Home > Morgonrapport: Köparna visar livstecken, tillräckligt för en botten?

Morgonrapport: Köparna visar livstecken, tillräckligt för en botten?

God morgon!

Asiatiska marknader utvecklas överlag positivt på fredagen, trots en ny svag rapport från Kina om utrikeshandeln i april. Marknadsaktörer talar om en viss lättnad efter att den tidigare kraftiga globala ränteuppgången åtminstone verkat ta en paus efter urblåsningen på torsdagsförmiddagen i Europa.

Brittiska valet verkar resultera i oväntat stora framgångar för premiärminister David Camerons konservativa parti. Vallokalsundersökningar och tidiga resultat av rösträkningen tyder på att han kan fortsätta leda landet. Labour tycks samtidigt ha gjort ett betydligt sämre val än väntat, delvis beroende på att det Skotska Nationalistpartiet ser ut att göra nästan rent hus i Skottland. Brittiska pundet stärktes kraftigt mot andra valutor efter att uppgifter om valresultatet började släppas, marknadsaktörer hoppas slippa den osäkerhet som kan förknippas med en utdragen regeringsbildning.

Tysk industriproduktion i mars står i fokus på fredagens Europaagenda. I Sverige ger SCB besked om hushållskonsumtionen och produktionen i näringslivet i mars samt om tjänstepriserna första kvartalet. Höjdpunkten för dagen är dock onekligen amerikansk arbetsmarknadsstatistik för april klockan 14:30.

Trevlig helg! Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Till den relativt höga omsättningen 26 miljarder kronor tog Stockholmsbörsen oss på en riktig bergochdalbana under torsdagen då OMXS30-indexet inledde med ordentligt säljtryck och såldes av 1,6 % ner till 1558 innan det tvärvände, noterade en uppgång på ca 0,5 % för att sedan vika sig något och stänga upp 0,22 % på 1587. Dramatiska ränteuppgångar på förmiddagen följdes av en tydlig nedåtrekyl i eftermiddagshandeln. Den tyska tioårsräntan steg som mest nära 23 punkter, till 0,78 %. På eftermiddagen vände dock trenden tydligt, och vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 0,59 %.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Trots att dagen slutade i en mindre uppgång befinner sig OMXS30 fortsatt under 100-dagars glidande medelvärde som noterar 1597. Nuvarande nivåer motsvarar priser från de sista dagarna i januari precis när det utomordentliga rallyt hade tagit en kort andhämtningspaus och uppgången från februari är därmed utraderad. Även om indexet rörde sig bitvis uppåt med marginellt högre toppar i intervallet som varade under mars och april så kan vi nu konstatera att marknaden inte var redo för en ytterligare uppvärdering. Gårdagens handel markerar en hammer eller säljsvans, vilket reflekterar den tvärvändning som investerare gjorde, men frågan är huruvida köptryck kom in för att indexet konstaterades som tillräckligt billigt för att locka köpare eller om det endast var en paus från säljarnas sida. Nedgången från toppnoteringen 1719 till gårdagens stängning summerar nu till 7,7 %, även om det ska kommas ihåg att detta även innefattar avskilda utdelningar. Under uppgångsfasen har vi påpekat att risken när uppgången är så intensiv är att avståndet från den underliggande trenden blir för kraftigt, vilket reflekteras i avståndet från glidande medelvärden. 100-dagars medelvärde gav inget stöd, men ett vanligt förekommande scenario är att undersidan testas, och vad man då vill se är ett snabbt nekande. Ett test hela vägen ned mot 200-dagars skulle kännas överdrivet, men RSI har ännu inte markerat översålt och man ska inte heller underskatta flockpsykologi. Positivt är dock att amerikanska börser stängde även de i grönt och asiatiska börser har startat dagen uppåt, vilket talar för den kommande dagen, men mycket hänger dock på jobbrapporten vilken förhoppningsvis inte blir en lika stor besvikelse som för en månad sedan.

Securitas B, dagsgraf, 1 år
Securitas B, dagsgraf, 1 år

På rapportfronten är Securitas ett av de bolag som rapporterar under börsens handelstider. Bolaget väntas rapportera ett resultat före skatt om 770 miljoner kronor i det första kvartalet 2015, enligt SIX sammanställning av analytikers estimat inför rapporten, detta är upp 14 % jämfört med utfallet i fjol. Resultatökningen väntas härstamma från en omsättningsökning på 17 % till 18 926 miljoner kronor varav den organiska tillväxten väntas bli 4,7 %. Divisionen Security Services i Nordamerika väntas stå för den största förbättringen på resultatnivå. Av de sju analytiker som bidragit rekommenderar två köp, tre behåll och två sälj.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion mars
Produktionen utvecklades svagare än väntat i februari, men tyska ekonomidepartementet höll hoppet uppe givet det positiva sentimentet i företagen. I mars väntas produktionen ha ökat med 0,4% jämfört med i februari, och lika mycket jämfört med mars 2014.

kl 9.00: Riksbanken: direktionen sammanträder
Inte ett penningpolitiskt möte, men med Riksbankens fortsatta öppning för mellanmötessänkningar gör att mötet bör bevakas, åtminstone om kronans växelkurs har stärkts påtagligt.

kl 9.30: SCB: hushållens konsumtion mars
Statistiken får bra stöd från en på nytt oväntat stark detaljhandelsutveckling i mars. Nordea: ”Hushållskonsumtionen befinner sig i en robust uppåttrend. I mars tror vi att konsumtionen steg 3,0% y/y och med 0,4% m/m”

kl 9.30: RGK: utfall statens betalningar april
Månadsutfallen har varit sämre än Riksgäldens prognoser hela året, med lägre skatteinkomster och högre nettoutlåning till myndigheter. Det kan fortsatt ha berott på tillfälliga faktorer som kan slå tillbaka senare. Gäldens prognos från i februari pekade mot ett nettolånebehov på -4,2 miljarder kronor i april.

kl 14.30: USA: sysselsättning april
Marsrapporten blev en rejäl besvikelse, med en sysselsättningsökning på endast 126.000 personer, efter ökningar med väl över 200.000 varje månad sedan mars 2014. Nu väntas sysselsättningen ha ökat med 225.000 i april, arbetslösheten väntas ha sjunkit till 5,4%, från 5,5% i mars, och timlönerna väntas ha ökat med 0,2%, efter +0,3% i mars.

Commerzbank: Utifrån indikatorer som veckodata, vakanser och sysselsättningskomponenten i Tjänste-ISM väntas sysselsättningstillväxten komma in mycket starkare igen i april, men den senaste tidens ”soft patch” i USA-ekonomin kommer ändå troligen att märkas i statistiken.

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Oriflame (kl 7.15), Raysearch (kl 7.45), Troax (kl 8.00), Swedish Match (kl 8.15), Anoto (kl 8.30), Securitas (kl 12.00), C-Rad (kl 15.00), G5 Entertainment (fore börsöppning), Holmen (lunchtid)

NGM:
AIK Fotboll

First North:
Catella, Drillcon

Aktietorget:
Medfield, Mr Green & Co, Nordic Camping, Novus Group, Peptonic

Övriga Norden:
Kværner (kl 7.00), Nokian Renkaat (kl 7.00), Schibsted (kl 7.00), FLSmidth (ca kl 12.00)

Övriga Utländska:
Toyota (kl 8.00), Telecom Italia (före börsöppning)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Torsdagens Stockholmsbörs vände upp kring lunchtid efter att den senaste tidens ränterally som tyngt aktiehandeln tog paus.

Återhämtningen var tämligen bred och sektorsvis gjorde bankaktier bra ifrån sig, vilket bidrog till lyftet.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade vid nivån 1.588, en uppgång med 0,2 procent, vilket kan jämföras med att index var ned med som mest 1,6 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till över 26 miljarder kronor. I övriga Europa var handeln splittrad.

”En oväntat snabb uppgång i marknadsräntor och en starkare krona har i veckan tyngt svenska aktier. Tekniskt har det varit översålt efter den snabba börsnedgången som triggades av att Riksbanken lämnade räntan oförändrad. På torsdagen har vi sett tecken på att den efterlängtade uppstudsen ska ta fart, men vi kan vänta oss fortsatt volatilitet med val i Storbritannien och amerikanska jobbsiffror på fredag”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG Markets, till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

På Greklandsfronten uppgav landets finansminister att han ser samsyn i de pågående samtalen om det grekiska programmet och hoppas på en överenskommelse de kommande dagarna eller veckorna.

I USA var antalet nyanmälda arbetslösa färre än väntat.

På svenskt börsgolv tog Swedbank tag i stafettpinnen med en uppgång på drygt 3 procent medan Nordea var upp knappt 1 procent.

Boliden rekylerade upp 2,7 procent. Tisdagens rapport mottogs med kalla handen av aktiemarknaden, som då sänkte gruvbolaget med drygt 4 procent.

SSAB hade en motig torsdag med minus 2 procent. Det tyska stålbolaget Klöckner redovisade ett kvartalsresultat som var i den lägre delen av bolagets guidade intervall, vilket fick aktien att backa. Även världens största ståltillverkare Arcelormittal föll efter sin rapport.

Många bioteknikbolag har uppvisat stora rörelser under året, både upp och ned. Gabather, listat på Aktietorget, är en av årets vinnare med plus 144 procent sedan årsskiftet. På torsdagen klättrade Gabather 17 procent. Efter börsens stängning meddelade Neurovive en riktad emission.

Även fastighetsutvecklare kunde uppvisa plusnoteringar. Rapporterande Sagax klättrade hela 14 procent även Victoria Park hamnade över nollstrecket. Sagax höjde prognosen för sitt förvaltningsresultat i år.

Livekasinoleverantören Evolution Gamings debutrapport, som rosade marknaden på onsdagen, gav ytterligare skjuts åt aktien under torsdagen efter fina omdömen, och aktien steg drygt 4 procent.

”Bolaget levererade en imponerande debut som noterat bolag, med en omsättning och vinst i det första kvartalet som avsevärt överträffade våra förväntningar”, argumenterade SEB Equities.

Några tyngre rapportbolag syntes inte på torsdagen men Biogaia stack ut med en uppgång på hela 19 procent. Probiotikabolaget nästan dubblade sitt rörelseresultat och även nettoomsättningen ökade.

Aktieägarna i Recipharm kunde glädjas åt ett plus på närmare 7 procent. Även här noterades en kraftig vinstökning för läkemedelstillverkaren.

Miljöteknikbolaget Opcon backade dock 13 procent efter sin rapport.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1587,65
579,980
3556,21
11407,97
6886,95
2088,00
4945,55
19407,96
27484,54
1,1218
9,3003
8,2905
58,71
65,41
0,22%
-0,77%
-0,05%
0,51%
-0,67%
0,38%
0,53%
0,62%
0,71%
-0,30%
-0,13%
0,18%
-0,39%
-0,20%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.