Home > Morgonrapport: Kommer veckan avslutas med ett nytt årshögsta för OMXS30?!? Positiv öppning väntas.

Morgonrapport: Kommer veckan avslutas med ett nytt årshögsta för OMXS30?!? Positiv öppning väntas.

Stockholmsbörsen gjorde en helomvändning på torsdagen med sin starka uppgång på drygt en procent. Storbolagsindexet lyckades stänga vid strax under dagshögsta till 1472 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 14 miljarder kronor över dagen. Torsdagens klara vinnare blev H&M som steg +3.15%, samt blev dagens förlorare Tele2 som föll -2.84%. NGM-börsen omsatte på torsdagen knappt 266 miljoner kronor när vinnaren blev Computer Innovation som steg +21.57%, samt förloraren Uni-light LED TO2 som backade -11.58%. Även USA steg och avancerade drygt en halv procent på torsdagen, och stängde därmed strax under årshögsta tillika all time high. Nattens handel i Asien inleder veckans sista handelsdag i positiva tongångar, Nikkei 225 stiger +0.77% samtidigt som Hang Seng är något mer modest med sin uppgång på +0.12%. Oljan backar runt en halv procent sedan vi under veckan gjorde återbesök vid 47 dollar och noteras för närvarande till 46.24 dollar.

Dagens fokus:

  • Tyskland: PPI oktober kl 8.00
  • EMU: bytesbalans september kl 10.00
  • ECB: Mario Draghi talar vid Euro Finance Week i Frankfurt kl 9.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Köparna klev tydligt in i bilden under torsdagens handel.

Vi skrev i torsdagens morgonrapport att tidiga tongångar indikerade att en gnutta positivitet började byggas upp, vilket skulle kunna leda till en inledningsvis positiv öppning.

Istället fick vi en inledningsvis svag öppning drygt -0.20%, som därefter fullständigt exploderade norrut för att efter ett utbrott över motståndet kring 1463 punkter lyckas avsluta även strax över 1471 punkter.

Kommer veckan avslutas med ett nytt årshögsta för OMXS30?!? Positiv öppning väntas.

Positiviteten väntas inte avslutas här, även om omsättningen avtog något jämfört med tidigare under veckan.

Terminsmarknaden ger en fingervisning på en fortsatt positiv resa inledningsvis under veckans sista handelsdag.

Storbolagsindexet väntas öppna med ett par timmar kvar kring 1476 punkter, vilket är vid årshögsta nivåer, och skulle styrkan hålla i sig idag kan det äntligen vara dags att på allvar vända blickarna mot 1496 punkter, för att därefter kunna uppnå vårt mål vid 1540 punkter.

Det är inte bara indextunga H&M som lyfter börsen, utan den stora trion med H&M, Ericsson och Telia med en total vikt på 20 procent ser ut att ha uppvisat bottenkänning, vilket banar vägen för underliggande stöd till vidare uppgång.

Bottenkänning bland börsens tungviktare?!? Med en total vikt på 20% tillsammans kan detta...

Skulle även dagens informella Opec möte ge några positiva indikationer inför mötet i slutet av november, ja då skulle vi få ytterligare en del i pusslet till att förstärka tron framöver.

Vi har flera storbolagsindex runt om i världen som utmanar årshögsta, tillsammans med USA som står vid ytterdörren kring all time high.

Laddar höstens kraftsamling för vidare uppgång? Med rapportperioden bakom oss är frågan om vi äntligen kan få ett utbrott mot uppsidan ur svårslagna årshögsta nivåer..?!?

Dagens tekniska nyckelnivåer noterar vi inför dagens öppning motstånd vid 1496 följt av 1500 och 1540 punkter. Stödnivåerna inväntar efter torsdagens uppgång vid 1471, 1463, 1453 samt 1448 punkter.

Dagens makroagenda väntas bli något lugnare än tidigare i veckan.

Under förmiddagen får vi bland annat PPI oktoberstatistik från Tyskland kl 08.00, följt av bytesbalans i september inom EMU kl 10.00. Även Mario Draghi talar denna morgon vid Euro Finance Week i Frankfurt.

Är höstens bottenfiske avklarat för indextunga H&M?

Lyfter svenska börsen på torsdagen med en inledningsvis uppgång på över två procent, och utmanar nu på allvar MA 200!

H&M lyfter torsdagen handel när bolagets aktie stiger över två procent.

Fortsatt positivitet sprider sig efter överraskande positiva försäljningssiffror för två dagar sedan, vilket gör att resan fortsätter norrut vilket nu innebär utmanande av MA 200.

Bolagets försäljning steg med 10 procent under oktober månad, mot väntade 9.2 procent.

Den kraftiga uppgången som upplevts de senaste dagarna öppnar nu upp för en notering över MA 200, där en klar notering över 200 dagars glidande medelvärde inte har upplevts sedan 21 augusti 2015, vilket bubblar tydlig positivitet.

För drygt en vecka sedan framgick det i ett pressmeddelande att H&M öppnar sin första butik i Vietnam under 2017, varpå man även kommer att öppna butiker i bland annat Colombia, Island, Kazakstan för att nämna några.

RBC Capital Markets är sist ut med en höjd rekommendation till ”outperform”, samt riktkurs på 290 från tidigare 260 kronor. ABG Sundal Collier har tidigare höjt till 310 kronor, Swedbank och Santander 290 kronor, Goldman Sachs med 280 kronor.

Är höstens bottenfiske avklarat för indextunga H&M? Lyfter svenska börsen på torsdagen med en inledningsvis uppgång på över...

Starbreeze en av flera spelbolag som backat kraftigt under hösten…

Trots en nedgång på -15% sedan en månad tillbaka, noteras bolagets aktie +27% sedan årsskiftet.

På torsdagen sänker SEB Equities i ett morgonbrev riktkursen för Starbreeze till 24 kronor från tidigare 27 kronor, och bolagets aktie faller över -1.5% inledningsvis.

Bakomliggande faktorn till den nedjusterade riktkursen är att man nu bedömer att istället för en lansering av spelen Raid: World War II och Storm i början av 2017, väntas nu spelen nå marknaden tidigt under det tredje kvartalet 2017.

På onsdagen kom även DI Dimension ut med en säljrekommendation för flera spelbolag, däribland Starbreeze som man menar att ”den kraftiga försäljningsökningen redan är inprisad i aktiekursen på ett par års sikt”.

Förutom det stora fokuset som varit gällande samarbetet med filmföretaget Imax och deras satsning på VR, framgick det i slutet av oktober att Starbreeze är en av de partners till Nintendos nya spelkonsol Nintendo Switch.

I ett steg att ytterligare stärka sitt varumärke och sin marknadsställning framgick det i ett pressmeddelande den 25 oktober att bolaget förvärvar det belgiska bolaget Nozon som skapat Visual Effects Studio och Presenz-tekniken för 7.1 miljoner euro.

Starbreeze en av flera spelbolag som backat kraftigt under hösten… Trots en nedgång på -15% sedan en månad tillbaka, noteras bolagets aktie +27% sedan årsskiftet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Raysearch (kl 7.45), BTS (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Opus (kl 8.30), Wise Group (kl 8.30), Alltele (kl 8.45)

Makrostatistik

  • Kina: fastighetspriser oktober kl 2.30
  • Tyskland: PPI oktober kl 8.00
  • EMU: bytesbalans september kl 10.00
  • USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00

Övrigt

  • ECB: Mario Draghi talar vid Euro Finance Week i Frankfurt kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde nära dagshögsta på torsdagen och visade upp en starkare utveckling än de ledande Europabörserna. Draghjälp kom bland annat från uppgång i indextunga H&M.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var vid stängning upp 1,0 procent till nivån 1.472. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,9 miljarder kronor.

Efter en mellandag i går fortsatte H&M att ta mark efter tisdagens väl emottagna försäljningsrapport för oktober. Aktien var torsdagens mest omsatta och steg 3,2 procent. Över de senaste fem handelsdagarna är aktien upp närmare 7 procent.

Bland övriga mest omsatta bidrog även telekomjätten Ericsson positivt till index genom att stiga 1,1 procent. Storbankerna låg på minus under större delen av dagen men vände till plus under sluthandeln. Nordea steg 0,2 procent och Swedbank var upp 0,9 procent.

På rapportfronten fanns det ännu eftersläntrare som kom in med delårssiffror för det tredje kvartalet. Bland dagens större bolag syntes Nibe vars resultat kom in strax under förväntningarna. Inför rapportsläppet kommunicerade bolaget ett förvärv av 65 procent av aktierna i det kanadensiska braskaminbolaget FPI Fireplace Products med en omsättning på 600 miljoner kronor. Aktien var upp 1,1 procent.

Kuvertbolaget Bong backade 7,3 procent efter att ha rapporterat en förlust som utökades under det tredje kvartalet. Nettoomsättningen blev lägre än i fjol och bolaget lyckades inte kompensera detta med reducerade kostnader, enligt rapporten.

Kylskåpstillverkaren Dometic ökade 2,1 procent. Under torsdagen har Di rapporterat att bolagets huvudägare EQT snart säljer sina resterande aktier i bolaget och tidningen spekulerar kring om Industrivärden kommer plocka en större del av aktieposten och bli ny huvudägare.

Lucara Diamond sålde under onsdagens auktion tolv rådiamanter till ett sammanlagt värde om 38,7 miljoner dollar. Försäljningssumman var i linje med Swedbanks förväntningar, men högre än vad RBC Capital räknat med. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav bolagets vd William Lamb att man med hög sannolikhet kommer att slå även den övre delen av intervallet i den egna intäktsprognosen för 2016. Aktien ryckte till på uttalandet men föll sedan tillbaka till -0,4 procent för dagen.

Carl Bennet har sålt drygt 4,3 miljoner B-aktier i Elanders och minskat sitt innehav med 12,2 procent. Försäljningen gjordes till ett pris om 102 kronor per aktie, vilket var en rabatt mot gårdagens stängningskurs som var 109 kronor. Aktien var ned 2,5 procent till 106:25 kronor.

I rekommendationsflödet noterades att Elekta höjts till köp, från tidigare neutral, av Swedbank. Riktkursen höjs till 100 kronor från tidigare 77 kronor. Aktien avancerade 1,8 procent till 81:40 kronor.

Pareto har återupptagit bevakningen av gruvprospekteringsbolaget Ngex med en köprekommendation och riktkursen 2:55 kanadadollar, motsvarande cirka 17:40 kronor. Aktien steg 7,8 procent till 8:95 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1472.05
3041.79
10685.54
6794.71
2187.12
18903.82
5333.97
17999.61
22289.72
1.06
9.82
9.26
45.73
46.24
0.95%
0.51%
0.20%
0.67%
0.47%
0.19%
0.74%
0.77%
0.12%
-0.20%
0.05%
0.24%
-0.54%
-0.54%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto