Home > Morgonrapport: Intensiv makroagenda under onsdagen

Morgonrapport: Intensiv makroagenda under onsdagen

OMXS30 föll hårt under tisdagens förmiddag men lyckades återta en del av tappet för att avsluta i ett något positivare sentiment, dock fortsatt under minusstrecket. Index avslutade tillslut ner -0,58 procent till nivån 1572,30. Onsdagen bjuder på en mycket händelserik dag med ett flertal intressanta makrohöjdpunkter att bevaka. Wall street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats neråt. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att även OMXS30 inleder svagt negativt. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen föll hårt under tisdagsförmiddagen men lyckades under eftermiddagen återta en del av tappet. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,58 procent till nivån 1572,30. Omsättningen landade på 15,8 miljarder kronor.

Återigen påverkade den osäkra politiska situationen de europeiska börserna som fortsatte nedåt under tisdagen. Den italienska oron och oklarheten spelade ännu en gång huvudrollen där framförallt italienska räntor med kortare löptid skenade iväg. Commonwealth uttryckte i ett marknadsbrev att ökningen av dessa korta räntor är mer oroande än ökningen i långräntor eftersom hälften av den italienska statsskulden löper ut inom fem år. Sett till utvecklingen av den politiska situationen i landet är läget oförändrat sen i måndags då allt började peka mot ett nyval eftersom båda de politiska sidorna avvisat den andres förslag till regeringsposterna. Som följd på detta har Femstjärnerörelsen och Lega uppmanat medborgarna att visa missnöje mot beslutet genom protester i helgen. Osäkerheten lär därför inte lägga sig och vi kommer definitivt få återkomma till detta under resterande dagar i veckan.

Bland Italienexponerade bolag föll kredithanterarna Hoist och Intrum -3,8 respektive -6 procent. Även de svenska storbankerna tyngdes då inhemska räntor drog nedåt under tisdagen. Förlorare blev även H&M som handlades ner -1,8 procent. En förklaring kan vara att huvudägaren Stefan Persson ej får göra mer insynsköp för den här gången då bolagets rapport väntas om mindre än en månad.

Gårdagens makroagenda inleddes på svensk mark när KI:s konjunkturbarometer för maj presenterades. Barometerindiktatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 108,8 i maj från aprils siffror på 110,4. Förväntningarna från analytiker låg på 108,5. Noterbart från publikationen är att konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet föll hela -8 enheter, vilket tar den till lägsta nivån på närmare tre år. Främsta anledningen sägs bero på att företagen har sänkt sina förväntningar på sysselsättningsutvecklingen de nästkommande månaderna.

Tisdagen fortsatte med SCB:s hushållsutlåning för april där utfallet hamnade i linje med förväntningarna, det vill säga på en ökning med 6,8 procent i jämförelse med samma månad föregående år.

Fortsatt under gårdagen presenterade Conference Board de amerikanska hushållens förtroende i maj. Även här stämde utfallet överens med analytikernas prognoser då konfidensindikatorn steg till 128,0 jämfört med 125,6 i april.

Onsdagens intensiva makroagenda inleder med svenska BNP-siffror från SCB för det första kvartalet. Utvecklingen i den svenska ekonomin har gått starkt på senare tid, men tillväxten väntas nu ha dämpats på grund av ett minskat bostadsbyggande samt ett mindre bidrag från nettoexporten av varor. BNP väntas öka med 0,5 procent i jämförelse med föregående kvartal, och med en årstakt på 3,4 procent.

Vidare presenterar EMU konjunkturbarometer för maj där en minskning från 112,7 till 112,0 väntas. Uppdelat spås både industri- och tjänstesektorn bidra till månadens nedgång.

Tysklands preliminära KPI för maj fortsätter onsdagens agenda. Siffror som ofta kan vara en stark indikator inför morgondagens samlade utfall för EMU. Den tyska inflationstakten har legat still på 1,6 procent i mars och april men väntas nu ha stigit till 1,9 procent.

Fortsättningsvis publiceras USA:s ADP-undersökning över privat sysselsättning som kan ge vägledning inför fredagens officiella sysselsättningsrapport. Väntat utfall ligger på en ökning i den privata sysselsättningen med 190 000.

Räntebesked från Bank of England avslutar dagens makroagenda. En klar majoritet av analytikerna förväntar sig att räntan lämnas oförändrat vid mötet. Centralbanken har uttryckt oro för utvecklingen inom handeln de senaste mötena. De pågående Nafta-samtalen verkar heller inte vara nära att lösas där förhandlingarna väntas fortsätta in i andra halvåret.

OMXS30 stängde tisdagen på minus efter att ha återtagit en stor del av förmiddagens hårda fall. Oro över den politiska situationen i Italien var återigen en stark orsak bakom det negativa sentimentet på börsen då index backade med -0,58 procent till 1572,30. Stockholmsbörsens nedgång på dryga halva procenten får dock ses som klart godkänd i jämförelse med de sydeuropeiska marknaderna där Milano, Lissabon och Madrid alla föll med dryga -2,5 procent. Med tanke på den senaste tidens utveckling där politiska orosmoln har satt en så tydlig prägel på världens börser, så kan vi räkna med att den närmsta tidens turbulens fortsätter ett tag till. Fortsatt tror vi dock att OMXS30-index på lite sikt återigen kan göra ett försök att nå nivån kring 1645, detta efter en vilopaus med den senaste tidens utveckling i åtanke.

Sett ur ett längre perspektiv bör man dock se med mer varsamhet och försiktighet. Vi börjar nu närma oss en säsongsmässigt svagare period på börsen, vilket historiskt har inneburit en betydligt sämre utveckling. Rådet på lång sikt är därför färgat av uppmärksamhet och återhållsamhet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • SAS (kl 8.00), Anoto (kl 8.45)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC butikspriser maj kl 1.01
 • Japan: detaljhandel (prel) april kl 1.50
 • Tyskland: importpriser april kl 8.00
 • Tyskland: detaljhandel kl 8.00
 • Frankrike: BNP (prel) 1 kv kl 8.45
 • Spanien: KPI (prel) maj kl 9.00
 • Österrike: BNP (def) 1 kv kl 9.00
 • MI: löner mars kl 9.30
 • SCB: arbetskostnadsindex mars kl 9.30
 • SCB: BNP 1 kv kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet maj kl 9.55
 • Polen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
 • EMU: konjunkturbarometer maj kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimat maj kl 11.00
 • Portugal: BNP (def) 1 kv kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00
 • USA: ADP privat sysselsättning maj kl 14.15
 • USA: grossistlager (prel) april kl 14.30
 • USA: BNP (rev) 1 kv kl 14.30
 • USA: handelsbalans april kl 14.30
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • Belgien: BNP (def) 1 kv kl 15.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
 • Belgien: KPI maj

Övrigt

 • BOC: räntebesked kl 16.00
 • Fed: Beige Book kl 20.00
 • OECD: Economic outlook kl 10.30
 • RGK: resultat obligationsemission kl 11.03

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

De europeiska börserna fortsatte nedåt på tisdagen. För svensk del blev tillbakagången till slut relativt beskedlig. Den italienska oron spelade alltjämt huvudrollen. Framför allt skenade italienska räntor med kortare löptider iväg.

”Ökningen i korta räntor är mer oroande än ökningen i långräntor eftersom hälften av den italienska statsskulden löper ut inom fem år”, skrev Commonwealth i ett marknadsbrev.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 0,6 procent till nivån 1.572. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,8 miljarder kronor. Börserna i Frankfurt, Paris och London backade dock klart mer än Stockholm.

I Madrid, Milano och Lissabon var det ännu dystrare med nedgångar på nedemot 2,5 procent med banker och försäkringsbolag i strykklass. Italienska statspappersräntor har alltså fortsatt att rusa. Även portugisiska och spanska statsobligationsräntor drogs med uppåt medan tyska och svenska sjönk. Även USA-räntorna backade.

Ränteuppgången i Italien kommer efter de senaste dagarnas politiska osäkerhet i landet sedan presidenten Sergio Mattarella avvisat populistkoalitionens förslag till finansminister och i stället gett IMF-veteranen Carlo Cottarelli mandat att bilda en övergångsregering. Denna kommer inte att få stöd av Femstjärnerörelsen och Lega, som istället har uppmanat medborgarna att visa sitt missnöje mot beslutet genom protester i helgen. Nyval är alltså att vänta, kanske redan efter sommaren.

Bland Italienexponerade bolag var kredithanterarna Hoist och Intrum 3,8 respektive 6 procent lägre.

De svenska storbankerna slutade mellan 1,2 och 2,1 procent lägre när inhemska räntor drog nedåt och sektorn allmänt utvecklades svagt, inte minst i Italien.

Vidare tappade Volvo 0,9 procent. H&M var 1,8 procent ned. Huvudägaren Stefan Perssons insynsköp får nu antas vara över för den här gången då klädjättens rapport väntas om mindre än en månad.

Bostadsutvecklaren Tobin föll drygt 3 procent medan större aktörer som JM och Bonava var ned 1,4 samt 2,3 procent. Trots att priserna stabiliserats i början av 2018, efter höstens nedgång, är svenska bostadspriser fortfarande höga. Risken för en större nedgång är fortsatt förhöjd, framhöll Finansinspektionen.

Rapporterande spelutvecklaren Stillfront avancerade mer än 5 procent. Bolaget ser bland annat ett ökat flöde av möjliga förvärvskandidater.

Medicinteknikbolaget Sectra steg runt 10 procent sedan både resultat och omsättning ökat under bolagets fjärde kvartal. Dessutom var orderingången klart högre än förra årets.

Storytel lyfte 4,5 procent till 125 kronor. Pareto har höjt sin riktkurs till 155 kronor och upprepat köp.

Clas Ohlson backade 8 procent efter att Nordea sänkt sin rekommendation till sälj. Banken varnar för kostnadspress och lägre butiksförsäljning.

Oljebolagen steg generellt efter den senaste tidens nedgångar. Enquest var upp över 4 procent medan Lundin Petroleum klättrade 1,5 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1572.3
3428.14
12666.51
2689.86
24361.45
7396.59
22038.52
30069.82
1.15
10.34
8.97
66.58
75.05
-0.58%
-1.56%
-1.53%
-1.16%
-1.58%
-0.5%
-1.43%
-1.37%
-0.11%
0.13%
0.2%
-0.22%
-0.58%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto