Home > Morgonrapport: Kortsiktig återhämtning får börsen att inleda året positivt, fortsätter det?

Morgonrapport: Kortsiktig återhämtning får börsen att inleda året positivt, fortsätter det?

OMXS30 steg under gårdagen och har rekylerat upp något efter senaste tids nedgångar. Än så länge är det enbart en rekyl, från ett tekniskt negativt läge och vi ser styrka mot högre motstånd för ett ändrat sentiment på börsen. Under natten har de asiatiska börserna fortsatt att stiga, där japanska Nikkei steg över 2,5 procent efter att ha varit stängd igår. Stödd av starkare energisektorn till följd av ett starkare oljepris, som på morgonen fortsätter att stiga.
Dollarn steg svagt efter gårdagens protokoll men har sedan dess handlats kring oförändrade nivåer.
Sammantaget väntar vi att OMXS30 inleder dagens handel svagt positivt. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 hade svårt att bestämma väg under gårdagen men avslutade starkt under eftermiddagen och stängde 0,49 procent upp till 1587 punkter. Omsättningen är fortsatt låg kring 14 miljarder kronor. Efter stark amerikansk data vände börsen upp och avslutade med en uppgång. Dollarn har pressats senaste tiden vilket har skapat ytterligare press på OMXS30, vilket vi såg under slutet av förra året.

 

Under kvällen kom även protokollet från det senaste, tillika Janet Yellens sista penningpolitiska möte. Frågorna var och är många hur FED ser på de väntade räntehöjningarna det kommande året. FED räknar med 3 stycken, medan marknadskonsensus bara räknar med 2. Löneutvecklingen är det som framförallt inte vill ta fart och ge stöd till inflationen, och nya siffror får vi redan på fredag. Dollarn har handlats svagt senaste tiden som en konsekvens av att marknaden inte sätter tilltro till FED´s prognoser. Att följa dollarn kommande period blir viktigt, och vid förstärkning av kronan missgynnar det den stora exportsektorn.

Protokollet visade att de flesta av ledamöterna fortsatt tror och står bakom politiken att gradvisa höja räntan. December månads väntade höjning stod alla utom en bakom. Vidare visade protokollet att viss oro för att inflationen fortfarande inte tagit fart fanns bland ledamöterna. Andra argumenterade för att stabil ekonomisk tillväxt kommer att stödja inflationen ytterligare. Även risker för överhettning och högre takt i räntehöjningarna diskuterades men konsensus vi tar med från protokollet var att de långsamma räntehöjningarna väntas att fortsätta. Dock är de inte överens om med hur många för året. Värt att notera var att vissa ledamöter förväntade sig att privatkonsumtionen och investeringarna skulle öka med Trumps skattereform. Dollarn steg svagt efter protokollet men föll tillbaka något strax därefter.

Viss återhämtning kom under gårdagen och OMXS30 handlades över 1583 punkter igen vilket får ses som positivt. Dock vill vi se ytterligare återhämtning där det tidigare handelsintervallet mellan 1592 och 1637 punkter blir första steg. Det krävs för att vända det tekniska läget till det positivare, och få rekylen att fortsätta och vända till styrka. Säljsignalen ligger fortsatt kvar i och med tidigare nedbrott under 1592 punkter. Vidare stödnivåer finns kortsiktigt vid 1583 punkter samt långsiktigt vid 1520 punkter vilket är sensommarens botten.

Idag fortsätter makroveckan med en rad olika inköpschefsindex för tjänstesektorn, bland annat från Storbritannien, Kina, Sverige och EMU-området. Dessutom kommer ADP sysselsättningssiffror för den privata sektorn i USA i sedvanlig ordning innan fredagens viktiga sysselsättningssiffror.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: Nikkei industri-PMI (def) december kl 1.30

 • Kina: Caixin tjänste-PMI december kl 2.45

 • Storbritannien: Nationwide husprisindex december kl 8.00

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI december kl 8.30

 • Frankrike: kombinerat PMI (def) december kl 9.50

 • Tyskland: kombinerat PMI (def) december kl 9.55

 • EMU: kombinerat PMI (def) december kl 10.00

 • Storbritannien: kombinerat PMI december kl 10.30

 • Norge: bostadspriser december kl 11.00

 • USA: Challenger varselstatistik december kl 13.30

 • USA: ADP sysselsättning privat sektor december kl 14.15

 • USA: nyanmälda arbetslösa v 52 kl 14.30

 • USA: Markit kombinerat PMI (def) december kl 15.45

 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

 • Konjunktur: JPMorgan globalt kombinerat PMI december kl 17.00

Övrigt

 •  USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med en uppgång, tappade därefter fart men återhämtade sig på eftermiddagen och stängde inte långt från dagens högsta nivåer. En viss draghjälp gavs i form av stark amerikansk makrostatistik.

I storbolagsindexets topp fick SKF och Sandvik sällskap av Essity och SSAB. På nedsidan märktes Fingerprint Cards och flera av storbankerna.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,5 procent till nivån 1.588. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 14 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike noterades motsvarande index för uppgångar på 0,8-0,9 procent.

Från USA rapporterades att de amerikanska industriinköpschefernas index steg till 59,7 i november, klart över enligt Reuters prognossammanställning väntade 58,1. Statistiken gav en liten skjuts uppåt för börserna på Wall Street.

I Stockholm tog SKF toppositionen med en uppgång på 2,5 procent. Rejält uppåt var det också för hygienbolaget Essity, plus 2,4 procent, samt för Sandvik och SSAB, som båda steg cirka 2 procent.

Ståltillverkaren SSAB handlades under dagen tidvis över 47 kronor, en nivå som inte uppnåtts sedan september 2014. På kontinenten lyfte sektorkollegorna Arcelor Mittal och Thyssen Krupp 2,6 respektive 4,5 procent. Enligt kinesiska myndigheter överträffade Kina under 2017 målet om att avveckla överskottskapacitet om 50 miljon ton stål.

Uppåt var det även för bilsäkerhetsjätten Autoliv. Data över decemberförsäljningen för amerikanska Ford och GM var starkare än marknaden i snitt räknat med. Autoliv steg 1,2 procent.

H&M avancerade i morgonens tidiga handel sedan den brittiska konkurrenten Next rusat på Londonbörsen efter att ha justerat upp sin resultatprognos. H&M-aktien hade dock svårt att försvara uppgången och stängde 0,5 procent ned.

Bankerna utvecklades överlag blekt, med Handelsbanken och Swedbank som svagaste nummer. SEB bröt mönstret med en mindre uppgång. Svagast för dagen i OMXS30 var Fingerprint Cards efter en nedgång på 3 procent.

Utanför storbolagsindexet lyfte industrikonglomeratet Lifco nästan 7 procent.

Bland råvarurelaterat gick oljebolagen starkt med stöd av stigande råoljepriser. Lundin Petroleum steg 1,7 procent, Africa Oil 3,8 procent och Enquest 10 procent. Gruvsektorn hade det tyngre mot bakgrund av fallande basmetallpriser.

Dometics nytillträdde vd har köpt ytterligare 121.000 aktier i bolaget och därmed fördubblat sitt innehav, en affär värd drygt 10 miljoner kronor. Dometic avancerade knappt 3 procent

ABG Sundal Collier har inlett bevakning av det First North-listade medicinteknikbolaget Irras med en köprekommendation och riktkursen 49 kronor. Aktien steg 9 procent till 31:50 kronor.

Uppåt var det också för solenergibolaget Etrion, som avancerade nästan 10 procent under för aktien relativt hög omsättning.

First North-listade Heliospectra, säljare av ljuslösningar till bland annat växthus, rusade hela 44 procent efter att ha tagit hem en order värd 5,5 miljoner kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1587.56
3509.88
12978.21
2713.06
24922.68
7065.53
23420.39
30747
1.2
9.83
8.18
62.14
68.13
0.49%
0.56%
0.83%
0.64%
0.4%
0.84%
2.88%
0.61%
0.07%
0.05%
-0.02%
0.83%
0.43%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.