Home > Morgonrapport: Köparna klev in i matchen och räddade viktigt vägskäl. Positiv öppning väntas.

Morgonrapport: Köparna klev in i matchen och räddade viktigt vägskäl. Positiv öppning väntas.

Stockholmsbörsen avslutade trots återhämtning i negativt territorium på måndagen. OMXS30 utmanade 1400 punkter men höll sin gard och återhämtade sig sakta men säkert, och stängde för dagen -0.65% till 1417.4 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på måndagen till 14 miljarder kronor då vinnaren blev Astra Zeneca(+1.09%), och förloraren blev Fingerprint Cards(-4.59%). NGM-börsen omsatte även på måndagen 352 miljoner kronor då vinnaren blev Arbona A(+24.51%), och förloraren blev Uni-light LED TO1(-18.18%). USA som föll kraftigt på fredagen vände på humöret under veckans första handelsdag, efter att räntehöjaroron avtog efter uttalande från Fed-guvernören Lael Brainards. S&P 500 stängde avslutningsvis på måndagen +1.47% till 2159 punkter. Asien har under nattens handel fortsatt i positivt spår efter amerikanska börserna upplevt breda uppgångar. Nikkei 225 noteras för närvarande +0.18%, medan Hang Seng visar något starkare uppgång till +0.82%. Oljan som backade något under måndagen steg när amerikanska börser öppnade på måndagen, och nådde dagshögsta strax under 49 dollar för att därefter rekylera ned till nuvarande notering kring 48 dollar.

Dagens fokus:

 • Tyskland: KPI (def) augusti kl 8.00
 • SCB: KPI augusti kl 9.30
 • Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
 • Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
 • EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
 • Tyskland: ZEW-index september kl 11.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Veckans första handelsdag öppnade riktigt dystert som förväntat, och storbolagsindexet OMXS30 föll så hårt att måndagens daglägsta blev 1400.20 punkter, och inledningsvis noterade samtliga bolag i storbolagsindexet till minus.

Bakomliggande faktorn var den kraftiga nedgång som USA upplevde på fredagen med nedgångar på runt -2.5 procent, där även Asien på måndagen fortsatte hälla bränsle på elden.

Eftersom 1400 punkter varit ett tidigare viktigt vägskäl, tillika en sentimental heltalsnivå var det viktigt att denna nivå höll. Vi skrev i måndagens morgonrapport att denna nivå inte fick brytas, eftersom vi annars skulle få en kortsiktig säljsignal.

Nu blev fallet istället dämpat redan ett par timmar in i måndagens handel, och köparna klev in vid det viktiga vägskälet, och efter ett visst motstånd kring 1410 punkter som förväntat, stängde vi alltså vid 1417.4 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas i positiva tongångar, och vi har både stöd från en stark stängning i USA då räntehöjaroron avtagit efter duvaktigt tal från Fed-guvernören Lael Brainards, där nu sannolikheten för en räntehöjning redan i september fallit till 28 procent.

Terminsmarknaden ger en fingervisning inför dagens handel, och OMXS30 förväntas med ett par timmar kvar till dagens börsöppning öppna kring 1428 punkter.

Detta skulle innebära att vi såfall öppnar över vårt nästa motstånd 1423 punkter, som tidigare varit svårslagen.

Om momentum håller i sig, och vi även får stöd från bland annat banksektorn som är på väg att bryta ut för ett eventuellt förnyat rally, då vänder vi blickarna mot 1453 punkter.

Vi räknar även med att vi kan få ett visst mothugg från säljare redan vid 1431, alltså tre punkter över vår förväntade öppningskurs.

Idag får vi tunga tyska ZEW-indexet kl 11.00 där analytikerna förväntar sig en återhämtning i augusti, med stöd från tidigare brittiska PMI utfallen. Förväntningarna är en siffra på 2.5 från tidigare 0.5.

På tisdagen får vi dock även andra viktiga siffror redan under förmiddagen, med bland annat inflationssiffror redan en halvtimme efter börsöppning kl 9.30. Analytiker förväntar sig att KPI fallit med 0.1% mellan juli och augusti, samtidigt som inflationstakten mätt som KPIF väntas samtidigt ha varit 1.5%.

Även under eftermiddagen får vi uttalande från två vice riksbankschefer, där viss vägledning framöver hur Riksbanken kan agera är att vänta.

Vi har tidigare rapporterat om europeiskt bankrally, starka uppgångar bland svenska storbankerna, för att även poängtera att det kan vara läge att vikta ned portföljen med bank, för att invänta ett utbrott.

På måndagen kom Goldman Sachs in och höjde riktkurserna för svenska storbankerna ordentligt.

Bland köprekommendationerna så höjdes Nordea 104 från tidigare 98 kronor. Handelsbanken fick en riktkurs på 124 från tidigare 106 kronor. Även SEB höjdes till 100 från tidigare 93 kronor, och sist men inte minst så fick även Swedbank en höjning till 204 från tidigare 174 kronor.

Tidigare har vi även rapporterat den 6 september att UBS även såg läge i att ”investera i nordiska bankaktier” i sin sektoranalys, och bara några dagar tidigare den 2 september så höjde Deutsche Bank sina riktkurser för svenska storbankerna.

Som vi ser i vårt diagram står vi inför ett eventuellt mycket trevligt utbrott och uppsidan har gott om utrymme, när vi väl bekräftat utbrottet.

Svenska storbanker Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank (veckodiagram)

Vänder vi blickarna mot fastighetsbolagen så noterade vi redan på måndagen att man fortsatt falla tre dagar i rad, samtidigt som femåriga räntan gått från -0.50 till -0.42 under dessa tre dagar.

Fastighetsbolag som Castellum, Fabege och Wallenstam har alla noterat breda nedgångar på över fem procent under de senaste tre dagarna.

En av bakomliggande faktorerna är alltså att femåriga räntan som fortsätter pressa fastighetsbolagen, och även om vi nu förväntar oss en positiv öppning för dagen så har vi rent tekniskt ett unikt läge där vi står vid en balanspunkt tillika utbrottsläge.

Däremot räknar vi snarare med att det positiva momentum som förväntas under dagen kan innebära att vi minskar denna risk, för att möjligtvis istället återgå till den positiva trend som upplevts senaste tiden.

Fastighetsbolagen (dagsdiagram)

Den skakiga resan för Novo Nordisk tes aldrig ta slut, som sedan lite mer än en månad tappat hela -23 procent.

Sedan 1 augusti har bolagets aktie tappat så mycket som 23 procent, och under samma period har vi även rapporterat om att bolagets nuvarande VD Lars Rebien Sørensen avgår efter 16 år på tronen, som arbetat inom bolaget i hela 34 år.

Bolaget kom med sänkta prognoser både gällande försäljning och vinst men även tillväxten framöver i senaste kvartalsrapporten, och i samband med detta sänkte även analytikerna sina estimat för kommande år.

Som tidigare rapporterat förväntas bolagets framtid styras allt mer genom lansering av nya produkter pga. den konkurrenssituation som bolaget har framförallt på den amerikanska marknaden.

På måndagen kom nyheten om att Googles ägarbolag Alphabet gått in i branschen genom att investera 500 miljoner dollar i ett samriskbolag Verily Life Sciences tillsammans med franska konkurrenten Sanofi.

Föregående vecka föll även på fredagen Novo Nordisk aktie -1.7% efter nedgradering till neutral från tidigare övervikt från JP Morgan.

På måndagen ställde sig dock Deutsche Bank positiva, som ser långsiktig tillväxt och ger köprekommendation med riktkurs på 360kr, och menar att riskerna på den amerikanska marknaden återspeglas i nedgången på 23 procent.

Novo Nordisk (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Kina: industriproduktion augusti kl 4.00
 • Kina: detaljhandel augusti kl 4.00
 • Kina: investeringar augusti kl 4.00
 • Tyskland: grossistpriser augusti kl 8.00
 • Tyskland: KPI (def) augusti kl 8.00
 • Spanien: KPI (def) augusti kl 9.00
 • SCB: KPI augusti kl 9.30
 • Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
 • Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
 • Storbritannien: huspriser juli kl 10.30
 • EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
 • Tyskland: ZEW-index september kl 11.00
 • USA: NFIB småföretagarindex augusti kl 12.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 14.55
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

Övrigt

 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
 • Riksbanken: Henry Ohlsson talar: ”Har inflationsmålet en framtid?”, ingen publicering. kl 13.30
 • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar: ”Utveckla centralbankers mandat”, bilder publiceras. kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Måndagsbörsen startade i moll, men klättrade långsamt uppåt under dagen, och när USA-börserna öppnade på plus dämpades nedgångarna ytterligare. Frågan om huruvida Fed höjer räntan nästa vecka präglade marknaden, där risk skyddes till förmån för mindre cykliska papper.

OMXS30 stängde ned 0,7 procent på nivån 1.417,4, att jämföra med nedgångar på 1,4 procent för DAX och 1,3 procent för S&P Europe. Omsättningen på Stockholmsbörsen blev 14 miljarder kronor, med Fingerprint Cards som mest omsatta aktie och drygt 10 procent av omsättningen.

Med en sannolikhet på 28 procent för räntehöjning vid nästa Fedmöte, som sker under tisdag/onsdag nästa vecka, låg marknadens fokus i hög grad på vad Fed-guvernören Lael Brainard skulle komma att säga vid sitt kvällsanförande på måndagen.

Förspelet till detta var något mer hökaktiga tongångar under fredagen från en Fed-delstatschef, och betoning av att det finns risker med att vänta för länge med räntehöjning. Utspelet fick New York-börserna på knäna på fredagen, och på måndagen följde börsnedgångar i både Asien och Europa.

Lael Brainard har hittills haft ett duvaktigt tonläge och sagt att Fed bör vara försiktiga med sina räntehöjningar. Om även hon nu, i sista minuten innan en tyst period som vidtar efter måndagen inför FOMC-mötet den 20-21 september, skulle ge ett annorlunda budskap kan det bli viktigt för hur marknaden prissätter utsikterna för en septemberhöjning.

Men New York-börsen var vid svensk stängning på plus, och en räntehandlare på National Alliance Capital Markets sade till Bloomberg att saker och ting kanske gick överstyr under fredagen.

”Aktier, obligationer, allt hänger ihop just nu, och allt hänger på vad som händer när Brainard-talet kommer ut”, sade han.

Svenskt bolagsgolv fick sålunda finna sig i att spela andrafiolen på måndagen, som passande nog var relativt tunnsådd på nyheter. Den mest omsatta aktien, Fingerprint Cards, var även jumbo i OMXS30 på minus 4,6 procent. En ”channel check” från marknadsundersökningsföretaget OTR om sjunkande marknadsandelar för det svenska biometribolaget under kvartalet kan ha stimulerat viljan att sälja aktier i biometribolaget.

Tre aktier i storbolagsindexet slutade på plus: Astra Zeneca och Assa på plus runt 1 procent, och Swedish Match på plus 0,5 procent. För läkemedelsbolaget fanns en höjning till köp från behåll från Jefferies som förklaring, medan sådan saknades för övriga två.

Bland storbolag utanför OMXS30 gick Saab upp 0,7 procent. Enligt en artikel i SvD är Gripen ett av fem alternativ när Finland ska köpa stridsflygplan.

NCC:s avknoppade bostadsbolag Bonava gick också mot strömmen och slutade 0,6 procent upp. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade vd att bolaget ser stora tillväxtmöjligheter i Tyskland.

På midcaplistan steg Oasmia mest, 9,5 procent. Den amerikanska investmentbanken Rodman & Renshaw, inriktad mot bioteknik, tog upp Oasmia till bevakning med köpråd och hög riktkurs.

First North-listade Alelion, verksamt inom litiumbatterier till truckar, steg drygt 32 procent efter att ha etablerat ett samarbete med amerikanska Crown, som är en av världens största trucktillverkare.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1417.36
3012.88
10431.77
6700.9
2159.04
18325.07
5211.89
16703.01
23482.47
1.12
9.54
8.49
45.88
47.96
-0.65%
-1.32%
-1.34%
-1.12%
1.47%
1.32%
1.68%
0.18%
0.82%
0.00%
0.09%
0.10%
-0.89%
-0.75%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.