Home > Morgonrapport: Kommer ECB förlänga tillgångsköpsprogrammet? Räntebesked i fokus.

Morgonrapport: Kommer ECB förlänga tillgångsköpsprogrammet? Räntebesked i fokus.

Stockholmsbörsen återgick till positiva tongångar på onsdagen, när OMXS30 återfann sin plats och stängde +0.44% till 1441.5 punkter. Omsättningen på Stockhomsbörsen uppgick till drygt 14 miljarder kronor på onsdagen där vinnaren blev Ratos A(+5.00%), och förloraren blev Saab B(-1.36%). NGM-börsen omsatte på onsdagen 221.5 miljoner kronor när vinnaren blev Sotkamo Silver TO4(+30.43%), och förloraren blev Arbona A(-26.74%). USA börserna stängde avslutningsvis vid nollan efter att Apple på kvällen höll evenemang och presenterade nya iPhone 7. Vi ser en blandad utveckling bland Asiens börser, där Nikkei 225 noterar en nedgång med -0.54%, och Hong Kong visar en uppgång till +0.39%. Oljan har fortsatt stiga under natten inför dagens oljelager siffra där analytiker förväntar sig en minskning av lagernivåerna, och handlas för närvarande till strax under 49 dollar.

Dagens fokus:

 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 17.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände tongångarna på onsdagen när storbolagsindexet OMXS30 steg till 1441.5 punkter för dagen.

Senaste dagarna har handeln visat ett större intresse kring 1441 punkter, och onsdagen var inget undantag, där dagshögsta 1442.5 punkter var den nivå som upplevde större intresse på tisdagen utifrån volymen.

Vi förväntade oss ett inledningsvis motstånd strax över 1440 punkter, och mycket riktigt blev det stopp strax över denna nivå.

Även om volymen börjar återgå till mer ordinarie nivåer så var onsdagens handelsintervall väldigt snävt med så lite som 1439 – 1442.5 punkter.

Riksbanken lämnade räntan oförändrad enligt förväntningarna och gav således inga större effekter på dagens handel, och även kvällens event i USA kom väl mer eller mindre in enligt förväntan med en ny iPhone 7 där även dubbla kameror presenterades för plus versionen.

Ledande terminer indikerar denna morgon att dagens handel öppnar kring 1442 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

Vi kan se i vårt dagsdiagram att sedan juli har vi fortsatt stiga ändock i mindre rörelser, och vid varje uppgång har detta följts av en kraftsamling, och när vi nu passerat 1423 punkter visar vi svårigheter att kliva vidare norrut.

Det är inte omöjligt att vi får några dagars kraftsamling, och kan vi bara släppa taget och ta ett kliv över 1453 punkter har vår syn ej förändrats, och det är fortsättningsvis 1500 punkter i sikte.

Men risken kvarstår med en rekyl tillbaka emot tidigare 1437 punkter men framförallt 1423 punkter som var en tydlig balansgång.

Idag får vi en en del siffror i vår kalender, men framförallt blir dagens stora fokus kl 13.45 då ECB lämnar räntebesked.

ECB förväntas lämna räntan oförändrad, samtidigt som att man heller ej förväntas förändra nuvarande struktur av tillgångsköpsprogrammet. Däremot finns det vissa analytiker som förväntar sig att ECB kommer förlänga tillgångsköpsprogrammet bortom det nuvarande slutdatum mars 2017.

Europeiska centralbankschefen Mario Draghi håller strax därefter kl 14.30 presskonferens vilket marknaden ofta kan ge reaktioner på, då Draghi redogör för räntebeskedet.

En av onsdagens stora vinnare blev Atlas Copco som steg lite mer än 1.5 procent för dagen, och utmanade motstånd efter höjda riktkurser.

Morgan Stanley och UBS höde båda sina riktkurser.

Morgan Stanley höjde riktkursen på onsdagen från tidigare 226 till 278 kronor, medan UBS höjde riktkursen till en något lägre riktkurs för bolagets aktie till 238 från tidigare 203 kronor.

Vi har tidigare rapporterat att bolagets vd upprepade utsikterna från senaste kvartalsrapporten, där en sidledes sekventiell efterfrågeutveckling under det tredje kvartalet är att vänta, samt att bolaget kommer lansera ett nytt femte affärsområde från och med 2017 med vakumteknik.

Lyckas vi bara etablera oss över motståndet strax över 252 kronor, finns det goda möjligheter att vi lämnat bakom oss en bottenfas.

Vår senaste analys från början av augusti visade positiva signaler. Analysen kan du läsa här.

Atlas Copco (dagsdiagram)

Ett intressant bolag är mjukvarubolaget Vitec Software Group som på onsdagen inledningsvis steg två procent på nyheten om förvärv av Futursoft.

Aktien som stängde 3.8 procent för dagen, har sedan början av 2015 stigit med så mycket som 60 procent.

Vitec Software förvärvar därmed finländska bolaget Futursoft. Programvarubolaget Futursoft omsatte 4.0 miljoner euro under det gångna räkenskapsåret. Betalning av förvärvet sker kontakt vid tillträdet.

Futursoft har drygt 69 procent återkommande intäkter och ett ebitda-resultat på 1.1 miljoner euro.

Tidigare i mitten av juli presenterade Vitec ett rörelseresultat för det andra kvartalet på 23.9 miljoner kronor, strax över föregående kvartal. Samtidigt belastades bolaget även av orealiserade valutaeffekter om 4 miljoner kronor.

Detta innebär att Vitec inom loppet av cirka två månader förvärvat två finländska bolag, där tidigare förvärv skedde så senast som i början av juli med Tietomitta OY i Finland, vars produkt är en branschspecifik programvara för ”waste-management”.

Rent tekniskt visar bolagets aktie tendenser på en kraftsamling för en eventuell fortsatt uppgång, däremot får framtiden helt enkelt utvisa resan då ett utbrott ur kanaltak eller botten inväntas.

Vitec Software Group (veckodiagram)

Clas Ohlson levererade en svag rapport på onsdagen, men ser samtidigt en bra start på bolagets tyska lansering.

Bolaget levererade ett rörelseresultat på 75.4 miljoner kronor under första kvartalet maj till juni i det brutna räkenskapsåret 2016/2017. Analytikernas förväntningar låg på 82.2 miljoner kronor.

I samband med rapporten kommenterade bolagets vd Klas Balkow att den försvagade norska kronan men även den tyska etableringen där man i maj öppnade sin första butik påverkat resultatet under kvartalet.

Kostnaden för den tyska etableringen uppgick till 15 miljoner kronor under det första kvartalet, i linje med vad analytiker förväntat sig.

Bolagets första tyska butik öppnade i Hamburg mitten av maj, och visar på en bättre än väntad start inför den andra butiken som öppnar nästa vecka 15 september.

Bolagets tyska e-handel lanseras senare under hösten.

Aktien har sedan tidigare i år fallit hela 23 procent efter man nådde all time high, och frågan är helt enkelt om vi nått en vändpunkt då vi senaste dagarna upplevt en kraftsamling…

Clas Ohlson (veckodiagram)

Är Twitter till salu? Torsdagens ledningsmöte förväntas forma bolagets framtid.

Twitters ledning förväntas träffas på torsdagen i San Francisco. Ryktesvis kommer mötet forma bolagets framtid när flera punkter diskuteras, däribland hur bolagets ska klara överleva i nuvarande form.

Som mål att sänka operativa kostnader, har bolaget tidigare minskat sin arbetsstyrka med 8 procent förra oktober, och den stora frågan är nu vilka kostnadsbesparingar som är på gång för att dels minska kostnaderna men även öppna möjligheterna för ett eventuellt uppköp.

En försäljning av Twitter har varit på tapeten ett tag nu, men stora frågan är vem som är intresserad av att köpa bolaget. En köpare av Twitter väntas nämligen få betala runt 18 miljarder dollar, ett ganska så högt pris för ett bolag som kämpar med tillväxt och som fortsättningsvis går back varje kvartal.

I dagsläget är storägare bland annat Ev Williams som även är medgrundare och innehar 43.7 miljoner aktier, Prins Alwaleed Bin Talal från Kingdom Holding Company äger 34.90 miljoner, Steve Ballmer äger 27.3 miljoner aktier och Jack Dorsey VD och medgrundare äger 15 miljoner aktier för att nämna några.

Vänder vi blickarna mot vårt veckodiagram ser vi att under nästan 9 månader har en handel pågått mellan 14 och 22 dollar, från att tidigare i slutet av 2013 handlats på en nivå över 70 dollar vilket även innebär att aktien tappat mer än två tredjedelar i värde.

Twitter (veckodiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Enquest (kl 8.00), SAS (kl 8.00)
 • Navistar (före USA-börsernas öppning)

Exklusive utdelning

 • K2A (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisdata augusti kl 1.01
 • Japan: bytesbalans juli kl 1.50
 • Japan: BNP (def) 2 kv kl 1.50
 • Nederländerna: KPI augusti kl 6.30
 • Estland: BNP (def) 2 kv kl 7.00
 • SCB: småhusbarometern augusti kl 9.30
 • SCB: hushållskonsumtion juli kl 9.30
 • SCB: produktion näringslivet juli kl 9.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: Bloomberg hushållsindex, veckodata kl 15.45
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 17.00
 • Kina: handelsbalans augusti
 • Kina: utländska direktinvesteringar augusti

Övrigt

 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen återhämtade sig på onsdagen i linje med stora börser i Europa. Clas Ohlsons rapport mottogs positivt och Atlas Copco dominerade med en uppgång efter höjd rekommendation.

När storbolagsindex OMXS30 stängde 0,4 procent upp på nivån 1.441 hade aktier för närmare 14 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg de ledande börsindexen ännu lite mer inför ECB:s räntebesked på torsdagen. I Sverige lämnade Riksbanken som väntat minusräntan i fred på onsdagen.

I Storbritannien kom industriproduktionen in oväntat bra för juli, men sämre än väntat i tillverkningssektorn. Sammantaget indikerade data att ekonomin går något starkare än Bank of Englands prognos, enligt centralbankschefen Mark Carney. Flera makroekonomer på storbankerna i London har höjt sina tillväxtprognoser sedan folkomröstningen för Brexit vid midsommar och den omedelbara oron avtar.

I Stockholm var uppgången stor för Handelsbanken, enda svenska storbank med kontorsnät i Storbritannien, som steg 1,4 procent under hög omsättning men för dagen utan draghjälp från banksektorn. Likaledes anglofila kökstillverkaren Nobia steg 0,8 procent.

Mest omsatt och mest upp på OMXS30 var Atlas Copco som ökade 1,7 procent för B- och 1,6 procent för A-aktien. Morgan Stanley höjde sin rekommendation för aktien till övervikt. Investmentbanken ser stigande efterfrågan efter fyra år då gruvbolagen snålat. Sandvik var upp 0,7 procent.

I Demokratiska Republiken Kongo uppges statliga Geca Mines vilja köpa Freeport McMorans andel i Tenkegruvan, där Lundin Mining äger 24 procent. Svårtolkat men Lundin Mining kan få bra betalt, bedömde analytiker. Depåbeviset steg 0,4 procent. I gruvsektorn var också Boliden högre, omkring 1 procent. Basmetallpriserna letade sig uppåt.

Prylkedjan Clas Ohlsons försäljning steg 9 procent i augusti, dubbelt så mycket som väntat. Jämte en god start i Tyskland vägde det tyngre än ansträngd lönsamhet under den säsongssvaga sommaren. Aktien avancerade 1,4 procent.

På minus inom OMXS30 hittades verksamheter som är mindre konjunkturkänsliga. Inom läkemedel var Astra Zeneca och Getinge ned 1,2 respektive 0,6 procent.

Telia och Tele2 backade 0,1 respektive 0,7 procent med telekom på minus i Europa, men med Ericsson och Nokia mer än 1 procent upp. Fingerprint Cards medverkar i nya mobiltelefoner från LG och Huawei men gick bara som index, upp 0,4 procent.

Swedish Match är knappast cykliskt men steg 0,9 procent efter att ha sålt en del av sitt innehav i STG genom en placing på tisdagskvällen.

Arcam fortsatte att handlas flitigt och steg ytterligare 3,3 procent till 295 kronor, 10 kronor över budet från GE, trots rekommendationssänkningar från SEB och Nordea.

Andra rekommendationer gav dock utslag. Eurocon steg 11 procent på Aktietorget och Poolia 6 procent efter köpråd i Affärsvärlden. TF Bank klättrade 10 procent och Nordax 5,5 procent sedan SEB tagit upp bevakning av nischbankerna med köprekommendationer.

Botnia Exploration rusade 53 procent på Aktietorget sedan myndigheten SGU beviljat en bearbetningskoncession för utvinning av guld och silver i Lycksele kommun.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1441.52
3091.66
10752.98
6846.58
2186.16
18526.14
5283.93
16921.08
23834.94
1.13
9.49
8.43
46.25
48.66
0.44%
0.70%
0.62%
0.30%
-0.01%
-0.06%
0.15%
-0.54%
0.39%
0.12%
0.02%
-0.11%
1.65%
1.42%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.