Home > Morgonrapport: ”Köparna hade inte en chans mot säljtrycket..”

Morgonrapport: ”Köparna hade inte en chans mot säljtrycket..”

Vi fick igår se hur köpare i OMXS30 inte stod en chans mot säljarna när ett försök på uppgång gjordes. Vi står nu och balanserar på en viktig stödnivå för medellång sikt och följer med spänning ifall det blir någon avgörande handel innan helgen. Vi granskar idag även prisläget i EURSEK som inom kommande veckor kan ge upphov till intressanta rörelser. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 daglig graf
OMXS30 daglig graf

OMXS30 öppnade uppåt igår och vi började nästan tro på en helomvändning, men sedan visade åter säljarna styrka och tryckte ned priserna när utbud översteg efterfrågan. Vi står nu på 1322, området en bit under lär vara ett minfält av stop loss-nivåer. En nedgång under kan därför göra det ordentligt stökigt och dessutom vara en säljsignal som indikerar en trendvändning även på medellång sikt. Sist vi touchade stödet i augusti behövde vi inte vänta länga på att köpare kom in. Ju längre vi stannar kring stödet ju större blir chansen att en nedgång kommer och det blir med spänning vi följer utvecklingen innan helgen.

EURUSD daglig graf
EURSEK daglig graf

I väntan på upplysning kring nästa station för internationella börser tar vi oss idag en titt på EURSEK som befinner sig i ett intressant läge inför kommande veckor. På diagrammet visas en daglig graf över valutaparet över de senaste två åren. Efter att Euron bottnade ur ordentligt under mitten av 2012 har den varit i en stabilt uppåtgående trendkanal, med glidande medelvärde för 200 dagar som tydlig stödhjälp underifrån. Sedan juli i år har dock topparna blivit lägre samtidigt som bottnarna blivit lägre, framdrivit av expansiv penningpolitik från ECB och fortsatt industrisvaghet inom EMU. Kursen närmar sig nedre delen av den långsiktiga trendkanalen och det är således dags för en av de två trenderna att slås ut, antingen den kortsiktiga eller den långsiktiga. Efter en period av lägre volatilitet blir ofta rörelserna kraftigare när investerare till slut kan enas om en riktning. I det fall att trendkanalen samt 200-dagars ger vika, skulle en forcering av 8,98 kr vara en mycket stark säljsignal. Om styrkan i primärtrenden å andra sidan kvarstår får vi hålla koll på motstånden 9,25 – 9,30. Vi får helt enkelt återkomma när marknaden har beslutat sig.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: AF: månadsstatistik september

Arbetsförmedlingens mått på arbetslösheten har visat på en svagt sjunkande trend under 2014. Samtidigt har nyanmälda platser ökat och varslen minskat, vilket talar för en fortsatt nedgång av arbetslösheten.

kl 10.00: Norge: KPI september

Kärninflationen väntas ha stigit till 2,6% från 2,2% i augusti, vilket också Norges Bank räknar med.

Handelsbanken: ”Den väntade uppgången i kärninflationen mellan augusti och september är temporär, eftersom den drivs av baseffekter.”

De räknar dock med att den importerade inflationen kommer att börja sjunka ganska kraftigt senare, när effekterna av den tidigare försvagningen av den norska kronan klingar av.

IMF: årsmöte i Washington

Gårdagens marknadsutveckling

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en uppgång i spåren av starka amerikanska och asiatiska börser, efter att ha tappat mark under fem av de senaste sex handelsdagarna. Under loppet av förmiddagen försämrades dock stämningen och resten av dagen spenderades under nollstrecket.

Bland vinnarna märktes verkstadssektorn och råvarubolagen, medan bankerna återfanns på förlorarsidan. Eniro rasade på uppgifter om att långivarna överväger att försätta bolaget i konkurs.

OMXS30-index slutade dagen 0,7 procent ned till nivån 1.322,3. Aktier för 15,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Protokollet från amerikanska Federal Reserves senaste möte bidrog till en rekyl uppåt på Wall Street på onsdagen. Av protokollet framkom bland annat att flera ledamöter påpekat att tillväxten ”kan komma att bli lägre än de förmodat om tillväxten utrikes visar sig svagare än väntat” – något som tolkades som att centralbanken inte har någon brådska med räntehöjningar.

Från Europa fortsatte flödet av negativa makroekonomiska nyheter. Sålunda minskade Tysklands export med 5,8 procent i augusti, den största månatliga minskningen sedan början av 2009.

Vidare sänkte Tysklands ledande ekonomiska institut sin BNP-prognos för landets tillväxt under 2014 till 1,3 procent, från 1,9 procent i april-prognosen. Orsaken är att utvecklingen i Ryssland och Kina hämmar den tyska ekonomin.

Bland storbolagsaktierna i Stockholm tog Alfa Laval ledningen med en uppgång på 2,7 procent. Aktien har rasat närmare 20 procent sedan toppen i våras. Andra vinnare för dagen var Volvo, upp 1,8 procent, och Sandvik, som steg 1 procent.

Swedish Match bidrog till att tynga OMXS30-index med en nedgång på 2,4 procent. Den röd-gröna regeringen har aviserat planer på att höja punktskatten på snus med 12 procent, klart över Socialdemokraternas tidigare förslag om en höjning på 8 procent. Därtill sänkte SEB sin rekommendation till behåll från tidigare köp.

Utför gick det även för stålbolaget SSAB, vars A-aktie tappade 3,1 procent till 50:05 kronor. Aktien har därmed förlorat drygt 20 procent på en månad.

Storbankerna gick alla kräftgång, med nedgångar på 0,8 till 1,9 procent.

Den största dramatiken stod Eniro för. Enligt uppgifter till SvD Näringsliv överväger bolagets långivare konkurs för söktjänstbolaget. Handeln stoppades efter ett ras på 33 procent för stamaktien och 37 procent för preferensaktien. Enligt Finansinspektionens statistik har stora förvaltare som Blackrock och JP Morgan under hösten tagit blankningspositioner i Eniro.

Uppgifterna är ”grovt överdrivna” och dessutom ”felaktiga” sade styrelseledamoten Staffan Persson till Nyhetsbyrån Direkt.

Gruv- och oljebolagen hade generellt en bra dag. Med stöd av högre råvarupriser steg Lundin Mining och Boliden knappt 1 procent. Africa Oil adderade 1,9 procent. Allra bäst gick guldgrävaren Semafo, som rusade 13 procent sedan en rad guldbolag på andra sidan Atlanten klättrat rejält i onsdagens handel.

Kappahl redovisade ett underliggande rörelseresultat som slog analytikernas förväntningar, vilket belönades med en kursuppgång på 2,4 procent för modebolaget.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
-0,71%
-0,36%
0,11%
-0,78%
-0,64%
-2,07%
-1,97%
-2,02%
-1,47%
-1,64%
0,09%
-0,03%
-0,13%
-0,15%
-0,84%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.