Home > Morgonrapport: Köpstyrka ger hopp om positivitet…

Morgonrapport: Köpstyrka ger hopp om positivitet…

Stockholmsbörsen avslutade veckans handel med en stängning strax över nollan på fredagen. Storbolagsindexet steg +0.05% till 1581 punkter, och omsättningen uppgick till 12.6 miljarder kronor. Fredagens vinnare blev AXIS som steg +0.89%, medan förloraren Avanza Bank föll hela -5.91%. Amerikanska börserna utvecklade sig i linje med Europa, och bland annat S&P 500 steg även här +0.05%. Efter nattens handel i Asien noterar vi en nedgång på en halv procent i Tokyo, medan Hong Kong handlas svagt till plus. Oljan handlas likt ledande amerikanska terminer denna morgon i negativt territorium med drygt nedgång på -0.30%.

Dagens fokus:

  • USA: industriorder januari kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde fredagen i negativt territorium, som därefter gjorde en helomvändning för att handlas till plus. Momentum föll under eftermiddagen men lyckades stänga strax ovanför nollan, och ledande terminer denna måndagsmorgon pekar för närvarande på en svagt negativ börsöppning.

Storbolagsindexet OMXS30 noterade ett återbesök av köpstyrka på fredagen, ändock något mindre än önskat.

Med förnyad styrka på fredagen är frågan om vi upplever genuin styrka, och kraftsamling inför utbrott över tidigare årshögsta 1594 punkter för att utmana 1600 punkter.

Köpstyrkan som gjorde återbesök på fredagen hade gärna varit något starkare, för att få en något starkare bekräftelse till förnyad styrka, men ger dock hopp om förnyad positivitet.

Morgonrapport: Köpstyrka ger hopp om positivitet…

Fortfarande är 1600 punkter inom räckhåll, även om vi dock upplever en något mer pressad bild för närvarande.

Ledande terminer pekar denna morgon på en inledningsvis negativ börsöppning, med ett par timmar kvar tills den svenska handeln öppnar. Däremot ser vi bland annat i den amerikanska S&P 500 terminen som handlats under natten, ett visst försök att ta tillbaka en del av tappad mark.

Det innebär att vi mycket väl kan få en begränsad negativitet och även öppna kring nollan om sentimentet fortsätter att utvecklas i linje med detta humör.

Mycket riktigt utmanades aldrig 1600 punkter föregående vecka, då vi fick en mer negativ utveckling som ifrågasatte vår positiva ställningspunkt.

Ett utmanande av 1564 punkter skulle uppbringa förhöjd beredskap till ett tydligt förändrat sentiment, och bryter vi även 1560 punkter, ja då skulle det se ut som att vi upplevt en ”smoke screen” som vi lyfte fram i fredagens morgonrapport.

Känslan att vi kommer utmana 1564 punkter finns kvar, däremot behöver vi se en ordentlig omsättning vid ett sådant scenario, för att bekräfta en förväntad fortsatt nedgång.

Skulle vi däremot inleda veckans handel i positiva tongångar, och utmana 1594 punkter på nytt, ser vi stor sannolikhet att vi fortfarande kan utmana 1600 punkter, för att därefter vända blickarna mot 1650 punkter.

Inför dagens börsöppning återfinns kortsiktigt motstånd vid framförallt tidigare årshögsta 1594 punkter, och därefter sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Kortsiktigt innehar vi signifikanta stödnivåer redan vid 1564 följt av 1560, samt därefter 1540 punkter.

Vi inleder veckan med en lättmakrodag, där amerikanska industriordersiffror står i fokus.

Industriorderingången har noterat positiva månadsutfall sedan i september och med en ökning på 1,3 procent var

Senare i veckan får vi bland annat industriordersiffror från Tyskland, prognos från OECD men framförallt blir veckans fokus på räntebesked från europeiska centralbanken på torsdag, men även tunga sysselsättningssiffror från USA på fredag.

Fortsatt fallhöjd i Fingerprint?!?

Aktien har tappat drygt 20 procent bara under senaste 12 handelsdagarna…

OMXS30 som helhet har presterat betydligt bättre än Fingerprint senaste månaderna…

Kan tidigare uppsamlingsfas från 2015 med hög handelsvolym uppdaga tydligt stöd från köpare, eller är det en fortsatt resa söderut att vänta?!?

Om detta bara är början kanske vi är på väg mot 40 kronor, för att därefter utmana nästa stora volymområde kring 35 kronor…?!?

Fortsatt fallhöjd i Fingerprint?!? Aktien har tappat drygt 20 procent bara under senaste 12 handelsdagarna…

Avanza på fall när Nordea ger sig in i priskriget bland nätmäklarna.

Är vi på väg mot årslägsta när vi nu utmanar MA 100 på allvar…?

Avanza Bank faller kraftigt på fredagen med över fem procent.

Nordea bidrar med bränsle till nedgången, som ger sig in i priskriget bland de svenska nätmäklarna, och kommer från och med måndag att erbjuda lägsta avgift för handel av svenska och nordiska aktier på 1 krona, eller 0.06 procent. Även handel av utländska aktier sänks från 199 till 159 kronor, eller 0.06 procent.

Avanza upplevde en kundtillväxt på 13 000 kunder under februari, och uppgick i slutet av februari till 599 800 kunder.

I samband med pressmeddelandet framgick det även att ”Avanza Pension är tredje största aktör sett till inflöde av flyttkapital på livmarknaden.”.

Den 9 februari framgick det även att Henrik Källén, operativ chef och vice vd kommer att lämna bolaget efter hela 17 år.

Avanza på fall när Nordea ger sig in i priskriget bland nätmäklarna. Är vi på väg mot årslägsta när vi nu utmanar MA 100 på allvar…?

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

 

Makrostatistik

  • Tyskland: VDMA maskinorder januari kl 10.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • Grekland: BNP (def) 4 kv kl 11.00
  • USA: industriorder januari kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig på fredagen utan handlades nära oförändrat. De ledande börserna i Europa uppvisade en blandad kompott. Avanza föll rejält efter att Nordea sänkt sina courtageavgifter.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 slutade i stort sett oförändrat till nivån 1.581. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 12,6 miljarder kronor.

”Vi ser avtagande uppgångstakt i USA och Sverige, vilket är sunt efter senaste tidens uppgångar. Fokus har gått från bolagsrapporter till makro och uttalanden från Trump”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”Perioden fram till vårens utdelningar brukar vara bra för aktier, men på kort sikt vore en fortsatt andhämtningspaus i USA varmt välkommet.”

Volvo steg något. ACT-rapporten visade på en orderingång för den nordamerikanska lastbilsmarknaden som var bättre än väntat enligt analytikerkommentarer.

Fingerprint fortsatte lägre och tappade 2,6 procent till 46:39 kronor. Hittills i år är den procentuella nedgången tio gånger så stor som dagens, minus 26 procent, för biometribolaget.

Nyhetsflödet kring Anders Lönner, Oasmia och Karo Pharma fortsatte på fredagen. Karo Pharma har uppgett att aktierna i Oasmia har sålts, efter ett beslut vid ett styrelsemöte där Anders Lönner inte deltog.

Anders Lönner, arbetande styrelseordförande och storägare i Karo Pharma, har köpt ytterligare aktier i Karo Pharma. Karo-aktien steg närmare 4 procent.

Bioteknikbolaget Oasmia rapporterade även stigande kvartalsförlust. Oasmia backade 14 procent efter att på torsdagen ha stigit 27 procent.

Avanza föll hela 5,9 procent. Enligt Dagens Industri sänker Nordea courtageavgifter för att vinna småspararnas gunst. Storbanken gick upp knappt 1 procent.

”Avgifter är vår hemmaplan. Våra låga kostnader på 21 öre per hundralapp gör att vi tål lägre avgifter och kommer att fortsätta sänka priser, vilket vi gjort i 20 års tid. Sedan får vi se i vilken takt och på vilka produkter”, kontrade Avanzas vd Johan Prom i en kommentar till Direkt.

På Aktietorget meddelade teknikbolaget Plejd om företrädesemission på 17 miljoner kronor. Aktien backade med drygt 7 procent.

NGM-noterade ASTG återhämtade sig med 20 procent efter att ha fallit de senaste dagarna. Den operative chefen Thomas Selander har köpt 100.000 aktier.

Storytel stack i väg med 3,5 procent dagen efter ett aviserat danskt förvärv. De senaste fyra handelsdagarna är uppgången nästan 30 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1581.32
3403.39
12027.36
7374.26
2383.12
21005.71
5870.75
19397.45
23629.44
1.06
9.52
8.98
53.16
55.77
0.05%
0.55%
-0.27%
-0.11%
0.05%
0.01%
0.16%
-0.37%
0.33%
-0.14%
-0.06%
0.00%
-0.32%
-0.23%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.