Home > Morgonrapport: Intensiv makrovecka att vänta

Morgonrapport: Intensiv makrovecka att vänta

OMXS30 avslutade föregående vecka sidledes under nollan i ett allmänt svagt börshumör. Index stängde tillslut ned -0,41 procent till nivån 1530,51, vilket tog veckans utveckling till en nedgång med -1,35 procent. Veckans intensiva makroagenda inleder med en händelsefattig måndag där SEB presenterar boprisindikator. Wall Street, som håller stängt under måndagen pga Veterans Day, avslutade förra veckan klart nedåt. Under natten har de asiatiska marknaderna över lag inlett den nya veckan i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Majoriteten av världens börser avslutade föregående vecka på nedsidan sedan Fed levererat oförändrade ränteutsikter under torsdagskvällen. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ned -41 procent till nivån 1530,51, vilket tog veckans nedgång till -1,35 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på 12,9 miljarder kronor.

I topp under fredagen i OMXS30 noterades Skanska med en uppgång om 3,0 procent. Drivande i byggbolagets utveckling var upprepade köprekommendationer, nyheten att man gör miljardinvesteringar i Polen och att man fått en stororder på 850 miljoner kronor.

I botten av storbolagsindexet noterades Autoliv och Boliden med nedgångar om -4,4 respektive -3,1 procent.

På nyhetsfronten meddelade CNBC under helgen att Donald Trump vill byta ut handelsministern Wilbur Ross innan årsskiftet. Förra veckan blev det känt att justitieminister Jeff Sessions lämnat sin post på presidentens begäran.

Med rapportperioden nu bakom oss kan vi nu konstatera att den bjudit på blandade resultat och därmed inte varit till någon hjälp i att besvara många av de frågetecken kring börstrenden och den potentiellt toppande konjunkturen. Tydligt har istället varit bolagens svårigheter i att leva upp till marknadens förväntningar, vilket har reflekterats i kraftiga kursreaktioner i samband med många kvartalsrapporter. Angående den kommande utvecklingen gav varken Fed eller mellanårsvalet bränsle förra veckan, då båda utspelade sig i linje med förväntningarna. Optimism bland investerarna spreds istället när ledare från både Kina och USA utryckte en vilja att komma till en lösning i handelskonflikten. De närmsta veckorna kommer klargöra om upprekylen endast var en korrektion i en nedåtgående marknad eller ett utmärkt köpläge. Det råder dock ingen tveksamhet att riskerna på marknaderna har ökat.

Förra veckan avslutades med norska inflationssiffror för oktober. Kärninflationen i Norge backade till 1,6 från 1,9 procent i september. Utfallet var lägre än konsensusprognosen på 1,8 procent men i linje med Norges Banks prognos.

Måndagens makroagenda utspelas på svensk mark med SEB:s boprisindikator. Hushållens förväntningar på bostadspriserna har stigit under året, men förra månaden kom en tydlig sättning, då boprisindikatorn sjönk från 31 till 22. Sedan dess har det noterats tydliga nedgångar i både Valueguards mäklarpanel och Hemnets köparbarometer, båda kopplade till att Riksbankens första räntehöjning som närmar sig.

Veckan fortsätter under tisdagen med Tyska ZEW-index och Italiens inlämning av en reviderad budgetplan för 2019. Onsdagen bjuder på statsministeromröstning i Sverige, BNP-siffror från Japan, Tyskland och EMU, och KPI från Sverige, Storbritannien och USA. Torsdagens fokus ligger på Sverige och bopris- samt arbetslöshetsstatistik. Fredagen avslutar veckan med euroområdets KPI och USA:s industriproduktion.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Danmark: KPI oktober kl 8.00
  • SEB: boprisindikatorn kl 8.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45

Övrigt

  • Riksdagen: talmannen lägger fram Ulf Kristersson som förslag till statsminister kl 10.30
  • RB: Martin Flodén talar om aktuell penningpolitik i Kristianstad kl 12.00
  • ECB: obligationsköp ca kl 15.45
  • USA: Veterans Day, helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en mindre nedgång vilket summerar till en vecka med sidledes handel. Det amerikanska räntemötet under torsdagen lade viss sordi på stämningen. Uteblivna reaktioner på den senaste tidens börsfall tolkades som att Federal Reserve inte väntas göra avsteg från sin räntehöjningsplan. I Stockholm avancerade defensiva aktier som tobaksbolaget Swedish Match. Även läkemedelsbolaget Astra Zeneca fortsatte upp efter torsdagens rapport. Råvarubolag och industri tyngde börsutvecklingen.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,4 procent till 1.531 och aktier för 12,9 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Tyska DAX-index återhämtade sig under dagen och stängde strax under nollstrecket. FTSE-100 i London var ned med 0,4 procent där de stora gruvbolagen tyngde. Basmetallpriserna föll vilket satte press.

Bland OMXS30-bolagen steg Skanska med 3,0 procent. Byggbolaget fick stöd av ett antal upprepade köprekommendationer. Dessutom görs miljardinvestering i Polen och en större order på 850 miljoner kronor bokades för byggverksamheten i kvartalet.

Det var även uppåt för byggkollegan Peab som rapporterat under fredagen för det tredje kvartalet. Orderingången ökade med nära 8 procent och rörelseresultatet steg med drygt 4 procent jämfört med ifjol.

Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux sade i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att Peab håller i sin trend med bra rapporter och håller i det tredje kvartalet upp sin koncernmarginal väl. Aktien steg 6 procent på Stockholmsbörsen.

Bland förlorarna sågs bilsäkerhetbolaget Autoliv tappa 4,4 procent. Boliden sjönk med 3,1 procent.

Även SSAB sållade sig till förlorarna och sjönk med 2,7 procent. Stålproducenten har förvärvat danska Saniståls distributionsaffär med ett värde på 630 miljoner kronor.

Förpackningsbolaget Billerud Korsnäs, som omgetts av uppköpsrykten, har fått sänkt rekommendation av Goldman Sachs från köp till neutral. Aktien tappade 2,1 procent.

Eftersläpare i rapportperioden Lucara Diamond tappade 2,7 procent på sin rapport. Kepler Cheuvreux konstaterade att ebitda-resultatet om 18,2 miljoner dollar var lägre än väntat för Lucara Diamond. Analysfirman hade väntat sig ett ebitda på 28 miljoner dollar.

IT-konsulten Novotek, steg med nära 9 procent. Bolagets rapport visade på ett kraftigt ökat rörelseresultat under det tredje kvartalet. Även orderingången ökade.

I nischbanken Collector fortsätter insiderköp att strömma in. Erik Selin, som är vice ordförande i bolaget, har gjort flera köp i veckan. Aktien har haft en positiv utveckling under veckan och steg med ytterligare 1,6 procent på fredagen.

Bland förlorarna fanns mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment. Aktien har haft en tuff resa efter kvartalsrapporten. Efter ytterligare nedgång med 6 drygt procent på fredagen har aktien tappat drygt 30 procent under veckan som gick.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto