Home > Morgonrapport: Kort handelsdag på stockholmsbörsen idag!

Morgonrapport: Kort handelsdag på stockholmsbörsen idag!

OMXS30 vände igår vid starkt stödområde och stängde handeln på gårdagens högsta nivåer, vilket öppnar upp för ett försök till återhämtning på kort sikt. Idag är handel öppen till 13.00 medan de Danska och Norska börserna har stängt. Under gårdagskvällen handlades de amerikanska börserna svagt neråt. Under natten har de asiatiska börserna över lag handlats blandat, där Tokyo stiger.
Sammantaget väntar vi oss att stockholmsbörsen öppnar dagens handel på plus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Idag är det skärtorsdagen och imorgon är det röd dag vilket innebär att börsen är stängd för handel. Det innebär också att dagens handel stänger klockan 13.00, det är halvdag med andra ord.

Men riktigt där är vi inte än, utan vi har en händelserik dag att se fram emot. Gårdagens inledande nedgång till det starka stödområdet kring omkring 1488 byttes till en vändning och OMXS30 trendade sedan upp till nivån 1512 vilket också var dagshögsta. Indexet bottnade kring nivån 1484 men vände sedan upp vilket innebär att stödnivån fortfarande står fast. Omsättningen för dagen låg på 18 miljarder kronor.

H&M som tyngdes i tisdags av sin rapport backade inledningsvis men steg och stängde 1,16 procent högre än tisdagens stängning. Detta trots en rad sänkta riktkurser i spåren av rapportens nya redovisade information, där SEB Equity sänkte kursen till under hundralappen.

 

I övrigt stärktes aktiemarknaden av överraskande stark BNP-rapport från USA, där utfallet landade på 2,9 procent mot det väntade 2,7 procent och den preliminära uträkningen på 2,5 procent. Svenska kronan föll kraftigt under gårdagen både mot Euron och dollarn. Kronan har inte varit så lågt värderad mot euron på 8 år. Riksbanken lär jubla medan svenskarna blir relativt sett fattigare. Riksbanken har under en längre tid varit tydlig med att en lågt värderad krona är en grund för att inflationen skall ta fart och något de räknar med kommer att bestå under en längre period.

På tal om inflationen så kommer inflationssiffror, kärninflationen närmare bestämt, från USA strax efter stockholmsbörsens stängning. Det är privatkonsumtion och privata inkomster som rapporteras, där Core PCE är ett kärnmått för FED i räntehöjningstakten. Konsumtionen väntas stiga med 0,2 procent medan de privata inkomsterna väntas öka med 0,4 procent för februari månad. Core-PCE förväntas av marknaden hamna på 1,5 procent i årstakt, vilket är en oförändring från januari månads utfall. FEDs prognos för Core-PCE ligger på 1,9 procent för slutet av 2018, vilket skulle då hamna nära det 2 procentiga målet.

Tekniskt så vände OMXS30 vid motståndsområdet och stängde på gårdagens högsta nivåer. Det är något som kan ge ett kortsiktigt köptryck uppåt, och en möjlighet till rekyl efter det misslyckade försöket tidigare i veckan. En svagare krona kan ge stöd till exportbolagen som har varit den sektor som drivit OMXS30 senaste åren, även om de igår handlades svagt i följden av det allt hårdare samtalen om handelshinder och sanktioner. Bankerna fortsätter att lysa med sin frånvaro och för att ge en starkare grund för en hållbar återhämtning bör bankaktierna vara drivande. Även relativt index-tunga H&M har pressat OMXS30 senaste tiden efter aktiens kraftiga nedgångar, men en rekyl i aktien kan även det ge ett köptryck. På sikt är sentimentet fortsatt negativt och en kortare återhämtning förändrar inte detta läge. Vid en forcering av nivån 1600 får vi en köpsignal, men för det krävs övertygande köptryck med hög omsättning för att ge tydligare signaler om en vändning. Något som i dagens läge inte är övertygande på lång sikt.

Med det önskar tradingportalen ett trevligt påsk-firande, och morgonrapporten är tillbaka på tisdag, då måndagen är stängd på grund av röd dag.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Storbritannien: GfK konsumentförtroende mars kl 1.00

  • Japan: detaljhandel februari kl 1.50

  • Tyskland: arbetslöshet mars kl 9.55

  • Storbritannien: BNP (def) 4 kv kl 10.30

  • Tyskland: KPI (prel) mars kl 14.00

  • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

  • USA: privatkonsumtion och privata inkomster februari kl 14.30

Övrigt

  • Tjeckien: räntebesked kl 13.00
  • Halvdag på Stockholmsbörsen, stänger kl 13

  • Börserna stängda i Danmark, Norge och Island

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade marginellt upp på onsdagen efter en inledande kursnedgång i spåren av kursfall i USA och Asien. Oväntat stark amerikansk BNP-tillväxt bidrog senare till en återhämtning. H&M återhämtade sig under hög omsättning med flera verkstadsbolag gick svagare.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,1 procent till nivån 1.512. Aktier för 18,0 miljarder kronor bytte ägare Stockholmsbörsen.

Läkemedelsbolag lyfte generellt sedan japanska Takeda bekräftat att bolaget överväger att kontakta Shire om ett eventuellt bud på det brittiska bolaget. Astra Zeneca avancerade 2,6 procent.

Tvåa bland storbolagen var Telia som ökade 2,2 procent. Vd Johan Dennelind är fortsatt trygg med prognoserna för helåret 2018 som gavs i samband med bokslutsrapporten, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi har tagit höjd för att det är fortsatt trögt med fiberinstallationerna och att det kommer att vara fortsatt stökigt under hela året”, uppgav Johan Dennelind.

Vidare meddelade bolaget att den av Telia delägda turkiska teleoperatören Turkcell föreslås dela ut 1,9 miljarder turkiska lira, vilket skulle ge 892 miljoner kronor till Telia.

H&M-aktien repade sig 1,2 procent till 122:34 kronor efter tisdagens nedgång i samband med tremånadersrapporten. Sedan årsskiftet är dock H&M-aktien ned med 28 procent.

SEB, som har en säljrekommendation på H&M med en riktkurs på 99 kronor, tror att vinsten faller under nästa år.

”Vi tror att H&M:s höga online- och mobilförsäljningstillväxt inte kommer att kompensera, utan bara lindra pressen på bolagets jämförbara försäljning”, skrev SEB.

Bland övriga storbolag noterades nedgångar för Autoliv med 3,5 procent och Electrolux med 1,7 procent. SKF backade 4,0 procent, vilket var mer än utdelningen som avskildes.

Ericsson uppgav i samband med sin årsstämma att utvecklingen för 5G går mycket snabbare än vad bolaget sett för bara några månader sedan. Vd Börje Ekholm beskriver Ericssons position inom 5G som ”väldigt bra”. Aktien slutade upp 0,5 procent efter att under onsdagsmorgonen ha varit ned runt 3 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi steg 4,0 procent efter uppgifter om att dess konkurrent inom blödarsjuka, Roche, har råkat ut för ytterligare fyra patientdödsfall för sitt preparat Hemlibra. Det framkom i en kommentar från Nordea som menar att dessa dödsfall ökar osäkerheten kring Hemlibra.

Dagligvarubolaget Axfood sjönk 4,3 procent sedan Nordea rekommenderat sälj av aktien. Hemköpbutikerna, som oftast är belägna i de större städer där konkurrensen från onlineförsäljning är som hårdast, kan komma att få svårt att försvara sina marginaler framöver, enligt Nordeas analytiker.

Bioinvent föll 1,8 procent efter besked om riktad nyemission som medför en utspädning på 15 procent.

Stockholm Auktionsverk, ett dotterbolag till Lauritz.com, har beslutat att sälja sin avdelning Fine Art Business i en affär som kommer att påverka Lauritz rörelseresultat med 40 miljoner danska kronor. Aktien steg 8,5 procent.

På de mindre listorna var First North-listade Sedana Medical vinnare med en uppgång på 15 procent till 53 kronor. Pareto Securities har höjt riktkursen från 51 till 100 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1512.13
3331.25
11940.71
2605
23848.42
6949.23
21142.43
29972.19
1.23
10.28
8.34
64.66
69.01
0.13%
0.43%
-0.25%
-0.29%
-0.04%
-0.85%
0.53%
-0.17%
0.16%
-0.01%
-0.16%
0.43%
0.36%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.