Home > Morgonrapport: Köpstyrka tillbaka i spelet!

Morgonrapport: Köpstyrka tillbaka i spelet!

Stockholmsbörsen lyckades än en gång stänga i positivt territorium, med en uppgång på +0.29% till 1573.25 för storbolagsindexet OMXS30 på fredagen. Omsättningen ökade och uppgick till 17 miljarder kronor. Fredagens vinnare blev SSAB med en uppgång på +7.01%, medan MTG blev förloraren med en nedgång på -7.63%. Till skillnad mot svagt positiv utveckling i Europa så avslutades fredagskvällen i den amerikanska handeln med stängning på svagt minus. Veckan inleds dock med blandade tongångar i Asien, där Nikkei 225 visar tydlig uppgång, medan Hang Seng handlas strax under nollan. Oljan som åkte på bakslag i fredags, inleder veckan i positiva tongångar, men trots en uppgång på en halv procent under natten, handlas Brent oljan dock bara strax över 52 dollar.

Dagens fokus:

  • Bolagsrapporter: Tele2, Investor (kl 12.00), Sandvik (kl 13.30), Alcoa (kl 22.00)
  • Tyskland: IFO-index april kl 10.00

Ledande terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Nya krafter väntas inleda den nya handelsveckan, som trots allt i den asiatiska handeln visar delade meningar. Köpstyrka väntas kliva in i bilden inledningsvis, och ledande terminer pekar på att vi kan komma få ett utmanande av till och med 1600 punkter på måndagen.

Efter en avslutning på 1573.25 punkter på fredagen, med ett dagshögsta på 1578 punkter, indikerar ledande terminer att vi kommer få ordentligt med köpstyrka redan inledningsvis på måndagen.

Ledande terminer pekar på en öppning omkring 1593 punkter, strax under vår motståndsnivå 1594 punkter med ett par timmar kvar tills handeln öppnar.

Morgonrapport: Köpstyrka tillbaka i spelet!

Även om vi imorgon får en rapportflod med bolag som Swedbank, Volvo, Ericsson, Boliden, Getinge så inleds veckan med rapport från bland annat Sandvik strax efter lunchtid på måndagen.

Rapporterna kommer ha övertaget närmaste tiden, och trots att vi lyft fram att den tekniska biten tappar styrka under denna tid, så går det inte att frångå att vi trots allt fortfarande inte fått en kraftig köpstyrka under återhämtningen senaste tre handelsdagar.

Visst fick vi på fredagen något mer tilltagande köpstyrka, men torsdagens handel tappade momentum något.

Däremot kommer dagens handel potentiellt bjuda på ett ordentligt övertag från köpare, då vi väntas ta ordentligt kliv mot 1600 punkter, vilket i sig är positivt om vi bara kan få uppvisad styrka från köpare i samband med att även omsättningen kan öka signifikant.

Med tanke på att vi får rapporter från flera indextunga bolag början av veckan kommer detta eventuellt kunna ge vägledning framöver.

Vi behöver se positiva utfall för att få återbesök av köpstyrka i samband med att vi eventuellt utmanar 1600 punkter, och ett sådant utmanande och genombrott behöver uppvisa tydlig momentum och volym, annars innebär det fortfarande ett potentiellt utskakande.

Detta innebär att vi trots en sådan kraftig öppning på plus, väljer att vara något avvaktande, och håller extra koll på Sandvik kring lunch, ett bolag som minst sagt haft en stark uppgång under en längre tid.

Ledande terminer pekar även på ett tilltagande positivt humör, där amerikanska S&P 500 indikerar ökande styrka allt närmare vi kommer börsöppningen för tillfället, vilket i sig kan vara en eventuell förhandsvisning på en starkare öppning än väntat även för OMXS30.

Inför dagens handel håller vi koll på motståndsnivåer som 1594 men framförallt 1600 punkter, medan stödnivåer inväntar vid framförallt 1588 och därefter 1560 och 1540 punkter.

När det kommer till första omgången i det franska presidentvalet, så gick mittenkandidaten Emmanuel Macon och högerpopulistiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen vidare efter den första omgången på söndagen.

Resultatet innebär att representanterna för båda de etablerade partierna för första gången i modern fransk historia slogs ut i första omgången av presidentvalet.

Lugn makroagenda inleder den nya handelsveckan.

Tyskt IFO-index står i fokus redan kl 10:00 idag.

Efter två månaders uppgång väntas indexet ligga kvar på 112,3 i april. Det framåtblickande indexet väntas stiga något medan nulägesindex antas sjunka något.

Inköpschefsindex för industrin sjönk marginellt i april till fortsatt höga 58,2.

Avvaktande rörelser vid tung stödnivå i Swedbank inför rapport på tisdag.

Delårsrapporten för det första kvartalet publiceras på tisdag 25 april kl. 07:00, följt av telefonkonferens kl 08:30.

På tisdag är Swedbank först ut bland de svenska storbankerna att sätta tongångarna, när banken lämnar rapport för årets första kvartal.

Enligt en sammanställning som SME Direkt gjort av 15 analytikers prognoser väntas rörelseresultat uppgå till 6.106 miljoner kronor.

Fokus som ofta ligger på räntenettot, väntas uppgå till 5.9 miljarder kronor.

”Vi förväntar oss att investerares fokus hamnar på räntenettot i och med att de svenska resolutionsavgifterna dubblas 2017 mot 2016”, skrev KBW.

”Vi förväntar oss att marginalen på bolån liksom volymen har ökat från kvartalet före medan vi tror att marginalerna på företagslån legat mer stabilt där vi dock ser framför oss en viss volymökning”, skrev Handelsbanken.

Som vi tidigare rapporterat, har Swedbank vid tidigare tillfälle redan delgivit att kvartalets resultat kommer att påverkas positivt omkring 700 miljoner kronor i och med att bolaget sålde sitt innehav i Hemnet.

Avvaktande rörelser vid tung stödnivå i Swedbank inför rapport på tisdag. Delårsrapporten för det första kvartalet publiceras...

SSAB rusar kraftigt när bolaget slog förväntningarna med råge.

Lämnar nu inte bara närmandet av tung stödnivå, utan vänder nu istället blickarna mot tungt motstånd…

Ståltillverkaren SSAB levererade på fredagsmorgonen ett rörelseresultat på 702 miljoner kronor i det första kvartalet 2017, kraftigt över väntade 237 miljoner kronor enligt en prognossammanställning av SME Direkt.

Aktien steg inledningsvis över 10 procent, vilket innebär att aktien under veckan kraftigt vänt från ett potentiellt närmande av tung stödnivå, samtidigt som vi nu vänder blickarna mot årshögsta.

Försäljningen var även bättre än väntat, och uppgick till 15.739 miljoner kronor, där väntat var 14.963 miljoner kronor.

Högre priser, och bland annat positiva valutaeffekter bidrog till det starka resultatet, samtidigt som SSAB Europes bidrog med ökade leveranser och priser samt en hög och stabil produktionsnivå enligt bolagets vd Martin Lindqvist.

Haveriet i Oxelösund som varit i stort fokus tidigare kostade bolaget omkring 200 miljoner kronor.

SSAB rusar kraftigt när bolaget slog förväntningarna med råge. Lämnar nu inte bara närmandet av...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Tele2 (kl 7.00), Inwido (kl 7.45), Byggmax (kl 8.00), Dometic (kl 8.00), Beijer REF (kl 8.30), Formpipe (kl 8.45), Ework (kl 10.00), Investor (kl 12.00), Sandvik (kl 13.30), Christian Berner (kl 15.00), Dedicare (kl 15.00)
  • Philips (kl 7.00), Kimberly-Clark (kl 13.30), Alcoa (kl 22.00), Whirlpool (kl 23.00)

Exklusive utdelning

  • Evolution Gaming (0:45 eur), Ferronordic (55 kr i preferensaktie), Selvaag Bolig (0:95 nok halvårsvis), Öresund (4:75 kr)

Makrostatistik

  • Tyskland: IFO-index april kl 10.00
  • AF: veckodata kl 10.45
  • EMU: budgetsaldo, statsskuld 2016 kl 11.00
  • Storbritannien: CBI industriordertrend kl 12.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade den förkortade handelsveckan med en mindre uppgång och noterades därmed marginellt på plus för veckan totalt.

Rapportsäsongen kom på fredagen i gång på allvar, med rejäla uppgångar för SSAB och Husqvarna som resultat, medan Cloetta och MTG tappade mark. Fokus i övrigt var på den första omgången i det franska presidentvalet, som hålls på söndagen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,3 procent till nivån 1.573,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 17 miljarder kronor.

I Frankrike var opinionsläget för de fyra ledande kandidaterna inför presidentvalet fortsatt stabilt, med mittenkandidaten Emmanuel Macron i knapp ledning.

Ståltillverkaren SSAB toppade storbolagsindexet med god marginal och var även mest omsatt. A-aktien steg 8 procent.

Bolaget levererade på morgonen ett rörelseresultat om 702 miljoner, närmare 200 procent över snittförväntningarna i SME Direkts prognossammanställning. Ökade volymer, högre priser och överlag stabil produktion låg bakom styrkebeskedet.

Vd Martin Lindqvist skickade också med ett optimistiskt budskap inför halvårsrapporten.

”När det gäller den underliggande efterfrågan tycker jag inte att det syns några tecken på avmattning”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Husqvarnas rapport överträffade förhandstipsen, inte minst avseende den organiska försäljningstillväxten. Rörelsevinsten lyftes framför allt av högre volymer och en stark produktmixutveckling. Husqvarnaaktien var upp 4,4 procent.

Uppgångar registrerades också för ett antal cykliska verkstadsbolags som ABB, SKF och Atlas Copco. ABB har fått höjd rekommendation av SEB, som också höjt sitt betyg för byggjätten Skanska – vilken steg 1,6 procent.

Bland OMXS30-bolagen noterades även Fingerprint Cards för en uppgång, plus 1,6 procent till 35:95 kronor. Swedbank har som sista svenska storbank inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 50 kronor.

I motsatt rikting gick alltså mediejätten MTG sedan E-sportverksamheten MTGx, ibland kallad bolagets framtidsdivision, inte nått upp till marknadens förhoppningar. Rörelseresultatet totalt kom dock in bara något under förväntningarna. Aktien föll 7,6 procent.

Även Cloettas rapport var svårsmält för marknaden, som sänkte den närmare 5 procent. Det underliggande rörelseresultatet var 14 procent lägre än SME Direkts konsensusprognos.

I botten av OMXS30 låg Getinge med en nedgång på 2 procent. Bolagets finanschef sedan september 2016 lämnar bolaget av familjeskäl, enligt ett pressmeddelande sent på torsdagseftermiddagen.

Oljebolaget Lundin Petroleum backade 1,2 procent och fortsatte därmed nedåt i spåren av att de icke-norska tillgångarna knoppats av i form av det nya bolaget IPC. Oljepriserna föll sent på eftermiddagen cirka 2 procent.

Swedbank har sänkt sina rekommendationer för Astra Zeneca och Sobi som båda hamnar på behåll från tidigare köp. Astra Zeneca var ned 0,1 procent och Sobi förlorade 3,6 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1573.25
3440.27
12048.57
7114.55
2348.69
20547.76
5910.52
18842.44
24016.23
1.08
9.61
8.86
49.86
52.25
0.29%
0.01%
0.18%
-0.06%
-0.30%
-0.15%
-0.11%
1.19%
-0.11%
1.15%
-0.43%
-1.67%
0.48%
0.56%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.