Home > Morgonrapport: Inköpschefsindexdagen

Morgonrapport: Inköpschefsindexdagen

God morgon, tiden går fort och oktober är redan här.

USA hade en stark börsdag igår där S&P500 och Composite-indexen stängde upp 1,91 % respektive 2,28 %.

Kinas börs är idag helgstängt och någon reaktion på inköpschefsindexsiffrorna får vänta. Inköpschefsindex för tjänster var oförändrat 53,4 och för industrin steg den till 49,8 vilket var i linje med förväntningarna.

Japans industri inköpschefsindex sjönk något från 51,7 till 51. Japanska indexet NIKKEI stiger 2,1 % nu på morgontimmarna.

Idag kommer en hel rad med inköpschefsindex, håll utkik på hållpunkterna nedan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Köparna hittade formen och tryckte upp indexet 1,8 % med en relativt hög omsättning på 20 miljarder kronor. Mycket tyder på att tisdagens urblåsning var ett falskt utbrott och köparna hittade tillbaka. Tror man att mer nedgångar väntar får man nu fina lägen att vikta ner i portföljen. Indexet stannade igår vid 1417 punkter vilket är precis under motståndsnivån kring 1421. Eventuellt kan vi hamna i ett nytt avvaktande läge och skapa en ny korridor kring dessa nivåer innan indexet bestämmer ny riktning. Viktig data och rapportperiod väntar inom kort och många vill vad verkligheten bjuder på.

Avslutningen på veckan bjuder på mycket makrostatistik, vilket kan också påverka börsstämningen. Viktigaste stödet är fortfarande 1380 vilket vi var nere och vände på i början av veckan. Bryter vi det riskerar vi snabbt att sjunka till 1250. Oktober är en svag månad men ljusglimtar är att vi historiskt hittat en botten följt av uppgångar just denna månad. Värderingarna har kommit ner en bit och många investerare har länge beklagat sig över att börsen varit för dyr, lite mer nedgångar så kanske vi återigen ser en botten i oktober månad. Det hade ju varit trevligt!

OMXS30, Historiskt 1år, redovisat candle-stick en dag.
OMXS30, Historiskt 1år, redovisat candle-stick en dag.

Gårdagens KPI-siffror i EMU-området kom lägre än väntade 0,0 % till -0,1 % vilket är första negativa utfallet sedan mars månad. Kärninflationen stod sig fast på 0,9 % där inflationstakten för varor sjönk men för tjänster steg. Energiprisernas fall fortsatte. Mario Draghi har tidigare påtalat att inflationen i september borde sjunka för att skapa en botten innan vi vänder upp i slutet av året. Så här långt har han haft rätt, vi får väl se om inflationstakten nu stiger resten av året.

USAs senat röstade igenom budgetförlängningen och undvek på så sätt en shutdown, finansieringen är nu garanterad fram till 11 december då nya förhandlingar tar över.

Idag är det inköpschefsindexdagen, med siffror från Kina, Japan, Frankrike, Tyskland, EMU och USA.

Industrins inköpschefsindex i Kina väntas bli extra intressant, där vinsterna föll dramatiskt mycket (8,8 %) i början av veckan och orsakade kraftig rörelse på börserna. Nu kommer det officiella för september månad och väntas ligga kvar på augusti månads nivå 59,7, Caixins preliminära siffra visade en nedgång till 47,0 för september.

Kinas omställning från industri till tjänstekonsumtion likt västvärlden är det osäkraste kortet i den globala ekonomin för tillfället. Farhågorna är att omställningen ska ske för snabbt och en hårdlandning ska påverka efterfrågan globalt sett. Kinas statistik har påverkat börserna globalt senaste månaden och närmaste veckorna kommer mer intressant statistik, men mer om det framöver.

Kina halverade skatten för små bilar i ett försök att stödja den sviktande försäljningen, europeiska bilaktier såg detta positivt och steg överlag på börserna.

EMUs preliminära inköpschefsindex sjönk till 52 och den definitiva väntas ligga i samma linje.

USA väntas ISM inköpschefsindex för industrin ha sjunkit ytterligare till 50,6. Det har sjunkit successivt de senaste månaderna men än så länge hållit sig ovanför 50, vilket räknas som brytpunkten mellan tillväxt och nedgång.

 

Resterande hållpunkter under dagen:

– Japan: Tankan 3 kv kl 1.50
– Sydkorea: export september kl 2.00
– Kina: inköpschefsindex industrin september kl 3.00
– Kina: inköpschefsindex tjänstesektorn september kl 3.00
– Japan: inköpschefsindex industrin (def) september kl 3.35
– Kina: Caixin inköpschefsindex industrin (def) september kl 3.45
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin september kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik kl 9.30
– Frankrike: inköpschefsindex industrin (def) september kl 9.50
– Tyskland: inköpschefsindex industrin (def) september kl 9.55
– EMU: inköpschefsindex industrin (def) september kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex industrin september kl 10.30
– USA: Challenger varselstatistik september kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Markit inköpschefsindex industrin (prel) september kl 15.45
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckostatistik kl 15.45
– USA: ISM inköpschefsindex industrin september kl 16.00
– USA: bygginvesteringar augusti kl 16.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin september

Sjönk mer än väntat i augusti men väntas nu har rekylerat upp till 53,9 i september. KI-barometern visade ett förbättrat läge för industrin, med bättre bedömning av lagersituationen.

kl 10.00: EMU: inköpschefsindex industrin (def) september

Sjönk preliminärt till 52,0 jämfört med 52,3 föregående månad, i linje med förväntningarna. Har hållit sig stadigt över 52-nivån sedan i våras.

kl 16.00: USA: ISM inköpschefsindex industrin september

Har sjunkit successivt de senaste månaderna och väntas nu ha gått ned ytterligare till 50,6 från 51,1. Motsvarande index för tjänstesektorn har legat högre.

Credit Suisse tror på en nedgång till 505, vilket skulle vara den lägsta nivån sedan maj 2013, och det finns en risk för att indexet faller under 50-strecket.

”Även om regionala PMI inte alltid är en bra guide för den nationella enkäten så har de flesta sjunkit denna månad, med Richmond, Philly, NY och Kansas ned till negativt territorium. ISM:s index för nya order var också dämpat i augusti”, skriver Credit Suisse.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörserna steg rejält på onsdagen då investerare återvände till aktiemarknaden på den sista handelsdagen i ett börskvartal som i övrigt har varit det tuffaste på flera år.

Bränsle kom från en stark Asienhandel där Tokyo fortsatte upp, stigande index i USA och klart positiva indexrörelser i Europa som överlag avancerade ännu mer än Stockholm. Samtliga 37 sektorer inom Bloomberg European 500 noterades på plus där bankaktierna och läkemedelssektorn vägde tyngst i uppgången.

Vid stängning var OMXS30 upp 1,8 procent till 1.417. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till närmare 20 miljarder kronor.

Electrolux var en av vinnarna i storbolagsindex med en uppgång på 4,6 procent. Sent på tisdagen rapporterade Bloomberg News att bolagets jurister informerat en federal domare i USA om olika lösningar på de invändningar som justitiedepartementet i USA har på köpet av GE Appliances.

Att Electrolux överväger olika alternativ för att få igenom köpet, och att det amerikanska justitiedepartementet inte har uteslutit en kommande affär, visar att parterna fortfarande har möjlighet att komma överens, pekade RBC Capital Markets på i en kommentar.

Även råvarubolagen gick starkt. SSAB A avancerade 6 procent men har trots detta ett facit på -37 procent sedan årsskiftet. Lundin Petroleum steg 4,2 procent och Boliden var 2,7 procent upp.

Volvo noterades 1,7 procent upp. Dagens Industri rapporterar att det är ”högst sannolikt” att anläggningsmaskinerna snart knoppas av, kanske redan vid vårens bolagsstämma, och pekar ut Trelleborgs vd Peter Nilsson som en het kandidat till vd-posten där.

Utanför OMXS30 var Haldex en klar vinnare, upp drygt 10 procent. Även Gränges stack ut, med en uppgång om 8,9 procent. Båda bolag har stor exponering mot Kina och fordonssektorn, och just oron över dessa lättade på onsdagen.

Fingerprint steg 3,2 procent. På tisdagskvällen blev det känt att bolagets fingersensorer finns i båda av Googles nya smartphones. I den sena eftermiddagshandeln fick aktien lite extra bränsle på uppgifter om att konkurrenten Synaptics nobbat ett bud om 110 dollar per aktie från en grupp kinesiska investerare.

Millicom och Tele2 fick skjuts upp av rekommendationshöjningar och steg 4,6 respektive 3,4 procent.

Rapporterande Nobina klättrade 13,3 procent efter att bussbolaget redovisat stigande omsättning i sitt andra kvartal och en justerad rörelsevinst på 137 miljoner kronor (111).

”Analytikerna låg kring 110-120 miljoner kronor”, säger vd Ragnar Norbäck till Nyhetsbyrån Direkt baserat på en egen sammanställning av några analyser inför rapporten.

Kancera lämnade en uppdatering för projektet ROR och marknadens reaktion blev att handla upp aktien med drygt 10 procent. Enligt bioteknikbolaget visar fördjupade studier av KAN0439834 att dess läkemedelsegenskaper sannolikt är bättre än tidigare antagits med avseende på förmåga att nå fram till cancern.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1416,88
517,700
3100,67
9660,44
6061,61
1920,03
4620,17
17753,44
20846,30
1,1148
9,3497
8,3864
45,70
48,76
 0,00%
2,06%
2,34%
2,22%
2,58%
1,91%
2,28%
2,10%
1,41%
-0,21%
-0,01%
0,20%
1,35%
0,81%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto