Home > Morgonrapport: Kina skapar nytt tryck på vidare expansiv penningpolitik, öppnar för trendbrott på börsen?

Morgonrapport: Kina skapar nytt tryck på vidare expansiv penningpolitik, öppnar för trendbrott på börsen?

God Morgon

Efter en glödhet avslutning på börsveckan står vi nu inför ett mycket intressant läge på börsen. Med öppningar för stimulanser väntar ökat tryck på riksbanken och Fed som ger räntebesked i veckan. Rapporter är fortsatt i fokus men intensiteten avtar något.

Asien inleder veckan positivt, där NIKKEI stiger drygt 0,8 % och Hong-Kong indexet Hang Seng stiger 0,10 % nu på morgonen. Ledande svenska terminer pekar såhär tidigt på en öppning kring nollan.

Oljepriset som backat på senare tid stiger svagt. WTI-terminen handlas nu i 44,73 dollar medan BRENT-terminen handlas kring 48 dollar sträcket.

Glöm inte att från och med idag har USA nya öppettider, vilka blir svenskt tid från 14.30 till 21.00. Dessa tider gäller fram tills 1 november.
Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Efter torsdagens Draghi-rally drev Kina på utvecklingen med sin sjätte räntesänkning på kort tid. Detta fick börserna globalt sett att ta ett steg uppåt. Det känns som att en ny våg att stimulanser finns inom den närmaste tiden. Detta spekulerar i alla fall marknaden i och positionerar sig för mer uppgångar.

Att kina återigen sänkte styrräntan tolkades som att kina tar tag i problemen och agerar. Till skillnad från devalveringen som antydde att kina har värre problem än vad marknaden räknat med.

Marknaden börjar nu prisa in kommande stimulanser från alla möjliga håll, samt blir det mer och mer osannolikt att FED ska vända på skutan och höja sin ränta. Med andra ord positivt för börsen, då pengar flödar in i marknaden för avkastning. Det ska bli spännande att se hur Ingves agerar. Riksbanken är pressad av Draghi´s tydliga besked om att mer stimulanser ligger inom decembermötet. Samtidigt är kronan fortfarande relativt stark vilket inte skapar den konkurrensfördel och extra tryck för exporten som Ingves vill. Imorgon har riksbankens direktion penningpolitiskt möte och på onsdag presenterar riksbanken räntebeskedet med efterföljande presskonferens. På onsdag väntar även räntebesked från FED.

För marknaden kan detta innebära den extra skjuts för att vända den negativa trenden. Tillsammans med att säsongsmönstret nu vänder till positivare tongångar kan kombinationen vara lyckad för ett trevligt avslut på börsåret. Oktober har som bekant varit en historisk bear-trend-dödare.

Efter uppgången i fredags balanserar nu indexet nära motståndsnivån 1510. Vid stängning noterades OMXS30 till

OMXS30 historiskt 1 år med daglig upplösning candlestick. Vi närmar oss psykologiskt viktiga nivåer efter extra bränsle till köparna från både Draghi och Kina. Riksbanken och Fed kommer med räntebesked i veckan. Fortsätter de den expansiva penningpolitiken ytterligare och eldar på börsen mot ett trevligt avslut på året?
OMXS30 historiskt 1 år med daglig upplösning candlestick. Vi är kring psykologiskt viktiga nivåer efter extra bränsle till köparna från både Draghi och Kina. Riksbanken och Fed kommer med räntebesked i veckan. Fortsätter de den expansiva penningpolitiken ytterligare och eldar på börsen mot ett trevligt avslut på året?

1506,6 punkter och med en omsättning på 22,8 miljarder kronor stärktes tilltron till aktier rejält. En stark köpsignal erhålls om vi forcerar 1510 med hög omsättning. Många investerare har legat ute ur marknaden och väntar på tecken på ett trendbrott. Vad marknaden bjuder på i veckan spelar därför stor roll för avslutningen på börsåret, då många investerare kan ändra syn. Bryter vi upp är det tecken på stark tilltro men lyckas vi inte ta nästa steg är det ett tecken på svaghet, vilket kanske låter som en självklarhet men med tanke på den psykologiskt viktiga nivån 1500-1510 och med öppningen för nya stimulanser tror jag marknaden står och väger om det ska bli trendbrott eller om den negativa tonen skall fortsätta.

I veckan är rapporterna fortsatt i fokus men i och med räntebesked från både riksbanken och FED så kommer fokus skiftas till makroekonomiska faktorer under mitten av veckan.

Måndag väntar IFO-index från Tyskland vilket kan ha påverkats av VW-skandalen. Rapportperioden går in i ett lugnare skede och idag väntas rapporter från: Avega Group (8.30), Ortivus (8.30) samt PA Resources.

Makrostatistiken under dagen är följande:

– Tyskland: IFO-index oktober kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Storbritannien: CBI industritrender oktober kl 12.00
– USA: försäljning nya hem september kl 15.00

Tisdag kommer rapporter från Alfa Laval (7.30), Lindab (7.40), Hexagon (8.00), Formpipe (8.45), Lammhult (13-14) samt Sportamore. Makronyheter är Konjunkturbarometer från KI, hushållsutlåning från SCB, penningmängden från ECB.

Onsdag blir en räntepolitiksdag där räntebesked från både riksbanken och FED hamnar i fokus för svenska börsen. Klockan 9.30 kommer riksbankens besked och klockan 19.00 kommer Feds räntebesked. Rapporter under dagen är från Skanska (7.30), HMS Networks (8.00), Prevas (8.30), Net Insight (8.45), Nolato (14.30) och Lundin Mining.

Torsdag rapporterar Nokia (7.00), Eniro (8.00), Feelgood (8.00), GHP Speciality Care (8.00), Hoist (8.00), SCA (8.00), Sobi (8.00), Stockwick förvaltning (8.00), AAK (8.30), Aspiro (8.30), Karo Bio (8.30), Kabe (15.00) samt Endomines.
Makroagenda under dagen innefattar detaljhandel för september från SCB, konfidensindikator oktober från EMU, samt BNP estimat från USA och tyskt preliminär KPI.

Fredag rapporterar Nobia (8.00), Nordic Mines (8.00) samt Biotage (8.30). Makrostatistiken som avslutar veckan är KPI från Japan samt Policymöte från Bank of Japan där beslut om nya stimulanser eller ej skall bestämmas.

Nu kickar vi igång denna vecka!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Tyskland: IFO-index oktober

Har successivt stigit efter en nedgång i somras, men väntas nu ha sjunkit till 107,8 från 108,5 föregående månad.

Inverkan från Volkswagens utsläppsskandal kan nu eventuellt börja skönjas mer tydligt, men samtidigt uppges Kinas inbromsning inte haft så stor negativ påverkan.

Unicredit tror att VW-skandalen kommer att få IFO-index att sjunka till 107,0, där särskilt utsikterna väntas ha fallit. De skriver i ett marknadsbrev att oron för Volkswagen och svagare export har börjat bekymra industriföretagen och de påpekar att bilsektorn står för cirka 10 procent av den tyska ekonomin. Enligt Unicredit bör dock andra sektorer i näringslivet, bygg och detaljhandel, ha blivit mer optimistiska i IFO-barometern.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde en rapportstinn fredag en ordentlig bit över nollstrecket, och följde därmed den generella utvecklingen i Europa. Index fick ytterligare fart en bit in på sessionen av att Kinas centralbank mjukat upp penningpolitiken.

Volvo, Sandvik, Boliden, Electrolux och Autoliv steg samtliga efter sina kvartalssiffror, medan Ericsson föll tillbaka efter en rapport som svikit förväntningarna på flera punkter.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 för en uppgång om 1,5 procent till nivån 1.506,6. Aktier för cirka 22,8 miljarder kronor hade då omsatts.

Optimismen på de europeiska finansmarknaderna förstärktes ytterligare strax efter lunch, sedan den kinesiska centralbanken meddelat att man sänker sin styrränta med 25 punkter, samt att reservkraven för bankerna sänks.

På hemmaplan var Kinnevik bästa aktie för dagen inom OMXS30, med en kursklättring på 6,4 procent. Investmentbolaget har sålt sin andel av ryska Blocket-kopian Avito för 7 miljarder kronor – betydligt mer än värderingen i Kinneviks böcker och något som gör att investmentbolaget nu får en nettokassa. Därmed uppfylls ett av de villkor som Kinnevik har satt upp för att göra aktieåterköp vid hög substansrabatt.

En liten bit därefter följde Boliden. I sin helhet överträffade rapporten marknadsförväntningarna, bland annat med stöd av överraskande styrka hos smältverksdivisionen. Att gruvverksamheten hade ett svagare kvartal verkade marknaden ha överseende med. Aktien steg 5,1 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv var en annan vinnare. Företaget visade en bättre organisk tillväxt än väntat för kvartalet och skruvade dessutom upp prognosen för den organiska tillväxten för helåret. Aktien lyfte 5,5 procent.

Även Volvo och Electrolux överträffade förhandsförväntningarna.

För Volvos del stod bussverksamheten ut som en rejält positiv överraskning under kvartalet, vilket synbarligen överskuggade en nedslående lönsamhet i lastbilsdivisionen och anläggningsmaskiner. Aktien stängde upp 2,8 procent.

I fallet Electrolux var det utvecklingen i Nordamerika som överraskade mest – rörelseresultat för regionen var hela 63 procent över analytikernas prognoser. Även Latinamerika och Emea kom in bättre än väntat, och aktiens steg 2,1 procent.

Sandviks justerade rörelseresultat blev 2.325 miljoner kronor, vilket var i ungefärlig linje med SME-förväntningarna. Affärsområdet Mining visade något bättre siffror än väntat, men den svaga olje- och gasmarknaden smittade av sig på Machining Solutions. Aktien stängde upp 4,0 procent.

Ericsson gick samtidigt kraftigt mot strömmen, efter en rapport som svikit på flera punkter. Bolaget lyckades inte hålla de marginalnivåer marknaden räknat med och även försäljningen var svagare. För jämförbara enheter minskade försäljningen 9 procent under kvartalet. Aktien sjönk 6 procent.

Även Nokia drogs med nedåt av Ericssonrapporten och stängde som nästjumbo med minus 2,0 procent.

Tre andra stora rapportförlorare var Byggmax, Sweco och Haldex. Aktierna tappade 11, 6 respektive 8 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1506,59
560,370
3425,81
10794,54
6444,08
2075,15
5031,86
18982,36
23175,72
1,1037
9,3659
8,4846
44,73
48,11
 0,00%
1,54%
2,17%
2,88%
1,06%
1,10%
2,27%
0,84%
0,10%
0,17%
0,20%
0,04%
0,29%
0,25%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto