Home > Morgonrapport: Kan OMXS30 äntligen finna mark över 1423 punkter?

Morgonrapport: Kan OMXS30 äntligen finna mark över 1423 punkter?

Stockholmsbörsen klev på onsdagen tydligt över vårt handelsintervall sedan en tid tillbaka handelsintervall, men föll avslutningsvis i handeln och stängde vid nollan -0.02% till 1418 punkter. Stockholmsbörsen omsatte på onsdagen kraftiga 18 miljarder kronor när vinnaren blev Ratos A(+4.17%), och förloraren blev Fingerprint Cards B(-4.46%). NGM-börsen omsatte på onsdagen 243.3 miljoner kronor, när vinnaren blev Uni-light LED TO1(+52.44%), och förloraren blev Computer Innovation(-10.62%). USA börserna drogs ned av oljan på onsdagen som kom in med högre lagernivå än väntat, och storbolagsindexet S&P 500 stängde -0.24% till 2171 punkter. Under natten till torsdagen har Asien handlats i positiva tongångar och noterar för närvarande Nikkei 225 till +0.14%, medan Hang Seng noterar en något mer positiv uppgång med +0.51%. Oljan som föll på onsdagen efter att oljelager rapporten visade på en ökning med 2.3 miljoner fat föll från 49 till strax under 47 dollar, och har fortsatt noteras kring denna nivå under nattens handel i Asien.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Elekta 07.30
 • Silf/Swedbank: industri-PMI augusti kl 8.30
 • Tyskland: industri-PMI (def) augusti kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) augusti kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI augusti kl 10.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: Markit industri-PMI (def) augusti kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI augusti kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Månadens sista handelsdag kom att stänga oförändrat, trots att vi fick en kraftigt ökad omsättning på onsdagen samtidigt som vi klev upp och bröt oss ur tidigare handelsintervall.

Onsdagens dagshögsta notering blev 1429 punkter, och 1423 punkter slogs alltså ut med råge, och störst volym upplevdes även vid dagshögsta nivån.

Dagen bjöd även på i princip två läger, den övre delen vars orderflöde noterade stora delar avslut mellan 1423 – 1429 punkter, samt det undre lägret med 1418 – 1422 punkter.

Dagens handel tillika första dagen i september förväntas öppna i positiva tongångar, där ledande terminer indikerar att OMXS30 öppnar vid 1423 punkter.

Vi får alltså fortsättningsvis indikation på positivitet efter gårdagens utbrott.

OMXS30 (dagsdiagram)

Samtidigt som vi fick ett kraftigt utbrott, är det viktigt att vi idag kan finna ett momentum och mark över vårt svåra motstånd 1423 punkter.

Det finns en viss förhöjd risk att gårdagens pressade börs i USA kan sprida över sig i Europa inledningsvis under dagen, samtidigt som svagt positiv utveckling i Asien ställer allt på sin spets.

Såvida vi inte får kraftigt sälj efter den inledningsvisa handeln räknar vi med att vi nu kan vända blickarna mot 1453 punkter, då vi skulle lämna vårt tidigare handelsintervall med klarhet.

Däremot finns det alltid risker, och det kan mycket väl komma en säljreaktion till följd av de årshögsta utmaningar som sker för närvarande, innan vi fortsätter resan norrut som vi förväntar oss.

Skulle humöret vända så söker vi skydd vid dels 1423 och därefter 1410 punkter som vi fortsätter lyfta i morgonrapporten, men även vårt sentimentala heltalsstöd vid 1400 punkter.

Dagens makroagenda fortsätter att vara fullspäckad, inte minst med industri-PMI (inköpschefsindex) siffror. Vi inleder dagen efter nattens industri-PMI siffror från Kina som föll till 50.0 mot 50.6 i juli, med svenska industri-PMI siffror kl 8.30. Även här väntas en nedgång till 53.4 i augusti från tidigare oväntade ökning till 55.4 i juli.

Därefter kommer kl 10.00 industri-PMI siffror för EMU, som väntas bekräfta de preliminära siffrorna med 51.8 från tidigare 52.0.

Strax därefter kommer även Storbritannien som däremot väntas en ökning av industriköpschefsindex till 49.0, efter att juli siffrorna fallit till den lägsta nivån sedan början av 2013 med orsak till följd av Brexit.

En halvtimme efter amerikansk börsöppning får vi även kl 16.00 amerikanska industri-PMI siffror, och bland annat Credit Suisse förväntar sig en nedgång till 51.3 i augusti jämfört med 52.6 i juli.

Onsdagens stora vinnare blev åter igen bank för andra dagen i rad, och när vi på onsdagen vände blickarna mot banksektorn efter att vi bröt över 1423 punkter med råge, så har bilden allt mer utkristalliserat sig och rent tekniskt har vi alltså fått en bekräftelse på att vi nu ser ut att lämnat ett något bottenfiske efter oss.

Indextunga bankerna inom storbolagsindexet OMXS30 står för drygt 30 procent blev onsdagens vinnare, och bankerna avslutade dagen med en uppgång på drygt 1 – 3 procent.

Det blir intressant att följa utvecklingen, inte minst då vi häromdagen tittade närmare på europeiska banksektorn och fick låta morgonrapportens rubrik lyda ”Europeiskt bankrally på gång?”

Svenska storbanker (dagsdiagram)

På onsdagen kom Securitas att stiga inledningsvis mer än två procent på onsdagen efter att UBS höjde sin rekommendation.

Bolagets aktie steg därmed upp till all time high nivåer, men avslutade dagen strax under dagshögsta och fick därmed en uppgång på +1.64 procent.

UBS gick från en rekommendation på sälj till neutral, och lämnade en riktkurs på 150 kronor, som alltså uppnåddes på onsdagen.

Tidigare i augusti kom även Swedbank med samma riktkurs på 150 kronor, detta efter att Securitas lämnade ett rörelseresultat på 1.087 miljoner kronor.

I samband med tidigare rapport början av augusti fick vi uttalande från bolagets VD att inga storförvärv väntas under andra halvåret men att mindre till medelstora förvärv kan tänkas, men framförallt väntas marknadstillväxten i Nordamerika hålla i sig och att förväntningarna är att den kommer öka 4 procent under 2017.

Securitas (dagsdiagram)

Eyetracking företaget Tobii har hamnat lite i fokus senaste tiden. Vi på tradingporalen rapporterade redan föregående vecka om att Tobii själva ser ökat intresse för eyetracking, detta i samband med att rapporter kom om att Apple nylinge sökt patent inom detta område.

Samtidigt rapporterades det att bolaget investerade kraftigt i Tobii Tech för att nå nya segment som gaming och VR.

På onsdagen kom den stora nyheten att bolaget inleder samarbete med Dells Alienware, som fick bolagets aktie att avsluta onsdagen med en uppgång på drygt 9 procent, efter att under förmiddagen noterats betydligt högre.

Dells Alienware kommer hålla ett lanseringsevent den 2 september kl 6.00 svensk tid, och ytterligare information är att vänta vid detta tillfälle.

Bland de senaste rekommendationerna lämnade Carnegie i slutet av juli rekommendationen behåll med en riktkurs på 70 kronor, men det är inte omöjligt att det kan komma nya rekommendationer kommande dagar efter en sådan nyhet av denna karaktär.

Med andra ord blir detta ett intressant bolag att följa framöver.

Tobii (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Elekta (kl 7.30)

Exklusive utdelning

 • Addtech (3:25 kr), Klick Data (0:50 kr), Lucara Diamond (0:015 usd kvartalsvis samt extra 0:45 usd)

Makrostatistik

 • Sydkorea: utrikeshandel augusti kl 2.00
 • Kina: industri-PMI augusti kl 3.00
 • Kina: tjänste-PMI augusti kl 3.00
 • Kina: Caixin industri-PMI augusti kl 3.45
 • Japan: industri-PMI augusti kl 4.00
 • Indien: industri-PMI augusti kl 8.00
 • Ryssland: industri-PMI augusti kl 8.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI augusti kl 8.30
 • Norge: industri-PMI augusti kl 9.00
 • Spanien: industri-PMI augusti kl 9.15
 • Italien: industri-PMI augusti kl 9.45
 • Frankrike: industri-PMI (def) augusti kl 9.50
 • Tyskland: industri-PMI (def) augusti kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) augusti kl 10.00
 • Tyskland: VDMA maskinorder juli kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI augusti kl 10.30
 • Danmark: industri-PMI augusti kl 11.00
 • USA: Challenger varseldata augusti kl 13.30
 • USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 2kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentindex, veckodata kl 15.45
 • USA: Markit industri-PMI (def) augusti kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI augusti kl 16.00
 • USA: bygginvesteringar juli kl 16.00
 • Konjunktur: JPMorgan globalt industri-PMI juli kl 17.00

Övrigt

 • Elekta: telefonkonferens kl 10.00
 • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.10

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Banker stödde börserna i Europa på onsdagen medan cykliskt, främst råvarubolag, tappade. Börserna i Europa vände steg för steg nedåt under eftermiddagen.

Svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde i stort oförändrad på noteringen 1.418,1 och omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till drygt 18 miljarder kronor.

På statistikfronten visade ADP:s jobbrapport att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade 177.000 personer i augusti, något mer än väntat. På fredag publiceras den officiella sysselsättningsrapporten. Mark Zandi, chefekonom vid Moody’s analytics, sade att den amerikanska ekonomin snart kommer att ”befinna sig i full sysselsättning”.

En eventuell närliggande räntehöjning från Federal Reserve pekades ut som hämmande för börssentimentet i USA där indexen öppnade ned något på onsdagen. Amerikanska banker stöddes dock av förväntningar om stigande räntenivåer.

De svenska storbankerna steg mellan knappt 1 till 3 procent under dagen. I Tyskland lyfte Deutsche Bank och Commerzbank kring 3 procent. Manager Magazin skrev att de tyska storbankerna övervägt en sammanslagning. Även Handelsblatt rapporterade om kontakter mellan de båda bankerna, men parterna ska ha kommit till slutsatsen att det är för tidigt för ett sådant steg.

Deutsche Banks vd John Cryan sade vid en bankkonferens i Frankfurt på onsdagen att det behövs fler bankfusioner, såväl på nationell (tysk) som på internationell nivå. Tyskland har för många banker men Deutsche letar inga tyska partners.

Råvarurelaterat gick allmänt trögt i Europa. Bloomberg News skrev att metallpriser under förnyad press och att järnmalmspriser har rört sig nedåt på senare tid bidragit till en sektorsrotation från cykliskt mot banker. I Stockholm backade SSAB A samt Boliden 2,4 respektive 1,8 procent.

Inom verkstad backade SKF, Sandvik, Alfa Laval, Atlas Copco samtliga från 0,9 till 1,5 procent.

Inom oljesektorn avancerade Black Pearl 5 procent – trots ett fallande oljepris i spåren av USA-lagerdata – sedan familjen Lundin storköpt aktier.

Fingerprint rekylerade ned 4,5 procent till 109:20 kronor efter en stark utveckling på senare tid.

UBS höjde rekommendationen för Securitas till neutral från sälj. Riktkursen drogs upp till 150 kronor från 105 kronor. Aktien steg 1,6 procent till 148:90 kronor.

Välfärdsbolagen backade sedan SVT på tisdagskvällen rapporterat om att regeringen kan föreslå att begränsa vinstutdelningar till 8 procent av investerat kapital. Academedia, Attendo, Dedicare, Capio och Humana tappade samtliga omkring 4 till 6 procent.

EQT har sålt 20 procent av aktierna i Dometic för 61 kronor per aktie. Kursen föll 3,6 procent till 61:15 kronor.

Dell ska använda Tobiis eyetracking-teknologi i speldatorer med varumärket Alienware medan Acer lanserat fyra spelprodukter med Tobiis eyetracking-teknologi integrerad: en speldator och tre datorskärmar. Tobii lyfte 9 procent.

Tidningen Affärsvärlden rekommenderade i onsdagens utgåva köp av Lindab, som var knappt 2 procent högre.

Jordbruksbolaget Trigon Agri rusade 31 procent sedan det stärkt resultatet till 12,9 miljoner euro för det andra kvartalet (10,8). MultiQ, Cefour, Raybased och FX International backade däremot mellan 9 och 14 procent i rapportflödet.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1418.14
3023.13
10592.69
6781.51
2170.95
18400.88
5213.22
16911.46
23094.52
1.12
9.56
8.57
44.98
47.04
-0.02%
-0.25%
-0.61%
-0.58%
-0.24%
-0.29%
-0.19%
0.14%
0.51%
-0.05%
0.15%
0.19%
0.63%
0.00%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.