Home > Morgonrapport: Kommer Junckers vallöfte applåderas av marknaden?

Morgonrapport: Kommer Junckers vallöfte applåderas av marknaden?

Idag presenterar Jean-Claude Juncker sitt huvudlöfte under valkampanjen, en investeringsplan i EU, och igår kväll kom uppgifter om att det blir en fond som under 2015-2017 ska spendera 315 miljarder euro och beräknas höja BNP med 330-410 miljarder under samma tid. Fonden ska finansieras ur EU-budgeten samt av Europeiska Investeringsbanken, men merparten av pengarna, 255 miljarder, väntas komma från privata investeringar genom att EU garanterar att täcka eventuella initiala förluster. Var investeringarna hamnar är ännu inte beslutat, men de ska kunna startas med kort varsel och förmodligen vara av så pass hög risk att de annars inte hade skett. I Sverige bör investeringar hamna inom bostäder, R&D och utbildning enligt samma källa. Utöver detta kommer idag svensk konjunkturbarometer och på eftermiddagen en hel del amerikansk statistik, bland annat varaktiga varor för oktober.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

141125 OMXS30 CH30DOMXS30 fortsatte uppgången även igår när i stort sett hela uppgången skedde första timmen efter öppning och kurserna därefter likt i måndags planade ut och stabiliserades. Vår framåtblick är fortsatt positiv, vi flyttar upp våra stödlinjer med tidigare nivåer kvar i bakhuvudet och vi bibehåller det prismål upp mot 1490-1500 vi uppskattat baserat på rådande volatilitet. Den prisstabilisering vi sett under dagen tolkar vi som att det är nivåer där uppgången accepteras och det inte finns något underliggande säljtryck som är kraftfullt nog att ta tillbaka uppgångarna, dessutom fick vi se ett starkt köptryck under sista timmen till hög volym. På grund av köparnas dominans ser vi sannolikhet att måndagens stöd vid 1450 och därefter redan 1445 kan agera stöd framöver. Dessvärre har vi ännu inte särskilt mycket data för att konstatera ifall dessa nivåer verkligen kan locka fram efterfrågan. För positioner som är tagna och ligger med vinst fungerar nivån 1450 eller 1445 bra som stop loss för att ta hem delar av vinsten. Stödet är dessvärre inte tillräckligt beprövat ännu för att initiera en ny position för den som inte redan är i marknaden såvida vi inte ser att köpare snabbt tar över rodret vid en rekyl, eftersom nästa stöd kommer först vid 1432 kan det således bli en för skakig entry. Dock navigerar vi främst efter en fortsatt uppgång och ser gårdagens avvaktande på eftermiddagen som tillräckligt för att indexet inte ska vara överköpt än. Vi tror det finns goda chanser för att marknaden väljer att se det positiva i dagens kommande nyheter.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Idag, onsdag, publiceras ett helt batteri med USA-statistik, inför torsdagens Thanksgiving-firande. Här hemma riktas blickarna främst mot Konjunkturinstitutets färska konjunkturbarometer.

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer november
Steg i oktober efter en betydande uppgång i tillverkningsindustrin (bättre syn på lagren) och tjänstesektorn (bred förbättring). Däremot försämrades hushållens framåtblickande syn på egen och svensk ekonomi.

Förtroende i industrin väntas nu ha sjunkit tillbaka medan det hos hushållen antas ha stigit något enligt SME Direkts enkät.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor oktober
Väntas ha sjunkit 0,5% m/m efter en nedgång med 1,1% i september.

Credit Suisse: Juli månads uppgång på 300% i flygorder ligger fortfarande i processen av avveckling, vilket bör hålla totalsiffran relativt dämpad. Order exklusive transport väntas visa en uppgång på 1,0% och kärnkapitalvaror väntas visa en uppgång efter att ha sjunkit 1,6% i september.

Även om det kortsiktiga momentumet har varit relativt trögt, så har årstakten i kärnsektorerna varit hygglig.

kl 14.30: USA: privata inkomster, privatkonsumtion oktober
Privatkonsumtionen var lite av en besvikelse 3 kv. Väntas ha inlett 4 kv med en uppgång med 0,3% m/m. Det av Fed bevakade inflationsmåttet (core PCE) väntas fortsatt ligga på 1,5% y/y.

kl 15.45: USA: Chicago inköpschefsindex november
Har förutom en tillfällig dip i juli legat stadigt över 60-nivån det senaste halvåret. Väntas nu ha sjunkit till 63,0 från 66,2. Philadelphia Fed index var kraftigt upp, och även Empire (New York) var högre.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Positiva vindar fortsatte att lyfta börserna på tisdagen, även om uppgångarna i Europa mattades av något när handeln i USA pekade mot en lätt negativ riktning.

Makrostatistik retade riskaptiten även på tisdagen. På förmiddagen kom definitiva tyska BNP-siffror för det tredje kvartalet och det som främst avvek från förväntningarna var den privata konsumtionen som steg mer än väntat. På samma tema kom USA på eftermiddagen med sin BNP för det tredje kvartalet som oväntat reviderades upp, till +3,9 procent, vilket var högre än vad marknaden trott. Ytterligare data visade att huspriserna i USA steg för första gången på fem månader enligt S&P/Case-Shillers index.

Amerikanernas syn på ekonomin är däremot inte på topp, om man ser till att hushållens konfidensindikator föll till 88,7 i november, från reviderade 94,1 föregående månad och jämfört med 96,0 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,7 procent upp till nivån 1.467. Aktier för cirka 15,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bankerna fortsatte upp. SEB och Nordea steg 1,1 procent vardera medan Handelsbanken var upp 0,9 procent och Nordea stängde 0,8 procent högre.

Strömmen av bolagsnyheter var relativt begränsad. Den största, som kom på morgonen, var beskedet att Volvo gör en avsättning på cirka 3,7 miljarder kronor på grund av EU-kommissionens pågående konkurrensutredning. Aktien föll initialt men repade sig tämligen snabbt för att stänga 1,5 procent upp.

”Reserveringen om 3,7 miljoner kronor är lägre än vi väntat oss eftersom det endast motsvarar 1,3 procent av Volvos totala omsättning, och det är lägre än genomsnittsböterna som motsvarar 4,5 procent av fällda företags omsättning”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Kapitalmarknadsdagarna fortsätter och på tisdagen var det Alfa Lavals och NCC tur.

Alfa Laval sänker sitt mål för avkastning på eget kapital från 25 procent till 20 procent efter vårens förvärv av pumptillverkaren Frank Mohn, och det kommer att ta ett tag att nå målet.

”Det tar någonstans i storleksordningen runt tre år innan vi är solitt över 20 procent, allt annat lika”, sade finanschefen Thomas Thuresson vid kapitalmarknadsdagen.

Detta satte press på aktien som sjönk 1,1 procent.

NCC behåller sina utsikter från förra delårsrapporten och sade att byggmarknaden i Sverige utvecklats positivt i oktober och november. Vidare framkom det på kapitalmarknadsdagen att NCC har sålt fler bostäder till privatkund hittills i år än under hela 2013. Aktien steg 0,8 procent.

Andra bygg- och bostadsbolag gick också bra, med JM och Fabege upp 2,2 respektive 1 procent. Skanska noterades 1,2 procent upp.

Transmode, som stigit sju dagar på raken, klättrade 4,5 procent. Den senaste tiden har det varit en hel del insiderköp och i början av november plockades aktien in i indexet MSCI Global Micro Cap.

På onsdagsmorgonen kommer Zalando med sin första kvartalsrapport som börsnoterat bolag. Kinnevik som äger 32 procent i det tyska nätmodebolaget, steg 1,7 procent.

Bättre Affärer med Teknisk Analys
Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 6 december. Frågor och anmälan till [email protected]
Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1467,36
3226,15
9861,21
6731,14
4382,31
2067,03
17814,94
4758,25
17417,71
23880,60
1,2473
9,2628
7,4255
1199,39
74,03
78,21
0,74%
0,45%
0,77%
0,02%
0,32%
-0,12%
-0,02%
0,07%
0,06%
0,14%
-0,01%
0,03%
0,01%
-0,16%
0,31%
0,05%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.