Home > Morgonrapport: Kort julvecka väntas inleda på minus, orkar säsongsmönstret vända det negativa mönstret?

Morgonrapport: Kort julvecka väntas inleda på minus, orkar säsongsmönstret vända det negativa mönstret?

God Morgon

 

Det är kort julvecka med handel i dagarna tre innan julafton tar över och börsen stänger torsdag och fredag.
Men vi kör fram tills dess.
USA stängde rejält ner i fredagens handel, där S&P500 gick minus 1,7 8%. Asien öppnar handelsveckan blandat, där japanska Nikkei backar -0,47 % och Hong Kong baserade Hang Seng index stiger 0,41 %. Ledande svenska terminer indikerar tidig måndagmorgon en öppning under nollan.

Kinas centralbank meddelar att de låtit valutan, yuanen, stiga efter senare periods depreciering. Nu ligger yuanen referensvärde till 6,4753 mot dollarn, vilket är 0,09 % högre än förra värdet.

Det var parlamentsval i Spanien igår där utgångsläget nu är något försvårat, där redan styrande partiet, Partido Popular (PP), vann men backade rejält och får svårt att bilda regering. Något som kan pressa spanska aktier idag.

Oljan handlas enligt sin trend, ner. Där WTI-terminen nu står i 35,78 dollar fatet och BRENT-terminen står i 36,32 dollar fatet.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Efter bottennoteringen förra måndagen, steg storbolagsindexet fram till torsdagen då en rekyl nedåt inleddes som fortsatte sedan i fredags med en nedgång på 1,09 %. Detta efter att de amerikanska börserna backat sedan räntebeskedet från FED. Till en börjans skedde en positiv utveckling på räntehöjningen, vilket var väntat efter en viss osäkerhet till vad FEDs utfall skulle bli. Men sedan räntebeskedet har börserna backat, vilket är nog början på den reaktion som en räntehöjning medföljer. Även fast räntehöjningen i sig var låg och väntad har det skett ett trendbrott och Yellen hade inte höjt om hon inte varit hoppfull (läs: säker) för fortsatta räntehöjningar under kommande året. Att höja för att sedan behöva sänka räntan igen hade varit ett stort pinsamt misslyckande, vilket även är orsaken till den utdragna process som en lift-off i räntan har varit. ECB och Riksbanken gjorde misstaget att höja räntan runt 2011 vilket de straffas för nu, och drastiska åtgärder med bland annat minusräntor (i riksbankens fall) som följd. Jag har sagt det förut och säger det igen, ränteutvecklingen i USA kommer att vara beroende på hur löneutvecklingen går, stiger lönerna kommer en snabbare räntehöjningstakt att vara aktuell, går det sakta kommer räntehöjningsprocessen att gå långsammare. 2016 kan med andra ord bli ett spännande år för centralbankerna nu när FED vänt skutan.

OMXS30 gick likt övriga världens börs ner i fredags och sjönk 1,09 % till 1423,63 punkter. Omsättningen på

OMXS30, uppgången efter FED-beskedet har gett vika och nu är frågan om en höjning av räntan tar luften ur aktierna eller om indexet laddar för ny uppgång enligt säsongsmönstret. viktigt att indexet inte bryter under 1380 punkter vilket kan utlösa en längre nedgång, men än så länge är det en bit tills dess.
OMXS30, uppgången efter FED-beskedet har gett vika och nu är frågan om en höjning av räntan tar luften ur aktierna eller om indexet laddar för ny uppgång enligt säsongsmönstret. viktigt att indexet inte bryter under 1380 punkter vilket kan utlösa en längre nedgång, men än så länge är det en bit tills dess.

stockholmsbörsen låg på 17,6 miljarder kronor och den senaste tidens relativt höga omsättning håller i sig. Det är nu det ska avgöras om det blir något julrally eller inte, historiskt har inledande tid av december varit svag för att bytas strax innan julafton till ett julrally som håller i sig mot mitten av januari. Tekniskt finns det närmast stöd respektive motstånd vid 1400 och 1441 punkter. Nu när den värsta centralbankshysterin lagt sig kanske vi får se starkare fästen kring de tekniska nivåerna. Så länge vi inte bryter 1380-1369 punkter på nedsidan känns det ändå hyfsat betryggande i dagsläget. Gör vi dock en rejäl nedbrytning har vi nästa stöd vid 1247 punkter. Om en stark period skulle ta fart nu, likt historiskt, har vi motstånd vid 1460, 1480, samt 1510 och 1537 punkter, men med tanke på hur svagt det såg ut i USA i fredags, som stängde kring dagslägsta, är det inte omöjligt att vi får en svag inledning på den korta handelsveckan.

Eftersom det är julvecka blir det även en kort handelsvecka, med bara tre dagar innan julfirandet tar över på riktigt. Öppettiderna kring jul och mellandagarna kan vara aktuellt att hålla koll på.

21e-23e december är börsen öppet som vanligt.
24e-25e är börsen stängd
28e-30e är börsen öppen
31e-1e är börsen stängd

Dessa tre dagar till trots har vi en del makrostatistik som kan vara intressant att känna till.

Idag, måndag, väntas konjunkturbarometer för december månad. Där företagen och hushållens syn på det ekonomiska läget framhålls. I december väntas den ha sjunkit till 106,3 från föregående månad 106,5. Med andra ord ingen större förändring väntas.

KI presenterar även konjunkturläget och föregående månad spådde de en BNP-tillväxt om 3,2 % i år och 3,1 % för nästa år.
Regeringen hamnar i fokus när finansministern Magdalena Andersson ska presentera ny ekonomisk prognos. I septembers prognos sågs en tillväxt i BNP på 2,8 % för i år samt även för nästa år med underskott på 0,9 % av BNP för både i år och nästa. Men sedan september har mycket hänt politiskt och många förändringar kan nog väntas i dagens prognoser.

Tisdag har vi detaljhandelssiffror från SCB och amerikansk BNP för det tredje kvartalet.

Onsdag och veckans sista handelsdag kommer privat konsumtion och inkomster i USA samt varaktiga order för varor under november månad.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

 

kl 9.00: KI: konjunktur-barometer december

Barometerindikatorn, som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, väntas ha sjunkit svagt till 106,3 i december från 106,5 i november.

Förtroendet i tillverkningsindustrin väntas ha sjunkit till 107,4 från 107,6 medan konsumenternas förväntningar väntas ha stigit till 96,6 från 95,8.

I november sjönk barometerindikatorn oväntat mycket, och framförallt var det tillverkningsindustrin som backade, medan bygg och detaljhandel gick fortsatt starkt.

kl 9.15: KI: konjunkturläget

Spådde i en prognosuppdatering i oktober en BNP-tillväxt på 3,2 procent i år och 3,1 procent nästa år. Har sedan dess fått BNP-utfallet för tredje kvartalet som kom in starkt.

Senare samma dag kommer nya prognoser från regeringen, och Finanspolitiska rådet presenterar rapport om flyktingkrisens inverkan på finanspolitiken.

kl 13.00: Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar ny ekonomisk prognos

I höstbudgeten (i september) såg regeringen en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och nästa år, och ett offentligt underskott på 0,9 procent av BNP båda åren, men mycket har hänt sedan dess, inte minst i form av en kraftig ökning i asylsökande.

Finansminister Magdalena Andersson meddelade på fredagen (på DI-debatt) att regeringen avser att flytta utgifter om 11 miljarder kronor från 2016 till 2015 (t.ex. EU-avgiften), samt utgiftsbesparingar på 8 miljarder kronor för 2016 (t.ex. minskade investeringar) för att klara utgiftstaket 2016.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckans sista handelsdag med minustecken, likt börserna på kontinenten. Olje- och telekomsektorerna utvecklades sämst under dagen och SSAB fortsatte att falla. Överlag var utvecklingen för basmetallrelaterat däremot positiv, och Lundin Mining handlades klart högre.

OMXS30 noterades vid stängning för en nedgång om 1,1 procent vid nivån 1.423. Aktier för 17,6 miljarder kronor omsattes under dagen.

Storbolagsindexets största kursfall stod SSAB för, ned 6 procent. Efter onsdagens vinstvarning, som framför allt var en konsekvens av låga volymer och fallande priser i Europa och Nordamerika, har ståltillverkaren fått ett flertal sänkta rekommendationer.

SEB, som gav bolaget en säljrekommendation tvivlar på att SSAB:s kunder kommer att fylla på sina lager i någon större omfattning under 2016. SSAB:s aktie har rasat med nästan 18 procent under veckan, och handlas till omkring hälften av kursen som gällde för ett år sedan.

Sandvik drabbades av en säljrekommendation från Jefferies. Investmentbanken menar att ansträngningarna från verkstadsbolagets nya vd att sälja tillgångar till bra priser sannolikt kommer att mer än ätas upp av svagheter på slutmarknader, och därtill är utdelningen i fara.

Sandvik-aktien sjönk med 2,9 procent och Atlas Copco handlades 0,8 procent lägre.

Även H&M fick en rekommendation från Jefferies som lyfte klädjätten till köp från underperform. H&M backade visserligen med 0,6 procent, men utvecklades bättre än index.

En svängning oljemarknad tyngde oljebolagen. Lundin Petroleum backade 2,2 procent och Enquest sjönk 3,5 procent. Africa Oil steg däremot med 1,3 procent.

Inom telekomsektorn backade Tele2 med 3,1 procent och Nokia handlades 1,8 procent lägre.

För basmetallerna syntes däremot uppgångar, koppar och bly steg med omkring 3 procent. Lundin Mining avancerade med cirka 7 procent och Boliden steg med 1,0 procent. Båda aktierna har haft det relativt tufft sedan i somras.

För Betsson var utvecklingen negativ efter att påstående, återgivna av Dagens Industri i fredagens tidning, om att spelbolagets uppköp av georgiska Europe-Be kantades av oegentligheter. Betsson tillbakavisar uppgifterna och överväger polisanmälan av firman bakom brevet som cirkulerat på finansmarknaden ett par veckor. Aktien stängde 3,3 procent lägre.

Ratos, upp marginella 0,2 procent, lyckades avancera trots det dystra börshumöret. Riskkapitalbolagets norska dotterbolag delar ut 264 miljoner norska kronor till Ratos i samband med en omfinansiering.

Aktien i bild- och videoanalysbolaget Imint steg nästan 20 procent till drygt 38 kronor. Aktien gjorde debut på Aktietorget i onsdags. Teckningskursen var satt till 10 kronor.

Fingerprint och Precise Biometrics presterade både bättre än index, upp 2,0 respektive 2,9 procent.

SAS var fortsatt upp efter onsdagens kvartalsrapport. Aktien har stigit med cirka 10 procent under veckan som gått.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1422,63
523,490
3260,72
10608,19
6052,42
2005,55
4923,08
18897,76
21842,63
1,0873
9,2990
8,5538
35,78
36,32
 -1,09%
-2,13%
-1,38%
-1,21%
-0,82%
-1,78%
-1,59%
-0,47%
0,41%
0,08%
0,24%
0,27%
-0,78%
-1,49%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.