Home > Morgonrapport: ”Köptrycket riskerar rinna ut i sanden..”

Morgonrapport: ”Köptrycket riskerar rinna ut i sanden..”

Obeslutsamhet utan tydlig dominans från endera sidan mattar av känslan av styrka hos köparna och OMXS30 behöver en otvetydig stängning ovanför 1320 inom de närmaste dagarna för att inte humöret åter ska bli surt. På nedsidan bevakas 1290-nivån. Stockholmsbörsen klarade sig relativt bra när stora delar av Europa hade större nedgångar, amerikanska börser stängde dock positivt. På morgonen har Kina rapporterat att BNP steg 7,3 % i kvartal tre jämfört med förra året, lägst sedan första kvartalet 2009, men dock strax över förväntningar på 7,2 %. Septembers industriproduktion i Kina var även den över förväntan.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, daglig graf
OMXS30, daglig graf

OMXS30 behöver kravla sig upp inom intervallet som börjar vid 1320 inom de närmaste dagarna för att en vidare uppgång ska vara trolig. Det faktum att kursen stabiliserats strax under det starka motståndet är i och för sig positivt då det gör en uppladdning mer sannolik än om nivån bryskt hade avvisats direkt. Ingen sida lyckades igår behålla ett grepp om riktningen hela dagen ut, men risken är dock överhängande att köpare snabbt kan tappa modet som krävs för att våga gå emot trenden om vägen från 1310 upp till 1320 verkar bli för tuff. Flertalet toppar på nuvarande nivå bidrar till att vi vill se kvickt köptryck för att inte börsen ska återbesöka nivåer ner mot 1250. Den kortsiktiga nivå på nedsidan som skulle signalera att vi kan glömma uppgång ett tag till är en stängning tydligt under 1290.

Guld, intradagsdiagram
Guld, intradagsdiagram

Sedan vi i förra veckan lyfte fram guldprisets avvisande av 1180 har ädelmetallen stärkts och kämpade igår med att ta sig över en viktig motståndsnivå vid 1240. Utvecklingen kommer vara högt korrelerad med aktiemarknadens och nivån av geopolitisk oro men kan agera som ytterligare en pusselbit i att klura ut riktning för aktiemarknaderna. Trenden är nu klart positiv sedan botten i början av oktober, en stängning ovanför ca 1240 skulle vara indikativt för en fortsatt uppgång. Nu på morgonen har kursen öppnat upp med ett gap och handlas på 1249 och det blir därmed spännande att se om dagens utveckling håller i sig. En uppgång i guld är oftast knuten till en nedgång för aktier och det är därför troligt att vi endast får se ett av motstånden hålla i dessa två granskade marknader.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 16.00: USA: försäljning befintliga bostäder september
Försäljningstakten väntas ha ökat med 1,0 procent, efter en något oväntad nedgång med 1,8 procent i augusti.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Gårdagens marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades under större delen av måndagen i tydligt negativt territorium, men återhämtade sig något under slutet av handelssessionen. Ledande börser på kontinenten pressades av svaga rapporter vilket smittade av sig. Mot strömmen gick Electrolux och Atlas Copco som stärktes i spåren av starka rapporter.

Vid stängning hade OMXS30-index backat 0,3 procent till nivån 1.306. Aktier för 15,1 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

Electrolux var tveklöst måndagens vinnare inom OMXS30-index, efter en stängning 6,3 procent högre. Vitvarubolagets rapport för det tredje kvartalet var som helhet bättre än väntat. Trots en svag europeisk marknad levererade Electrolux en förhållandevis stark marginal för området tack vare effektivitetsåtgärder, vilket sågs som ett positivt tecken. Tillväxtutsikterna under 2015 på den europeiska vitvarumarknaden är dock oklara.

”Det är svårt att förutspå just nu. Den europeiska marknaden är inte lika stark som vi trodde i början av året och den största förändringen för tillfället är inte Västeuropa utan att Östeuropa har blivit ganska svagt. Det är svårt att bli allt för optimistisk när det gäller bilden för hela Europa. Den bästa gissningen i dagsläget är att vi får se en marknad som rör sig sidledes under de närmaste kvartalen”, sade Electrolux vd Keith McLoughlin till Nyhetsbyrån Direkt.

Strax efter placerade sig Atlas Copco, som stärktes 1,3 procent. Justerat för engångsposter överraskade både resultat och marginal på uppsidan i rapporten för det tredje kvartalet.

”Det är en bra rapport. Den underliggande lönsamheten, rensat från engångsposter, är väldigt stark. Dessutom är kassaflödet mycket bra”, sade Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Till de positiva budskapen räknar Peder Frölén bolagets marknadsutsikter, där efterfrågan på utrustning och service förväntas öka något på kort sikt.

I andra änden återfanns Lundin Petroleum som intog jumboplatsen inom OMXS30. Oljebolaget var fredagens stora vinnare, men stängde ned 3,2 procent på måndagen. Brent-oljan hade vid Stockholmsbörsens stängning på måndagen backat 1,7 procent.

Inom samma sektor tappade Enquest 3,7 procent och Tethys Oil 2 procent. Norska Statoil och DNO handlades samtidigt ned 2,8 procent respektive 4,1 procent.

Strax efter låg ett knippe aktier på minus, Kinnevik, Volvo och Alfa Laval backade mellan 1,9 procent och 1,4 procent.

Listan för medelstora bolag toppades av Lucara Diamond som avslutade måndagen 10 procent högre inför tisdagens försäljning av rådiamanter. Enligt mäklare är det en mycket fin samling som bjuds ut.

Byggmax, som gått svagt den senaste tiden, stärktes 3,2 procent. Byggkedjans rapport för det tredje kvartalet visade på en mer eller mindre oförändrad vinst jämfört med motsvarande period i fjol.

Bland börsens kontraktstillverkare stod Note ut. Rapporten togs emot positivt av marknaden, som handlade upp aktien 10 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
-0,31%
-1,18%
-1,50%
-0,68%
-1,04%
0,91%
0,12%
1,35%
-1,64%
-0,25%
0,20%
-0,02%
-0,20%
0,26%
0,42%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.