Home > Morgonrapport: Italien sätter tongångarna. Negativ öppning väntas.

Morgonrapport: Italien sätter tongångarna. Negativ öppning väntas.

Stockholmsbörsen fortsatte söderut på fredagen, och storbolagsindexet OMXS30 stängde vid -0.53% till 1470 punkter. Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor. Fredagens vinnare blev Swedish Match som steg +1.28%, följt av dagens förlorare Betsson som föll -3.61%. NGM-börsen omsatte på fredagen 294 miljoner kronor när vinnaren Uni-light LED TO1 steg +19.64%, samt föll Obducat -15.00% och blev dagens förlorare. USA avslutade föregående vecka i blandat humör, däribland S&P 500 -0.04%, Dow Jones Industrial Average -0.11%, Nasdaq Composite +0.09%. Asiens handel inleder veckan i tydligt negativa tongångar efter söndagens val i Italien, och Nikkei 225 faller -0.90%, Hang Seng -0.24%. Även oljan faller inledningsvis på måndagen och noteras för närvarande strax över 54 dollar.

Dagens fokus:

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI november kl 8.30
 • SCB: industriproduktion oktober kl 9.30
 • EMU: eurogruppmöte i Bryssel kl 15.00
 • USA: ISM tjänste-PMI november kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Ett allmänt avtrubbat humör avslutade föregående vecka, med oro kring söndagens val i Italien där landets premiärminister Matteo Renzi hade som mål att styra upp politisk byråkrati och grundlag.

Under natten till måndagen aviserade Renzi sin avgång efter att det stått klart att nej-sidan vunnit folkomröstningen på söndagen.

En del analytiker tror att resultatet redan är i viss mån inprisat sedan tidigare, där vi ser att tidigt på måndagen föll euron mot dollarn till 20-månaderslägsta nivåer omkring 1:0508, som därefter återhämtat sig något.

Italien sätter tongångarna. Negativ öppning väntas.

Det blir därmed med ett negativt sentiment som vi inleder veckan på den svenska börsen, och de europeiska storbankerna förväntas inledningsvis leda vägen söderut.

Tongångarna blir även allt mer negativ desto närmre vi kommer börsöppningen denna morgon.

På bara en timme har den inledningsvis förväntade öppning gått från -0.3 till -0.6 procent, och det ser inte ut att stanna där…

För tillfället pekar terminsmarknaden på öppning vid 1463 punkter, vilket även innebär en öppning vid nästa stödnivå efter fredagens stängningskurs på 1470 punkter i OMXS30.

Resultatet från den italienska folkomröstningen ställer frågetecken huruvida det nu kommer att bli ett nytt val i Italien.

”Det är inte svårt att se ett nytt val, och det är inte svårt att se femstjärnerörelsen få makten och de har i princip sagt att de vill lämna antingen EU eller Euron eller båda” sade Mark Willis vid State Street Global Advisors, enligt Reuters.

Vi förväntar oss fortsättningsvis negativ rörelse efter att de europeiska börserna öppnar om ett par timmar.

Fredagens handel har även gett ett tydligt motstånd vid 1465 punkter under måndagen, och såvida inga oväntade besked uppenbaras under dagen väntar vi oss en resa ned mot 1453 och 1448 punkter, kanske till och med vidare söderut där tidigare svårslagna 1431 punkter inväntar.

ECB har tidigare annonserat att man kan tänka sig att köpa italienska statspapper, vilket vidare skulle kunna dämpa fallet något, och vi får helt enkelt låta dagen utkristallisera sig för att se vad det italienska resultatet inledningsvis kommer att innebära.

Dagens tekniska nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1471, 1496 samt 1500 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1453 samt 1448 punkter och därefter 1431 och 1423 punkter.

Måndagens makroagenda inleder vi en halvtimme före börsöppning kl 08.30 med tjänste-PMI november från Silf/Swedbank.

Industri-PMI sjönk i november till 57,3 från 58,4 i oktober. Enligt SME Direkts enkät väntas nu en uppgång även för tjänste-PMI för november till 57,7 från 57,6 i oktober.

En halvtimme efter den svenska börsen öppna får vi siffror gällande industriproduktion i oktober, som väntas vara oförändrad jämfört med tidigare månad och stiga 1.4 procent i årstakt.

Under eftermiddagen skiftas fokus på eurogruppmötet i Bryssel kl 15.00.

Euroländernas finansministrar ska gå igenom läger i förhandlingarna om Greklands räddningsprogram och diskutera euroländernas budgetplaner för nästa år baserat på EU-kommissionens omdömen.

Finansministrarna väntas fokusera på de länder som riskerar att inte uppfylla sina budgetmål för 2017.

Grekland ser ut att missa målet att komma överens med trojkan om nästa omgångs reformprogram till mötet.

Det finns oenighet kring ett stort antal mindre frågor, men också om reformen av arbetsmarknaden och budgetutvecklingen de kommande åren.

Euroländernas finansministrar siktar på att nå en överenskommelse om den andra översynen av räddningsprogrammet före årets slut.

Mötet väntas också ge tillfälle för finansministrarna att kommentera utfallet av Italiens folkomröstning på söndagen.

En halvtimme efter att de amerikanska börserna öppnar får vi siffror gällande ISM tjänste-PMI november i USA.

Prognosen ligger enligt Bloomberg News enkät på 55,2, upp från 54,8 i oktober.

”Efter att ha fallit i oktober, pekar regionala indikatorer på en liten förbättring i november”, skriver Commerzbank i ett veckobrev.

På torsdag är det dags för ECB att lämna räntebesked, samt kommer det förmedlas eventuella förändringar av QE-programmet.

Blandade åsikter efter Hexagons kapitalmarknadsdag på torsdagen.

Viss skepticism råder dock gällande de nya målen. ”Samma gamla sång” skriver Deutsche Bank på fredagen.

På torsdagen avklarades Hexagons kapitalmarknadsdag, vilket inte levererade några helt oväntade nyheter när nya omsättningsmål presenterades om 4.6 – 5.1 miljarder euro år 2021, samt en rörelsemarginal på 27-28 procent.

Kapitalmarknadsdagen var i linje med förväntningarna bland analyshusen.

Efter kapitalmarknadsdagen höjer SEB bolagets aktie till köp, men behåller samtidigt riktkursen på 380 kronor. Även Swedbank innehar köp, men höjer riktkursen till 355 från tidigare 350 kronor. Pareto höjer även till köp, men sänker riktkursen till 350 från tidigare 365 kronor. Deutsche Bank kvarstår dock med behåll och en riktkurs på 290 kronor.

Bolagets vd Ola Rollén gick tidigt ut att man inte skulle kommentera kring sin tidigare häktning, gällande misstankar om insiderhandel.

Pareto som sänkte riktkursen till 350 kronor, motiverar sin nedjustering på fredagen kring rådande insiderbrottsmisstankarna.

Misstankarna kring insiderhandel gäller en tidigare affär om 284.341 aktier i Next Biometrics som gjordes genom riskkapitalbolaget Greenbridge.

Blandade åsikter efter Hexagons kapitalmarknadsdag på torsdagen. Viss skepticism råder dock gällande de nya målen.

Tobaksbolaget en av få bolag inom Large Cap som håller sig på plus under fredagsförmiddagen.

Swedish Match stiger strax över en halv procent på fredagsförmiddagen, och är därmed en av få bolag som noteras på plus inom Large Cap listan.

Uppgången styrs av en analys från Goldman Sachs, som trots stämplad neutral rekommendation höjer riktkursen till 312 kronor från tidigare 298 kronor.

För lite mer än en månad sedan lyfte bolagets vd fram den fortsatt höga tillväxten i USA inom maskin-tillverkade cigarrer, som under det tredje kvartalet ökade volymerna hela 29 procent i USA, trots fortsatt ökad hård konkurrens.

När det kommer till volymtillväxten kommande året så sade bolagets vd Lars Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt i slutet av oktober att ”med brasklappen att det varit en historiskt svårprognostiserad kategori så är det är svårt att inte vara åt det optimistiska hållet med tanke på de trender vi har. Vi är rätt positionerade med vår starkaste ställning inom natural-cigarrer”.

Inom tobaksindustrin lade den 21 oktober British American Tobacco ett bud på USA:s näst största tobaksbolag Reynolds American, där man redan äger 42 procent av bolaget, som nu efterfrågar ett högre än redan lagt bud.

Tobaksbolaget en av få bolag inom Large Cap som håller sig på plus under fredagsförmiddagen. Analys från Goldman Sachs ger...

Slutet på en era när Starbucks VD Howard Schultz avgår.

Efter att amerikanska börserna stängde på torsdagen rapporterade Bloomberg News att bolagets vd Howard Schultz avgår som vd.

Howard Schultz med en förmögenhet på 2.9 miljarder dollar utses till styrelseordförande inom Starbucks, och efterträds av Kevin Johnson.

Aktien föll över fem procent i efterhandeln redan på torsdagen, och indikerade i den amerikanska förhandeln på fredagen över tre procent minus.

Den stora frågan blir vad detta innebär inom bolaget, då Schultz inte lämnar helt, utan befinner sig kvar inom bolaget i styrelsen som ordförande.

Sedan en månad tillbaka har Starbucks aktie stigit över 8 procent, och har brutit den stora medelvärdestrion som MA 50, 100 men även MA 200 för bara några dagar sedan.

Även om flera anser att beslutet innebär slutet på en era, så har Kevin Johnson minst sagt fått lära sig ett och annat från Schultz.

Johnson är redan idag operativ chef (COO) på Starbucks och har en bakgrund från bland annat Microsoft på ledningsnivå under 16 år.

Bolagets aktie föll avslutnings -2.22% på fredagen.

Slutet på en era när Starbucks VD Howard Schultz avgår.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: Nikkei tjänste-PMI november kl 1.30
 • Kina: Caixin tjänste-PMI november kl 2.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI november kl 8.30
 • SCB: industriorder oktober kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion oktober kl 9.30
 • SCB: industriproduktion oktober kl 9.30
 • Frankrike: Markit tjänste-PMI (def) november kl 9.50
 • Tyskland: Markit tjänste-PMI (def) november kl 9.55
 • EMU: Markit tjänste-PMI (def) november kl 10.00
 • Storbritannien: Markit/CIPS tjänste-PMI november kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: detaljhandel oktober kl 11.00
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) november kl 15.45
 • USA: samlat index arbetsmarknad, LMCI, november kl 16.00
 • USA: ISM tjänste-PMI november kl 16.00
 • Konjunktur: JPMorgan globalt tjänste-PMI oktober kl 17.00

Övrigt

 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
 • Fed: William Dudley, Fed-chef i New York, talar om ekonomi och policy kl 14.30
 • EMU: eurogruppmöte i Bryssel kl 15.00
 • Fed: Charles Evans, Fed-chef i Chicago, talar om ekonomi och policy kl 15.25
 • Fed: James Bullard talar om ekonomiska utsikter kl 20.05

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde på minus när börsen slog igen dörrarna för fredagens handel. Tillbakagången mildrades efter att den amerikanska sysselsättningsstatistiken uppvisat ett blandat utfall.

Assa Abloy och SSAB gick i bräschen för nedgången medan defensiva Swedish Match gick mot strömmen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till noteringen 1.470. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14 miljarder kronor.

Den amerikanska jobbrapporten för november visade å ena sidan på en ökad sysselsättning ungefär som väntat samtidigt som arbetslösheten sjönk till nioårslägsta vid 4,6 procent. Å andra sidan sjönk timlönerna oväntat med 0,1 procent. Rapporten anses utgöra ett underlag för Federal Reserve vid fastställandet av penningpolitiken.

Swedish Match förbättrades 1,3 procent till 285:40 kronor. Investmentbanken Goldman Sachs har höjt sin riktkurs för aktien till 312 kronor, från tidigare 297 kronor.

Långt ned i storbolagsindex låg SSAB A, som förlorade 2,5 procent efter att ha utvecklats starkt inte minst under den senaste månaden. Sämst utveckling bland bolagen noterade på OMXS30 visade Assa Abloy med en nedgång på 2,6 procent.

Gruvbolagen hade en tung dag med Boliden och Lundin Mining ned drygt 1 procent vardera.

Även en rad verkstadsbolag, som haft ett par starka dagar, förlorade mark. Altas Copco A var ned 0,8 procent och Trelleborg backade 1 procent. H&M, och Kinnevik tyngde också med nedgångar på 0,9 respektive 1,4 procent.

Oljepriset backade inledningsvis från torsdagens högstanivåer, men återhämtade sig mot slutet av fredagens handel. Lundin Petroleum vek ned 0,2 procent. Africa Oil sänktes 0,8 procent.

På plus noterades dock Hexagon, som steg 0,8 procent. Både SEB och Pareto Securities har höjt sina rekommendationer för aktien till köp från behåll efter torsdagens kapitalmarknadsdag.

Elekta rekylerade upp 0,4 procent efter torsdagens rapportnedgång. Varian har nekats prövningstillstånd i Stockholm läns landstings upphandling av strålbehandlingsutrustning till Nya Karolinska Sjukhuset. Det amerikanska strålterapibolaget överväger nu om det ska överklaga beslutet.

Turkiska liran tappade 0,5 procent mot dollarn på fredagen efter att tidigare under fredagen varit ned med över 1,5 procent. President Recep Tayyip Erdogan sade att det ”inte finns något annat alternativ” än att höja räntorna. Spelbolaget Betsson, som har en relativt stor verksamhet i Turkiet, föll 3,6 procent.

Kursrörelserna fortsatte i Arcam, sedan GE meddelat att bolaget kontrollerar drygt 76 procent av aktierna och att någon förlängning budet på 300 kronor per aktie inte är aktuell. Aktien steg knappt 3 procent till 314 kronor. Tidigare i veckan noterades priser upp till 331 kronor.

Ögonsensorbolaget Tobii slopar målet att området Tech ska nå ett positivt kassaflöde 2018. Aktien backade 0,7 procent.

Eltel steg 0,5 procent. Bolagets operationella översyn av sin projektverksamhet har nu resulterat i ett flertal beslutade omedelbara åtgärder för att minska risknivån i projektportföljen.

Från Opus meddelades att bolaget inte fått förnyat förtroende i Missouri, ett bilprovningskontrakt bolaget tidigare haft. Opus ska dock överklaga beslutet och vd Magnus Greko säger till Direkt att han tror sig ha en ”god chans” att få rätt. Aktien gick ned 2,3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1470.08
3015.13
10513.35
6730.72
2191.95
19170.42
5255.65
18260.5
22510.53
1.06
9.76
9.25
51.3
54.06
-0.53%
-0.52%
-0.20%
-0.33%
0.04%
-0.11%
0.09%
-0.90%
-0.24%
-0.95%
-0.46%
0.63%
-0.74%
-0.73%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.