Home > Morgonrapport: Inleder veckan med bostadsstatistik, fortsätter nedgångarna på bostadsmarknaden?

Morgonrapport: Inleder veckan med bostadsstatistik, fortsätter nedgångarna på bostadsmarknaden?

OMXS30 avslutade veckan på ett avvaktande sätt, och står nu till 1626 punkter. Nu på morgonen kom svensk mäklarstatistik som visade att bostadsrättspriserna backade 3 procent och villapriserna backade 2 procent i december. Senare idag kommer även boprisindikatorn från SEB samt Valueguards bostadsprisindex. Under natten har de asiatiska börserna fortsatt att stiga. Vi väntar oss att OMXS30 inleder dagens handel på plus.
De amerikanska börserna håller stängt idag för Martin L. King Day. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 backade svagt i fredags och stängde handelsdagen med -0,12 procents utveckling, där indexet nu står till 1626 punkter. Omsättningen låg på svaga 13 miljarder kronor. De amerikanska börserna fortsatte sitt segertåg och steg till nya rekordnivåer, drivande var framförallt finanssektorn tillsammans med verkstad. Facebook tappade däremot nära 5 procent efter att Mark Zuckerberg aviserade förändringar i News feeden vilket väntas påverka aktiviteten på sajten negativt.

Efter förra veckans starka inledning, handlades resterande del av veckan avvaktande. En ganska väntad reaktion från tidigare uppgångar. Handelsmönstret har under senare del av veckan följt varandra, det vill säga att inledande nedgångar har bytts mot återhämtning på eftermiddagen. För det tekniska läget ser vi det som positivt att rekylen uteblir eller skiftar till ett avvaktande handel där köparna står emot det kortsiktiga säljtrycket. Vi bevakar fortfarande 1637 punkter som nästa viktiga nivå att forcera, helst under stor omsättning för att ge tydliga bevis för köparnas styrka. Oavsett så blir 1637 punkter måttet för vidare uppgång under våren. Vid ett positivt utfall bör vi se förra årets toppnivåer kring 1683 punkter fram emot våren som en konsekvens på det starka börsklimatet. Vid ett negativt scenario är det viktigt att stödet vid 1573 punkter som sattes vid årsskiftet håller. Kommande vecka får vi förhoppningsvis bryta ny mark och få bevis om rekylen är över eller bara fått en trevande start.

Vi går med det in i en ny vecka där vi öppnar med intressanta rapporter från den svenska bostadsmarknaden. Förra veckan visade SCB´s småhusindex en i stort sett oförändrad/liten uppgång i utveckling, dock så räknar SCB på en tremånadersperiod vilket gör att indexet laggar efter något. Nu kommer SEB´s boprisindikator för januari samt Valueguards bostadspriser för december.

SEB´s boprisindikator sjönk för december månad från novembers utfall om +11 till -5, vilket innebär att en majoritet tror på fallande priser. Det var första gången på 5 år som utfallet var negativt, något som bör fortsätta även i januari då den mediala uppmärksamheten snarare har intensifierats. Dock kan kommande amorteringskrav som införs i mars driva marknadsaktörer till köp för att undvika kravet, och därmed få en positiv effekt på marknadspriserna. Dessutom brukar perioden efter nyår vara en stark köpperiod för bostäder.

Valueguards bostadspriser för december månad presenteras även idag, där HOX-indexet har visat backande bostadspriser under hösten. Analyserna inför dagens utfall pekar på blandade förväntningar, där Nordea tror på oförändrade priser i december, medan Swedbank tror på fortsatt nedgång. December månad brukar generellt sett vara en ganska svag månad för bostadspriserna, som följd av att mindre affärer genomförs.

Senare i veckan väntas bland annat KPI från Storbritannien och EMU. Industriproduktion från USA och BNP för fjärde kvartalet från Kina. Veckan avslutas med Philadelphia Fed index på fredag som visar utsikterna för industrin.

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Mäklarstatistik: bostadspriser december kl 6.00

 • Finland: KPI december kl 8.00

 • Norge: bostadspriser 4 kv kl 8.00

 • SEB: boprisindikator januari kl 8.30

 • Valueguard: bostadspriser december kl 9.00

 • SCB: hushållskonsumtion november kl 9.30

 • AF: veckostatistik kl 10.45

 • EMU: handelsbalans november kl 11.00

 • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00

 • USA: Martin L King Day, helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

De senaste dagarnas små rörelser fortsatte på fredagen, då börsen stängde lätt ned. Marknaden gav tummen upp för NCC:s nya vd.

OMXS30 stängde på minus 0,1 procent och nivån 1.626, med aktier för cirka 13 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Veckofacit blev därmed plus 1 procent för indexet, och hittills i år har det stigit 3,3 procent efter nyårssvackan.

NCC B steg nästan 4 procent efter nyheten om att den tidigare chefen för dess svenska byggverksamhet Tomas Carlsson efter några år som Sweco-vd återvänder, nu som vd. Sweco backade i sin tur mer än 4 procent.

”Givet de utmaningar som NCC har haft, och det jag tror mig se i termer av möjligheter framåt, så menar jag att jag med min bakgrund med mer än 20 år i NCC:s entreprenadverksamhet, plus det jag lärt mig som koncernchef i en stor börsnoterad konsult som Sweco, har mycket att bidra med i NCC”, sade Tomas Carlsson till Direkt om sitt karriärval.

En annan vd-rekrytering, Ola Ringdahl som går från Latourägda Nord-Lock till Lindab, fick en mindre om än positiv effekt: byggkomponenetbolagets aktie steg 1,4 procent.

I byggsektorn steg vidare JM, som har verksamhet i Finland, med 2,9 procent efter att dess finska konkurrent YIT höjde sina resultatprognoser baserat på stark byggmarknad i Finland och Centraleuropa.

Ericsson fick viss fart på eftermiddagen, när SvD rapporterade att dess försäljning av medieverksamheten är inne i sitt slutskede. Stängningsfacit blev plus 1,1 procent, näst bäst i OMXS30, efter att aktien dittills hade handlats på minus.

H&M var mest omsatta aktie och stärktes 0,6 procent till 160:36 kronor. Årsfacit är därmed minus 5,3 procent hittills i år, sämst i storbolagsindexet. SSAB och Sandvik leder hittills med uppgångar på drygt 7 procent.

Streamingbolaget Edgeware vinstvarnade eftersom den sedvanliga omsättningsförstärkningen vid jultid, när storkunderna brukar ha kvar budget och därför beställa, uteblev i julas. Carnegie sänkte sin aktierekommendation från köp till sälj, och aktien rasade 37 procent eller drygt 13 kronor till 21:95 kronor, långt under teckningskursen på 29 kronor.

Näringslivsveteranen Staffan Bohman blir ny ordförande i Electrolux. Han ersätter därmed Ronnie Leten som i oktober i fjol meddelade att han lämnar sitt ordförandeuppdrag vid vårens stämma. Vitvarubolaget steg 1,0 procent.

Evolution Gaming steg mer än 4 procent till 626:50 kronor sedan Danske Bank Markets upprepat köp och höjt riktkursen till 690 kronor. Det kan jämföras med grundarförsäljningen i november, som genomfördes till kursen 557 kronor.

DNB Markets höjer riktkursen för MTG till 410 kronor (350) och upprepar rekommendationen köp. Aktien steg 1 procent och är upp 7 procent hittills i år.

Den mer röststarka men mindre likvida A-aktien är upp 23 procent i år och steg 9,4 procent på fredagen, som ett mått på styrkan i spekulationerna om att Kinnevik ska gå vidare med att slå ihop MTG med Tele2/Com Hem.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1628.4
3612.61
13245.03
2786.24
25803.19
7261.06
23727.23
31721.65
1.22
9.82
8.03
64.54
69.99
-0.12%
0.48%
0.32%
0.67%
0.89%
0.68%
0.31%
0.98%
0.22%
-0.01%
-0.16%
0.37%
0.17%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.