Home > Morgonrapport: Kortsiktigt överköpt OMXS30 väntas bjuda på en mindre rekyl.

Morgonrapport: Kortsiktigt överköpt OMXS30 väntas bjuda på en mindre rekyl.

Måndagens handel på Stockholmsbörsen inledde veckan med positiva tongångar. Storbolagsindexet OMXS30 steg avslutningsvis +0.60% till dagshögsta 1572 punkter. Stockholmsbörsen omsatte 14.5 miljarder kronor, och SSAB A blev dagens vinnare med en uppgång på +4.61%, och dagens förlorare Thule föll -3.90%. Amerikanska börserna steg likt europeiska storbolagsindex på måndagen, däribland S&P 500 som stängde en halv procent upp. Efter nattens handel i Asien föll Nikkei 225 -0.53%, och Hang Seng handlas kring nollan med negativa tongångar. Oljan visar en svag uppgång efter måndagens nedgång, och handlas för närvarande till 55.65 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Kindred (kl 7.30), Tethys Oil (kl 7.30), Precise (kl 8.00)
 • Tyskland: BNP (prel) 4 kv kl 8.00
 • Valueguard: bostadspriser januari kl 9.00
 • Storbritannien: KPI, PPI januari kl 10.30
 • Tyskland: ZEW-index februari kl 11.00
 • Fed: Janet Yellen håller halvårsvist anförande inför senatens bankutskott kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 lyckades ta ett rejält kliv ifrån 1560 punkter i och med uppgången till 1572 punkter på måndagen.

Större delen av volymen noterades kring 1571.50 punkter, vilket innebär att den underliggande köpstyrkan visade sin styrka på måndagen.

Samtidigt skrev vi redan i måndagens morgonrapport att vi befinner oss i en kortsiktigt överköpt situation, vilket innebär att vi räknar med en mindre rekyl.

Terminsmarknaden pekar denna tisdagsmorgonen på en svagt negativ öppning, vilket kan innebära att med ett par timmar kvar tills svenska börsen öppnar att vi får uppleva en mindre rekyl under dagen.

Morgonrapport: Kortsiktigt överköpt OMXS30 väntas bjuda på en mindre rekyl.

Detta innebär att ledande terminer pekar på en öppning omkring 1569 punkter, vilket då innebär att efter måndagens handel att 1572 punkter beräknas uppvisa motstånd från säljare, då inte bara detta innebär årets högsta handelsnivå men även då handelsvolymen var störst vid denna prisnivå på måndagen.

Trots att en mindre rekyl väntas på tisdagen, räknar vi med en mindre andhämtning, och att framförallt 1560 punkter kommer att ställa upp som tydligt stöd vid ett eventuellt utmanande på nedsidan.

Vi innehar även en mer fullspäckad makrofylld handelsdag, med bland annat tyska sentimentindexet och flertalet preliminära BNP siffror att vänta vilket kan komma att bjuda på en något högre handelsaktivitet denna dag.

Efter att vi hämtat andan på nytt, vilket innebär att vi räknar med en nedgång på tisdagen, högst även på onsdagen att vi därefter kan återuppta resan vidare norrut för att initialt utmana 1580 för att därefter vända blickarna mot 1600 punkter.

Trots att vi fick en något svagt mindre köpstyrka på måndagen, ser vi det som ett naturligt utfall då vi redan inför måndagens börsöppning befann oss i överköpt territorium, vilket snarare istället överraskade med den styrka som uppvisades under måndagens handel.

Tisdagens tekniska motstånd finner vi kortsiktigt kring 1572 punkter, därefter 1580 och framförallt 1600 punkter.

Signifikanta stödnivåer finner vi redan vid 1560, 1540 följt av 1527 och 1523 punkter innan vi ens närmar oss ett utmanande av 1500 punkter.

Tisdagens makroagenda inleds redan kl 08.00 med preliminärt BNP utfall från Tyskland.

Den tyska ekonomin väntas ha växt med 0,5% jämfört med tredje kvartalet, då BNP steg med 0,2%. På årsbasis väntas tillväxttakten ha ökat till 1,8% 4kv, från 1,7% 3kv.

Något senare kl 10.30 får vi KPI, PPI januari från Storbritannien.

Brittisk KPI väntas ha sjunkit 0,5% m/m och stigit 1,9% y/y i januari. För kärn-KPI spås en ökning med 1,7% y/y, efter 1,6% månaden före.

I december steg konsumentpriserna med 0,5% och inflationstakten uppmättes till 1,6%, båda var högre än väntat.

Målet för Bank of Englands penningpolitik är en inflationstakt på 2 procent, mätt som KPI.

I sin inflationsrapport den 2 februari lämnade Bank of England sin inflationsprognos i stort sett oförändrad men höjde samtidigt BNP-prognoserna. Banken signalerade också att en starkare BNP-tillväxt gör det svårare att tolerera inflation över målet.

KPI väntas öka med 2,7% i år och 2,6% nästa år. Inflationen väntas toppa på 2,8% under 2 kv 2018 för att därefter sjunka till 2,4% i slutet av den treåriga prognosperioden.

Samtidigt väntas producentpriserna ha fortsatt uppåt i januari, med 0,4% m/m och 3,2% y/y.

Tyska sentimentindexet ZEW-index väntas kl 11.00.

De tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin väntas ha dämpats i februari.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, väntas ha sjunkit tillbaka något till 15,0 i februari, från 16,6 i januari.

Index över nuläget, som steg till 77,3 i januari, väntas ha sjunkit marginellt till 77,0.

Strax efter att amerikanska börserna öppnat håller Janet Yellen halvårsvist anförande inför senatens bankutskott kl 16.00.

Fed-chefen kommer i sitt halvårsvisa penningpolitiska anförande inför kongressen möta frågor om penningpolitiken och Feds regleringspolicy.

USA:s president Donald Trump har gett finansdepartementet i uppdrag att utreda hur regelbördan för finanssektorn kan lättas. Bland annat ska Dodd-Frank-lagen, som infördes som svar på finanskrisen 2008, gås igenom.

Beträffande banan för framtida räntehöjningar räknar USA-ekonomerna på Credit Suisse med att Janet Yellen kommer att försöka hålla marsmötet ”live” utan att skicka ut några mer explicita signaler.

Såväl John Williams, San Francisco-Fed, som Patrick Harker, Philadelphia Fed, har nyligen betonat att en räntehöjning vid nästa möte i mars mycket väl är möjlig.

Positiva tongångar i SSAB inför rapport på onsdag.

Delårsrapporten för det fjärde kvartalet publiceras på onsdag 15 februari kl. 07:30, följt av rapportpresentation kl. 09:30.

På onsdagen är det dags för SSAB att lämna rapport för det fjärde kvartalet 2016, och därmed avrunda rapportsäsongen bland de större indextunga bolagen.

Bolaget förväntas enligt en sammanställning av SME Direkt presentera ett rörelseresultat på 230 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016.

Sammanställningen där 16 analytikers prognoser ingår, räknar heller ej med någon utdelning för helåret 2016.

”För första gången på flera år ser jag att det som händer externt inte nödvändigtvis är negativt för stålindustrin och SSAB”, sade Martin Lindqvist till Dagens Industri i slutet av januari.

Bolagets vd uppgav samtidigt att man räknar med att kunna uppnå målet om att minska nettoskuldsättningen med 10 miljarder kronor utan avyttring av Ruuki Constructions som ingick i köpet av Rautaruukki.

SSAB är även ett av de bolag som kan se positiva effekter av de eventuella infrastruktursatsningar som Donald Trump väntas göra i USA.

Senaste riktkurserna som lämnats sedan årsskiftet för SSAB innehar vi Credit Suisse på 46 kronor, Kepler Cheuvreux med 45 kronor. Swedbank kommer in under något lägre med 35 kronor, följt av Deutsche Bank på 29 kronor samt JP Morgan med låga 25 kronor.

Positiva tongångar i SSAB inför rapport på onsdag. Delårsrapporten för det fjärde kvartalet publiceras på onsdag 15 februari kl. 07:30...

SAAB avviker från rekordnivåer på rapportbesvikelse.

Föll över fyra procent på måndagsmorgonen, efter att noterat nytt all time high föregående vecka.

SAAB föll kraftigt på måndagsmorgonen efter att bolaget redovisade ett rörelseresultat på 960 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016, tydligt under väntade 1.157 miljoner kronor enligt en sammanställning av SME Direkt.

Bolagets styrelse föreslår en utdelning på 5:25 kronor per aktie, även här under väntade 6:04 kronor, och när det gäller bolagets rörelsemarginal blev den slutligen 6.3 procent, även här under förväntningarna på 6.6 procent.

”Försäljningstillväxten under 2017 bedömer vi kommer att vara högre än Saabs långsiktiga finansiella mål: en årlig organisk tillväxt på 5 procent.” framgick det i rapporten.

Samtidigt sade bolagets vd Håkan Buskhe till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen att ”Om jag tittar på andelen offerter har vi aldrig haft så mycket ute som nu”.

I början av året har det även framgått att det intensifierats vem som kommer att få uppdraget att bygga de 200-250 stridsflygplan åt Indien. Gripensäljaren Kent-Åke Molin har enligt Reuters under en tidigare pressträff sagt att ”Vi erbjuder oss att sätta upp världens mest moderna [flyg-]ekosystem och fabrik i Indien för att tillverka Gripen för Indien och den globala marknaden”.

SAAB avviker från rekordnivåer på rapportbesvikelse. Föll över fyra procent på måndagsmorgonen, efter att noterat nytt...

Avknoppning får Lundin Petroleum att rusa till nytt all time high!

Avknoppningen av IPC-tillgångarna sker med verkan från den 1 januari 2017.

Lundin Petroleum steg inledningsvis över 3 procent till ett nytt all time high på måndagen när det framgick i ett pressmeddelande att bolaget föreslår en avknoppning av ”IPC-tillgångarna” i Malaysia, Frankrike och Nederländerna till ett nybildat bolag.

International Petroleum Corporation (”IPC”) har ansökt om att notera aktierna på Torontobörsen med tickern IPCO, och tre aktier i Lundin Petroleum kommer att ge rätt till en aktie i IPC. Bolaget meddelar även att man avser att notera aktierna på Nasdaq Stockholm.

Avknoppningen av IPC-tillgångarna sker med verkan från den 1 januari 2017.

”Givet pågående utbyggnader och framgångar med bolagets tillgångar i Norge har styrelsen och ledningen kommit fram till att IPC-tillgångarna, i ett separat och oberoende bolag, skulle få ökad strategisk flexibilitet och fokus från ledningen, samt ges högre värdering och ökad exponering mot investerare”, skrev bolaget i pressmeddelandet.

Den stora nyheten kring avknoppningen fick bolagets produktionsprognos att falla i skymundan, som förväntas landa mellan 79.000 och 91.000 fat per dag, därmed under förväntningarna på 93.000 fat per dag.

Avknoppning får Lundin Petroleum att rusa till nytt all time high! Avknoppningen av IPC-tillgångarna sker med verkan från...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Duroc (kl 7.15), Sweco (kl 7.20), Kindred (kl 7.30), Tethys Oil (kl 7.30), Indutrade (kl 8.00), Moberg Pharma (kl 8.00), Nordic Waterproofing (kl 8.00), Precise (kl 8.00), MSC Group (kl 8.30), Opus (ändrat datum fr 17/2) (kl 8.30), Viking Supply Ships (kl 8.30), Troax (kl 12.30), Bilia (kl 13.00), IAR Systems (kl 15.00), Beijer Alma (före lunch), Fenix Outdoor (sen lunchtid)

Exklusive utdelning

 • Autoliv (0:56 usd kvartalsvis), Oriflame (0:20 eur), Ratos (25 kr i prefrensaktie kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Kina: KPI, PPI januari kl 2.30
 • Japan: industriproduktion (def) december kl 5.30
 • Mäklarstatistik: bostadspriser januari kl 6.00
 • Finland: BNP-indikator december kl 8.00
 • Tyskland: BNP (prel) 4 kv kl 8.00
 • Tyskland: KPI (def) januari kl 8.00
 • Valueguard: bostadspriser januari kl 9.00
 • Nederländerna: BNP (prel) 4 kv kl 9.30
 • SCB: arbetskraftsundersökningarna 4 kv kl 9.30
 • Italien: BNP (prel) 4 kv kl 10.00
 • Polen: BNP (prel) 4 kv kl 10.00
 • Portugal: BNP (prel) 4 kv kl 10.30
 • Storbritannien: KPI, PPI januari kl 10.30
 • Storbritannien: husprisindex, ONS, december kl 10.30
 • EMU: industriproduktion december kl 11.00
 • EMU: BNP (prel) 4 kv kl 11.00
 • Grekland: BNP (prel) 4 kv kl 11.00
 • Tyskland: ZEW-index februari kl 11.00
 • USA: NFIB småföretagarindex januari kl 12.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: PPI januari kl 14.30
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksbanken: penningpolitiskt möte (räntebesked och penningpolitisk rapport lämnas onsdag morgon) kl 9.00
 • Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan med stigande kurser. Lundin Petroleum steg efter att ha meddelat att de icke-norska tillgångarna ska knoppas av. Saabs aktie tappade däremot på sin rapport, som inte nådde upp till förväntningarna.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,6 procent till nivån 1.572. Aktier för 14,5 miljarder kronor bytte händer under dagen.

På råvarumarknaden backade oljepriset och basmetallpriserna klättrade överlag. Inom råvarurelaterat på börsen steg Boliden och SSAB:s A-aktie 3,4 respektive 4,6 procent och toppade storbolagsindex. Flertalet analyshus har dragit upp riktkursen för Boliden-aktien i spåren av fredagens överraskande starka rapport.

Inom oljesektorn avancerade Lundin Petroleum 1,5 procent. Inför måndagseftermiddagens kapitalmarknadsdag meddelade bolaget att det ska knoppa av tillgångarna i Malaysia, Frankrike och Nederländerna till ett nybildat bolag, International Petroleum Corporation (”IPC”) som ska delas ut till aktieägarna. Oljebolagets produktionsprognos för 2017 är mellan 79.000 och 91.000 fat oljeekvivalenter per dag (boepd), att jämföra med väntade knappt 93.000 enligt SME Direkt.

”Trots en svag produktionsprognos antar vi att marknaden kommer att fokusera på avknoppningen samt oljefyndet i Barents Hav”, skrev Swedbank i en snabbkommentar.

Bland storbolagen var Assa Abloy upp 1,7 procent. Låsjättens aktie har höjts till köp av Deutsche Bank. DI ser köpläge i Tele2 som ökade 1 procent, fastän ABG sänkt rådet för aktien till sälj.

Swedish Match var, liksom i fredags, svagast presterande aktie inom OMXS30, med 1,2 procents nedgång. Inför helgen visade marknadsdata att bolagets snusmarknadsandel i Sverige fortsatt ner i januari.

Ica-aktien pendlade kring nollstrecket. Industrivärden kan vara på väg att sälja sitt innehav i matjätten enligt Svenska Dagbladet. DI påpekar samtidigt att en försäljning är svår före 2019 eftersom investmentbolaget har ett konvertibellån med Ica-aktier som underliggande.

Saab tappade drygt 3 procent sedan resultat och utdelning inte alls nått upp till förväntningarna. Orderingången var däremot bättre än väntat.

Friluftsbolaget Thule tillhörde måndagsbörsens förlorare när aktien backade 3,9 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för Thule till behåll, från ett tidigare köpråd.

Investmentbolaget East Capital Explorers substansvärde per aktie var vid årsskiftet 9:67 euro, motsvarande 93 kronor. En utdelning om 0:90 kronor per aktie föreslås (0:80). Aktien klättrade över 7 procent.

Carnegie har återupptagit bevakning av Tobii genom att sätta rekommendationen till köp och riktkursen till 80 kronor. Aktien fick ett lyft om 6,6 procent till 68:75 kronor.

Börsveckan råder denna vecka bland annat till köp av Transtema och aktien ångade upp nästan 33 procent.

Dedicare steg 9 procent för dagen och har under februari endast haft en handelsdag med negativ kursutveckling.

Black Earth Farming avser att sälja och dela ut sina ryska tillgångar samt verka för en likvidation av bolaget. Depåbeviset, som var handelsstoppat del av dagen, steg 1,6 procent.

Efter börsstängning meddelade EQT-ägda Marvin att det ska sälja aktier i Academedia genom en så kallad placing. I Nordax ska Vision Capital sälja aktier, också genom en placing. Båda aktierna var upp över 3 procent på måndagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1572.18
3305.23
11774.43
7278.92
2328.25
20412.16
5763.96
19355.18
23709.71
1.06
9.47
8.92
52.98
55.65
0.60%
1.05%
0.92%
0.28%
0.52%
0.70%
0.52%
-0.53%
-0.01%
0.16%
-0.02%
-0.18%
0.09%
0.11%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:
EU

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.