Home > Morgonrapport: Janet Yellen lyfter marknaderna med duvaktiga uttalanden

Morgonrapport: Janet Yellen lyfter marknaderna med duvaktiga uttalanden

De asiatiska steg brant på fredagen sedan de stora amerikanska börsindexen nått rekordnivåer. Janet Yellen, som är kandidat till att ta över posten som chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve menade att en nedtrappning av stimulanserna inte ligger omedelbart runt hörnet, vilket ökade riskaptiten på världens finansmarknader.

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen steg på torsdagen, en uppgång som grundlades av den tillträdande Fed-chefen Janet Yellens kommentarer om fortsatta stimulanser av den amerikanska ekonomin.

Janet Yellen, med stor sannolikhet nästa chef för den amerikanska centralbanken, sade i en utfrågning i senatens bankutskott att hon vill se en ”betydande förbättring” i utsikterna för arbetsmarknaden och att fördelarna med de kvantitativa lättnaderna fortfarande överväger kostnaderna.

Delar av hennes tal hade publicerats redan innan svensk börsöppning på torsdagen och budskapet om att en nedtrappning av stimulanserna inte ligger omedelbart runt hörnet ökade riskaptiten på världens finansmarknader.

Verkstadssektorn, däribland Atlas Copco, Sandvik, Hexagon och Alfa Laval, noterades för uppgång kring 2 procent. Electrolux hade de tuffare och fortsatte ned efter onsdagens kapitalmarknadsdag innefattandes ljumna kommentarer om Europamarknaden. Aktiens kräftgång under de tre senaste dagarna ligger på drygt 4 procent.

Gruvbolaget Lucara Diamond, som nyligen släppte rapport för det tredje kvartalet, fortsatte i vinnarspåret och steg ytterligare 10 procent. Aktien är en av årets största vinnare med sin uppgång på 160 procent.

I USA fortsatte optimismen där både Dow Jones Industrial Average och S&P 500 stängde på nya all-time-highs. På bolagsfronten straffades nätverksutrustningsbolaget Cisco Systems efter en försäljningsprognos som lämnade mer att önska.

Morgonens utveckling och nyhetsflöde

De asiatiska steg brant på fredagen sedan de stora amerikanska börsindexen nått rekordnivåer i spåren av Fedchefskandidaten Janet Yellens duvaktiga uttalanden. En svagare japansk yen och förnyat hopp om reformer i Kina eldade på utvecklingen.

Vid 8.40-tiden var Euro Stoxx 50-terminen oförändrad, medan terminerna för Londons FTSE 100 och franska CAC 40 var 0,1 respektive 0,2 procent upp.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas nära oförändrat mot euron men har stärkts mot japanska yen.

På eftermiddagens USA-agenda märks särskilt Empire Manufacturing Index för november, klockan 14.30, samt industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i oktober, klockan 15.15.

Från USA kommer också importprisdata för oktober, klockan 14.30, samt grossistlager för september, klockan 16.00.

På fredagens euroagenda riktas intresset främst mot definitiva KPI-data för oktober, som väntas bekräfta den oväntat kraftiga nedgång i inflationstakten som antyddes av preliminärdata; 0,7 procent för KPI och 0,8 procent för kärn-KPI.

I Bryssel ska vidare EU:s alla finansministrar, ekofin, försöka nå ett genombrott i förhandlingarna om en europeisk bankakut för bankunionen.

Dagens viktigaste hållpunkter:

  • EMU: KPI oktober kl 11.00
  • USA: Empire Manufacturing index november kl 14.30
  • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande oktober kl 15.15

Till ekonomikalender

OMXS30 väntas avsluta veckan positivt

Stockholmsbörsen OMXS30-index hade vid stängning gått upp 1,1 procent till noteringen 1.289. De stora marknadsplatserna på den europeiska kontinenten noterades för uppgångar i samma härad.

Börsen satte en ny årshögsta 22 oktober vid ca 1300 punkter. Därefter har index handlats i en lugn kontrollerad rekylfas som pågått längre än väntat. En förklaring är att verkstadsbolagen som har en betydande indextyngd på den svenska marknaden fortsatte dala efter fallen i samband med rapporterna.

De tekniska trenderna för OMXS30 är således positiva och index handlas i en stigande kilformation. Den långa trenden definierar vi med 200 dagars medeltalskurva, och den korta trenden lutningen på 20 dagars medeltalskurva.

Index har under veckan funnit stöd vid den underliggande trenden och studsat upp där en fortsatt uppgång mot årshögsta är sannolik. Efter forcering av årshögsta vid 1300 som kan agera tillfälligt motstånd, har vi toppen från 2007 vid 1320 som riktmärke.

Läs mer: Analys: OMXS30 laddar för nya uppgångar

Dagens grafer

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)
S&P 500 (Daily)
S&P 500 (Daily)

Detta händer idag

Rapporter

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Black Earth Farming (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Nibe (kl 7.00)
FIRST NORTH
– Oscar Properties
AKTIETORGET
– A1M Pharma, Elverket Vallentuna, G5 Entertainment, Medirätt, Polyplank
ÖVRIGA NORDEN
– GN Store Nord

Stämmor

– Anoto (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Black Earth Farming: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 9.00
– Nibe: telefonkonferens kl 9.15

BÖRS

Statistik

– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för oktober kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för oktober kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kancera: planerad första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

Kapitalmarknadsdag

– Nibe kl 9.00
– Enquest: kl 10.30

Makro

Statistik

– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 3 kv kl 9.30
– SCB: industrins lager 3 kv kl 9.30
– SCB: produktion i näringslivet september kl 9.30
– Österrike: KPI oktober kl 10.00
– EMU: KPI oktober kl 11.00
– USA: importpriser oktober kl 14.30
– USA: Empire Manufacturing index november kl 14.30
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande oktober kl 15.15
– USA: grossistlager september kl 16.00

Politik

– Ekofin: finansministermöte i Bryssel

Centralbanker

– Riksbanken: Karolina Ekholm håller anförandet ”Centralbanker – nya krav, gamla ramverk” kl 8.15
– ECB: annonserar LTRO-återbetalningar kl 12.00

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto