Home > Morgonrapport: köptrycket i OMXS30 fortsatt svagt…

Morgonrapport: köptrycket i OMXS30 fortsatt svagt…

Blandad utveckling för de asiatiska börserna under natten, där Japan hade helgstängt. De amerikanska börserna stängde i huvudsak neråt igår kväll och är stängda idag på grund av thanksgiving. Oljepriset backar svagt. Den svenska börsen väntas öppna svagt neråt med några timmar kvar tills börsen öppnar för dagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 orkade inte ta nästa steg vidare, motståndet vid tisdagens stängning var fortfarande aktuellt och indexet vände ner en bra bit till 1617,5 punkter. Nedgången summerades till 1,17 procent där omsättningen var låg med sina 14,6 miljarder kronor. Med thanksgiving i USA idag väntar fortsatt låg omsättning på börsen både idag och på fredag. Även Japan har helgstängt.

Gårdagens fall drogs bland annat av att dollarn var svag efter oväntat negativ data på bland annat varaktiga varor.

Dessutom oroas Fed av att inflationen inte tagit fart, vilket kan bromsa räntehöjningarna. Marknaden har tagit ut tre räntehöjningar för nästa år, men frågan är om det inte är lite väl mycket. Dock signalerade protokollet från förra mötet att den väntade räntehöjningen i december fortfarande är aktuell. Jag tror man ska hålla ett extra öga på dollarn framöver.

Idag får vi även protokollet från ECBs senaste oktobermöte, där det beslutades att dra ner obligationsköpen med 30 miljarder euro per månad. Enligt Draghi var ledamöterna överens om obligationsprogrammet men inte om slutdatumet.

Stefan Löfven meddelade idag att beslut angående finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för extra högt belånade låntagare väntas inom en vecka. ”Vi har fått förslaget från Finansinspektionen… och vi kommer att fatta ett beslut om senast en vecka. Så vi förbereder just nu det beslutet”.

Troligtvis kommer regeringen att låta förslaget gå igenom, för att bibehålla legitimiteten i finansinspektionens uppdrag. Men viss känslighet finns i och med valet nästa år och att förslaget inte är särskilt populärt bland väljarna.

Idag väntas BNP från Tyskland och Storbritannien samt PMI från Frankrike, Tyskland och EMU.

Mest intressant ur ett politiskt perspektiv är ändå BNP-siffran från Storbritannien, där BREXIT inte ännu har synts i siffrorna. Troligtvis dröjer det längre innan de verkliga effekterna syns, och de har ju faktiskt ännu inte lämnat än. Förhandlingarna pågår alltjämt mellan EU och Storbritannien.

Gårdagens fall tryckte indexet ner till 1617,52 punkter vilket innebar en nedgång om 1,17 procent. Indexet är snart nere i det golv som vändningen tidigare dagar har skett vid. Dock så är omsättningen låg som en konsekvens av thanksgiving, och man ska nog inte dra för stora växlar av handelns tekniska beteende i slutet av veckan. Däremot ser vi det som positivt att vi åtminstone stänger inom handelsintervallet för veckan, och framförallt inte bryter ner under 1600. Det är lite av ett ingenmansland mellan 1600 och 1637 punkter. Över ger indikationer på en återhämtning, under bryter MA200 och den positiva långsiktiga trend som OMXS30 haft under en lång period. På uppsidan har vi motstånd vid 1656 och 1682 punkter och stöd vid ett brott på nedsidan vid cirka 1580-1590 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Norge: oljeinvesteringar enkät kl 8.00

 • Tyskland: BNP (def) 3 kv kl 8.00

 • Frankrike: industrins förväntningar november kl 8.45

 • Frankrike: PMI (prel) november kl 9.00

 • Tyskland: PMI (prel) november kl 9.30

 • EMU: PMI (prel) november kl 10.00

 • Storbritannien: BNP (prel) 3 kv kl 10.30

  Övrigt

 • RB: resultat obligationsköp kl 10.07

 •  ECB: protokoll från oktobermötet kl 13.30

 • Japan: helgstängt

 • USA: helgstängt för Thanksgiving

   

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmbörsen försvagades tydligt på onsdagen. Flera exportbolag missgynnades av ett dollarfall och klena konjunktursignaler, samtidigt som klädföretaget H&M sjönk efter ännu en rekommendationssänkning. Stockholm gick svagare än omvärldsbörserna som utvecklades mer oregelbundet.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 1,2 procent till nivån 1.617,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 14,6 miljarder kronor.

Dollarn försvagades brett under handelsdagen. Bland aktiekursförlorarna med nedgångar på runt 2 procent fanns flera svenska exportbolag som skogsbolaget SCA, telekombolaget Ericsson, vitvarujätten Electrolux samt verkstadsbolag som Volvo, Atlas Copco och SKF.

För USA kom även data som visade att orderingången på varaktiga varor i oktober överraskade negativt och minskade för första gången sedan i somras.

Verkstadsbolaget Sandvik sjönk tillbaka 2,2 procent efter att ha stigit under kapitalmarknadsdagen i tisdags.

Hennes & Mauritz backade 1,5 procent till 191:60 kronor. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation på klädföretaget till minska och dragit ned riktkursen från 225 till 175 kronor. I tisdags sänkte Barclays sin H&M-rekommendation till undervikt. På onsdagen sänkte även JP Morgan sin riktkurs med 10 kronor till 175 med rådet undervikt.

Låsbolaget Assa Abloy var en av få ljuspunkter inom OMXS30 med en uppgång på 1,6 procent. Den franska investmentbanken Oddo har höjt sin rekommendation till köp.

Lundin Petroleum tappade 3,3 procent sedan oljebolaget borrat torrt i Barents hav.

”Även om den direkta värderingseffekten är begränsad adderar brunn-resultatet till den senaste tidens bakslag i Barents hav för LUPE”, kommenterade Pareto Securities.

Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, köper det amerikanska bolaget Seastar Solutions för 875 miljoner dollar, motsvarande 7,3 miljarder kronor. Dometic-aktien ökade 7,1 procent till bolagets högsta stängningskurs hittills.

Kursuppgången har sannolikt att göra med den aviserade omedelbara positiva effekten på vinst per aktie, sade Rasmus Engberg, analytiker vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea har sänkt sin rekommendation för kontanthanteringsbolaget Loomis till sälj med riktkurs 310 kronor. Loomis sjönk 5,6 procent till 329:10 kronor.

Medicinteknikbolaget Raysearchs tredje kvartal var i linje med tidigare vinstvarning. Aktien steg trots det 14 procent efter rapporten.

E-handelsbolaget Boozt klättrade 11 procent efter sin delårsrapport där nettoomsättningen steg med 46 procent och rörelseförlusten minskade.

Kycklingföretaget Scandi Standard redovisade ökad omsättning samt stigande rörelseresultat. Fågelinfluensan fortsätter att tynga bolaget om än i klart mindre omfattning än tidigare. Aktien avancerade 1,7 procent.

Ett antal nya bolag hade handelspremiär på onsdagen. Medicinteknikbolaget Irras började handlas på First North Premier. Aktien föll 16 procent till 37:60 kronor från teckningskursen 45 kronor.

Touchtech började samtidigt att handlas på Aktietorget. Teckningskursen i den emission som genomfördes före listningen låg på 6:90 kronor. Aktien steg 15 procent till 7:95 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1617.52
3562.65
13015.04
2597.08
23526.18
6867.36
22523.15
30022.7
1.18
9.85
8.33
57.88
63.13
-1.17%
-0.47%
-1.16%
-0.08%
-0.27%
0.07%
0.48%
0.06%
0.13%
0.01%
-0.15%
-0.24%
-0.3%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.