Home > Morgonrapport: Intensiv makrodag idag

Morgonrapport: Intensiv makrodag idag

OMXS30 handlades under nollan hela dagen när den svenska börsen gick klart sämre än övriga Europa. Index stängde tillslut ner -1,04 procent till nivån 1522,34. Torsdagen som är intensiv sett till makrohöjdpunkter innehåller bland annat svenska produktionsvärdesindex och Feds protokoll från senaste penningpolitiska mötet. Wall street höll stängt under onsdagen pga nationaldagsfirande och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats neråt.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde återigen under nollan när det svenska storbolagsindexet gick sämre en övriga Europa och där USA höll stängt. Index stängde tillslut ner -1,04 procent till nivån 122,34. Omsättningen under handelsdagen blev återigen relativt låg och hamnade på 10,3 miljarder kronor.

Förlorare under gårdagen blev Atlas Copco som föll -3,8 procent och Hexagon som backade -3,4 procent. Även SKF och Sandvik sjönk dryga -2 procent under den svaga onsdagen.

På nyhetsfronten under onsdagen stod kommentarer från Vice riksbankschef Cecilia Skingsley i centrum. Skingsley sade att styrräntan kan komma att höjas redan i oktober. Hon tillade även att protokollet som publiceras om runt tio dagar kommer utröna om även hon reserverat sig mot räntebanan.

Onsdagens makroagenda som inleddes med de Svenska bostadspriserna under morgonen vilka behandlades i gårdagens morgonrapport, fortsatte med svenskt tjänste-PMI på förmiddagen. Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 59,8 i juni från oreviderade 57,0 föregående månad, vilket var klart bättre än väntade 58,3.

Dagens första stopp sett till makrostatistik görs i Tyskland där industriorder för juni presenteras. De senaste månaderna har sett en försvagning i såväl tysk som europeisk data, vilket har spätt på oron för en europeisk inbromsning. Orderingången i den tyska industrin har sjunkit fyra månader i rad där senast i maj såg en rejäl och oväntad nedgång med hela -2,5 procent m/m. Analytikers förväntningar ligger på en återhämtning i juni där orderingången spås stiga med 1,1 procent m/m.

Fortsatt bjuder morgonen på SCB:s småhusbarometer som efter ett blygsamt fall i jämförelse med Valueguards villaindex under hösten, istället har dämpats tydligt under våren. Priserna sjönk -1 procent 3m/3m i maj och årstakten har successivt dämpats och sjönk till 3 procent från 5 procent i april.

Samtidigt publicerar även SCB det svenska produktionsvärdesindexet för maj. Föregående månad ökade produktionsvärdet med 3,3 procent y/y, vilket var under förväntningarna på 3,8 procent. Även mars såg en klar nedrevidering. Industrin och tjänstesektorn växer i en något avtagande, men fortsatt god takt medan produktionen i byggsektorn successivt mattats av och föll -4,3 procent y/y i april. För maj väntar analytiker att det svenska produktionsvärdesindexet växlar ned till 2,9 procent y/y.

På eftermiddagen vänder vi oss till USA där ADP presenterar privat sysselsättningsrapport för juni som kan ge indikationer inför fredagens officiella sysselsättningsrapport. I maj steg den privata sysselsättningen med 178.000 personer enligt ADP (218.000 i den officiella statistiken). Väntat utfall från ADP i juni är en ökning med 180.000.

Fortsatt från andra sidan Atlanten får vi USA:s tjänste-PMI för juni. ISM:s amerikanska inköpschefsindex för tjänstesektorn är på historiskt höga nivåer efter att ha överträffat förväntningarna senast och stigit till 58,6 i maj från 58,2 i april. En god kortsiktig signal är dessutom att de två tunga delindexen för affärsaktivitet och nya order båda var över 60. Förväntningarna på juni från analytiker är en minskning i tjänste-ISM tillbaka till 58,2.

Torsdagens intensiva makroagenda avslutas även i USA då Fed publicerar protokollet från det senaste penningpolitiska mötet som dels såg centralbanken höja styrräntan med ytterligare 25 punkter, till 1,75-2,00 procent, men även dra upp sina ränteprognoser, så att de nu räknar med fyra i stället för tre höjningar i år. Detta skulle innebära två höjningar till under det andra halvåret. Mest intressant förutom räntediskussionen i sig är hur de enskilda ledamöterna ser på de penningpolitiska konsekvenserna av ett eventuellt handelskrig.

OMXS30 stängde på negativt under onsdagen efter en svag handel runtom i Europa. Gårdagen såg återigen en avvaktande handel där omsättningen för tredje dagen i rad uppgick till runt låga 10 miljarder kronor. Det råder ingen tvekan om att marknaden nu handlas i väntan på rapportperioden som börjar på riktigt nästa vecka.

På lite längre sikt tror vi rapportperioden kan ge klarare indikationer om den mer långsiktiga utvecklingen. Därmed kvarstår vårt råd på vaksamhet och försiktighet sett till ett längre tidsperspektiv.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Eolus Vind (kl 8.30), Industrivärden (kl 10.00), Bergs Timber (kl 13.00)

Makrostatistik

 • Nederländerna: KPI juni kl 6.30
 • Tyskland: industriorder maj kl 8.00
 • SCB: småhusbarometern juni kl 9.30
 • SCB: produktionsvärdeindex maj kl 9.30
 • SCB: industriorder maj kl 9.30
 • Tyskland: VDMA maskinorder maj kl 10.00
 • USA: Challenger varselstatistik juni kl 13.30
 • USA: ADP privat sysselsättning juni kl 14.15
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) juni kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI juni kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan global tjänste-PMI juni kl 17.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt

 • Fed: protokoll från FOMC-mötet 13/6 kl 20.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk på onsdagen och utvecklades svagare än de ledande Europabörserna. Flera verkstadsbolag tappade 2-3 procent medan storbanker och teleoperatörer snarare trevade försiktigt uppåt. Aktiehandelsvolymerna dämpades av att USA höll helgstängt för nationaldagsfirande.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 1,0 procent till 1.522. Omsättningen av aktier uppgick till 10,3 miljarder kronor.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley sade under Almedalsveckan att styrräntan kan komma att höjas redan i oktober. Svaret på frågan om hur nära hon var att likt Martin Flodén reservera sig mot räntebanan blev att det får framgå i protokollet som Riksbanken publicerar om runt tio dagar. Svenska marknadsräntor drog uppåt och storbanksaktierna höll emot bra på den i övrigt mestadels sjunkande börsen.

Bland storbolagen backade verkstadsbolaget Atlas Copco 3,8 procent och mätteknikbolaget Hexagon 3,4 procent. SKF och Sandvik sjönk båda drygt 2 procent. Bäst gick det för Tele2 och Telia som steg en halv procent vardera.

IT-återförsäljaren Dustin släppte delårsrapport som innehöll lägre organisk tillväxt men ökat resultat. Samtidigt meddelade Dustin förvärv av nederländska Vincere för 65 miljoner euro och att bolaget till hösten avser föreslå en förträdesemission på 500-700 miljoner. Aktien steg 5,2 procent.

Spelutvecklaren MAG Interactive sjönk 1,2 procent efter att ha redovisat en omsättningsnedgång på 32 procent. Nettoresultatet steg dock något.

Evolution Gaming har tecknat avtal med Svenska Spel för leverans av en komplett live casino-lösning för den omreglerade svenska marknaden. Avtalet gäller från och med årsskiftet när den nya spellagstiftningen träder i kraft. Evolution-aktien steg 0,6 procent.

Energiteknikbolaget Climeon har fått sin första japanska order inom geometrisk värmekraft. Leverans av modulerna ska ske under 2019 och ordervärdet uppgår till drygt 2 miljoner euro. Ordern finansieras delvis av ett finansieringsbolag där Climeon är delägare. Hur stor del av potentialen för Climeons produkt på geotermiområdet i Japan som kommer att realiseras kommer att bero på hur företaget, tillsammans med andra, lyckas exekvera, sade bolagets vd Thomas Öström till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien steg 2,5 procent.

Nordea Markets höjde sin rekommendation för fastighetsbolaget Hemfosa till köp från behåll. Riktkursen 120 kronor kvarstår. Aktien var upp 1,8 procent till 106:70 kronor.

Danske Bank har höjt riktkursen på Xvivo från 124 till 160 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien avancerade 3,9 procent till 118:40 kronor.

Den norska banken DNB har inlett bevakning av Isofol Medical i en sponsrad analys och satt ett rättmätigt värde på 18-49 kronor. Isofol var oförändrad vid 23:50 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1522.34
3412.03
12317.61
2713.22
24174.82
7502.67
21503.94
27995.08
1.17
10.25
8.79
73.87
77.68
-1.04%
0.17%
-0.26%
-0.49%
-0.54%
0,00%
-0.99%
-0.87%
0,00%
0.06%
0.06%
-0.62%
-0.72%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto