Home > Morgonrapport: Jobbrapport och handelstullar i fokus idag

Morgonrapport: Jobbrapport och handelstullar i fokus idag

OMXS30 fick styrka under gårdagen och steg med 2,18 procent till 1527,22 och stängde till nära dagshögsta. Även de amerikanska börserna fortsatte att stiga över lag och i Asien under natten, har börserna över lag utvecklats blandat, där fastlandskina har stängt. Samtidigt vill Trump få igenom nya tullar mot Kina och handelsoron som stillades något under gårdagen tar ny fart igen.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder dagen på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stark börs under gårdagen fick OMXS30 att stiga 2,18 procent till nivån 1527. Omsättningen för dagen låg på fortsatt svaga 14 miljarder kronor. I topp låg bland annat fingerprint som steg 9 procent, samt även verkssektorn med bolag som ABB, Alfa Laval, Sandvik och Atlas Copco. Även de amerikanska börserna fortsatte uppåt under gårdagen i ökat förtroende på en mildare utveckling på handelsfronten. Spotify däremot har efter den starka öppningskursen i börsnoteringen fortsatt att backa, och handlas nu till 143,5 dollar, ner från de cirka 166 dollar som kursen introducerades till.

 

Under gårdagen kom då propositionen om den nya spellagstiftningen som spelmarknaden länge väntat efter. Det blev inga överraskningar då civilministern Ardalan Shekarabi presenterade regeringens proposition, som i stort sett följer utredningen som varit tillgänglig sedan drygt ett år tillbaka. Från och med 1 januari 2019 ska ett licenssystem vara på plats och skatten läggs till 18 procent på spelöverskottet. De svenska spelbolagen så som Betsson, Kindred, Mr Green med flera steg över lag på börsen.

 

Idag kommer den officiella jobbrapporten från USA för mars månad. En siffra som alltid är intressant, framförallt nu då den ”bortglömda” oron för inflationen testas på nytt genom utvecklingen för timlönerna. Löneökningstakten väntas stiga till 2,7 procent från föregående år. Detta är något högre än utfallet i februari på 2,6 procent. Januaris utfall, som sedan justerades ner till 2,8 procent fick marknaden rejält på fall. Något som skulle kunna inträffa igen om överraskningar sker. Jobbsiffrorna väntas hamna på en ökning om 203 000 personer, och arbetslösheten väntas backa till 4,0 procent från 4,1 procent.

På morgonen presenteras även tysk industriproduktion, och här väntas för februari månad en uppgång om 0,2 procent.

Börsen avslutar ännu en kortvecka med en intressant handel bakom sig, och ett intressant läge framöver. Ska rekylen orka vända till en längre återhämtning och åter utmana det större motståndet kring nivån 1600. Dit är det en bit kvar men det är framförallt området kring 1600 som är mest intressant på uppsidan och som kan ge signaler om ändrat sentiment med högre riskvilja igen. Dock finns ännu inte övertygelsen i uppgångarna, då bland annat omsättningen fortsätter att vara låg vid återhämtningar samt något högre vid de kraftigare nedgångarna, vilket är ett dåligt tecken. Området kring 1480-1490 fortsätter att vara det område på indexet som står för det starkare stödet där köpare hittat tillbaka till riskviljan. De globala faktorerna fortsätter att vara kursdrivande och nyheter om handelskriget, nåja inte riktigt än, skiftar riskviljan och skapar volatilitet på marknaden.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: hushållens konsumtion februari kl 1.30

  • Tyskland: industriproduktion februari kl 8.00

  • Kanada: sysselsättning mars kl 14.30

  • USA: sysselsättning mars kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag satte på torsdagen tonen när Stockholmsbörsen i likhet med övriga europeiska handelsplatser rekylerade uppåt efter föregående dags fall.

Till det bättre humöret bidrog signaler från USA om att handelskonflikten med Kina nu går in i ett intensivt förhandlingsskede, snarare än att eskalera till ett omedelbart tullkrig.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 2,2 procent till nivån 1.527, vilket också var dagens högsta nivå. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 14 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike avancerade motsvarande index 2,9 respektive 2,6 procent och i det breda europeiska indexet Stoxx Europe 600 stängde samtliga delindex solitt på plus.

Tidigare i veckan publicerade både USA och Kina långa listor på varor som hotades med nya tullar. Datum för dessa handelshinders införande ligger dock en bit in i framtiden, framgick det senare, och båda parter har uttryckt förhoppningar om att förhandlingar ska leda till att åtgärderna inte behöver genomföras fullt ut. Såväl amerikanska som asiatiska börser steg efter beskeden.

I Stockholm toppades storbolagsindexet av Fingerprint Cards, som steg 9 procent. Nära toppen var också verkstadsjätten ABB, upp 3,7 procent, och sektorkollegorna Alfa Laval, Sandvik och Atlas Copco. Aktivistfonden Cevian och andra storägare är missnöjda med ABB:s kursutveckling de senaste 18 månaderna och tålamodet är inte obegränsat, rapporterade Dagens Industri.

Råvarusektorn gick starkt i hela Europa, med bolag som Glencore och Anglo American i storleksordningen 4 procent högre i London och de globala ståljättarna rejält upp på kontinenten. På svensk hemmaplan avancerade Boliden knappt 3 procent, Lundin Mining 3,6 procent och SSAB 3 procent.

Enda förloraren för dagen i storbolagsindexet var bilsäkerhetsjätten Autoliv, som backade 0,6 procent. Aktien satte dock ett nytt livstidsrekord på morgonen och har under året stigit nästan 18 procent. Cevian har fortsatt att öka sitt innehav i bolaget och är nu dess störste ägare.

Utanför OMXS30 noterade polymertillverkaren Hexpol och Gränges, som tillverkar aluminiumprodukter, uppgångar på 4,8 respektive 3,6 procent. Bolagen har betydande verksamhet på den amerikanska marknaden.

Speloperatörerna fick en liten skjuts uppåt sedan regeringen presenterat sin proposition ”En omreglerad spelmarknad”, som i allt väsentligt följde den spellicensutredning som tidigare lagts fram. Leo Vegas steg 3 procent och Betsson 2,6 procent.

I samma riktning gick e-handlaren Bygghemma, som noterades 5,4 procent upp efter att bolaget meddelat att omsättningen ökade preliminärt cirka 50 procent under det första kvartalet.

Uppåt var det även för investeringsbolaget Ratos, som meddelade att det delägda norska oljeservicebolaget Aibel har tilldelats ett större kontrakt av Statoil. Aktien steg knappt 5 procent.

Affärsvärlden pekar i sitt senaste nummer ut cancervårdsföretaget Raysearch som köpvärd. Aktien klättrade 2,8 procent. Sämre gick det för Biogaia, ned 5,7 procent, efter en sänkt rekommendation av Danske Bank.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1527.22
3429.95
12305.19
2662.84
24505.22
7076.55
21696.92
29889.96
1.22
10.32
8.43
63.12
67.96
2.18%
2.68%
2.9%
0.69%
0.99%
0.49%
0.24%
1.26%
0.00%
0.15%
0.14%
-0.66%
-0.54%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.