Home > Morgonrapport: Köparnas självförtroende slocknande snabbt

Morgonrapport: Köparnas självförtroende slocknande snabbt

Svenska börsen, tillsammans med Europabörserna noterades lägre på bred front tillsammans med Europa. Moody’s sänkning av utsikterna för EU:s kreditbetyg bidrog till det dystra humöret samtidigt som indexen tyngdes av ISM-data.

I USA vände dock börserna upp mot slutet av handelsdagen på tisdagen, och de ledande indexen stängde blandat. En av orsakerna till vändningen var att Apple nådde nya höjder och drog med alla andra.

Som vi skrivit om tidigare i veckan kommer nyheter denna vecka i stor utsträckning kunna påverka börskurserna och redan på torsdag håller börsen andan inför den Europeiska Centralbankens räntebesked.

Lästips:

Händer på börsen idag

Marknadsöversikt
Marknadsöversikt

Asienbörserna uppvisade, likt tisdagen, negativa rörelser även på onsdagen. Inkommande svaga makrodata från USA, Kina och Australien har ökat oron för att världsekonomin håller på att bromsa in.

Idag presenteras definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i augusti och detaljhandel i juli och från USA kommer produktivitet andra kvartalet.

– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn augusti kl 8.30
– EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn augusti kl 9.58
– EMU: detaljhandel juli kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55

OMXS30 (Sverige)

OMXS30 (daily chart)
OMXS30 (daily chart)

OMXS30-index stängde 1,3 procent ned till nivån 1035,7. Index har varit mindre hållfast än tyska DAX och de amerikanska börserna.

För två veckor sedan föll index genom medeltalet på 20 dagar, som strax därefter började peka neråt, och definierar den korta trenden som fallande. Trots köparnas rekylförsök under fredagen och måndagen är index fortfarande aningen ”sträckt” på nedsidan.

Åtskilliga stödnivåer finns strax under nuvarande noteringen, och den viktigaste zonen är sommarbottnarna, som fick support av MA-200.

S&P 500 (USA)

S&P 500 (daily chart)
S&P 500 (daily chart)

Det bredare S&P 500 tappade 0,1 procent till 1405. Intradagsrörelserna var stora, och index var nere och testade 1395-nivån, som vi tidigare nämnt som en avgörande nivå på nedsidan.

Nivån kring 1395 där efterfrågan tidigare varit hög stod pall under tisdagen. Ser vi en stängning under 1395, siktar vi mot lägre nivåer, då marknaden tenderar alltid att röra sig åt det håll där det finns minst resistans.

Dollar (USD/SEK)

USD/SEK (daily chart)
USD/SEK (daily chart)

USD/SEK har längre haft en fallande trend i det korta perspektivet (MA-20), med undantag över juni och juli, då valutaparet handlades sidledes.

Under augusti skådade vi positiv divergens och kursen har nu lyckats forcera 6,70 nivån.  Svängningarna kan bli stora i och med veckans räntebesked, men ett faktum är att en säljarna ser ut att hämta andan.

Konsensus är således att Riksbanken kommer lämna räntan oförändrad.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.