretaget rapporterade en minskad förlust för det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol.

Spelutvecklaren Starbreeze vände ned igen med 6 procent efter ett kurslyft på tisdagen. Sedan kvartalsrapporten i förra veckan är aktien ned över 30 procent.

Electrolux backade 0,6 procent. Vitvarubolaget är på torsdagen sist ut bland de fyra svenska storbolag som bjudit in till kapitalmarknadsdagar i USA i veckan.

På tisdagskvällen kom siffror som visade att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA steg 6,5 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. Det innebär samtidigt en nedväxling från tillväxttakten månaden innan då den var drygt 11 procent.

En stor kursrörelse märktes i Cassandra Oil, som föll 11,6 procent till kursen 16:80 kronor. Bolaget ska göra en riktad nyemission till en grupp investerare på 12 miljoner kronor till kursen 14 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1428,01
3123,12
9472,80
6696,60
4266,19
2048,72
17685,73
4675,71
17335,12
23407,40
1,2548
9,2716
7,3884
1181,41
74,52
78,18
-0,31%
0,09%
0,17%
-0,19%
0,09%
-0,15%
-0,01%
-0,57%
0,20%
0,15%
0,01%
-0,03%
-0,05%
-0,14%
0,34%
0,15%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.