Home > Morgonrapport: Kan köparna dominera för femte dagen i rad?!? Svagt positiv öppning väntas.

Morgonrapport: Kan köparna dominera för femte dagen i rad?!? Svagt positiv öppning väntas.

Efter en inledningsvis stark öppning på torsdagen föll handeln brett. Storbolagsindexet OMXS30 lyckades efter ett litet ryck i sluthandeln stänga på plus +0.26% till 1460.5 punkter. Omsättningen var än en gång stark och uppgick till 25 miljarder kronor. Torsdagens stora vinnare blev Lundin Mining som steg +8.60%, och förloraren Balder föll -5.80%. NGM-börsen omsatte på torsdagen 467 miljoner kronor, när LifeAssays som steg +18.52% blev dagens vinnare, följt av dagens förlorare Sotkamo Silver TO04 som backade -13.79%. USA stängde i delade meningar där S&P 500 avslutade +0.20%, Dow Jones +1.17%, medan Nasdaq Composite föll -0.81%. Nattens handel i Asien stiger Nikkei 225 +0.29% till skillnad från Hong Kong Hang Seng faller hela -0.91%. Efter en notering över 46 dollar i veckan har oljan nu återgått till en notering strax under 46 dollar.

Dagens fokus:

 • AF: arbetslöshet oktober kl 8.00
 • USA: Michiganindex (prel) november kl 16.00
 • Helgdag i USA (Veterans Day) men börserna öppna

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Vi fick en riktigt stark inledning på torsdagen, och OMXS30 noterade inledningsvis ett nytt årshögsta.

Glädjen höll sig dock inte speciellt länge, och efter att vi noterat ett nytt årshögsta vid strax över 1479 punkter, vilket innebar en uppgång på +1.5% föll vi tillbaka stadigt söderut resterande av dagen.

Ett litet ryck i sluthandeln innebar dock att vi lyckades stänga på svagt plus vid 1460.5 punkter.

Oron från det amerikanska presidentvalet blev som bortblåst och dagens handel väntas svagt positiva tongångar inledningsvis.

Terminsmarknaden ger en fingervisning att vi kan komma att öppna vid 1466 punkter inledningsvis denna fredag.

Vi räknar med motstånd från säljare strax över denna nivå, då vi på torsdagen noterade ett kraftigt intresse bland köpare och säljare kring 1468 punkter.

Om vi lyckas etablera oss över denna prisnivå räknar vi med att 1474 – 1477 punkter kommer att ge oss en svårslagen prisnivå, som tidigare varit årshögsta notering.

OMXS30 (dagsdiagram)

Vi skrev i torsdagens morgonrapport att en uppgång skulle innebära att vi blir överköpt, men med en avslutningsvis stängning på svagt plus finns det ytterligare utrymme för uppgång denna fredag.

Risken är dock förhöjd med en uppgång på nästan tre procent under veckan att investerare väljer att plocka hem en del av vinsterna, till förmån för en nystart på måndag.

Däremot har sannolikheten ökat att vi kortsiktigt kan få uppleva en uppgång till vår förväntan, 1540 punkter.

De senaste två dagarna har vi även noterat en omsättning på tydligt över 20 miljarder, och köparna har dominerat handeln senaste fyra dagarna och den stora frågan är om vi kan få en stängning på plus för femte dagen i rad?!?…

Vi har heller ej upplevt en sådan kraftig volym med stöd från köparna som de senaste två dagarna sedan folkomröstningen i Storbritannien (Brexit) tidigare i somras.

Även om det är helgdag i USA gällande Veterans Day och de amerikanska börserna fortfarande är öppna, så räknar vi med en något lägre aktivitet.

Dagens tekniska nyckelnivåer landar motstånd på 1496, 1500 samt därefter 1540 punkter. Våra stödnivåer om den starka förväntade inledning håller i sig blir 1463, 1453 och 1448 punkter.

Makroagendan är betydligt lugnare denna fredag, och inledningsvis får vi kl 08.00 siffror gällande arbetslösheten i oktober, och den öppna arbetslösheten var 4,0 procent i september, och baserat på historiska mönster kan en liknande nivå väntas även i oktober.

En halvtimme efter att de amerikanska börserna öppnar, får vi kl 16.00 preliminära siffror gällande Michiganindex november, som väntas ha stigit till 87,9 från 87,2 föregående månad.

De långsiktiga inflationsförväntningarna har fallit och låg i oktober på 2,4%. Fed tog däremot ingen notis om detta i sitt senaste FOMC-uttalande, utan noterade att de marknadsbaserade förväntningarna stigit men förblir låga, medan de enkätbaserade förväntningarna varit i stort oförändrade på senare tid.

”Vi tror på ett utfall på 87,0 i det preliminära utfallet för november. Men marknadsreaktionen på utfallet kommer troligen att vara begränsat då obligationsmarknaden kommer att vara stängd på fredagen för Veterans Day”, skriver Credit Suisse New York i ett kundbrev.

Glöm ej att USA denna vecka gått över till vintertid, och har således återgått till ordinarie handelstider med en öppning kl 15:30.

SKF fortsätter resan norrut på torsdagen, och noterade inledningsvis ett nytt årshögsta på 157.80 kr.

Samtidigt framgick det på torsdagen att SKF storsatsar med uppbyggnad av ett mjukvarucenter i Göteborg och Luleå.

Den nya mjukvaruenheten skall utveckla nästa generationens teknologi för tillståndsövervakning, och skall omfatta ett 50-tal utvecklare där större delen kommer att vara lokaliserade i Göteborg.

Den 3 november framgick det att SKF investerar 150 miljoner kronor gällande modernisering av sin tillverkning av cylindriska rullager i tyska fabriken Schweinfurt.

Sedan början av oktober har SKF fått flera höjda riktkurser, däribland Deutsche Bank som höjde till behåll från tidigare sälj och ställde en riktkurs på 140 kronor. SEB sänkte tidigare riktkursen till 160 från 165 kronor, medan Swedbank höjde till 160 från tidigare 155 i slutet av oktober, och Nordea höjde till 155 från tidigare 149 kronor. Citi höjde även till 142 från tidigare 131 kronor den 14 oktober.

SKF (dagsdiagram)

Indikerar kraftig uppgång i koppar att det kan vara dags att vikta ned bland gruvbolagen?!?

Koppar har stigit lite mer än 10 procent på bara en vecka…

Med stöd från koppar har flera gruvbolag stigit kraftigt.

Sedan årsskiftet har bland annat Boliden stigit över +60 procent, SSAB +90 procent och Lundin Mining +88%.

Med en sådan skarp uppgång kan det vara läge att vikta ned för att säkra hem en del av de vinster som nu kan plockas hem.

Gruvbolagen (dagsdiagram)

Trots att Trump segrade i det amerikanska presidentvalet tappar tobaksbolagen kraftigt.

Kortsiktig rekyl runt -3% efter beslut om höjda skatter i Kalifornien?!? Eller stundar en tobaksreform trots allt på sikt?!?

Det var en kraftig nedgång som noterades på torsdagen bland tobaksbolagen, som tydligt styrts av det amerikanska valet då tobaksreform från Hillary Clinton.

Bland annat ville Clinton höja den tillåtna åldern till 21 år runt om i hela landet.

På svensk front föll även Swedish Match med över -4 procent.

Tobaksbolagen (dagsdiagram)

Glöm inte att nu på måndag den 14 november är det Aktiespararnas Stora Aktiedagen i Göteborg.

Tradingportalens eminente C-G Gyllenram deltar i börspanelen under kvällen. För att läsa mer om eventet samt göra en anmälan klicka här.

Aktiespararna Stora Aktiedagen

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Oriflame (kl 7.15), Mekonomen (kl 7.30), Arise (kl 8.00), Attendo (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Intellecta (kl 8.05), Bure (kl 8.30), CTT Systems (kl 8.30), Electra (ca kl 8.30), Active Biotech (efter stängning. Rapport flyttad från 10/11 ), Black Earth
 • Allianz (kl 7.00)

Exklusive utdelning

 • Marine Harvest (2:30 nok kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Estland: BNP (prel) 3 kv kl 7.00
 • AF: arbetslöshet oktober kl 8.00
 • Tyskland: KPI (def) oktober kl 8.00
 • Tyskland: grossistpriser oktober kl 8.00
 • SCB: tjänsteprisindex 3 kv kl 9.30
 • Storbritannien: produktion byggsektorn september kl 10.30
 • USA: Michiganindex (prel) november kl 16.00
 • Sydkorea: räntebesked

Övrigt

 • Helgdag i USA (Veterans Day) men börserna öppna

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en god handelsstart på torsdagen pressades kurserna på Stockholmsbörsen tillbaka under den senare delen av dagen. En vändning nedåt på USA-börserna tyngde sentimentet. Bland enskilda bolag steg Boliden och SKF medan Astra Zeneca och Swedish Match hade en tung dag.

OMXS30 stängde 0,3 procent upp på nivån 1.460,5. Omsättningen uppgick till 25 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Vi ser en stor sektorrotation mot råvarurelaterat på förhoppningar om att USA ska öka sina investeringar i infrastruktur efter Trumpvinsten”, kommenterade IG Markets affärsstrateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt.

Gruvbolaget Boliden klättrade 5 procent och stålbolaget SSAB lyftes upp 7 procent. Verkstadssektorn gick också bra och ett starkt kort var SKF som steg drygt 4 procent efter att Deutsche Bank höjt rekommendationen på bolaget.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca levererade en vinst för det tredje kvartalet som var mycket bättre än väntat, men en icke återkommande skatteeffekt gav stöd till resultatet. Borträknat denna var resultatet för kärnverksamheten sämre än väntat. Aktien kördes ned när vd Pascal Soriot sade att prispressen på läkemedel inte kommer att försvinna i och med att Donald Trump blir USA:s nästa president. Aktien stängde på minus 2,3 procent.

Ericsson, som var börsens mest omsatta aktie i Stockholm, steg 3,7 procent. Telekombolaget betonade vid sin kapitalmarknadsdag i New York att deras arbete med att sänka försäljningskostnaderna ska synas i en förbättrad bruttomarginal under andra halvåret 2017 jämfört med motsvarande period 2016.

Peab levererade en bättre orderingång än väntat medan marginalen kom in i linje med förväntningarna. Rapporten verkade dock inte tilltala investerarna som handlade ned aktien 3,9 procent.

Coor slog också förväntningarna och noterades 1 procent högre. Ratos upprepade utsikterna för 2016 och meddelade att en rad sänkningar av overheadkostnaderna genomförts inför den nya vd:ns tillträde nästa vecka. Den nedtryckta aktien steg initialt men vek till sist ned 0,3 procent.

Bactiguard levererade ett negativt nettoresultat och tappade drygt 9,5 procent.

Besqabs resultat sjönk rejält i kvartalet och antalet sålda bostäder var klart lägre än förra året. Besqabs vd Anette Frumerie förklarade detta med att bolaget ”haft mindre att sälja” i kvartalet. Intresset för de projekt som säljstartats under oktober ska däremot vara bra, sade hon i en intervju med Direkt. Aktien sänktes knappt 6 procent.

Eltel, som varit nedpressat sedan vinstvarningen i mitten av oktober, ökade 12 procent. Carnegie rekommenderade köp för aktien dagen efter rapporten.

Dagens vinnare var Nordic Camping som klättrade 25 procent till 29:80 kronor. Det norska riskkapitalbolaget Norvestor har lagt ett bud på bolaget värt 30 kronor per aktie.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1460.52
3046.59
10630.12
6827.98
2167.48
18807.88
5208.8
17394.64
22630.39
1.09
9.86
9.04
44.5
45.75
0.26%
-0.32%
-0.15%
-1.21%
0.20%
1.17%
-0.81%
0.29%
-0.91%
0.18%
0.20%
0.02%
-0.36%
-0.20%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto