Home > Morgonrapport: Kan de amerikanska timlönerna skapa ny inflationsoro på börsen?

Morgonrapport: Kan de amerikanska timlönerna skapa ny inflationsoro på börsen?

OMXS30 steg 1,36 procent efter en dag med bland annat räntebesked och presskonferens med ECB och Mario Draghi. Idag väntar de viktiga sysselsättningssiffrorna från USA, där timlönerna blir återigen det mest intressanta i sammanhanget. Under natten har de asiatiska börserna utvecklats över lag stigit. Japanska centralbanken lämnade räntan oförändrad, vilket var vad marknaden hade förväntat sig.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder veckans sista handelsdag avvaktande.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg kraftigt med 1,36 procent igår och står nu till nivån 1585,5. Detta innebär att vi är tillbaka inom det motståndsområde som OMXS30 hade svårt att forcera förra gången. Omsättningen under gårdagen låg på dryga 16 miljarder kronor, vilket inte direkt visar på en övertygande styrka i uppgångarna.

Bland de bolag som avancerade igår var SCA, Skanska, Atlas Copco, Essity och Swedish Match. Även SAAB steg omkring 6,5 procent efter att ha fått höjd riktkurs från SEB.

Gårdagens stora event var såklart räntebeskedet från ECB och efterföljande presskonferens med Mario Draghi. Räntan lämnades oförändrad medan guidningen förändras och nu tas kommunikationen för QE-programmets utökning och fortsatt beredskap för att utöka den, bort. Dessutom kommer kupongerna från lånen under QE-programmet att återinvesteras vilket bidrar till likviditeten i marknaden. Beskedet att ändra guidningen gällande QE-programmet var enhälligt, och byggd på den senaste tidens positiva revidering av tillväxtprognosen. BNP-prognosen höjs för kommande år medan inflationsprognosen justeras ner något för nästa år.

Gällande inflationen så ser de ett starkt och brett momentum i euroområdets ekonomi, något som slår de tidigare prognoserna. Däremot är de inte fortsatt övertygade om att inflationen nått en uthållig uppåttrend, där den expansiva penningpolitiken fortfarande är ett behov. De väntar trots allt att den underliggande kärninflationen kommer att stiga på medellång sikt. Gällande handelskrig och Trumps tullar så sa Draghi att dispyterna måste hanteras multilateralt och att de internationella relationerna kan påverkas. ”om du lägger tullar på dina allierade, vilka är då dina fiender” är ganska talande ord från Draghi.

Marknaden reagerade positivt men Riksbanken får nog det svårare att motivera att höja räntan om ECB´s politik inte går åt samma håll. Dollarn steg mot både den svenska kronan och Euron efter dagens nya kommunikationer.

Sent igår kväll tillkännagavs att Trump skriver på införandet av tullarna om 15 dagar, där nivåerna blir 25 procent för stål och 10 procent för aluminium för samtliga länder. Däremot kommer länder att bjudas in till förhandling om tullarna, där Kanada och Mexiko initialt kommer att få undantag för tullarna då Nafta-avtal är under förhandling.

Vi avslutar denna vecka med tysk industriproduktion för januari månad som väntas ha ökat något jämfört med föregående månad, där nu den ökande industriordern börjar synas i den faktiska industriproduktionen.

Från Sverige väntas småhusbarometern för februari, mycket intressant för bostadsmarknaden och den svaga prisutvecklingen. SCB´s småhusbarometer har stått emot och visat små förändringar under höstens prisfall, men som nu bör tillta i nedgångarna. Barometern är uppbyggd på registrerade köpebrev hos lantmäteriet vilket gör att den laggar efter något i förhållande till exempelvis mäklarstatistik.
I december backade den något och var i stort sett oförändrade förra månaden. Jämför vi med valueguards index, byggt på mäklarstatistik, så visade den en kraftigare ökning i priserna för januari.

Dagens mest intressanta statistik står amerikanarna för då sysselsättningen för februari presenteras. Antalet sysselsatta väntas öka med 190 000 personer i februari månad. I januari låg utfallet på 200 000. Timlönerna som är det viktiga i dessa sammanhang steg oväntat mycket med 2,9 procent i årstakt, då mot väntat 2,6 procent. Det var i samband med dessa siffror som den kraftiga oron för inflationen inledde det ras som vi fortsatt kämpar med för att återta. Därför kan det bli rörelser på börserna idag, marknaden väntar sig en ökning i timlönerna med 0,3 procent från föregående månad.

Med det så passar vi på att önska en trevlig helg!

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: hushållens konsumtion januari kl 0.30

 • Kina: KPI och PPI februari kl 2.30

 • Norge: KPI februari kl 8.00

 • Tyskland: arbetskraftskostnader 4 kv kl 8.00

 • Tyskland: bytes- och handelsbalans januari kl 8.00

 • Tyskland: industriproduktion januari kl 8.00

 • Frankrike: industriproduktion januari kl 8.45

 • SCB: småhusbarometern februari kl 9.30

 • SCB: hushållskonsumtion januari kl 9.30

 • Storbritannien: industriproduktion januari kl 10.30

 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat februari kl 13.00

 • USA: sysselsättning februari kl 14.30

 • USA: grossistlager (def) januari kl 16.00

Övrigt

 • Fed: Charles Evans talar om penningpolitiken kl 18.45

 • BOJ: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på torsdagen med en rad industribolag i spetsen sedan USA signalerat en potentiellt något mjukare inställning gällande de aviserade stål- och metalltullarna.

Allra vassast bland de svenska storbolagen var dock Getinge, utan att några uppenbara nyheter offentliggjorts.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 1,4 procent till nivån 1.585,5, vilket också var nära dagens högsta nivå. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder kronor. Tyska DAX-index var upp 0,9 procent, tyngt av en lägre orderingång i industrin än väntat i januari. I Frankrike steg CAC 40-index 1,4 procent.

Uppgången fick bränsle av att Vita huset meddelat att Kanada och Mexiko ska få undantag från de nya tullarna så länge förhandlingarna om ett uppdaterat Nafta-avtal pågår. Detta stärkte förhoppningarna på europeisk sida om att även EU ska kunna få ett undantag, något som skulle öka sannolikheten för att ett fullskaligt handelskrig ska kunna undvikas.

Den europeiska centralbanken ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 0 procent, en nivå som gällt de senaste två åren. ECB förklarade också att räntan väntas bli kvar på nuvarande nivåer under en utdragen period och att programmet för tillgångsköp ska fortsätta åtminstone ett halvår till.

I toppen av OMXS30-indexet låg medicinteknikbolaget Getinge med en uppgång på 6,2 procent. En presentation för investerare hölls hos DNB på förmiddagen, men någon ny information presenterades inte, uppger Getinge.

En rad konjunkturkänsliga bolag, inte sällan med exponering mot USA, avancerade markant. Bland annat steg SCA och Skanska 2,5 respektive 3,1 procent, medan Atlas Copco, Essity, Swedish Match, SKF och Ericsson alla lyfte 2 procent eller mer.

Bankerna uppvisade en blandad utveckling efter rekommendationsändringar från Goldman Sachs. Nordea, Handelsbanken och SEB steg omkring 1,5 procent, medan Swedbank, som sänkts till neutral från köp, backade marginellt.

Bland förlorarna för dagen märktes råvarubolag som SSAB, ned 1,9 procent, och Boliden, minus 0,2 procent. Basmetallerna backade på bred front och råvarusektorn var den klart svagaste sektorn i Europa.

Utanför storbolagsindexet steg försvarskoncernen Saab 6,5 procent till 389 kronor. Aktien har fått en köprekommendation av SEB, som bland annat lyfter fram att ökade politiska spänningar fått de globala militärutgifterna att vända upp och att Saab ligger bra till att få flera stororder. SEB ger aktien en riktkurs på 465 kronor.

Bland de mindre namnen steg medicinteknikbolaget C-rad 7 procent. Bolaget har tecknat ett samarbetsavtal med ett kinesiskt bolag som också innebär en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Bland vinnarna fanns även industribolaget AQ Group som fått en köprekommendation av Affärsvärlden. Aktien steg knappt 5 procent.

Redeye ger speloperatören Cherry ett ökat rimligt värde om 85 kronor per aktie, upp från tidigare 75 kronor, vilket hjälpte aktien till en uppgång om nästan 4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1585.53
3413.28
12355.57
2738.97
24895.21
7427.95
21481.61
30927.04
1.23
10.18
8.27
60.27
63.8
1.36%
1.06%
0.9%
0.45%
0.38%
0.42%
0.53%
0.89%
0.01%
0.06%
0.07%
0.25%
0.3%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.