Home > Morgonrapport: Kortlivad handel över tungt motstånd…?

Morgonrapport: Kortlivad handel över tungt motstånd…?

OMXS30 upplevde till stor del av onsdagen positiva tongångar, inte minst klev vi tydligt över 1640, utan utmanade även 1650 punkter på allvar. Säljstyrkan tog dock över sent under eftermiddagen, och storbolagsindexet stängde avslutningsvis strax under nollan med -0.04 procent till 1639.11. Omsättningen uppgick till hela 26.9 miljarder kronor. Positiva tongångar råder efter nattens handel i Asien, tillsammans med ledande terminer. Frågan är dock om detta kommer rinna över till Sverige för att bidra med styrka till uppgång på torsdagen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Sista handelsdagen i maj bjöd äntligen på ett utbrott över 1640 punkter i OMXS30. Detta skedde även under hög handelsaktivitet, men fick en tvärvändning vid motståndet 1650 i samband med att USA levererade statistik som var av besvikelse.

Att vi fick en sådan tydlig säljstyrka slutet av dagen är dock lite oroväckande, och vi noterar även att under senaste fem handelsdagarna att vi bara har en stängning på plus.

Som vi skrev i onsdagens morgonrapport så har OMXS30 upplevt svårigheter till etablering utanför nuvarande handelsintervall inom 1630-1640.

Morgonrapport: Kortlivad handel över tungt motstånd…?

Att vi efter onsdagens utbrott norrut klev tillbaka in i ledet igen, innebär att vi inför torsdagens öppning befinner oss på ruta ett igen.

Vi ser dock positiva pusselbitar trots ovanstående. När just 1650 punkter utmanades fick vi en tydligt signifikant volym på onsdagen, tillsammans med 1642 utifrån ett intradag perspektiv.

Detta innebär att vi inom loppet av två veckor fått två signifikanta utbrott ur handelsintervallet, med signifikant volym. Men båda tillfällen har vi stängt inom det snäva handelsintervallet som pågår.

Den amerikanska terminen S&P 500 handlas till svagt plus efter nattens handel i Asien, och i skrivande stund ser denna köpstyrka ut att finna något svagt positivt momentum, vilket kan komma att bidra till en något bättre öppning än väntat.

Om detta tillsammans med styrka från Asien rinner över till Sverige, skulle detta innebära att vi på torsdagen kan inleda första handelsdagen i juni över 1640 igen.

Skulle vi även få en stängning över denna prisnivå idag, ja då förstärker detta tron till vidare uppgång och sänker oroligheten kring de varningstecken som uppstått.

Samtidigt innebär detta att vi håller väldigt noggrann koll på om säljare fortsätter att dominera efter onsdagens sena nedgång under eftermiddagen, och att vi inte kliver under 1630 med styrka. Detta skulle istället ge bränsle till oro på nedsidan…

Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett efter onsdagens handel...

Under eftermiddagen vid kl 14:15 får vi en förhandsvisning inför fredagens stora jobbsiffra i USA, som är veckans stora makronummer. ADP privat sysselsättning i maj väntas ha ökat med 180.000 i USA, och tydligt avvikande siffra skulle kunna ge en tydligare rörelse när väl amerikanska börser öppnar lite senare under eftermiddagen…

Åter igen är vi tillbaka på samma ruta inför dagens handel. Tekniska motståndsnivåer inväntar redan vid 1640 och 1650, men även 1670 punkter. Stödnivåer inväntar samtidigt vid 1630, men framförallt 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Ericsson fortsätter vidare norrut när Cevian Capital köpt betydande post.

Steg inledningsvis över tre procent på onsdagsmorgonen.

Ericsson fortsätter vidare norrut, efter det tidigare utbrott ur konsolidering som pågått sedan slutet av februari.

Onsdagens tidiga uppgång på över tre procent, fick bränsle när det framgick att Cevian Capital nu äger drygt 5 procent av aktier i Ericsson.

”Vi ser en betydande potential. Hade vi inte sett det skulle vi inte ha gjort investeringen. Det är inte 20-30 procent utan betydligt mer”, kommenterade Christer Gardell, partner på Cevian, till di.se.

Den kortfattade andhämtningen i Ericsson, som var på väg tillbaka för ytterligare utmanande av 60 kronor blev därmed kortfattad, och vi ser nu snarare ut att vara på väg mot nästa tunga motståndsnivå vid 67 kronor.

Ericsson fortsätter vidare norrut när Cevian Capital köpt betydande post.

Press på nedsidan oroar i Fingerprint…

Dags att ställa in siktet på 20 kronor nu…?

Biometribolaget Fingerprint Cards handlas åter igen under 30 kronor, vilket innebär att bolagets aktie nu sedan årsskiftet tappat lite mer än 50 procent…

En av faktorerna till onsdagens inledningsvisa nedgång på över -3.5 procent, står en sänkt rekommendation från Arctic Securities för.

Analyshuset sänker rekommendationen till sälj från tidigare behåll, samtidigt som riktkursen justeras ned till nästa stora tekniska stödnivå vid 20 kronor.

Tidigare har även flera analyshus justerat ned riktkursen för bolaget, däribland Nordea som satte ett ”fair value” till 34 kronor.

Skulle Fingerprint nu söka sig vidare söderut till 20 kronor, kommer en tung stödnivå att utmanas, som även var den prisnivå som utlöste den stora uppgången under 2015, som tog oss upp till kring 135 kronor.

Press på nedsidan oroar i Fingerprint… Dags att ställa in siktet på 20 kronor nu…?

Amazon först ut bland giganterna att kliva över 1 000 dollar!

Kampen fortsätter dock mellan Amazon och Google, för att se vem som lyckas etablera sig över 1 000 dollar…

Som vi tidigare rapporterat har de två amerikanska giganterna Amazon och Google tagit allt närmre kliv 1 000 dollarsnivån. På tisdagen, efter att måndagen var stängt i USA under Memorial Day, lyckades Amazon kortfattat få ett dagshögsta inledande minuterna strax över 1 001 dollar.

Därefter fick Amazon en balansering mellan 996 – 1 000 dollar under tisdagen.

Google är dock hack i häl, och noterade på tisdagen ett dagshögsta på 997.6 dollar, och när tisdagens handel avslutades stängde både Amazon och Google vid strax över 996 dollar. Kampen fortsätter därmed mellan de två giganterna, för att se vem som lyckas etablera sig över 1 000 dollar först.

En sådan signifikant prisnivå är dock tydligt sentimental, och motstånd förväntas… Får vi en etablering över, eller står vi nu inför en vändpunkt söderut?!?

Amazon först ut bland giganterna att kliva över 1 000 dollar! Kampen fortsätter dock mellan Amazon och Google, för att se vem som...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Elekta (kl 13.00)

Exklusive utdelning

 • Lucara Diamond (0:025 cad), Nobina (3:10 kr)

Makrostatistik

 • Sydkorea: utrikeshandel maj kl 2.00
 • Japan: industri-PMI (def) maj kl 2.30
 • Kina: Caixin industri-PMI maj kl 3.45
 • Indien: industri-PMI maj kl 7.00
 • Finland: BNP 1 kv kl 8.00
 • Ryssland: industri-PMI maj kl 8.00
 • Storbritannien: Nationwide huspriser maj kl 8.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI maj kl 8.30
 • Norge: industri-PMI maj kl 9.00
 • Spanien: industri-PMI maj kl 9.15
 • SCB: försäkringsbolagens kapitalplaceringar 1 kv kl 9.30
 • Italien: industri-PMI maj kl 9.45
 • Tyskland: industri-PMI (def) maj kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) maj kl 10.00
 • Italien: BNP (def) 1 kv kl 10.00
 • Tyskland: VDMA maskinorder april kl 10.00
 • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07
 • Storbritannien: industri-PMI maj kl 10.30
 • Frankrike: industri-PMI (def) maj kl 10.50
 • Danmark: industri-PMI maj kl 11.00
 • USA: Challenger varselstatistik maj kl 13.30
 • Brasilien: industri-PMI maj kl 14.00
 • USA: ADP privat sysselsättning maj kl 14.15
 • USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 1 kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: Markit industri-PMI (def) maj kl 15.45
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI maj kl 16.00
 • USA: bygginvesteringar april kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Uppgången på Stockholmsbörsen, som hade byggts upp successivt under onsdagen, suddades ut helt under de två sista handelstimmarna efter att svag USA-statistik hade presenterats.

Ericsson lyftes rejält efter aktivistfonden Cevian Capitals intåg i telekombolaget. Åt motsatt håll gick Fingerprint Cards efter en sänkt rekommendation och en rejäl nedgång i oljepriset tyngde råvarurelaterat.

Vid stängning noterades OMXS30 index oförändrat på nivån 1.639. Aktier för cirka 26,9 miljarder kronor hade bytt ägare.

Eftermiddagen statistikskörd från USA bjöd på svagare inköpschefsindex från Chicago och minskade husköp, vilket tyngde aktieindexen. Vid börsstängningen i Stockholm hade USA-indexen backat med 0,2 procent.

Ericsson avancerade 4,5 procent i Stockholm. Aktivistfonden Cevian Capital, med finansmannen Christer Gardell, flaggade på tisdagskvällen upp för ett innehav över 5 procent av kapitalet i telekombolaget. Christer Gardell ser en betydande potential i den problemtyngda telekomjätten.

”Börje (Ericssons vd, reds anm) har ju sagt att han ska dubbla lönsamheten och jag vill inte gå in och sätta någon specifik siffra, men ett vässat Ericsson kan tjäna väsentligt mycket mer pengar än vad man gör i dag”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint Cards var största förloraren i storbolagsindexet. Aktien föll 6,6 procent till 28:40 kronor och har sedan noteringen på 135 kronor i december 2015 tappat nästan 80 procent. Norska Arctic Securities drog på onsdagen ned sin rekommendation för bolaget till sälj från tidigare behåll, och justerade samtidigt ner riktkursen till 20 kronor.

Oljeterminerna tappade närmare 4 procent vilket pressade Brentoljan under 50-dollarsnivån. Lundin Petroleum backade 0,9 procent medan priskänsliga Enquest var 6,7 procent ner. I övrigt bland de råvarurelaterade aktierna låg Boliden och SSAB på förlorarlistan med nedgångar på runt 3 procent vardera.

Omsorgsbolaget Attendo köper finska Mikeva för 150 miljoner euro på skuldfri basis. Det köpta bolaget hade under förra året en omsättning på 101 miljoner euro och gjorde ett ebitda-resultat på 5,3 miljoner euro. Attendo belönades för affären med en uppgång på 5,3 procent.

E-handelsbolaget Boozts stängde på 77:50 kronor i sin börspremiär. Det var en uppgång på 25 procent, jämfört med introduktionspriset på 62 kronor.

CLX Communications har gjort en riktad emission genom ett så kallat book building-förfarande. Emissionen av nära 4,1 miljoner aktier för 120 kronor styck ger 488 miljoner kronor före emissionskostnader och skapar en utspädning på cirka 8,2 procent för gamla ägare. CLX-aktien tappade 3,2 procent.

Dagens industri framhåller i en artikel om det som kallas ”sakernas internet” bolagen HMS Networks och IAR Systems. Båda får tummen upp. HMS höjdes 9,4 procent och IAR Systems steg 0,5 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Tobii, Qliro och Oncopeptides. Tobii var upp 7,5 procent, Qliro klättrade 4,5 procent medan Oncopeptides steg 2,4 procent.

NGM-bolaget Kopparbergs fortsatt upp med 4,7 procent. Bryggeriaktien har därmed klättrat 20 procent sedan delårsrapporten i förra veckan då vd Peter Bronsman för Nyhetsbyrån Direkt bland annat avslöjade att testförsäljningen av cider i USA nu pågår i 21 Wal-Mart-butiker.

Onsdagens spektakulära ras svarade smyckesbolaget Robert Friman, med Laila Bagge som en av storägarna, för med ett fall på 44 procent. Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot två av det First North-listade bolagets anställda.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1639.11
3554.59
12615.06
7519.95
2411.8
21008.65
6198.52
19867.9
25749.34
1.12
9.77
8.68
48.79
51.21
-0.04%
-0.19%
0.13%
-0.09%
-0.05%
-0.10%
-0.08%
1.11%
0.35%
0.02%
-0.05%
-0.04%
0.97%
0.89%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto