Home > Morgonrapport: Investerarna minskar risken inför räntebeskedet?

Morgonrapport: Investerarna minskar risken inför räntebeskedet?

God Morgon!

Bank of Japan lämnade penningpolitiken oförändrad nu på morgonen och kommer att fortsätta genomföra marknadsoperationer för att öka den monetära basen. BOJ konstaterar att den ekonomiska återhämtningen fortsätter i ett måttligt tempo men att exporten till tillväxtmarknaderna minskar och tynger ekonomin.

Japanska Nikkei index stiger nära procenten och Hang Seng index backar svagt nu på morgonen.

Den svenska handelsbarometern visar negativare syn i handelssektorn, där sjunkande lönsamhet oroar. Samtidigt som handlarna inte kan höja priserna stiger kostnaderna vilket pressar marginalerna skriver Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk handel. Framtidsutsikterna på antalet anställda som helhet kommer att minska framöver.

Dagens hållpunkter och förväntningar finner ni som vanligt nedan.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Idag får vi ta del av mer makronyheter, Bank of Japan lämnar räntebesked, förväntningarna lutar starkt åt att penningpolitiken lämnas oförändrad. Av mer intresse kan ZEW-index vara. Zew index mäter synen på tysk ekonomi bland analytiker och investerare. Förväntningarna är att indexet ska sjunka för sjätte månaden i rad från 25 till 18,3. Främst orsak är den tilltagande oron för kinas ekonomi.

Storbritannien visar sina KPI-siffror för augusti och precis som många andra länder vill inte inflationen stiga nämnvärt. Pundet och oljeprisraset väntas vara ett sänke för inflationen och förväntningarna ligger på 0,0 % från juli månads 0,1 %. Intressant är att Bank of Englands ser den låga inflationen som tillfällig och planerar en räntehöjning i början av 2016.

USA visar detaljhandelssiffror för augusti månad och de väntas ha ökat 0,3 % m/m. Även industriproduktion för augusti månad presenteras och väntas ha sjunkit med 0,2 % m/m.

För svensk del har senaste tidens debatt om att sänka inflationsmålet fått kritik av Riksbanken som i Dagens Industri försvarar målet om 2 %. Vice riksbankscheferna Per Jansson och Martin Flodén skriver att lägre inflationsmål skulle leda till lägre räntor samt att ett lägre inflationsmål skulle i sin tur leda till lägre inflationsförväntningar och i sin tur till lägre inflation och marknadsräntor. De menar på att Riksbankens räntesänkningar har haft en central del i att svensk ekonomi har utvecklat sig så som den har gjort de senaste åren.

För inflationen är lönebildningen en central del där både FED och riksbanken har påtalat vikten av ökade löner för inflationsutvecklingen framöver. Riksbankens Per Jansson talar idag på ett LO-seminarium om ämnet.

Under specifika bolagnyheter förväntas försäljningssiffror från både H&M och Swedol.
H&M presenterar försäljningssiffror för augusti månad och för det tredje kvartalet klockan 8.00.

Dagens Makrostatistik, hållpunkter:

– Finland: BNP-indikatorn juli kl 8.00
– Frankrike: KPI augusti kl 8.45
– Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
– Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
– Storbritannien: ONS huspriser juli kl 10.30
– EMU: handelsbalans juli kl 11.00
– EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index september kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
– Polen: KPI augusti kl 14.00
– USA: detaljhandel augusti kl 14.30
– USA: Empire Manufacturing Index september kl 14.30
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande augusti kl 15.15
– USA: lager osålda varor juli kl 16.00

Gårdagen slutade i röda siffror, OMXS30 gick ner 1,4 % och omsatte 14,5 miljarder aktier. Vi står nu på 1467 punkter vilket är nästan i botten av den korridor som OMXS30 har skapat från rekylen upp efter den panikartade nedgång för någon vecka sedan. Den stora botten är vid 1400, bryter vi igenom där med en hög omsättning kan raset gå snabbt och djupt ner till nästa stödnivåer runt 1320 och 1250.

1 års graf, Korridoren vi befinner oss i syns tydligt och att nedsidan kan bli stor vid utbrott neråt.
1 års graf, Korridoren vi befinner oss i syns tydligt och att nedsidan kan bli stor vid utbrott neråt.

Bryter vi igenom 1400 med låg omsättning kan det vara en försiktighetsåtgärd inför räntebeskedet på torsdag. Många vill undvika osäkerhet och risk inför beskedet och väljer att vikta ner i sina portföljer. Vid ett sådant scenario och därtill ett positivt besked från FED kan vi se många som vill in i marknaden igen och en rekyl uppåt är inte ett omöjligt scenario. På andra sidan kan negativt besked från FED istället utlösa en större nedgång.

Helgens kinadata visade återigen att industriproduktionen var lägre än väntat samtidigt som investeringarna låg på den lägsta uppgången sedan år 2000. Detta tillsammans med den avvaktande handeln bidrog till nedgångarna under gårdagen.

Världens börser är för närvarande väldigt känsliga för negativa nyheter. Det märks att vi har gjort ett mentalt trendbrott från i våras där de negativa nyheterna lättsamt viftades bort och aktiekurserna steg. Nu är det större osäkerhet och marknadens aktörer försöker hitta bevis för kommande riktning, därav de starka reaktionerna på negativ statistik och information.
Ta det försiktigt där ute och ha en fortsatt bra dag.

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.20: Riksbanken: Per Jansson talar vid LO-seminarium om lönebildningen. Bilder publiceras, men inget förskrivet anförande.

Riksbankens mest talföre direktionsledamot talar om ett för inflationsutsikterna synnerligen viktigt ämne. Per Jansson har vid en rad tillfällen intevenerat verbalt i kronans växelkurs. På måndagen noterades KIX-index till 110,02 vilket är klart lägre än de 113,10 som Riksbanken räknade med för tredje kvartalet i inflationsrapporten i september.

kl 10.30: Storbritannien: KPI augusti

Som i många andra länder ligger inflationen långt under målet, i Storbritannien både till följd av de fallande oljepriserna och ett starkare pund. KPI-inflationen väntas ha sjunkit till 0,0% från 0,1% i juli. Bank of England ser dock igenom den låga inflationen som tillfällig och är på väg mot sin första räntehöjning, kanske det första kvartalet 2016.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index september

Oron för Kina väntas ha fått ZEW-index att sjunka för sjätte månaden i rad, till 18,3 från 25,0 i augusti.

kl 14.30: USA: detaljhandel augusti

Försäljningen väntas ha ökat 0,3% m/m, 0,2% exklusive bilar.

kl 14.30: USA: Empire Manufacturing Index september

Tidig signal om USA-konjunkturen i september. Empires regionala industriindex för New York föll kraftigt i augusti, till 14,92, den lägsta nivån sedan april 2009. Väntas nu ha rekylerat upp igen i september, till -0,15.

kl 15.15: USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande augusti

Produktionen spås ha sjunkit 0,2% m/m och kapacitetsutnyttjandet ha minskat något, till 77,8%.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

 

Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan med röda siffror, tyngd av en svag utveckling för såväl verkstadsbolag som banker. De större europeiska handelsplatserna klarade sig väsentligt bättre.

Nedgången ägde rum mot bakgrund av svag makrostatistik från Kina som åter satte fokus på den globala tillväxten. Därtill fortsatte veckans räntesättningsmöte hos amerikanska Fed att oroa.

Vid stängning noterades OMXS30-index 1,4 procent ned på nivån 1.467,7. Aktier för 14,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Frankfurt var DAX-index upp 0,1 procent och i Paris backade CAC 40 cirka 0,7 procent.

Helgens data från Kina visade att industriproduktionen var lägre än väntat i augusti, samtidigt som investeringarna för årets åtta första månader hade ökat i den långsammaste takten sedan 2000. Börserna i Kina och Japan backade rejält.

På valutamarknaden stärktes kronan mot både euron och dollarn efter fredagens bättre än väntade svenska BNP- och arbetslöshetstal. Mot slutet av handelsdagen tappade valutan dock något av den nyvunna styrkan.

Av aktierna i storbolagsindex tog Nokia toppositionen med en uppgång på 2,2 procent. Investmentbanken Goldman Sachs har lagt aktien till sin särskilda köplista ”conviction buy”.

Även läkemedelsjätten Astra Zeneca noterades på plus sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation till köp, bland annat motiverat med förmodat stark tillväxt för preparatet Brilinta. Aktien steg 0,1 procent.

I övrigt var det dock mest minussiffror. Bland de större förlorarna i OMXS30 märktes bland andra konjunkturkänsliga aktier som Atlas Copco och SKF, vilka backade 1,6 respektive 2,7 procent. Timken Steel, som förra året knoppades av från SKF:s konkurrent Timken, vinstvarnade på fredagen efter börsens stängning. Vidare var Assa Abloy ned 2,6 procent och SSAB A 2,0 procent.

Även banksektorn hade en tung dag. Svagast av storbankerna var Nordea, som förlorade 3 procent. Bäst för dagen var Swedbank.

Basmetaller och olja gick ned för dagen och gruvbolaget Boliden tappade 1,9 procent. Utanför storbolagsindex sjönk Lundin Mining 1,7 procent, medan guldproducenten Semafo gick i motsatt riktning och lyfte hela 6 procent. I oljesektorn förlorade Lundin Petroleum 2 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards var än en gång i ropet. Huvudägaren Johan Carlström twittrade flitigt i helgen och bekräftade för Direkt att han har ökat sitt ägande i bolaget genom att lösa in optioner. Samtidigt har tekniksajten Breakit lyft fram uppgifter från en mäklarfirma som tyder på att Qualcomm närmar sig lansering av fingersensorprodukter. FPC föll 8,5 procent och sektorkollegan Precise Biometrics 5 procent.

Bland småbolagen stod Karo Bio för en uppgång på drygt 9 procent. Aktien har de senaste sex handelsdagarna därmed ökat med 35 procent.

Trustbuddy rasade knappt 7 procent. Låneförmedlingsbolaget räknar med att pengarna efter en föreslagen nyemission ska räcka för att nå nollresultat 2016.

I dataspelsektorn steg First North-noterade Gaming Corps 2,4 procent efter att ha aviserat ett förvärv.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1467,73
512,500
3175,62
10131,74
6084,59
1953,03
4805,76
18136,59
21500,39
1,1316
9,3376
8,2528
44,24
47,46
0,00%
-0,84%
-0,39%
0,08%
-0,54%
-0,41%
-0,34%
0,95%
-0,29%

-0,04%
0,04%
0,55%
0,25%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.