Home > Morgonrapport: Kinas president öppnar för att sänka handelshinder på vissa varor, är det ett första steg att närma sig USA i frågan?

Morgonrapport: Kinas president öppnar för att sänka handelshinder på vissa varor, är det ett första steg att närma sig USA i frågan?

OMXS30 stängde igår oförändrat med fredagens stängning efter en inledning till det positiva. Det innebär att indexet står till nivån 1511,32. De amerikanska börserna utvecklades däremot på plus, men vände kraftigt ner i slutskedet av handeln.
Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt, detta efter att Kinas president talat på kinas ekonomiska forum Boao forum. Där meddelade han att Kina planerar för sänkta handelshinder på immateriella varor och bilar.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder tisdagens handel på plus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 inledde med uppgång under gårdagens handel för att sedan relativt snabbt falla tillbaka och gå till minus innan indexet stängde på oförändrade nivåer, till 1511,32. Som högst handlades OMXS30 till 1527 och som lägst till 1502. Omsättningen under gårdagen låg på 13,8 miljarder kronor. Bland de bolag som låg i topp var det fortsatt verkstadssektorn medan Telia backade något på avhoppande sverigechef.

Den ryska börsen föll kraftigt efter att USA infört nya sanktioner mot ledande personer i landet. Även rubeln försvagades och Moskvabörsen tappade drygt 11 procent. I fallet kom även Oriflame med som backade drygt 5,5 procent.

Kritiken mot ECB de senaste åren har handlat om de effekter som en mycket låg ränta medför på bankernas lönsamhet. Något som ECB försvarat och nyligen tog upp Sverige som exempel, där riksbanken har lägre ränta än ECB samtidigt som de svenska bankerna visar högre lönsamhet. Att orsaken till de svaga europeiska bankernas lönsamhet beror främst på den stora mängden av dåliga lån som de besitter.

Vice ECB-chefen Vitor Constancio menar att det finns riskfaktorer, och nämner bland annat en för snabb och stor förändring av riskpremier på globala marknader, bankernas svaga lönsamhet, privata och offentliga skulder samt euroområdets investeringsfonds risktagande.

Det negativa sentimentet för klädesbranschen gjorde sig påmind när statistik om den tyska försäljningen i butiker meddelades. -11 procent i jämfört med föregående år blev det för vecka 14 och året har öppnat betydligt svagare än förra året. H&M steg inledningsvis igår men föll tillbaka till omkring oförändrat för dagen, likt OMXS30.

Oron för handelskrig fortsätter inledningsvis denna vecka, där Kina meddelade att de ser det som en omöjlighet att förhandla med USA i nuläget, och att det är USA som är orsaken till att situationen har blivit som den har blivit. Dollarn backade något mot den svenska kronan under gårdagens handel.

Bostadspriserna hamnade i fokus när SEB´s boprisindikator kom för april månad. Här tror hushållen på en positiv utveckling för priserna under april i jämförelse mot föregående månad. På ett års sikt tror dock 40 procent på stigande priser, vilket kan jämföras med föregående månads 38 procent. Kanske har sentimentet börja vända något, och att den första riktiga nedgångsfasen har klarats av. Något som brukar följas av en ganska sval utveckling för bostadspriserna.

Idag väntas norska inflationssiffror men vi lägger fokus på svenska hushållens konsumtion för februari månad. Med svaga detaljhandelssiffror den senaste tiden ökade hushållens konsumtion 0,8 procent på årsbasis för januari. Kanske kan en starkare tro på bostadspriserna vända hushållens konsumtionstakt?

 

Tekniskt så befinner sig OMXS30 i ett avvaktande läge där handeln mellan 1480 till 1528 präglat sentimentet senaste veckorna. Får vi ett utbrott på uppsidan ger det en kortsiktig köpsignal, men redan igår misslyckades ett sådant försök. Stödnivå finns vid det viktiga området kring 1480-1490, vilket har agerat starkt stöd och vändpunkter senaste veckorna. Ett nedbrott här skulle ytterligare befästa den negativa trenden som finns på lång sikt. Uppgång över nivån vid 1600 ger däremot en stark köpsignal på lång sikt.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC omsättning mars kl 1.01

 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00

 • Nederländerna: KPI mars kl 6.30

 • Danmark: KPI mars kl 8.00

 • Norge: KPI mars kl 8.00

 • Frankrike: industriproduktion februari kl 8.45

 • SCB: hushållens konsumtion februari kl 9.30

 • USA: NFIB konfidensindex småföretag mars kl 12.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: PPI mars kl 14.30

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: grossistlager (def) februari kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 •  RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Olja: EIA (DOE) månadsrapport kl 18.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan med oförändrade kurser. Handeln var starkt präglad av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. Efter kraftiga nedgångar på ökad oro i USA under fredagen steg optimismen om en lösning under helgen. Asienbörserna steg på måndagen och Europa följde med upp. Dock avtog entusiasmen successivt under dagen och kurserna försvagades.

Vid stängning var Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMXS30, oförändrat vid nivån 1.511. Aktier för 13,8 miljarder kronor hade omsatts. I Frankfurt var DAX-index upp 0,2 procent liksom FTSE 100 i London.

Bland de OMXS30-bolag som steg låg verkstadsaktier i topp. ABB, Atlas Copco och Sandvik noterade uppgångar på mellan 0,6 till 0,8 procent.

Bland de bolag som sjönk sågs Telia som backade med 0,5 procent. Sverigechefen Hélène Barnekow meddelade på morgonen sin avgång. Enligt uppgifter till Dagens Industri har hon petats från sin post och inte valt att lämna av egen kraft. Johan Dennelind som är vd för Telia tar nu tillfälligt över posten. Han ska enligt tidningen vara besviken på utvecklingen i den svenska verksamheten. Resultatet i Sverige, som i fjol utgjorde drygt hälften av Teliakoncernens justerade ebitda-resultat, sjönk organiskt med 5 procent under helåret 2017.

En av förlorarna bland storbolagen var skogskoncernen Billerud Korsnäs. Aktien backade 7,8 procent till 117,65 kronor efter att SEB sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare behåll.

”Stigande vedkostnader slår hårt mot lönsamheten och vi befarar att uppstartskostnaderna för bolagets nya vätskekartong-maskin kan överraska negativt. Trots en gynnsam marknad under de senaste åren har bolaget underpresterat på grund av operationella problem och investerarna är sannolikt inte förlåtande vid nya motgångar”, skrev banken som även drog ned riktkursen från 135 till 112 kronor.

En annan förlorare var sminkbolaget Oriflame som tyngdes av en fallande rysk börs och en försvagad rubel. RTS-index i Moskva var ned med drygt 11 procent efter nya sanktioner från USA.

Det var även nedgångar för en rad speloperatörer under måndagen. Leo Vegas tappade 4,0 procent och Evolution Gaming sjönk med nästan 2 procent. Mot strömmen bland speloperatörerna gick Betsson som steg med 2,0 procent. Pareto kom sent på fredagen med analys.

”Med tanke på den senaste tidens aktiekursutveckling erbjuder Betsson-aktien möjligheter vid nuvarande värdering varför minsta tecken på en underliggande vändning kommer att lyfta aktien enligt vår uppfattning”.

En annan vinnare var nischbanken Collector som steg med nästan 8 procent. Aktien fick en köprekommendation av tidningen Börsveckan som anser att aktien nu blivit billig efter en tids nedgång och ser insiderköp från ordförande Lena Apler som stöd för detta.

Utanför Stockholmsbörsen steg forskningsbolaget IBT med 21,6 procent. Aktien fick köprekommendation av SEB Equities som anser att dess läkemedelskandidat IBP-9414, som ska förebygga en sjukdom i mag-tarmkanalen hos mycket för tidigt födda, har visat lovande resultat hittills och kan bli ett färdigt läkemedel år 2020.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1511.32
3414.85
12261.75
2613.16
23979.1
6950.34
21826.48
30574.45
1.23
10.29
8.36
63.8
69.01
0.00%
0.2%
0.17%
0.33%
0.19%
0.51%
0.68%
1.14%
-0.05%
-0.12%
-0.05%
0.6%
0.52%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.