Home > Morgonrapport: Känsligt och fortsatt osäkert läge för OMXS30

Morgonrapport: Känsligt och fortsatt osäkert läge för OMXS30

Kina har under natten rapporterat KPI +1,4 % i februari jmf med i fjol, över förväntan på 1,0 %. PPI å andra sidan landade på -4,8 %, en större nedgång än väntade -4,3 %. Vidare rapporteras att Kina planerar att höja pensionsåldern 2017, för att försäkra sig om uthållighet i pensionsfonderna. Pensionsåldern i Kina är i dag 60 år för män och 50 år för kvinnor.

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, höll igår sitt sista tal innan pension och sade att arbetslösheten troligen kommer att nå den nedre delen av intervallet för jämviktsarbetslösheten till sommaren och han påpekade att ”varje gång som Fed har stramat åt policyn efter att ha uppnått full sysselsättning har det drivit ekonomin in i recession”. Han sade att det är bättre att strama åt tidigare och mer gradvis än senare och snabbare. Han räknar med att inflationen kommer att stiga när väl energipriserna och dollarn stabiliseras. 

På tisdagens agenda riktas blickarna först under förmiddagen mot norsk KPI och senare under eftermiddagen mot USA-statistik i form av NFIB småföretagsindex och Jolts arbetsmarknadsdata.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Vi påpekade i gårdagens morgonrapport hur amerikanska börser i fredags tog stryk av förväntningar om en antågande räntehöjning, oro kring detta visade sig även i gårdagens initiala handeln på Stockholmsbörsen. Denna övergavs dock relativt snabbt, och amerikanska börser visade styrka igår och stängde i grönt. Vi pekade tidigare ut 1650 som förväntad stödnivå men får nu revidera denna något lägre, ner till gårdagens bottennotering, tillika förra veckans bottennotering, vid ca 1642. Även om 1650-nivån är en känslig nivå som kvickt stöter bort priser håller den i nuläget inte någon större signifikans för signaler. För att återuppta vår positiva syn vill vi se priset forceras upp över 1675-1680 och därefter etablera åtminstone kortvarig prisstabilitet kring 1685 innan nästa fokus därefter kan hamna på ett nytt försök att ge sig på 1700. Även om värderingarna generellt sett drivits upp är det långsiktiga grundscenariot detsamma, vilket är fundamentalt positivt för aktier. På nedsidan vill vi se ~1642 hålla då det annars mycket väl kan rinna iväg, varpå noteringar under 1625 skulle tala för en sättning åter mot 1590. Med en positiv syn på lång sikt håller vi oss något passiva tills dess att en tydligare riktning pekats ut. För den snabbfotade aktören finns goda möjligheter till volatila rörelser mellan 1642 och 1675.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

På dagsgrafen framhävs tydligt hur osäker situationen uppfattas av marknaden och det visas tecken på att många aktörer tassar på tå och passar på att skala ner sin risk i ett läge av obestämdhet, även om de två ’hammer’-staplarna med långa köpsvansar från föregående handelsdagar påvisar att det ändå finns underliggande köptryck och att taktiken att köpa rekyler än så länge fortfarande fungerar. Priserna återvänder i vilket fall närmare de glidande medelvärdena och därmed den långsiktiga trenden. Vi skulle inte bli förvånade om 50-dagars testas framöver, vilket skulle vara i linje med scenariot för en nedgång, även om bilden tillsvidare förblir grumlig.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Norge: KPI februari
En av de sista pusselbitarna inför Norges Banks räntebesked nästa vecka. KPI vänta öka 0,6% i februari och inflationen ha stigit till 2,1% från 2,0%. Kärn-inflationen har trendat lite under 2,5% sedan början av 2014 och väntas fortsätta göra det med en uppgång till 2,5% i februari från 2,4% i januari.

SEB tror att låga priser internationellt kommer att pressa ned inflationen och att den kommer att vara lägre än Norges Banks mål i slutet av året. Dessutom visar löneökningarna i Norge tecken på att bromsa in.

kl 14.00: USA: NFIB småföretagsindex februari
Sjönk tillbaka i jaunari, men väntas nu ha stigit igen. Nog så intressant är hur stor andel av företagen som har höjt/tänker höja lönerna. Högre löneökningstakt är den pusselbit som saknas för att Federal Reserve ska inleda sina räntehöjningar.

kl 15.00: USA: Jolts-data, arbetsmarknad, januari
Viktig input för Federal Reserve. I december steg antalet lediga platser till sin högsta nivå sedan januari 2001, ett tecken på fortsatta förbättringar på den amerikanska arbetsmarknaden. Väntas nu ha sjunkit tillbaka något i januari.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade något på måndagen, för andra handelsdagen i rad, samtidigt som ECB drog i gång sitt stödprogram där nationella centralbanker ska köpa statspapper för 60 miljarder euro per månad. Initialt präglades handeln av viss oro för en tidigarelagd räntesänkning i USA efter fredagens starka jobbrapport därifrån, men detta oroselement tycktes avta under dagens lopp.

OMXS30 stängde 0,1 procent ned på nivån 1.660,3, efter en omsättning på 17 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Som mest, under förmiddagen, var index ned 1,2 procent till nivån 1.642, men hämtade sig främst tack vare indextunga Nordea som gick från minus till plus under dagen.

”Utan tvekan är börsen i nuläget ganska dyr och det finns anledning att navigera varsamt” sade Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Remium, till Nyhetsbyrån Direkt efter att ha konstaterat att p/e-talet stigit med 15 procent för den svenska börsen sedan årsskiftet, med förhållandevis stillastående vinstprognoser.

Swedish Match var ett av dagens sänken med en nedgång kring 2 procent sedan Danske Bank tagit ned tobaksaktien till behåll från tidigare köp. Värderingen är nu i linje med historiska rekord, och utan några tecken på nära förestående exit ur det delägda cigarrbolaget STG ser banken inga kursdrivare på kort sikt, heter det i motiveringen.

Sämst i OMXS30-indexet var dock Kinnevik, minus 2,1 procent utan några kommunicerade nyheter. I andra änden av OMXS30 tronade Boliden och SKF som båda steg 1,6 procent. Utanför OMXS30 var Elekta sämsta storbolag med minus 4 procent.

Bland de mindre bolagen fick Eniro ögonen på sig. Styrelsen har nu godkänt ett finansieringspaket med en nyemission av stamaktier och emission av konvertibler, och aktien rusade med 27 procent. Preferensaktien, för vilken utdelningen i och med paketet är garanterad för några år framåt, steg 2,8 procent.

Bland småbolagen steg Aerocrine 16,5 procent efter att Pareto Securities höjt astmabolaget till köp från behåll. Lanseringen av den senaste utandningsapparaten Niox Vero på USA-marknaden tidigare i år, kommande lansering i Japan samt en kinesisk återlansering av Niox Mino kommer att lyfta Aerocrines tillväxt framöver, enligt analysen.

Ett par av Börsveckans köprekommendationer var också kursdrivande. Vitec steg 7,3 procent. Tidningen tycker att programvarubolaget är en långsiktig portföljkandidat.

En annan av Börsveckans köprekommendationer, det Aktietorgetlistade järnvägsunderhållsbolaget Railcare, gladde också sina aktieägare med en uppgång på 3,6 procent. Under 2014 lossnade det rejält för bolaget, som bör kunna öka sin vinst under 2015, skrev tidningen.

Fastigheter, som haft en urstark utveckling i rådande lågräntemiljö, fortsatte sin tydliga rekyl.

Hemfosa, som fallit cirka 11 procent de senaste dagarna, minskade 1,8 procent och Sagax var ned 2,6 procent efter den senaste tidens dryga 12-procentiga fall. Sämst i sektorn var dock Victoria Park vars A-aktie backade mer än 5 procent, och Corem som noterade minus 3,5 procent.

Alfa Laval, som aviserade en större order från afrikanska oljeutvinningsfartyg, sade till Direkt att norska årsgamla storförvärvet Frank Mohn är i bättre skick än vad som antogs vid förvärvet. Aktien stängde oförändrat.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1660,36
3610,28
11582,11
6876,47
2079,43
4942,44
18596,98
23973,37
1,0800
9,1889
8,5073
50,13
58,56
-0,13%
-0,20%
0,27%
-0,51%
0,39%
0,31%
-0,97%
-0,61%
-0,47%
-0,07%
0,32%
0,26%
0,05%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.