Home > Morgonrapport: Köpstyrka eftersöks på nytt…

Morgonrapport: Köpstyrka eftersöks på nytt…

Ett negativt sentiment dominerade måndagens handel. Storbolagsindexet OMXS30 föll -0.51 procent till 1524.25, samtidigt som omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13.1 miljarder kronor. USA lyckades stänga svagt på plus under kvällen, och Asien handlas även på plus efter nattens handel. En fortsatt negativ bild målas fram, och OMXS30 tar allt närmre kliv årslägsta, och handlas enbart +0.98 procent sedan årsskiftet…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 stängde på måndagen strax ovanför dagslägsta, vilket innebar en nedgång på -0.51 procent.

Därmed handlas vi fortfarande under det negativa utbrott vi väntade oss på fredagen.

Ledande terminer pekar denna morgon på en positiv inledning, omkring 1529 punkter i skrivande stund. Ledande amerikanska S&P 500 terminen handlas +0.22 procent efter nattens handel i Asien, och ger därmed rygg till en sådan förväntad öppning.

Morgonrapport: Köpstyrka eftersöks på nytt...

Detta skulle kunna innebära att vi lämnar tre dagars handel på minus. Däremot kvarstår en negativ bild, och indikation på att vi kan komma att få en fortsatt utveckling framöver.

OMXS30 befinner sig i översålt territorium i vår RSI indikator, vilket kan innebära att vi får en andhämtning och mindre rygg norrut. Likt måndagens veckovisa OMXS30 analys, uppstår inte helt oväntat mindre positiva rygg i en negativ trend, och frågan är om vi redan nu påbörjat en sådan, eller om det enbart är bidragande faktor kring politisk oro.

Utöver att centralbanker förväntas växla ned, kvarstår oroligheten mellan USA och Nordkorea, även om locket legat på en vecka. Tidigt denna morgon så rapporterade Bloomberg News att Nordkorea hotar USA med ”skoningslös hämd” för att ha ignorerat landets varningar gällande de årliga militärövningarna med Sydkorea.

Vi får helt enkelt avvakta, och se vart allt landar i veckan, men det är självklart en negativ faktor att fortsätta ta hänsyn till, och bevaka.

Med en positiv öppning, håller vi framförallt koll på tekniska motståndsnivån vid 1540 punkter. Vi eftersöker styrketecken i marknadsaktiviteten, och eftersom vi noterar att säljstyrkan avtagit, framförallt på måndagen jämfört med torsdag och fredag föregående vecka öppnas möjligheten till att vi åtminstone kan få ett mindre styrkeryck norrut.

Tyska sentimentindexet ZEW-index för augusti trillar in redan under förmiddagen klockan 11:00. Vid positivt överraskande statistik, kan detta bidra till ytterligare positivt bränsle till ledarhunden tyska DAX, och innebära dragplåster till OMXS30.

OMXS30 på väg mot årslägsta?!?

Eftersom vi kvarstår i ett scenario vi tolkas som negativt, håller vi framförallt extra koll på 1500 punkter. Ett utmanande av denna sentimentala heltalsnivå skulle även innebära att vi testar årslägsta från i januari.

Först och främst vill vi inte se ett utmanande och genombrott av tekniska stödet redan vid 1517 punkter, då detta ökar sannolikheten markant för att vi då kan vara på väg att utmana 1500 punkter. Just 1517 punkter är lägsta notering sedan slutet av januari, och var även en tydlig balanspunkt med signifikant volym under hela januari i år.

Åter igen håller vi även koll på styrkan i samband med att vi utmanar stöd som motstånd, för att försöka få en vägledning om det är tillfälliga utmaningar som upplevs.

Inför dagens handel inväntar tekniskt motstånd vid 1527, 1540, 1550, 1560, 1580 och 1600 punkter. Tekniska stödnivåer inväntar redan vid 1517 och 1500 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Pressad Ericsson på nytt årslägsta.

Kommer stödnivån vid 48 kronor att hålla, eller är det dags att vända blickarna mot 46 kronor?

Ericsson fortsätter sin resa vidare söderut på måndagen, och kliver därmed ned till ett nytt årslägsta vid 48 kronor, en nedgång på -1.75%.

Bolagets aktie utmanar därmed tekniska stödnivån vid 48 kronor, som möjligtvis kan ge tilltagen köpstyrka, och ökad sannolikhet för en vändpunkt.

Vid fortsatt svaghet, vänder vi blickarna mot nästa stöd vid 46 kronor.

Torsdagen den 17 augusti framgick det att Ericsson stämmer smartphonetillverkaren Wiko för patentintrång.

Samma dag avböjde Ericsson även att kommentera gällande sparpaketet som bolaget tidigare flaggat för, kan beröra 25.000 anställda, enligt källor till Svenska Dagbladet Näringsliv. Totalt har Ericsson drygt 109.00 anställda.

Pressad Ericsson på nytt årslägsta.

Avanza rusar när SEB höjer sin rekommendation.

Höjer rekommendationen från sälj till behåll.

Avanza steg inledningsvis runt +4.80 procent på måndagsmorgonen, och stod därmed som tidig vinnare inom Large Cap.

Aktien steg efter att SEB Equities höjde sin rekommendation för bolaget till behåll, från tidigare sälj.

SEB lyfte bland annat fram att Avanza, trots högre genomsnittskurtage än Nordea har visat starkt kundinflöde, vilket är en indikation på att kunderna fokuserar mindre på kurtagenivåer än tidigare förväntat enligt banken.

SEB skrev vidare ”till följd av aktiekursnedgången har värderingen kommit ned i linje med globala sektorkollegor utifrån våra estimat med ett p/e-tal på runt 25 gånger den förväntade vinsten för 2018”.

Avanza rusar när SEB höjer sin rekommendation.

NIBE vänder på stödnivå efter köprekommendation.

Steg inledningsvis över +2.0 procent på måndagen.

Efter föregående veckas rapportfall, vänder NIBE norrut på måndagen.

Handelsbanken höjer rekommendationen för bolaget till köp, från tidigare öka, samtidigt som riktkursen ligger kvar på 98 kronor.

Storbanken tror att Nibe kommer lyckas väl framöver, med en fortsatt förvärvsdriven tillväxt.

Värmeteknikbolaget har som tidigare rapporterat förvärvat flertalet bolag, och så sent som 8 juni framgick det att bolaget köpt kanadensiska ventilationsbolaget Tempeff, som omsätter drygt 70 miljoner kronor, och har drygt 50 anställda.

Bolaget presenterade föregående vecka ett resultat före skatt på 481 miljoner kronor i det andra kvartalet, under koncensus på 518 miljoner kronor enligt en sammanställning som SME Direkt gjort.

Aktien handlas fortfarande efter tidigare rapportfall under det långsiktiga MA 200, men vände vid 71.50 kronor, vilket är en teknisk nyckelnivå med signifikant volym senaste året.

NIBE vänder på stödnivå efter köprekommendation.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • BTS (kl 8.00), Avega Group (kl 8.30), Latour (kl 8.30), Ortivus (kl 8.30), Multiq (kl 12.30), VBG (kl 13.00), Balder (kl 14.00), Nordic Mines
 • Medtronic (kl 12.45), Accuray (efter USA-börsernas stängning), BHP Billiton

Exklusive utdelning

 • Autoliv (0:60 usd kvartalsvis)

Makrostatistik

 • SCB: investeringsfonder 2 kv kl 9.30
 • SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 2 kv kl 9.30
 • Tyskland: ZEW-index augusti kl 11.00
 • Storbritannien: CBI industritrender augusti kl 12.00
 • USA: TRE veckoindex kl 13.45
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: FHFA husprisindex juni kl 15.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen noterade en tillbakagång på måndagen. Därmed var i princip hela årets uppgång på OMXS30 utraderad, exklusive avskilda utdelningar. Fingerprint tillhörde förlorarna.

Vid Stockholmsbörsens stängning hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,5 procent till nivån 1.524 och aktier för 13,1 miljarder kronor hade bytt ägare.

Värmeteknikbolaget Nibe gick mot strömmen och steg drygt 2 procent till 72 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Nibe till köp från öka. Banken känner sig säker på att Nibe kommer att fortsätta att visa goda marginaler och växa med förvärv som i sin tur kommer att ge bränsle till stark vinsttillväxt. Riktkursen ligger kvar på 98 kronor.

Även Avanza gick bättre än index och gick upp över 5 procent. SEB Equities har dragit upp sin rekommendation för Avanza till behåll från sälj.

Fingerprint Cards ledde nedgången på måndagen, ned 2 procent. Även Ericsson hade det tungt och backade 1,7 procent.

Regeringen och vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden senare i höst, rapporterade Dagens Nyheter. Det kommer inte att bli något totalt vinstförbud, men kraftiga begränsningar väntar välfärdsbolagen om förslaget går igenom.

Bland Stockholmsbörsen välfärdsbolag backade Attendo, Dedicare och Academedia med 0,4 till 2,3 procent och Humana var ned 1,7 procent.

Nilörngruppen fick tummen ned efter morgonens kvartalsrapport. Aktien föll 14 procent. Etikett- och förpackningsbolaget såg en sekventiell inbromsning i tillväxttakten i andra kvartalet. Orderingången ökade med 4 procent i kvartalet och försäljningen med 12 procent. Motsvarande siffror för det första kvartalet var 35 respektive 33 procent.

Basmetallpriserna ökade återigen på måndagen. På börsen steg Lundin Mining med knappt 3 procent. Sektorkollegan Boliden klarade sig lindrigt undan med en nedgång på 0,3 procent. Oljepriset lyfte rejält i fredags efter riggstatistik. Under måndagen rekylerade oljepriset ned igen. Lundin Petroleum vek ned med 0,2 procent medan Enquest steg 2 procent.

Bland storbolagen på plus fanns Assa och Swedish Match, med uppgångar på 0,2 respektive 0,4 procent.

H&M, som var mest omsatta aktie i Stockholm, noterades åter på minus, ner 0,7 procent, efter att ha handlats ned åtta av de nio senaste börsdagarna.

Bioteknikbolaget Oncopeptides är Börsveckans nya köprekommendation och aktien låg högt på vinnarlistan med en uppgång på 8 procent. Tidningen har även blivit stärkt i sin positiva uppfattning om Actic och Transtema, och de aktierna var upp 7 respektive 6 procent.

Även DI:s formulering om gyllene köpläge i New Wave fick genomslag och aktien avancerade 6 procent.

På NGM-listan rasade spelutvecklaren Three Gates aktie 45 procent efter en rapport med ökad förlust andra kvartalet.

På tisdag väntas rapporter från Latour, Balder och VBG.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1524.25
3423.53
12065.99
7318.88
2428.37
21703.75
6213.13
19406.18
27437.76
1.18
9.54
8.08
47.72
51.83
-0.51%
-0.65%
-0.82%
-0.07%
0.12%
0.13%
-0.05%
0.07%
1.04%
-0.05%
0.02%
0.05%
0.40%
0.33%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.