Home > Morgonrapport: ”Köpläge vid kortsiktigt överdriven svaghet, men USA bekymrar alltjämt…”

Morgonrapport: ”Köpläge vid kortsiktigt överdriven svaghet, men USA bekymrar alltjämt…”

Trots den bekymmersamma bild som de amerikanska indexen förmedlar anser vi det vara högst befogat att börja snegla på köpknappen i detta läge, och då särskilt i stabila aktier som uppvisar hälsosamma tendenser och helst ännu inte förbrukat sitt utdelningsunderstöd. Den påpasslige ”swing tradern” kan med fördel nyttja kortsiktigt överdriven svaghet till att köpa stabila, nedtryckta kupongaktier med förhoppning om en snar stängning av OMXS30-gapet vid 1355 i bakhuvudet. Men det är inte läge att gå ”all-in”. Den bekymmersamma bild som de amerikanska börserna förmedlar medför att man fortfarande bör iaktta viss återhållsamhet i sin övergripande positionering.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMX - swing tradern tar sikte på 1355
OMX – swing tradern tar sikte på 1355

Vi skrev i fredagens morgonrapport: ”Om marknaden öppnar påtagligt svagt, lutar sig mot adekvat stöd, och ger någon form av livstecken, öppnas dörren för åtminstone någon form av kortvarig ”close-the-gap-to-the-upside”-historia. Men frågan är om det är värt risken. En uppgångsfas kan i detta läge snabbt och med kraft övergå i säljtryck.”

Marknaden öppnade påtagligt svagt, gick ned till första underliggande stödnivå (stängde igen nedre gapet vid 1341), och försökte sig sedan på en kortvarig ”close-the-gap-to-the-upside” där man inte orkade högre än 1348,50. Därefter förbyttes den kortvariga optimismen snabbt till ett kraftigt tilltagande säljtryck. Mot slutet av dagen återhämtade index en del av sitt fall i samband med att (responsiva) köpare klev in och drev börsen uppåt (Se gärna bifogat diagram över OMX-index intradag med de senaste 2 veckornas handel).

Vi skrev också i fredagens morgonrapport att ”Den övergripande bilden börjar se bräcklig ut, och den tidiga varningssignal vi fick i Nasdaq i fredags förra veckan har nu fortplantat sig vidare i systemet och skakat om det självsäkra placerarkollektivet i dess grundvalar.” Mycket riktigt fortsatte de amerikanska marknaderna ned även under fredagskvällen precis som väntat. Men trots att vi fortfarande tycker att de amerikanska marknaderna ser mindre inbjudande ut för närvarande finns det också en del som talar för den svenska börsen, och därmed delvis agerar motvikt till de negativa influenserna från USA.

OMX Intradag - en bild säger mer än tusen ord
OMX Intradag – en bild säger mer än tusen ord

De bästa affärerna i en uppåtgående marknad gör man inte när marknaden bryter ny mark på uppsidan. De gör man snarare när sentimentet förändras, en pånyttfödd oro tar ett fast grepp om investerarkollektivet, och marknaden rekylerar ned någorlunda sansat inom ramen för den långsiktiga, uppåtgående men fortsatt intakta trenden. Sentimentet har svängt, marknadens aktörer är betydligt mer oroliga, och därmed har också möjligheten till bra köp ökat betydligt.

I regel vill man vara köpare, när andra överväger att sälja.

Samtidigt är det väldigt mycket att hålla koll på för tillfället. Högintressant annalkande rapportsäsong. Nytt surr kring Ukraina. Mer än hälften av utdelningarna har redan gått på OMX och idag tynger Ericsson (3 SEK) med ett par punkter (men de dryga 40 % av utdelningarna som ännu återstår fungerar alltjämt som latent skydd för marknaden). Påskvecka ger kort vecka. Marknaden stänger redan 13 på torsdag och stängt på fredag.

Dags för lite lösryckta kommentarer och funderingar från fredagen och helgen.

”Jag har suttit och grunnat på H&M i takt med att den trycks ned, jag har alltid varit svag för bolaget, och glöm inte att de delar ut nästan 10 spänn i sista dagarna av April. Kanske dags att plocka in den. Om det skiter sig kan man ju alltid se det som ett långsiktigt innehav. Det funkar alltid med HM”, skrattar en aktieräv som är något avvaktande till marknaden som helhet. [HM delar ut 9,50 SEK, handlas utan utdelning 30 April].

En av veckans snackisar riskerar annars att bli Nordnet-Mårders snedtramp i tradingtävlingen mot Glen Strömberg där 10 lappar blev 25 pix. ”Inte helt genomtänkt och kanske inte den bästa massmediala twisten för Nordnet, men förutsättningarna i tävlingen var ju inte de bästa till att börja med, och dessutom tycker jag ändå att det är lite stake att han vågade sig på det hela”, summerar en mångårig trader med välfyllda depåer hos såväl Nordnet som Avanza.

Tillbaka till börsen. Det finns, som alltid två sidor på myntet.

S&P500 - amerikanska börser ser direkt olustiga ut
S&P500 – amerikanska börser ser direkt olustiga ut

Först det positiva. Det fanns en hel del ouppklarade affärer på nedsidan för OMXS30-index som numera får anses vara avklarade. Gapen vid 1347-1351 samt 1341-1343 är numera fyllda. ”Svaga händer” har skakats ut i samband med fredagens fullbordade ”failures swing” (eller ”2b-Pattern” eller ”Shakeout Low”).

Det plötsliga responsiva köptrycket som tog vid framemot stängning, lämnar en klassisk svans bakom sig (en ”hammer” eller spik, beroende på om man sällar sig till candlestick-skolan eller klassisk teknisk analys) och OMX-index har numera ett gap på ovansidan vid 1355 som antagligen kommer att fyllas inom 1-2 veckor, mest sannolikt (rent statistiskt) redan under innevarande vecka.

Det negativa då? Det som framförallt bekymrar mig är att de amerikanska börserna ser riktigt risiga ut. Rent tekniskt ser de vid en hastig anblick ut att bara ha påbörjat nedgången. Men på marginalen tror vi ändå inte att detta är ett dumt läge att doppa tårna på köpsidan i svenska aktier även för swing tradern i samband med överdriven kortsiktig svaghet under dagens handel. Och då företrädesvis i aktier som ännu inte lämnat sin utdelning, och där det finns gått om stelbenta, köpbenägna stiftelser och andra institutionella kunder kvar som jagar sin sedvanliga vårkupong.

Slutsats: Trots den bekymmersamma bild som de amerikanska indexen förmedlar anser vi det vara mer befogat att börja snegla på köpknappen i detta läge, och då särskilt i de stabila aktier som uppvisar hälsosamma tendenser och helst ännu inte förbrukat sitt utdelningsunderstöd. Om fredagen bjöd på tillfällen för den kortsiktige och snabbfotade daytradern kommer sannolikt dagens handel att även erbjuda goda möjligheter för den påpasslige swing tradern att köpa stabila, nedtryckta aktier på överdriven svaghet med en förhoppning om en framtida stängning av gapet vid 1355 i bakhuvudet.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte Anders Haglunds högintressanta och omåttligt populära OMX-Analys !

Missa inte den populära Veckorapporten!

Fredagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen tog ett kliv tillbaka i fredagens handel med H&M som största sänke, och på de ledande Europabörserna var nedgångarna än större. Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,8 procent lägre till 1.344. Omsättningen var 18 miljarder kronor i Stockholm. I Europa backade CAC40 i Paris, FTSE100 i London och DAX i Frankfurt med mellan 1,0 och 1,5 procent. ”Frågan är om nedgångarna på andra sidan Atlanten i bioteknik- och tekniksektorerna är början på en bredare nedgång. Stockholmsbörsen har ju dock klarat sig relativt bra; vi är mindre tekniktunga här”, sade Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi till Nyhetsbyrån Direkt under förmiddagen.

H&M:s nedgång på 1,1 procent kan ses i ljuset av svag marsförsäljning för den amerikanska konkurrenten GAP. Vid sidan av H&M tyngde Nokia och Swedbank mest i storbolagsindexet. Defensiva Swedish Match, upp 2,2 procent, var tillsammans med Volvo enda aktier på plus i OMXS30. Av SIS Ägarservice uppdatering på fredagen framgick att Didner & Gerge i tre månader i följd ökat sitt innehav i snusaktien och nu är bolagets tredje största ägare. Scanias rapport för det första kvartalet var överlag bättre än väntat, där orderingången stod ut som mest positivt. Ordertrenden i Europa, som enligt vd Martin Lundstedt fortsatt förbättras i april, utgör enligt bedömare bra överläsning inför branschkollegan Volvos rapport om två veckor.

Volvo steg 0,2 procent medan Scania tappade 1,9 procent till 186 kronor efter att Volkswagen sagt att budet på 200 kronor per aktie på Scania är ”slutgiltigt”. Axis fortsatte ned 4,5 procent efter torsdagens vinstvarning och efterföljande rekommendationssänkningar och Kinnevik backade 3,8 procent efter ett par dagars återhämtning. I verkstaden tappade SKF 1,4 procent efter en sänkt rekommendation från Nordea medan Hexagon stängde 0,1 procent högre efter en köprekommendation från UBS. Unibet steg 1,9 procent i spåren av att bolaget efter stängning på torsdagen aviserade avknoppningsplaner. Värdeöverföringen från att dotterbolaget, och sportspelsleverantören, Kambi delas ut beräknas av KPMG till motsvarande 22 kronor per aktie.

Scandidos, som är verksamt inom strålterapi, stängde på 16:30 kronor under sin First North-debut. Det var drygt 12 procent över introduktionskursen på 14:50 kronor. Lucaras diamantauktion på torsdagen föll väl ut, med diamanter för drygt 50 miljoner dollar sålda. Det var dubbelt så mycket som vid fjolårets tre specialauktioner, och mer än vad analytiker och mäklare hade väntat sig. Kursutvecklingen de senaste veckorna tycktes dock ta ut sin rätt och aktien stängde till slut 0,4 procent lägre. Cassandra Oil, som tillverkar utrustning för att utvinna olja ur bland annat bildäck, backade knappt 16 procent. Bolaget har inte gett någon ny information kring den betalning som väntas för den reaktor, eller processanläggning, som ska levereras till samriskbolaget i Irak och som stått färdigpackad i Västerås under en längre tid. Besked väntades i mars.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Citigroup (kl 14.00), L´Oreal

STÄMMOR
– Lappland Goldminers (extra), Outokumpu

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Rautaruukki: anmälningstid i utbyteserbjudande för samgående med SSAB inleds (avslutas 12/5)
– Sotkamo Silver: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ericsson (3:00 kr), Ica (8:00 kr), Öresund (aktier i Bilia, motsv 20:30 kr per 10/4)

MAKROSTATISTIK
– Finland: KPI mars kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: industriproduktion februari kl 11.00
– USA: detaljhandel mars kl 14.30
– USA: lager osålda varor februari kl 16.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.