Home > Morgonrapport: Inköpschefsindex i fokus på fredagens halvdagsbörs

Morgonrapport: Inköpschefsindex i fokus på fredagens halvdagsbörs

Börsen fortsätter i sin rekylfas och de amerikanska börserna ser nu ut att anpassa sina börstrender till en mer rimlig lutning. Första vardagen i månaden betyder att inköpschefsindex från en rad länder publiceras, vilka hamnar i fokus på fredagens halvdagsbörs.Välj ett eller flera utskick

Använder du en gammal version av Internet Explorer, klicka här för att börja prenumerera

Är du redan prenumerant på Tradingportalens tidigare nyhetsbrev kommer du få ett felmeddelande som säger att du redan är prenumerant på listan. Följ instruktionerna och ändra dina profilinställningar. Vid problem skicka ett mail till eh [at] financialmedia.se.

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen avslutade torsdagen med negativt förtecken efter att index handlats i negativt territorium under hela sessionen. Den amerikanska centralbankens signaler kvällen innan tolkades som att avtrappningen av stimulanserna kan komma tidigare än väntat och det lade sordin över flertalet ledande börser.

Indextunga Ericsson föll 2 procent, vilket pressade index. Detta efter uppgiften att bolaget blir lottlöst när den amerikanska operatören Sprint fördelar kontrakt för lte-utbyggnad. Vinnare var i stället Alcatel-Lucent, Samsung och Nokia Siemens Networks (NSN).

Bland rapporterande bolag gick Astrazeneca mot strömmen, upp 0,5 procent vilket gjorde att aktien tog sig ur det kursintervall som gällt sedan i somras. Slutkursen blev 343:40 kronor, den högsta sedan i början av juni.

I USA fortsatte den negativa trenden. New York-börserna tappade mark efter att ha spenderat större delen av dagen kring nollstrecket. Facebook noterades bland vinnarna. Investerare vägde den starka vinsten med de negativa beskeden kring minskad användning av tjänsten hos de yngre tonåringarna.

På råvarumarknaden fortsatte Fed-besked att pressa ädelmetallpriserna under torsdagen. Oljepriserna tappade i spåren av ökade oljelager i USA.

Morgonens utveckling och nyhetsflöde

Klockan 8.45 hade Europaterminerna lyft från tidigare nivåer under morgonen, och var upp med mellan 0,2 och 0,4 procent. Förhandeln hos IG Markets indikerade strax efter klockan 8 en lugn öppning med OMXS30 på minus 0,1 procent, enligt ett morgonbrev därifrån.

Räntorna i USA visar små rörelser på fredagsmorgonen, samtidigt som euron har fortsatt att försvagats mot dollarn sedan torsdagseftermiddagen. Kinas penningmarknadsräntor har sjunkit till den lägsta nivån på över en vecka efter att centralbanken PBOC fortsatt att tillföra likviditet till systemet.

I Kina redovisades inköpschefsindex för industrin i oktober, som visade nya uppgångar som var något över förväntan. Det starkare momentumet inom tillverkningsindustrin kommer att leda till fler anställningar, vilket bör stötta hushållens konsumtionstillväxt de kommande månaderna.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:355 mot euron, från 1:361 vid svensk stängning på torsdagen. Mot yenen har samtidigt dollarn försvagats till 97:93 från 98:27.

Första vardagen i månaden betyder att inköpschefsindex från en rad länder publiceras, utöver Kina. Här hemma är det halvdag på Penningmarknaden, som stänger klockan 12.00, inför Alla helgons dag.

Dagens viktigaste hållpunkter:

  • Silf/Swedbank: industri-PMI oktober kl 8.30
  • USA: Markit industri-PMI (def) oktober kl 13.58
  • USA: ISM inköpschefsindex industrin oktober kl 15.00

Till ekonomikalender

OMXS30 handlas i en fortsatt rekylfas

OMXS30-index slutnoterades till 1283,52, en nedgång med 0,6 procent från dagen innan. Indextunga Ericsson föll 2 procent, vilket pressade index.

Börsen fick under förra veckan en klassisk köpsignal när index passerat årshögsta. Dock avrådde vi från att slänga oss på köpknappen då marknaden var överköpt efter en snabb uppgång i och det mest hälsosamma för en fortsatt rörelse uppåt var om börsen tog en paus genom en kontrollerad rekyl eller sidledes rörelse.

Marknaden har nu rört sig sidledes med en dragning neråt för att vädra ut det överköpta. Rent tekniskt befinner sig börsen i fortsatt stigande trender där våra glidande medelvärden representerar trenderna i de olika tidsperspektiven. MACD är på väg att ge den första säljsignalen sen 26 september.

Veckans fed-besked har dämpat riskaptiten men vi är fortsatt positiva till den kommande utvecklingen. Många börser är dock sträckta på uppsidan och det ser ut som att börsen ska fortsatta samla kraft i rekylfasen innan vi ånyo ska upp mot toppnivåerna från 2007.

Läs mer: Veckorapport v44: ”Dags för en paus i börsuppgången…”

Dagens grafer

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)
S&P 500 (Daily)
S&P 500 (Daily)
EUR/USD
EUR/USD
Nikkei 225
Nikkei 225

Detta händer idag

Rapporter

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Endomines (före börsens öppning), Rejlers (kl 8.00)
FIRST NORTH
– Petrogrand (före börsens öppning)
AKTIETORGET
– Homemaid
ÖVRIGA NORDEN
– Det norske oljeselskap, Outokumpu (ändrat datum från 24/10) (kl 11.00), TDC (kl 8.00)

BÖRS

Statistik

– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen oktober
– Nordnet: presenterar aktiehandel för oktober

Övrigt

BOLAG OCH BÖRS
– Stockholmsbörsen har halvdag

Makro

Statistik

– Kina: industri-PMI oktober kl 2.00
– Kina: HSBC industri-PMI oktober kl 2.45
– Silf/Swedbank: industri-PMI oktober kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik oktober kl 9.30
– Storbritannien: industri-PMI oktober kl 10.28
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– USA: Markit industri-PMI (def) oktober kl 13.58
– USA: ISM inköpschefsindex industrin oktober kl 15.00

Centralbanker

– ECB: LTRO-återbetalning kl 12.00

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto