Home > Morgonrapport: ”Kommande säljcykel medför förhöjd marknadsrisk…”

Morgonrapport: ”Kommande säljcykel medför förhöjd marknadsrisk…”

En kommande säljcykel under innevarande vecka ökar marknadsrisken. Trots en tydligt positiv teknisk bild av de flesta globala börser, Sverige inkluderat, är risken för nedgång högre än vad marknaden inser. Bedömningen är att det kan vara läge att minska sin exponering något på tillfällig styrka inom ramen för de närmaste 4 dagarnas börshandel. Signalen må på egen hand inte vara tillräckligt stark för att spekulera i nedgång, men det kan vara klokt att avstå från nyköp och eventuellt minska sin marknadsexponering på marginalen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX ser starkt ut men är förknippat med förhöjd riskbild
OMX ser starkt ut men är förknippat med förhöjd riskbild

I fredagens morgonrapport uttryckte vi en viss oro kring att index var på väg mot en topp under någon av de fyra första dagarna i denna vecka. Det tog emot att skriva den morgonrapporten. Anledningen är att diagrammet för OMXS30-index, och för de flesta av världens tongivande börser för den delen, rent visuellt ser påfallande starkt ut. Samtidigt brukar kombinationen av en säljcykel och en Gann-zon resultera i en topp, med ett efterföljande säljtryck under minst några dagar.

Och när ett scenario är mer sannolikt än ett annat är det värt att belysa.

Vad betyder då detta? Skall man sälja allt? Skall man rentav gå kort? Svaret på båda frågorna är nej. Man skall naturligtvis inte göra något, såvida det inte utgör en del av ens egen handlingsplan på börsen. Händelseförloppet har dessutom tagit en oväntad vändning. Fredagens kursutveckling blev av sådan art att vi inte längre kommer att få en säljsignal utifrån Gann under innevarande vecka. Däremot närmar vi oss fortfarande en (potentiell) topp utifrån ett traditionellt säljcykelperspektiv. Det är en signal som inte är lika tillförlitlig, men som ändå är väl värd att respektera.

Vad tror vi oss då veta rent konkret?

En säljcykel av det slag vi nu står inför brukar i 56 % av fallen resultera i kännbara rekyler nedåt, inom loppet av de 6 påföljande börsdagarna. Med kännbara rekyler avses nedgångar där marknaden tappar mer än 3 %. I de 56 % av fallen marknaden går ned tappar den i genomsnitt 4,27 % inom loppet av 6 handelsdagar.

Vad betyder då detta på ren svenska?

Sett till historien vet vi att marknaden i liknande lägen fallit i 56 fall av 100. Det är inte någon hög träffsäkerhet. Vi vet dock också att marknaden i dessa 56 fall av 100 tappat mer än 3 % inom loppet av de påföljande 6 börsdagarna. Det är ett relativt stort tapp (statistiskt sett) inom en så kort tidsrymd.

Hur agerar man då på denna information?

Amerikanska SP500 tangerar ständigt nya högstanoteringar
Amerikanska SP500 tangerar ständigt nya högstanoteringar

Summerar man det hela är denna signal kanske (i sig) inte en tillräckligt bra för att ta position för nedgång. Å andra sidan går marknaden ned ganska ordentligt (sett till tidsenhet) i de fall signalen slår in, vilket talar för att man bör vara försiktig och mer riskmedveten den närmaste tiden.

För dåliga odds för att gå kort, men också en förhöjd risk för att ligga (alltför) lång.

Det faktum att vi inte samtidigt kommer att få en säljsignal enligt Gann är beklagligt eftersom det hade inneburit att nedgångsscenariot hade haft en påtagligt högre sannolikhet, och därmed också hade varit betydligt enklare att agera på. Traditionella säljcykler har en svaghet- de är i allmänhet mindre tillförlitliga- och särskilt då i marknader som trendar starkt.

Och just nu är marknaden i en mycket starkt uppåtriktad trend.

En säljsignal inom ramen för en Gann-zon, där tid och pris möts i harmoni, är betydligt mer sällan förekommande. Å andra sidan har dessa en iögonfallande hög träffsäkerhet, och uppkommer ofta inför större marknadsrörelser. I egenskap av beslutsunderlag får de ofta vågskålen att tippa över radikalt. Man får modet att sätta ned foten med kraft och självsäkert börja peka med hela handen.

Det är en vardagslyx man inte gärna tackar nej till när man handlar på de finansiella marknaderna.

Hexagon vilar på stödet inför fredagens rapport
Hexagon vilar på stödet inför fredagens rapport

Det man kan ta med sig av vårt resonemang är att sannolikheterna för en marknadstopp under de fyra första dagarna i denna vecka inte är så försumbara som den tekniskt starka bilden lyckas förmedla. Den som säljer in i styrka under någon av de fyra kommande dagarna kommer i framtiden, rent statistiskt, att kunna köpa tillbaka sina innehav billigare i de allra flesta fall.

Kanske dags att överväga ”risk-off” helt enkelt.

Ett fåtal rapporter är kvar innan Q1-karusellen är i hamn. Securitas släpper sin rapport idag klockan 13.00, Boliden kommer imorgon, Lundin Petroleum på onsdag, och på fredag är det dags för Skanska, Hexagon och Swedish Match. Dagens ISM-siffra 16.00 är värd att hålla ögonen på. Från USA kommer i veckan 75 rapporter från bolag på S & P 500 däribland Pfizer idag, Disney imorgon, och Tesla på torsdag. Janet Yellens två tal inför kongressen på onsdag och torsdag kommer tilldra sig viss uppmärksamhet. Likaså torsdagens ECB-räntemöte.

Slutsats: En kommande säljcykel under innevarande vecka ökar marknadsrisken. En väl tilltagen riskaptit och en tydligt positiv teknisk bild av de flesta globala börser, Sverige inkluderat, gör att risken för nedgång faktiskt är högre än vad marknaden inser. Bedömningen är att det kan vara läge att minska sin exponering något på tillfällig styrka inom ramen för de närmaste 4 dagarnas börshandel. Signalen må på egen hand inte vara tillräckligt stark för att spekulera i nedgång, men det kan vara klokt att avstå från nyköp och eventuellt minska sin marknadsexponering på marginalen…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens mycket populära OMXS30-Analys skriven av Anders Haglund!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

Tesla tar sats inför torsdagsrapport
Tesla tar sats inför torsdagsrapport

Stockholmsbörsen backade svagt på fredagen efter en överraskande stark amerikansk sysselsättningsrapport. Det tunna nyhetsflödet under klämdagen livades upp av nya turer kring Astra Zeneca. OMXS30 sjönk 0,3 procent till 1.360. De ledande indexen i Frankfurt och Paris gick ned mer än så samtidigt som Londonbörsen steg. Aktier för 15,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Marknadens fokus riktades på fredagen i stor utsträckning mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för april som publicerades på eftermiddagen och som visade att sysselsättningen i USA ökade med 288.000 personer under april och det var 70.000 fler än vad analytikerna hade räknat med. Bortsett från de första minuterna efter att statistikrapporten presenterats blev aktiemarknadens reaktion på USA-siffrorna högst måttlig, sannolikt dämpad av en strid ström av rapporter om att spänningarna mellan Ukraina och Ryssland fortsätter att öka.

Astra Zeneca steg efter att Pfizer höjt insatsen och nu inofficiellt erbjuder ägarna i det svensk-brittiska bolaget 50 pund, eller cirka 550 kronor, per aktie. Men återigen blev det kalla handen från Astra Zeneca och bolagets styrelseordförande Leif Johansson. ”De finansiella och övriga villkor som föreslagits är otillräckliga, undervärderar väsentligt Astra Zeneca och utgör inte en grund att diskutera med Pfizer”, argumenterade Astra Zenecas styrelse som betonade att den inte tvekade i beslutet att tacka nej. Investerarna verkar inte tro att sista ordet är sagt och handlade upp aktien i Astra Zeneca 2,7 procent till 528 kronor, efter att den som mest ha stigit nästan 4 procent.

Securitas parkerat under 80-motstånd inför dagens rapport
Securitas parkerat under 80-motstånd inför dagens rapport

Läkemedelbolaget Meda, som i form av Mylan också har en envis amerikansk friare efter sig, steg 3,1 procent utan några uppenbara nyheter på fredagen. Aktien har därmed stigit 47 procent sedan årsskiftet. Dagens största vinnare hittades också i läkemedelssektorn. Sobi steg 7,5 procent efter att danska Novo Nordisk beslutat att lägga en potentiellt konkurrerande produkt mot blödarsjuka på vänt. Nyheten fick Carnegie att höja rekommendationen på Sobi till köp från tidigare behåll.

Volkswagens fullständiga övertagande av Scania kommer allt närmare. Den tolkningen gjorde åtminstone aktiemarknaden efter Investor meddelat att det avser lämna de aktier i Scania som funnits i investmentbolagets tradingportfölj, motsvarande knappt 0,4 procent av aktierna i lastbilstillverkaren. Scania steg 0,6 procent till 198:20 kronor, bara 1:80 kronor från Volkswagens budnivå.

Electrolux bröt en fem dagar gammal uppåtgående trend och backade 2,3 procent. Electrolux kvartalsrapport, som presenterades förra fredagen, väckte optimism om i första hand den europeiska marknaden och sedan dess har kursen stigit 14 procent. En annan av fredagens förlorare, Saab, backade strax under 2 procent. Enligt en öppen webbundersökning genomförd av Schibsteds schweiziska gratistidning 20 Minuten är 64 procent av schweizarna emot ett Gripenköp.

Dannemora Mineral backade 12 procent efter att ha skrinlagt planer på att ge ut en obligation. Hur gruvbolaget ska finansiera fortsatt drift är oklart.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Acando, Cybercom (kl 7.30), Latour (kl 8.30), Poolia (kl 7.00), Securitas (kl 13.00), Traction (kl 15.00), ÅF (kl 11.00)
FIRST NORTH
– Mindmancer, Scandbook, Vinovo
AKTIETORGET
– Arocell, Bahnhof, Medirox, Respiratorius
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– MAN (kl 8.00), Pfizer (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Acando, Biotech-IGG, Bufab, Mabi Rent (extra), Medirox, Poolia, Prostalund (ändrat datum från 21/5), Respiratorius, Scandbook, Securitas, Traction, Vinovo, Vitrolife, Yara, ÅF

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Acando: press- och analytikerträff kl 14.00
– Cybercom: rapportpresentation kl 10.00
– Latour: telefonkonferens kl 11.00
– Probi: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Motion Display: första dag för handel på Aktietorget
– Rezidor: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 21/5)
– Taurus: anmälningstid i nyemission avslutas
– Transatlantic: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– ABB (0:70 chf)

MAKROSTATISTIK
– Kina: HSBC inköpschefsindex industrin (def) april kl 3.45
– SCB: restaurangindex mars kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion mars kl 9.30
– SCB: industriproduktion mars kl 9.30
– SCB: industriorder mars kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: PPI mars kl 11.00
– USA: Markit inköpschefsindex tjänstesektorn (def) april kl 15.45
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn april kl 16.00

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– LO: konjunkturprognos kl 9.30
– EU: kommissionen publicerar prognos kl 11.00

Kommande rapporter Sverige/USA:

05-maj Securitas, ÅF, Pfizer
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex, Disney
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi, Tesla
09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab, Sanitec

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

06-maj Securitas b (3 SEK)
07-maj Investor b (8 SEK)
07-maj Boliden (1,75 SEK)
07-maj BillerudKorsnäs (2,25 SEK)
07-maj Industrivärden C (5,50 SEK)
08-maj Assa Abloy B (5,70 SEK)
08-maj Scania B (4 SEK)
08-maj Swedish Match (7,30 SEK)
12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.