Home > Morgonrapport: Köparna måste visa sig i OMXS30, Euro Stoxx 50 stadigt överköpt

Morgonrapport: Köparna måste visa sig i OMXS30, Euro Stoxx 50 stadigt överköpt

Kinas snabbestimat av inköpschefsindex för industrisektorn sjönk till 49,2 i mars från 50,7 föregående månad. Väntat var ett index på 50,5 enligt Bloomberg News prognosenkät.

För den japanska tillverkningsindustrin sjön inköpschefsindex till 50,4 i mars enligt preliminär statistik, jämfört med 51,6 föregående månad. Här låg förväntningarna på en uppgång till 52,0.

Feds vicechef Stanley Fischer sade i ett anförande på måndagen att en räntehöjning troligtvis kommer vara befogad före slutet av 2015, men betonade att det är databeroende. Han sade även att framåtguidningen troligtvis kommer spela mindre roll i penningpolitiken efter en räntehöjning än vad den gjort under de senaste åren.

På dagens makroagenda finner vi preliminärt inköpschefsindex även för eurozonen. Dessutom släpper både Storbritannien och USA konsumentprisindex för februari och inflationsjakten lär fortsätta; förväntade utfall finns som vanligt att hitta nedan.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 slank igår åter ner under 1700 och signalerar därmed mindre styrka än vad vi förväntat oss. Att dollarn fortsatt sjunka tillbaka sedan förra veckan har viss effekt då indexet blivit relativt dyrare för amerikanska investerare. Eftersom indexet stigit så kraftigt under inledningen av året har positiva triggers relativt liten effekt på köpsentimentet – de flesta ligger redan långa. Med högre fallhöjd är det negativa nyheter som skulle kunna få desto större uppmärksamhet. Dessa har dock mer eller mindre lyst med sin frånvaro under de senaste veckorna. Trots att Grekland kommer närmare och närmare likviditetsbrist har investerarna inte gett ämnet någon större tankemöda. Den långsiktiga trenden talar för fortsättning upp över 1700, men i handelsmönstret syns tveksamhet. Efter att fokus i stort legat på centralbanker är det om ett par veckor åter dags för bolagsrapporter och bland storbolagen har det börjat bli svårt att hitta prisvärda kassaflöden. Eventuellt har värderingsmultiplarna börjat komma i närheten av sin smärtgräns vilket ställer krav på vinstökningar, något som helt klart vore det mest hälsosamma för börsen. Vi ska inte döma ut 1700 ännu, det är mycket möjligt att vi får se OMXS30 återvända ovanför 1700 under inledningen av dagen, men om detta däremot inte sker idag eller under nästkommande dagar är det stor sannolikhet för förlorat momentum och en rekyl åter ner mot 1645.

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år

Euro Stoxx 50 å sin sida har god vind i seglen även om det också sjönk tillbaka något under gårdagen. Vi är fortsatt positiva till redan initierade positioner i indexet, men eftersom fallhöjden har blivit ordentlig hög ser vi inte någon fördelaktig ingångsnivå för långa positioner utan en större rekyl först. Priset har stuckit iväg ordentligt från sina glidande medelvärden och RSI har bitit sig fast vid höga nivåer. Sett till Europeisk makro sa Mario Draghi vid en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott igår att inflationen väntas förbli mycket låg de närmaste månaderna men öka gradvis mot slutet av året, samt att tillväxten får ökat momentum på grund av oljeprisfallet, en gradvis förstärkning av exporten och eurons försvagning. Han sa även att alla euroländer har sin hemläxa när det gäller strukturreformer. De faller i stort inom tre områden: fördjupa inre marknaden, göra ekonomin mer företagsvänlig – inklusive genom skattesystemet – samt göra arbetsmarknaden tillräckligt flexibel. Det är en känslig fråga hur långt ECB ska gå för att indikera vilka reformer är korrekta. Bortom en viss punkt är det nationell politik, men ibland är det ECB:s plikt att lägga sig i eftersom avsaknaden av reformer kan påverka inflationsutvecklingen; utan högre tillväxt är det svårt att nå prisstabilitetsmålet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: EMU: PMI (prel) mars
Det sammanvägda inköpschefsindexet väntas ha fortsatt upp för fjärde månaden i rad, till 53,6 från 53,3, och därmed bekräfta den ekonomiska återhämtningen i euroområdet. Unicredit noterar att tjänste-PMI gått betydligt starkare än industri-PMI på senare tid, vilket de ser som ett tecken på att de lägre oljepriserna än så länge stimulerat realekonomin mer än vad den försvagade euron har gjort.

kl 10.30: Storbritannien: KPI februari
Inflationstakten var rekordlåga 0,3% i januari och väntas nu sjunka till nya bottennivån 0,1%. Kärninflationen väntas ha sjunkit till 1,3% från 1,4%. Frågan är i vilken utsträckning Bank of England kan se förbi den rekordlåga inflationen och höja styrräntan.

kl 13.30: USA: KPI februari
KPI har sjunkit varje månad sedan i oktober, men väntas nu stiga 0,2% m/m efter att bensinpriserna vänt upp. Detta väntas få inflationen att stabilisera sig och ligga kvar på -0,1%. Kärn-KPI spås ha stigit 0,1% m/m och 1,6% y/y.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen orkade inte stänga högre för fjärde handelsdagen i rad, utan inledde den nya veckan på rött. Trenden var liknande på de stora Europabörserna, bortsett London där ”Footsie” vägrade vika under 7.000-strecket. I Stockholm stängde storbolagsindexet OMXS30 0,7 procent lägre på 1.698,4. Omsättningen var knappt 20 miljarder kronor.

”Det är en väldigt speciell situation på de finansiella marknaderna, med extremt låga eller till och med negativa obligationsräntor, vilket ur ett relativt perspektiv gör aktiemarknaden attraktiv. Samtidigt har börsen redan lyft 15 procent under årets första kvartal och relaterar vi börskurser till bolagens vinster under kommande år så är p/e-talen långt över sitt historiska genomsnitt”, sade Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Remium, till Nyhetsbyrån Direkt. ”Rapportsäsongen stundar efter påskhelger och då vill det till att det senaste årets kronförsvagning och gradvisa konjunkturåterhämtning också avspeglas i kvartalsresultaten. Kort och gott, aktiemarknaden lyfter med centralbankernas goda minne men på rådande värderingar ska vi dansa ganska nära utgången” fortsatte han.

Electrolux fortsatte fredagens nedgång i aktien med ett ytterligare tapp om 1,8 procent. Efter JP Morgans sänkta rekommendation i förra veckan anslöt sig även SEB Equities till den allt mer spridda åsikten att Electrolux stora exponering mot den brasilianska realen riskerar att leda till en större valutabelastning på resultatet än tidigare befarat.

Nordea tog störst kliv tillbaka i banksektorn och tyngde OMXS30 mest med sin nedgång på 2,1 procent. Norska ABG har sänkt rekommendationen för samtliga svenska storbanker.

H&M, som steg 1 procent inför sin kvartalsrapport på tisdagen, agerade störst motvikt i nedgången. Motströms gick även bland annat defensiva aktier så som Securitas, Swedish Match och Tele2, men även Boliden. Kopparpriset steg med drygt 1 procent till elvaveckorshögsta och Bolidenaktien ökade med 0,6 procent. Utanför storbolagsindex avancerade Lundin Mining knappt 2 procent.

Africa Oil handlades upp efter att storägaren Lukas Lundin sagt till Nyhetsbyrån Direkt att det är fullt möjligt för oljebolaget att dubbla sina bevisade och sannolika reserver mot slutet av året. Till slut stängde aktien svagt ned. I intervjun där sfärens samtliga oljebolag berördes förutsade Lukas Lundin även att oljepriset är på väg att bottna och bör kunna nå 70-80 dollar per fat mot slutet av året.

Måndagens raket, speltillverkaren Starbreeze, rusade drygt 20 procent på beskedet att samarbetet med Digital Bros förlängts för Payday2, vilket innefattar finansiering och utveckling av spelet. Digital Bros kommer också köpa aktier i Starbreeze under 2015, motsvarande 2,7 procent av kapitalet.

I rekommendationsväg tappade Elekta 1,4 procent efter en sänkt rekommendation från Goldman Sachs. Clas Ohlson klättrade å andra sidan 3,7 procent efter att Dagens Industri gett en tydlig köprekommendation för hemmafixaraktien. Oscar Properties gladde med nyheten att aktien från och med 26 mars kommer att handlas på Stockholmsbörsens huvudlista. Bostadsutvecklaraktien steg drygt 6 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1698,38
3699,04
11895,84
7037,67
2104,42
5010,97
19733,40
24397,63
1,0924
9,3068
8,5194
46,83
55,52
-0,73%
-0,73%
-1,19%
0,22%
-0,17%
-0,31%
-0,12%
-0,40%
-0,17%
0,07%
0,26%
-1,31%
-0,68%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto