Home > Morgonrapport: Köpstyrkan tilltar i uppgången.

Morgonrapport: Köpstyrkan tilltar i uppgången.

Stockholmsbörsen fortsatte vidare norrut på torsdagen i ett allmänt blandat humör runt om i Europa. Storbolagsindexet OMXS30 rörde sig svagt norrut i en skakig rörelse, och stängde avslutningsvis +0.29% till 1552 punkter. Stockholmsbörsen omsatte hela 22 miljarder kronor, och vinnaren MTG B steg +6.78%, medan förloraren Autoliv föll hela -7.73%. NGM-börsen omsatte på torsdagen 267 miljoner kronor, vinnaren blev Ripasso Energy som steg +9.93%, medan Nickel Mountain Resources föll -11.20%. USA börserna stängde kring nollan i blandade tongångar, och en liknande utveckling noterar vi efter nattens handel i Asien där kinesiska börserna åter är öppna. Oljan fortsätter att röra sig svagt norrut och noteras efter nattens handel strax under 57 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Skanska (kl 7.30), TDC (kl 8.00), Stora Enso (kl 12.00)
 • USA: sysselsättning januari kl 14.30
 • USA: industriorder december kl 16.00
 • USA: ISM tjänste-PMI januari kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter en inledningsvis öppning i negativt territorium lyfte rapportutfallen Stockholmsbörsen på torsdagen.

Vi fick en uppgång till dagshögsta 1554.50 bara femton minuter före börsen stängde på torsdagen, och under torsdagens handel upplevde samtidigt 1550 – 1554 punkter störst handelsaktivitet.

Veckan sista handelsdag förväntas öppna i svagt negativt humör, med en öppning omkring 1550 punkter.

Detta innebär att vi eventuellt får en öppning strax under en teknisk nyckelnivå utifrån torsdagens handel, med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Morgonrapport: Köpstyrkan tilltar i uppgången.

Kring 1551.50 punkter upplevde vi störst volym på torsdagen, vilket innebär att en öppning strax därunder, att denna prisnivå kommer att få agera som kortsiktigt motstånd på fredagen.

Den stora rapportfloden vi fått i veckan bland de tyngre bolagen är nu passerad, och även om vi har några eftersläntrare framöver, räknar vi med att vi alltjämt börjar återgå till en mer makrostyrd handel under nästa vecka.

Den stora rapportfloden har även inneburit att vi stängt på plus tre handelsdagar i rad, vilket innebär att denna fredag kan komma att bjuda på en mindre nedgång, till förmån för en andhämtning innan vi fortsätter röra oss vidare norrut nästa vecka.

Samtidigt innebär en etablering tydligt över 1552 punkter att vi räknar med kraftigare rörelser inledningsvis om vi lyckas bryta oss vidare norrut, då vi sedan mitten av december haft svårigheter till utbrott, eftersom denna prisnivå hade svårigheter även redan i början av 2016.

Just 1552 punkter innehar hög volym historiskt sett, och därmed kan detta även i sig komma att innebära att vi får en mindre nedgång på fredagen då vi ser svårigheter till utbrott efter sådan positiv utveckling senaste handelsdagarna.

Vår RSI indikator har även tagit allt närmre kliv en överköpt situation efter den kraftiga uppgången i veckan, vilket förstärker vår tro på en andhämtning, tillsammans med ytterligare bekräftelse från ledande amerikanska terminer som pekar söderut.

Kanske det blir nya krafttag inledningsvis under nästa vecka och ett utbrott som äntligen kommer att ta oss till 1580 punkter? Kanske blickarna även skall vändas mot 1600 punkter framöver?

Vi låter marknaden utkristallisera sig, och ge oss vägledning framöver…

Trots en viss volatilitet på börsen är en intressant iakttagelse att vi faktiskt upplevt fem veckors handel i rad med stängning på plus, samtidigt som vi innehar sju månaders handel i rad som även här stängt på plus.

Närliggande motstånd inväntar därmed kortsiktigt vid 1551.50 punkter, men därefter framförallt vid 1560 och 1580 punkter.

Stödnivåer inväntar samtidigt sedan tidigare vid 1540, 1527, 1523 och därefter vår sentimentala heltalsnivå 1500 punkter.

Fredagens makroagenda vänds blickarna framförallt mot USA och dess sysselsättningssiffror kl 14.30, som är en stark vägledning framöver inte minst för amerikanska centralbanken.

Enligt prognoserna väntas antalet sysselsatta i USA ha ökat med 180.000 i januari, efter att preliminärt ha stigit med 156.000 i december.

Credit Suisse tror på en ökning med 190.000, strax över tolvmånaderssnittet på 180.000 per månad.

Commerzbank skriver i ett veckobrev att banken tror på en ökning med 170.000 och att sysselsättningstillväxten på längre sikt har saktat ned, men att det beror på att USA ligger nära full sysselsättning.

Avseende arbetslösheten räknar marknaden med att den ligger kvar vid 4,7 procent, enligt Bloomberg News.

En halvtimme efter att amerikanska börserna öppnat får vi ISM tjänste-PMI januari.

Tjänsteindexet har överraskat positivt under två månader i rad, och decemberutfallet blev 57,2, vilket därefter har reviderats ned till 56,6. För januari väntas en uppgång till 57,0.

Samtidigt kl 16.00 får vi även industriorder siffror i december som spås ha stigit med 0,5 procent i december efter en nedgång med 2,4 procent i november.

Hexagon kraftigt upp på förvärv inför måndagens rapport.

Delårsrapporten för det fjärde kvartalet publiceras på måndagen 6 februari kl. 08:00, följt av rapportpresentation kl. 10:00.

På måndag står Hexagon på tur att lämna delårsrapport för det fjärde kvartalet 2016.

Ett resultat före skatt på 207 miljoner euro väntas för det fjärde kvartalet, enligt en sammanställning som SME Direkt gjort av 15 analytikers prognoser.

Utdelningen väntas även föreslås för helåret 2016 till 0:47 euro.

Tidigt på torsdagsmorgonen framgick det i ett pressmeddelande att Hexagon förvärvar MSC Software för drygt 7.3 miljarder kronor, ”beräknat på ett skuldfritt MSC”.

MSC är en ledande leverantör av CAE-lösningar (computer-aided enginering), med huvudsäte i Kalifornien med över 1.200 medarbete i 20 länder, och omsatte i proforma 230 miljoner dollar, med stark lönsamhet och en hög andel återkommande intäkter.

Årets rekommendationer finner vi Deutsche Bank som den 12 januari höjde till köp från tidigare behåll, riktkursen uppjusterades även till 375 kronor. Även Handelsbanken höjde till öka från tidigare minska, med riktkurs på 385 kronor. Däremot sänkte Pareto till behåll från tidigare köp, dock höjdes riktkursen till 360 kronor.

Hexagon kraftigt upp på förvärv inför måndagens rapport. Delårsrapporten för det fjärde kvartalet publiceras på...

Fingerprint Cards skakar hand med verkligheten efter rapport.

Föll inledningsvis sju procent, vilket innebar en kortfattad notering under 50 kronor.

Fingerprint Cards redovisade på torsdagen ett rörelseresultat på 548 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2016, klart under analytikernas förväntningar i en sammanställning av SME Direkt på 629 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen blev 34 procent, som framöver mellan 2017 och 2019 beräknas i genomsnitt ligga på 30-35 procent.

Bolaget föreslår även en utdelning på 2:00 kronor per aktie, tydligt över väntade 0:75 kronor, där även bolaget avser att dela ut 30% av vinsten framöver.

Enligt bokslutsrapporten väntas även intäkterna uppgå inom 7.5-9.5 miljarder kronor under helåret 2017, där en genomsnittlig årlig tillväxttakt om drygt 20 procent väntas mellan 2017 till 2019.

Efter att tidigare bedömt att marknadsandelen skulle uppgå till mellan 50-70 procent, kommunicerades nu en marknadsandel mellan 55-60 procent.

På onsdagen annonserade bolaget ett förvärv av irisscanning-företaget Delta ID.

Fingerprint Cards skakar hand med verkligheten efter rapport. Föll inledningsvis sju procent, vilket innebar en kortfattad notering under...

Ytterligare en storbank levererar positiva siffror.

Swedbank steg inledningsvis runt +1.7 procent på rapport.

Swedbank redovisade ett rörelseresultat på 5.141 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, strax över väntade 5.113 miljoner kronor enligt en sammanställning från SME Direkt.

Storbanken levererade även ett starkt räntenetto över förväntan på 6.247 miljoner kronor och utdelningen föreslås även till 13:20 kronor per aktie, även här över förväntningarna på 12:94 kronor.

”Våra totala kostnader för året (2016) uppgick till 16,4 miljarder kronor, i linje med vår kommunikation förra kvartalet”, skrev bankens vd Birgitte Bonnesen i rapporten.

Vidare bedömer Swedbank att för helåret 2017 kommer totala kostnaderna att uppgå till 16.7 miljarder kronor.

Ytterligare en storbank levererar positiva siffror. Swedbank steg inledningsvis runt +1.7 procent på rapport.

MTG i topp och Assa Abloy i botten på rapport.

MTG steg inledningsvis över fem procent, medan Assa Abloy föll över tre procent på torsdagsmorgonen.

MTG redovisade ett resultat före skatt på 538 miljoner kronor, tydligt över väntade 470 miljoner kronor.

Rörelseresultatet landade på 554 miljoner kronor, här var väntat 489 miljoner kronor.

Försäljningen var även rekordhög och därmed bättre än väntad och uppgick till 5.019 miljoner kronor, där förväntningarna låg på 4.901 miljoner kronor enligt en sammanställning av SME Direkt.

Den organiska tillväxten ökade även med 8 procent under kvartalet, och 5 procent under helåret 2016.

Assa Abloy redovisade ett rörelseresultat på 2.913 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, tydligt under väntade 3.224 miljoner kronor.

Utdelningen föreslås till 3:00 kronor per aktie, väntat var 2:77 kronor.

Den organiska tillväxten steg 1 procent vilket även var lägre än väntade 1.7 procent.

Bolagets vd Johan Molin bedömer vidare att den globala ekonomiska utvecklingen är fortsatt svag…

MTG i topp och Assa Abloy i botten på rapport. MTG steg inledningsvis över fem procent, medan Assa Abloy föll över tre procent...

Autoliv och SKF dyker efter rapport.

Autoliv föll över sju procent, och SKF backade över fyra procent inledningsvis.

Autoliv rasade efter att bolaget redovisade ett resultat före skatt på 228 miljoner dollar i det fjärde kvartalet 2016, strax över väntade 227 miljoner dollar.

Försäljningen var något lägre än förväntningarna, och uppgick till 2.604 miljoner dollar.

Investeringar inom forskning och utveckling samt teknikanpassning förväntas denna ligga i den övre delen av spannet 6.5-7.0 procent av försäljningen för helåret, en kraftig ökning från 2016.

För 2017 spås en total försäljningstillväxt omkring 2 procent.

Vidare sade bolagets vd Jan Carlsson till Nyhetsbyrån Direkt att ”Vi har nu motvind från stigande kostnader för råvaror, vilket återspeglas i vår prognos om en rörelsemarginal kring 8 procent i det första kvartalet”.

SKF redovisade ett rörelseresultat exklusive engångskostnader på 1.741 miljoner kronor, och resultatet före skatt uppgick till 1.376 miljoner kronor, klart under väntade 1.426 miljoner kronor enligt en sammanställning av SME Direkt.

Försäljningen under kvartalet uppgick till 18.785 miljoner kronor, samt uppgick kostnaden under kvartalet för det nya ERP-systemet till 280 miljoner kronor, vilket belastade marginalen med 1.5 procentenheter.

Vidare spår bolaget att efterfrågan på bolagets produkter och tjänster under det första kvartalet i år blir oförändrad som helhet jämfört med föregående kvartal.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning om 5.50 kronor per aktie.

Autoliv och SKF dyker efter rapport. Autoliv föll över sju procent, och SKF backade över fyra procent inledningsvis.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Skanska (kl 7.30), BE Group (kl 7.45), AAK (kl 7.50), Hexpol (kl 8.00), ÅF (kl 11.30), Stora Enso (kl 12.00)

Makrostatistik

 • Japan: tjänste-PMI januari kl 1.30
 • Kina: Caixin industri-PMI januari kl 2.00
 • Kina: Caixin industri-PMI januari kl 2.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI januari kl 8.30
 • Spanien: tjänste-PMI januari kl 9.15
 • SCB: industriproduktion december kl 9.30
 • SCB: industriorder december kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion december kl 9.30
 • SCB: restaurangindex december kl 9.30
 • EMU: tjänste-PMI (def) januari kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI januari kl 10.30
 • Italien: KPI (prel) januari kl 11.00
 • USA: sysselsättning januari kl 14.30
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) januari kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI januari kl 16.00
 • USA: industriorder december kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan global tjänste-PMI januari kl 17.00

Övrigt

 • BOJ: protokoll från policymötet 20/12 kl 0.50

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen letade sig försiktigt uppåt under en tung rapportdag på torsdagen. Bland dagens rapportförlorare fanns Autoliv, Fingerprint Cards och SKF. Nokia steg efter sin rapport som bjöd på ett justerat rörelseresultat som gladde investerarna. De ledande Europabörserna hade en blandad utveckling där Londonbörsen steg medan index för Frankfurtbörsen handlades till just under oförändrade nivåer.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,3 procent vid 1.552. Bredare OMXSPI var upp 0,5 procent. Aktier för cirka 22,0 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Assa Abloys resultat kom in i stort sett som väntat borträknat en nedskrivning i Kina. Enligt de bankkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tog del av var dock den organiska tillväxten en besvikelse. Aktien backade nästan 3 procent.

SKF förbättrade resultatet rejält i kvartalet men underliggande och justerat för fjolårets stora engångsposter kom det ändå in något lägre än väntat. Aktien backade 3,5 procent.

Autolivs justerade rörelseresultat, organiska tillväxt och prognoser framåt var alla lägre än väntat. Aktien backade 7,7 procent som svagaste komponent i OMXS30.

Nokias justerade rörelseresultat kom in 22 procent över förväntningarna jämfört med SME Direkts konsensus. Det finska telekombolagets vd Rajeev Suri säger sig se potential för marginalförbättring under 2017 och bortom det. Aktien avancerade 5,7 procent.

Astra Zenecas rapporterade resultat stördes av positiva engångsposter, underliggande var resultatet marginellt bättre än väntat. Prognoserna för helåret tolkades som något på den svagare sidan. Aktien backade 0,6 procent.

Lagerproblemen fortsätter för Fingerprint Cards och bolaget missade förväntningarna på såväl resultat som omsättning. Styrelsen föreslår dock att en kontant utdelning inleds. Den redan så sänkta aktien sjönk 7,4 procent, vilket var den lägsta noteringen sedan i slutet på september 2015.

Swedbanks rapport blev däremot ingen besvikelse och kom in relativt nära det förväntade. Styrelsen föreslår också en kraftig höjning av utdelningen. Aktien förbättrades 0,5 procent.

MTG:s rapport kom in starkare än väntat och aktien steg med strax under 7 procent.

Andra rapportörer var bland annat Tieto, Gränges, Inwido, Gunnebo och Tradedoubler. Tieto var ned 0,5 procent, Inwido stärktes 14 procent, Gunnebo steg drygt 4 procent medan Tradedoubler trycktes ned 1 procent.

SCA:s hygiendel uppges vara eftertraktad och kan bli utköpt innan uppdelningen i två bolag är klar. Enligt källor till Dagens industri tittar två grupperingar av riskkapitalbolag på ett köp. SCA-aktien ökade knappt 3 procent.

Hexagon köper amerikanska MSC Software. Köpeskillingen blir motsvarande nästan 7,3 miljarder kronor. Marknaden gillade förvärvet och Hexagon handlades upp 6,3 procent.

Carnegie höjde rekommendationen för Alfa Laval till behåll från sälj. Aktien belönades med en uppgång på 2,3 procent.

Neurovive rusade upp 27 procent. Studier i preklinik visar på en starkt hämmande effekt på levercancerceller.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1551.85
3253.61
11627.95
7140.75
2280.85
19884.91
5636.2
18936.37
23072.57
1.08
9.42
8.76
53.88
56.83
0.29%
-0.16%
-0.27%
0.47%
0.06%
-0.03%
-0.11%
0.12%
-0.48%
-0.05%
0.07%
0.12%
0.64%
0.48%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto