Home > Morgonrapport: Konjunkturbarometrar i fokus idag

Morgonrapport: Konjunkturbarometrar i fokus idag

OMXS30 inledde den nya veckan i positiva tecken men vände snabbt till negativt under en tunn handel. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ner -0,21 procent till nivån 1568,23. Fokus under tisdagen ligger på svenska, euroområdets och amerikanska konjunkturbarometrar. De asiatiska marknaderna har överlag handlats i uppåtgående riktning under natten. 

Sammantaget cirka 3 timmar inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen avslutade måndagen nedåt, medan majoriteten av övriga europeiska index befann sig något högre. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ner -0,21 procent till nivån 1568,23. Omsättningen under måndagen hamnade på ovanligt låga 7,6 miljarder kronor.

I gårdagens tunna handel noterades återigen samtliga bolag i OMXS30 inom ett tätt intervall runt nollstrecket. I topp av index återfanns Nordea med en uppgång med 0,7 procent, medan Sandvik knep bottenpositionen med en nedgång med -1,5 procent.

På den breda Stockholmsbörsen avancerade Kindred 1,9 procent sedan det framkommit att vd Henrik Tjernström köpt aktier i bolaget för ett sammanlagt belopp om 7 miljoner kronor.

Övriga europeiska index handlades överlag bättre än det svenska under gårdagen. Tyska DAX-index steg 0,5 procent och franska CAC 40-index 0,4 procent. I Frankrike rusade Renault 12 procent efter uppgifter om fusionsförslag från Fiat Chrysler. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 var upp 0,2 procent. Wall Street- samt London börsen hade stängt under måndagen på grund av Memorial Day respektive bank holiday.

Fokus under måndagen var till mesta dels på utfallet i valet till EU-parlamentet. Som noterat i gårdagens morgonrapport var högerpopulistiska samt liberaler och gröna vinnarna, medan kristdemokrater och socialister hade ett sämre utfall. Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, skrev i ett kundbrev att resultatet i EU-valet inte var någon chock, men det innebär en fortsättning på problematiska trender. Det kommer bland annat försvåra förhandlingar med USA och öka budgetkonflikten med Italien.

Efter måndagens händelsefattiga agenda vänder vi oss idag mot konjunkturbarometrar som rullas ut på bred front. I Sverige steg KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, oväntat förra månaden, till 102,7 från 101,9. Främst bidragande till utfallet var ett starkare förtroende i detaljhandeln och tillverkningsindustrin samt en något mer optimistisk syn på den egna ekonomin bland hushållen. I maj väntas den samlade indikatorn sjunka till 101,7. Uppdelat väntas nedgångar i såväl tillverkningsindustrin som konsumentförtroendet.

Vidare på samma tema följer barometerindikatorn för euroområdet. Indikatorn i EMU har sedan början av 2018 sjunkit kontinuerligt och väntas fortsätta ner marginellt även vid dagens siffror över maj, till 103,9 från 104,0 senast i april.

Avslutningsvis presenteras de amerikanska hushållens konfidensindikator. Efter en slagig utveckling de senaste månaderna väntas en mindre uppgång i maj till 129,8 från 129,2 senast i april.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • Arctic Paper (ändrat datum från 9/5) (ca kl 8.00), SAS (kl 8.00), Sectra (kl 8.15), Lundbergs (lunchtid)

Makrostatistik:

 • Norge: oljeinvesteringar enkät kl 8.00
 • Tyskland: importpriser april kl 8.00
 • Tyskland: GfK konsumentförtroende juni kl 8.00
 • ESV: statsbudgetens månadsutfall kl 9.00
 • KI: konjunkturbarometern kl 9.00
 • SCB: hushållsutlåning april kl 9.30
 • SCB: detaljhandel april kl 9.30
 • SCB: export och import av varor mars kl 9.30
 • SCB: handelsnetto april kl 9.30
 • SCB: varuexport och varuimport, volym, 1 kv kl 9.30
 • EMU: penningmängd M3 april kl 10.00
 • EMU: barometerindikator maj kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimatet maj kl 11.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: S&P/CS husprisindex mars kl 15.00
 • USA: hushållens konfidensindikator maj kl 16.00
 • USA: Dallas Fed index maj kl 16.30

Övrigt:

 • EU: extra toppmöte
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Ungern: räntebesked kl 14.00
 • FI: stabilitetsrapport kl 8.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen vände en inledande uppgång till en nedgång på måndagen. Sandvik och Astra Zeneca tyngde index medan Telia och Nordea gick mot strömmen och avancerade.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ner 0,2 procent till nivån 1.568,2. Aktier för 7,6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Paris och Frankfurt gick de ledande indexen i motsatt riktning och steg mellan 0,2 och 0,5 procent. I London och i New York höll finansmarknaderna helgstängt på måndagen.

Bland storbolagen på OMXS30-indexet noterades majoriteten av aktierna på minus. I botten syntes verkstadskoncernen Sandvik och lastbilstillverkaren Volvo som sjönk 1,5 respektive 0,8 procent. Även investmentbolaget Kinnevik, som var ner 0,8 procent, och Astra Zeneca, som backade 1,3 procent, tillhörde förlorarna för dagen.

Bland vinnaraktierna noterades Nordea som klättrade 0,7 procent, tätt följd av Telia och SSAB som var upp 0,6 procent var.

Intrum har utsett Anders Engdahl till ny finanschef och Danko Maras lämnar således posten. Bolaget behöver en finanschef med en gedigen bakgrund från kredithanteringssektorn, var budskapet. Aktien var ner 2 procent för dagen.

I bettingsektorn vände Kindred en nedgång på 1 procent till en uppgång på 1,9 procent efter att vd, Henrik Tjernström, på måndagen rapporterat köp av aktier i bolaget motsvarande 7 miljoner kronor. Efter förvärvet äger vd:n för speloperatören aktier till ett värde av 116 miljoner kronor till måndagens stängningskurs, motsvarande närmare 0,7 procent av aktierna.

Fertilitetsbolaget Vitrolife sjönk 2,4 procent sedan Danske Bank inlett bevakning med rekommendationen sälj.

TF Bank steg 4,8 procent efter att Dagens Industri rekommenderat köp. TF Bank är ett fynd om nischbanken når sina egna mål och även om man är mindre optimistisk så finns det kurspotential, anser tidningen.

Börsveckan ser köplägen i klädbolaget Björn Borg, upp 1,8 procent, samt Sinch och Elos Medtech, upp 3 respektive 4,6 procent.

First North-bolaget Bio-Works sjönk initialt runt 5 procent efter att ha beslutat om emissioner om totalt 70 miljoner kronor, men studsade senare upp och var vid stängning oförändrad.

Det svenska vindkraftsföretaget Slitevind handlas till 45 kronor per aktie i måndagens handelspremiär på Nasdaq First North. Under det första kvartalet gjorde bolaget en riktad nyemission på totalt 20 miljoner kronor till kursen 30 kronor per aktie. Aktien har tidigare handlats på Pepins där senaste betalkurs var 35 kronor den 20 maj.

E-hälsovårdsbolaget Kontigo Cares ordförande Ove Joanson sade på bolagets stämma på onsdagen att han bedömer att bolaget kan nå positivt resultat på ebitda-nivå ”någon gång i höst, sannolikt från november månad”. Aktien steg 6,6 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.