Home > Morgonrapport: Greklandsfokus under dagen, USA-börser får förnyat köptryck

Morgonrapport: Greklandsfokus under dagen, USA-börser får förnyat köptryck

Till dagens eurogruppsmöte kl. 15 ska tjänstemän från samtliga parter ha undersökt möjliga överlappningar mellan stödprogrammet och regeringens krav och vi kan nästan räkna med rubriker som  kan flytta marknaden. Grekland uppgav på söndagen att de fortsatt har förtroende för att kunna uppnå en överenskommelse med eurogruppen men upprepade att de inte kommer att godkänna tuffa besparingskrav. Preliminär statistik i natt visade att Japans bruttonationalprodukt steg med 0,6 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, vilket motsvarar en uppgång på 2,2 procent i beräknad årstakt. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång med 0,9 respektive 3,7 procent. Kina har rapporterat att utländska direktinvesteringar steg med 4,5 % från december och hela 29,4 % jämfört med januari ett år tidigare, även om det kinesiska nyåret har stor inverkan då det infaller senare i år. Hur som helst var nivån den högsta sedan i juni. Makroagendan är idag relativt tunn och dessutom håller amerikanska börser stängt för att fira Presidents Day.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år

Under fredagen noterade OMXS30 nya ATH och Euro Stoxx 50 bröt enligt våra förväntningar ur sitt tradingintervall. Kommande vecka kan bli ett test på Riksbankens förhöjda beredskapsläge, de nya prognoserna ska ställas mot KPI-utfall för januari och nya besked om inflationsförväntningar från TNS Sifo Prospera och i Konjunkturinstitutets februaribarometer. På den internationella agenda fortsätter dragkampen mellan Grekland och kreditgivarna att pocka på uppmärksamhet, och såväl Bank of England som Federal Reserve lämnar intressanta protokoll från respektive centralbanks senaste policymöten.

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

På onsdag kommer protokollet från FOMCs räntemöte i slutet av januari, de höll då fast vid att vara ’tålmodiga’ med att höja räntan och ställde sig positiva till utvecklingen i ekonomin. Den största nyheten var att de tar hänsyn till internationell utveckling som ett osäkerhetsmoment. Analytiker hoppas nu kunna läsa mer om hur diskussionen kring detta lät och vilka faktorer som ligger i fokus. Under förra veckan följde vi prisutvecklingen i S&P 500 som sedan årsskiftet laggat efter de smått euforiska Europabörserna och uppmärksammade intervallet 1989 till 2055. Motståndet testades under ett par dagar och som oftast när priset stannar kvar nära motståndsnivån istället för att vikas direkt tillbaka mot intervallbotten får man till sist ett riktigt breakout. Under fredagen lyckades S&P 500 dessutom forcera ATH-nivån 2095. Amerikanska börser håller stängt under måndagen pga Presidents Day, men om indexet stannar kvar ovanför denna nivå under tisdagens handel ser vi det som ännu en köpsignal. Dock krävs uppmärksamhet på att priset håller sig ovanför, annars är ett falskt utbrott och en återvändning trolig ner mot 2020- och 1990-stöden där även glidande medelvärden möter upp. Även om det stora, runda 3000 kan visa motstånd är vi positivt inställda till amerikanska börsens möjligheter att fortsätta upp då den lättat på trycket under januari och därmed har RSI på rimliga nivåer samt en MACD-indikator som pekar tydligt på köp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 15.00: EMU: eurogruppsmöte
Förra mötet lyckades inte lösa motsättningarna. Till detta möte ska tjänstemän från Grekland och Trojkan se över skillnader i nuvarande program och den nya regeringens planer. Stödprogrammet löper ut i slutet av februari, Grekland motsätter sig förlängning utan vill se helt ny överenskommelse, med tidsfrist på halvår, Tyskland hänvisar till gällande regler. Utan uppgörelse närmar sig ”Grexit”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen Riksbanksstyrda torsdagslyft utökades på fredagen. En bättre BNP-siffra för eurozonen än väntat och vapenvila i Ukraina var katalysatorerna för börsaktörerna. Boliden stack åter ut – och upp.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,1 procent högre på 1.642. I år har indexet handlats upp 12 procent. Fredagens omsättning på Stockholmsbörsen var knappt 20 miljarder kronor.

På kontinenten steg Londons FTSE100 med 0,8 procent, Paris CAC40 med 0,7 procent och Frankfurts DAX med 0,4 procent.

Bankerna bidrog till indexlyften i Europa. Swedbank tog täten på hemmaplan med en uppgång på 2,7 procent. Minst bra gick SEB, +1,4 procent. På kontinenten steg bankindex 2,2 procent.

Fredagens storbolagsvinnare var dock Boliden. Aktien fortsatte torsdagens rapportdrivna lyft på 9 procent med en motsvarande uppgång, till 162:10 kronor, efter ett koppel av höjda rekommendationer och riktkurser från analyshusen.

”Det var ett mycket solitt resultat för ett bolag som just genomfört ett antal tillväxtprojekt – kassaflöde, vinst och avkastning bör öka framöver mot bakgrund av den svagare kronan”, skrev Deutsche Bank med ny riktkurs på 170 kronor.

Noterbart är att Financial Times ”Lex”-kolumn också snappat upp det svenska gruvbolaget och artikeln pekade på den svaga kronan som ”en jackpott” i dagsläget.

I en bred uppgång stod säkerhetsbolaget Securitas, ned 1,3 procent, för sämst utveckling i storbolagsindexet.

På temat höjda rekommendationer lyfte DNB Markets Skanska till köp efter torsdagens starka bokslut, där byggbolagets orderingång stack ut. Aktien steg 4,6 procent.

Lundin Petroleum var i fokus efter att besked kommit kring tilldelningen i det norska jättefältet Johan Sverdrup. Om det var oljebolagets andel, som motsvarade förhandstipsen, eller det stigande priset på nordsjöoljan som tog aktien 3,0 procent högre, var oklart. Brentterminen avancerade 3,5 procent till drygt 61 dollar per fat.

Sfärbolaget Africa Oil tappade å andra sidan 8,6 procent i spåren av den riktade nyemission på 100 miljoner dollar som aviserades efter Stockholmsbörsens stängning på torsdagen.

Bland fredagens övriga rapporter kan noteras att Cloetta stängde 3,8 procent lägre. Det underliggande rörelseresultatet för det fjärde kvartalet missade förväntningarna och bolaget varnade för att en stark euro fortsatt påverkar negativt.

Nobia tappade 2,4 procent trots en vinst som var i linje med förhandstipsen. Gällande marginalmålet om 10 procent tror kökstillverkaren att det nås först 2016.

Trelleborg, som passade på att meddela att samägda Vibracoustic är redo för börsnotering, steg 2,3 procent. I kvartalet var det justerade rörelseresultatet bättre än väntat. På presentationen av resultatet sade industrikoncernens vd Peter Nilsson att det stora oljeprisraset skapar utmaningar men att de direkta effekterna hittills varit måttliga.

Börspremiären för elektronikkedjan Dustin blev en succé. Aktien stängde på 58:50 kronor, 17 procent högre än teckningskursen på 50 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1642,04
3447,59
10963,40
6873,52
2096,99
18019,35
4893,84
18007,78
24743,07
1,1412
9,5838
8,3967
52,67
61,32
1,09%
0,88%
0,40%
0,67%
0,41%
0,26%
0,75%
0,53%
0,25%
0,30%
0,13%
-0,14%
-0,30%
-0,33%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.