Home > Morgonrapport: Kina härnäst med penningpolitisk stimulans?

Morgonrapport: Kina härnäst med penningpolitisk stimulans?

Under gårdagen bidrog svag statistik över den amerikanska industriproduktionen i februari till att pressa ned amerikanska räntor samtidigt som dollarn gjorde uppehåll i förstärkningstrenden. Bland råvarorna tilldrog sig oljan stor uppmärksamhet på måndagen efter ett prisfall på cirka 3 procent till sexårslägsta. Tappet drog också med sig bas- och ädelmetaller trots att dollarn försvagades.

Bank of Japan beslutade vid sitt policymöte på tisdagen att låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad. BOJ kommer att fortsätta att genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på 80.000 miljarder yen per år och kommer att fortsätta med QQE med sikte att uppnå inflationsmålet, 2 procent, så länge det bedöms vara nödvändigt för att bibehålla det målet på ett stabilt sätt.

Indikatorer tyder på att en uthållig återhämtning börjar få fäste, och vändningen uppåt i ekonomiska förhållanden, som ECB har hjälpt till att generera, måste användas till att gå vidare med strukturella reformer och med att hantera rötterna till euroområdets bräcklighet. Det sade Mario Draghi på måndagskvällen och efterlyste samtidigt ett genombrott för integrationen i euroområdet för att minska farhågorna om bristande ansvar, något som annars hjälper till att lyfta populismen i området.

Kinas centralbank erbjöd under morgonen omvända sjudagarsrepor på 3,65 procent på tisdagen, ner från 3,75 procent vid motsvarande repa förra veckan. Tisdagens USA-agenda bjuder på statistik över bostadsbyggandet i februari, i Europa riktas blickarna mot tyska ZEW-indexet för mars och definitivt euro-KPI för februari.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 tog igår ett ordentligt kliv upp över de tidigare motstånden när indexet steg nästan 1,5 % och handlas nu drygt 10 punkter under högstanoteringen från två veckor sedan. Vi förväntar oss att marknaden gör ett mindre test mot nedsidan för försäkra sig om styrka innan 1700-nivån testas på nytt. Frågan är bara om marknadsaktörerna har mod att handla upp börsen till nya toppnoteringar innan Fed-beskedet har anlänt. Osäkerhet är som känt det värsta marknaden vet, och det är ingen som har erfarenhet av att handla en marknad som ska försöka återgå till normala räntenivåer efter såhär många år av historiskt höga stimulansnivåer. Hjälps dock börsen av dagens viktiga ZEW-index från Tyskland är det mycket möjligt att vi ser nya höga, de europeiska börserna, i synnerhet tyska DAX, har gått mycket starkt de senaste veckorna, till stor del, men inte enbart på grund av euroförsvagningen.

Hang Seng, dagsgraf, 1 år
Hang Seng, dagsgraf, 1 år

Även kinesiska börser gick starkt under gårdagen tack vare förnyade förhoppningar om att Kina ligger näst på tur att stimulera ekonomin. Premiärminister Li Keqiang försäkrade vid en presskonferens i samband med parlamentets årliga session att de kan hålla tillväxten på en rimlig nivå, även om jobbskapandet inte är lätt. Han sade att de policyansvariga kommer att stötta ekonomin om tillväxten riskerar att bryta igenom en ”lägsta punkt”, eller skada sysselsättning och inkomstökningar. Uttalanden likt detta har tidigare eldat på förhoppningar och senast under förra veckan påpekades från officiellt håll vikten av att nedgången i priser måste övervakas efter att producentprisindex sjönk 4,8 % i årstakt, vilket var mer än väntat. Visserligen har de justerat ned tillväxtmålen för BNP, nu senast till 7 % för 2015, ned från målet för 2014 på 7,5 % vilket det faktiska utfallet missade med 0,1 procentenhet. Det har påpekats att fokus nu främst ligger på hållbar tillväxt, vilket är klokt, men frågan är hur lågt de kan tänka sig se tillväxttakten sjunka. Även om kinesiska kapitalmarknader öppnas upp mer och mer för utländska investerare är fortfarande Hong Kong bästa alternativet sett till tillgängligheten på information och transparens, och eftersom en stor del av bolagen i Hong Kongs Hang Seng Index är aktiva i Kina är korrelationen mellan Shanghai Composite Index och Hang Seng hög. Detta index misslyckades i början av mars med att bryta upp genom motståndet vid 25 100 punkter och avbröt istället sin stigande trend. Nu har indexet gjort en ordentlig sättning nedåt och befinner sig vid stödnivån 23 600 där köparna åter har fått upp intresset. Under morgonen utmanades glidande medelvärden underifrån med framgång och om momentum håller i sig finns nästa motstånd vid ca 24 200. Med stöd av kinesiska stimulansförhoppningar ser vi därefter ett nytt test av intervalltaket som troligt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Riksbanken: Cecilia Skingsley deltar i frukostmöte på SEB
Direktionsledamoten deltar i samband med publiceringen av SEB:s Sparbarometer. Riksbanken publicerar inget förskrivet.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index mars
Har förbättrats successivt de senaste fyra månaderna och väntas nu ha stigit ytterligare till 59,4. Även nuläget antas förbättras.

Commerzbank konstaterar att medan en långsiktig lösning på Greklands finansiella problem återstår att hitta, så har förlängningen av stödprogrammet inneburit att en närtida eskaliering av krisen, eller till och med en snabb Grexit, tagits bort från bordet tills vidare. ”Tillsammans med den betydligt svagare euron så väntas detta sannolikt ha gett ytterligare stöd åt förtroendet, och vi tror på en kraftig uppgång i ZEW till 70,0 från 53,0”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

kl 11.00: EMU: KPI (def) februari
Enligt det preliminära utfallet steg KPI-inflationen till -0,3% i februari från -0,6% i januari, medan kärn-KPI var oförändrat på 0,6%.

kl 13.30: USA: bostadsbyggande februari
Väntas ha sjunkit med 2,4 procent, efter en nedgång med 2,0 procent i januari. Stora delar av USA har haft en betydligt tuffare vinter än Europa. 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades stabilt på plussidan hela måndagen och stängde nära de högsta nivåerna, i linje med de ledande Europabörserna. En stark börsutveckling i Kina och bra försäljningssiffror från H&M stödde utvecklingen.

OMXS30-index steg 1,5 procent till nivån 1.689,7. Aktier för 14 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På kontinenten noterades Euro Stoxx 50-index upp 1 procent och i Frankfurt bröt tyska DAX nivån 12.000 för första gången efter en uppgång på 2,2 procent. I London avancerade FTSE 100-index 1 procent.

Att en rad amerikanska makrodata kom in något under analytikernas förväntningar rubbade inte det goda börshumöret, varken på Wall Street eller i Europa.

De kinesiska börsindexen steg brant i den asiatiska handeln sedan premiärminister Li Keqiang på söndagen förklarat att han har gott om manöverutrymme för att justera den ekonomiska politiken och stötta ekonomin, om så skulle behövas.

En rad svenska konjunkturkänsliga verkstadsbolag hade därefter en stark dag. Alfa Laval steg 2,3 procent, Trelleborg 2,2 procent och Atlas Copco A 2 procent.

Även banksektorn gick norrut, med uppgångar på 0,8 till 2,4 procent för bankerna.

Modejätten H&M:s försäljning ökade 15 procent i februari, mer än enligt SME Direkt väntade 12,7 procent. H&M har också fått en höjd riktkurs från Barclays, från 355 till 400 kronor. Aktien var börsens överlägset mest omsatta och adderade 3,4 procent.

På råvarumarknaderna backade oljan över 3 procent, medan metallpriserna mestadels visade små rörelser runt nollstrecket. Boliden steg 0,4 procent och guldgruvbolaget Semafo ökade 6,3 procent.

Nära botten av storbolagsindex märktes Lundin Petroleum, som förlorade 0,4 procent. Utanför storbolagsindex föll Africa Oil och Enquest 2,5 respektive 4,4 procent.

Stora Enso steg 3,4 procent efter att ha fått rekommendationen höjd till köp av Nordea. I massa- och papperssektorn köprekommenderas också förpackningsbolaget Billerud Korsnäs av Dagens Industri. BK steg 1,8 procent.

Spelbolaget Unibet har däremot sänkts till minska av Handelsbanken. Aktien svarade med att backa 2,8 procent.

Fordonssektorn hade en generellt bra dag i Europa. I Stockholm stack bränslepumptillverkaren Concentric ut med en uppgång på 4,5 procent. ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen till köp, med rikkurs 130 kronor (105).

Arcam har fått en order på två Q20-system från GKN och har dessutom inlett ett samarbete med det brittiska bolaget. Aktien handlades på båda sidor nollan, men slutade dagen med en mindre uppgång.

Hemfosas vd manade i måndagens Dagens Industri till försiktighet med de enfastighetsbolag som noteras på börsen och varningen verkade få effekt. I botten av sektorn låg Saltängen, Kallebäck och Delarka.

Bland andra mindre bolag märktes den First North-listade spelutvecklaren Starbreeze, som steg nästan 12 procent. Skaparen av Walking Dead uppges vid SXSW-mässan i Texas ha höjt förväntningarna på det kommande spelet med samma namn.

NGM-listade Biolight spår att mars blir bolagets starkaste månad hittills med en ”tresiffrig procentmässigt ökad försäljning”. Aktien rusade 26 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1689,67
3706,75
12167,72
6804,08
2081,19
4929,51
19468,29
24006,09
1,0561
9,1505
8,6640
46,02
53,99
1,47%
1,38%
2,24%
0,94%
1,35%
1,19%
1,16%
0,24%
-0,05%
0,01%
0,08%
-0,24%
0,11%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.