Home > Morgonrapport: Kan köparna leda oss till ett nytt årshögsta?!? Positiv öppning väntas.

Morgonrapport: Kan köparna leda oss till ett nytt årshögsta?!? Positiv öppning väntas.

Tisdagens handel avslutade tydligt på plus med stöd från indextunga H&M som levererade starka försäljningssiffror. Storbolagsindexet OMXS30 stängde +1.62% till 1466.5 punkter. Omsättningen uppgick till 15.5 miljarder kronor, och dagens vinnare blev Lundin Petroleum som steg +4.87% samt dagens förlorare Intrum Justitia som föll -3.67%. NGM-börsen omsatte på tisdagen 288 miljoner kronor, och vinnaren blev Mobilåtervinning i Sverige med en uppgång på +20.85%, samt dagens förlorare som blev Uni-light LED TO2 som föll -47.00%. USA visade styrka på tisdagen och steg hela +0.75% med stöd från bland annat en uppgång i oljan. Asien fortsätter visa styrka under nattens handel, och Nikkei 225 noteras denna morgon till +1.09%, följt av Hang Seng med en uppgång på +0.63%. Oljan som återhämtat sig efter förnyat hopp om Opec-överenskommelse i slutet av november i Wien har klivit tillbaka strax över 47 dollar.

Dagens fokus:

 • TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer kl 8.00
 • Storbritannien: arbetslöshet september kl 10.30
 • USA: PPI oktober kl 14.30
 • USA: industriproduktion oktober kl 15.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Tisdagens handel öppnade enligt förväntan över 1448 punkter, men till skillnad från måndagens handel kvarstod den inledningsvisa styrkan under dagen och en uppgång på +1.62 procent kunde avnjutas med stöd från indextunga H&M.

Inledningsvis gav vår motståndsnivå 1453 punkter mothugg, men som under eftermiddagen kunde brytas i samklang med att de amerikanska börserna öppnade norrut och tog därmed efter den styrka som upplevdes runt om i Europa.

Vi eftersökte en etablering över 1453 punkter för att bibehålla ett sentiment om underliggande styrka kortsiktigt, och inte bara skedde detta utan vi etablerade oss även över vårt motstånd 1463 punkter avslutningsvis.

Kan köparna leda oss till ett nytt årshögsta?!? Positiv öppning väntas.

Onsdagens handel förväntas fortsätta i positiva tongångar, och ledande terminer pekar på en inledningsvis öppning vidare norrut runt 1474 punkter med ett par timmar kvar tills börsen öppnar, vilket i sig skulle innebära stor sannolikhet till ett utmanande av tidigare årshögsta strax under 1480 punkter.

Vi räknar med en fortsatt hög handelsaktivitet, speciellt kring dessa årshögsta nivåer.

Efter en sådan stark uppgång på tisdagen börjar vi åter kortsiktigt närma oss överköpta nivåer, men utrymme kvarstår för vidare uppgång på onsdagen.

Därmed räknar vi med att om styrkan håller i sig kan ett nytt årshögsta avnjutas i veckan, kanske till och med under dagen innan en mindre vinsthemtagning kan upplevas före resa vidare norrut.

En ytterligare positiv pusselbit i helhetsbilden är att oljan avancerade kraftigt under tisdagen, samt även under nattens handel i Asien.

När vi nu återgått till en mer makrostyrd börs med rapportperioden bakom oss ger även en förhoppning om Opec överenskommelse ytterligare underliggande positivet bland investerare.

Tidigare i år fick vi uppleva en stark korrelation mot oljan, och med stundande Opec möte i Wien slutet av november, kan nyhetsflödet även här sätta sina spår i handeln.

Tydligt positiva tongångar efter det amerikanska presidentvalet.

Våra tekniska nyckelnivåer denna onsdag noterar vi inför dagens öppning motstånd vid tidigare årshögsta 1479 punkter, samt därefter 1496 punkter. Våra stödnivåer befinner sig efter tisdagens uppgång vid 1463, 1463 samt 1448 punkter.

Dagens makroagenda får vi redan kl 08.00 inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer från TNS Prospera.

Inflationsförväntningarna sjönk tillbaka till 1,9% på fem års sikt i oktober, från 2,0% månaden innan och när den stora TNS Prospera-enkäten nådde 2,0% i september var det första gången sedan oktober 2012.

Vice riksbankschef Per Jansson sade enligt protokollet från det penningpolitiska mötet den 27 oktober att det var glädjande att inflationsförväntningarna stiger, men att den oväntat låga inflationen i både augusti och september gör att det finns en risk att förväntningarna faller framöver.

Under eftermiddagen får vi oktobersiffror gällande industriproduktion i USA.

Efter att i januari ha nått sin lägsta nivå efter krisen, -3,7%, ökade den amerikanska industriproduktionen stadigt till en topp på +2,8% i augusti, drivet av varmare vinterväder än normalt för säsongen, en återhämtning i energibrytningen och en volatil uppgång i bilproduktionen.

”En del av styrkan från sommaren är inte hållbar, enligt oss, men vi räknar med en hygglig tillväxt i oktober, med huvudsiffran upp 0,1 m/m”, skriver Credit Suisse USA-ekonomer i ett kundbrev (konsensusprognosen pekar mot +0,2%).

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Vostok New Ventures (kl 8.00)
 • Cisco (kl 22.30), Meritor

KAPITALMARKNADSDAG

 • Assa Abloy kl 9.00-17.00
 • AAK kl 12.30-17.00
 • DNB kl 13.30-16.30

Exklusive utdelning

 • Svolder (2:75 kr)

Makrostatistik

 • Storbritannien: arbetslöshet september kl 10.30
 • USA: PPI oktober kl 14.30
 • USA: industriproduktion oktober kl 15.30
 • USA: NAHB husmarknadsindex november kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om ”Borde riksbanken ge ut e-kronor?”. Publiceras kl 10.35
 • Fed: Federal Reserve-ledamoten Neel Kashkari presenterar bankregleringsförslag kl 13.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades successivt högre under tisdagen med en fin slutspurt.

Utvecklingen på de större europeiska handelsplatserna orkade inte riktigt med det svenska tempot även om de slutade på plus.

Modejätten H&M gav stöd i Stockholm efter något bättre försäljningstillväxtsiffror än väntat för oktober som följde på ett par svaga månader präglade av det varma vädret. Nokia backade i spåren av nya prognoser.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 1,6 procent högre till noteringen 1.466. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15,5 miljarder kronor.

”Efter en bred och snabb sektorrotation mot cykliskt och råvarurelaterat har bolag som Atlas Copco, Boliden och Sandvik tagit en paus för att vädra ut de överköpta tillstånden”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”På lite längre sikt, ett par månader, har vi en historisk stark period framför oss när marknadsaktörer med optimism brukar blicka mot nästkommande år”.

På svenskt börsgolv utmärkte sig alltså H&M, vars försäljning steg 10 procent i oktober – något över enligt SME Direkt väntade 9,2 procent. Den varma hösten har tidigare fått skulden för en klen försäljningsutveckling. Aktien steg nästan 5 procent i något som skulle kunna beskrivas som ett lättnadsrally.

Uppåt var det även för Lundin Petroleum, som också avancerade närmare 5 procent. Oljepriset steg rejält under tisdagen och oljesektorn korades till vinnare.

Fingerprint rekylerade upp 2,5 procent efter den senaste tidens svaga utveckling.

Skanska, som de senaste dagarna stötts efter att infrastruktursatsningsvänlige Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet, kammade hem en järnvägsorder i Storbritannien värd närmare 2 miljarder kronor. Aktien noterades för en uppgång om drygt 2 procent.

På minussidan märktes Nokia, som tappade drygt 3 procent. Bolaget räknar nu med en rörelsemarginal för affärsområdet Networks om 8-10 procent för 2017, att jämföra med enligt SME Direkt väntade dryga 10 procent.

Gruvbolagen backade på bred front efter den senaste tidens uppgångar, i takt med att basmetallpriserna sjönk. Boliden förlorade runt 2 procent. Lundin Mining slutade oförändrad. Lundin-bolaget har efter långa förhandlingar sålt sin andel i den kongolesiska gruvan Tenke.

Inom råvarurelaterat hittades vidare SSAB A mer än 3 procent lägre. Aktien steg nästan 10 procent på måndagen. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för stålaktien till behåll, från tidigare köp, efter höstens uppgång.

Så mycket bättre gick det för guldbolagen, sedan guldpriset vänt upp på nytt. Semafo och Lundin Gold klättrade dryga 8 respektive 12,5 procent.

Atlas Copco som i samband med sin kapitalmarknadsdag i Antwerpen upprepade sina utsikter för årets avslutning noterades 1 procent högre.

Nibe steg mer än 3 procent i spåren av att Nordea höjt sin rekommendation till behåll från sälj.

Bland tisdagens rapporterande bolag noterades Precise Biometrics 3 procent ned medan CLX klättrade nästan 4 procent och Nordic Waterproofing var närmare 3 procent upp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1466.46
3049.72
10735.14
6792.74
2180.39
18923.06
5275.62
17860.16
22464.84
1.07
9.85
9.16
46.53
47.11
1.62%
0.33%
0.39%
0.59%
0.75%
0.29%
1.10%
1.09%
0.63%
0.19%
-0.02%
-0.22%
0.30%
0.34%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.