Home > Morgonrapport: Kortsiktigt överköpt samt underliggande svaghet oroar…

Morgonrapport: Kortsiktigt överköpt samt underliggande svaghet oroar…

OMXS30 fortsatte att bedriva handel över tekniska nyckelnivån vid 1580 punkter. Storbolagsindexet stängde avslutningsvis vid 1585.38, +0.06 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 12.1 miljarder kronor. USA stängde likt europeiska börsindex relativt oberört på onsdagen, med stöd från banksektorn efter att Fed tryckt på för en räntehöjning till i år. Asien handlas till svagt positiva tongångar denna morgon, och ledande terminer pekar på en svagt positiv inledning kring onsdagens dagshögsta…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Onsdagens handel innebar att OMXS30 fortsatte att bibehålla mark över tekniska nyckelnivån vid 1580 punkter. Kortfattat var storbolagsindexet uppe och vände kring 1588.50 punkter, men stängde vid strax över 1585 punkter.

Ledande terminer pekar för tillfället på att vi kan komma att få en inledning kring onsdagens dagshögsta, omkring 1588.50 punkter. Amerikanska ledande terminen S&P 500 handlas dock till svagt minus tidigt på torsdagen, och kan eventuellt komma att dämpa aptiten inledningsvis och öppna närmre nollan.

Trots att vi fått uppleva tre handelsdagar i rad på plus, har vi inte fått något direkt styrketecken. Omsättningen på Stockholmsbörsen fortsätter att trilskas med att vara låg, samtidigt som OMXS30 fortsätter att vara kortsiktigt överköpt enligt RSI.

Dessutom har vi under tre handelsdagar haft en avtagande köpstyrka. En av anledningarna till att vi fortsätter att bibehålla mark över 1580 punkter, och noterar mindre uppgångar, anses att vara dels att riskaptiten ökat något till följd av minskad oro kring Nordkorea, men även då storbolagsindexet befinner sig över långsiktiga vägskälet i form av MA 200.

Morgonrapport: Kortsiktigt överköpt samt underliggande svaghet oroar…

Möjligtvis kan styrkan inom banksektorn i USA, ge bränsle till positiva tongångar bland svenska indextunga banksektorn, och innebära att vi för fjärde dagen i rad lyckas hålla oss på plus.

Risken är dock att vi kommer få vinsthemtagning på torsdagen, alternativt fredagen. Rent tekniskt är det dags för en utandning, för att låta köpare lätta på trycket.

Möjligtvis kan detta komma att ge en etablering under 1580 punkter, vilket då öppnar upp för att vi kan få en resa ned till 1560 punkter, som då väntas agera tung stödnivå.

Snart kommer ytterligare en rapportflod i oktober, som inleds med H&M redan om några dagar. Spanska Inditex stack inte ut med några ordentliga styrketecken på onsdagen när bolaget lämnade delårsrapport. Däremot visade H&M en stark försäljning i senaste månatliga försäljning, och det hade knappast skadat med styrketecken från detta indextunga bolag.

Fed lämnade på onsdagskvällen ett oförändrat räntebesked, men var hökaktig nog att trycka för en räntehöjning till i år, som enligt Fed Funds Rate kommer i mitten av december. Dessutom förväntas amerikanska centralbanken inleda en minskning av balansräkningen i oktober enligt tidigare väntat.

Styrketecken fortsätter att eftersökas…

Amerikanska dollarn handlas nu kring 8.02 mot den svenska kronan denna morgon, och ger ytterligare underliggande styrka utifrån ett globalt perspektiv. Även Brent oljan handlas nu över 56 dollar.

Amerikanska S&P 500 handlas nu även i dagarna strax över 2 500, vid rekordnivåer. Mycket talar för vidare styrka, samtidigt som det ställer frågor som om vi verkligen har mer att ge. När allt ser ut att visa styrka på nytt och enhetlig vägledning, är frågan om detta är kortsiktig köpstyrka som tittat fram, före en större vändpunkt inleds.

Kortsiktigt håller vi koll på motstånd som framförallt 1600 punkter, och underliggande stöd vid 1580 punkter för vägledning. Vi vill gärna se en kraftigt tilltagen volym och omsättning, för att se en bekräftelse till vidare styrka, som förnyad svaghet.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar fortfarande vid 1600, 1616, 1630 punkter. Stödnivåer inväntar vid 1580, 1570, 1560, 1550, 1540 punkter.

Svensk agenda under torsdagen kommer protokoll från Riksbankens penningpolitiska möte den 6 september klockan 09:30. Vice Riksbankschef Per Jansson visade sina duvaktiga kort redan i torsdags, men var mycket tydlig med att det finns fler i direktionen och att de inte nödvändigtvis tycker som han.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Recipharm rusar efter avtal med Roche.

Bolagets aktie steg inledningsvis över +8.0 procent.

På onsdagen framgick det i ett pressmeddelande att Recipharm inlett ett samarbete med Roche och tecknat ett långsiktigt produktionsavtal. Avtalet innebär att Recipharm ska tillverka ett produktsortiment av fasta beredningar, huvudsakligen tabletter.

Produktionsavtalet förväntas generera försäljning om 35 miljoner euro per år, motsvarande mer än 6 % ökning av koncernens nettoomsättning.

I samband med avtalet kommer Recipharm förvärva en produktionsanläggning i spanska Leganés strax utanför Madrid med cirka 200 medarbetare från Roche.

Bolagets aktie klev i samband med den kraftiga uppgången på onsdagen över det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde.

Senaste justerade riktkurser för bolaget finner vi Handelsbanken på 137 kronor med öka, samt SEB på 125 kronor med köp.

Recipharm rusar efter avtal med Roche.

Clas Ohlson utmanar MA 200 på allvar!

Har tappat drygt 13 procent sedan augusti…

Clas Ohlson fortsatte vidare söderut på onsdagen, efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll.

Riktkursen nedjusteras samtidigt från 150 till 140 kronor.

Tidigare i september redovisade bolaget ett rörelseresultat på 100 miljoner kronor under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Även om rörelseresultatet kom in över förväntade 98.4 miljoner kronor, var den totala försäljningen i augusti en stor besvikelse på 1 procent.

Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig 3.7 procent.

I samband med rapporten framgick det att bolagets nye vd Lotta Lyrå startat en strategisk genomgång av bolaget för att hitta den bästa vägen framåt.

Den 13 september framgick det i ett pressmeddelande att bolagets nya strategiska plan och reviderade finansiella mål kommer att presenteras i maj 2018.

Clas Ohlson utmanar MA 200 på allvar!

Hansa Medical tillbaka över 200 kronor efter två dagars uppgång.

Bolagets aktie på väg mot all time high vid 270 kronor?!?

Hansa Medical fortsätter vidare norrut för andra dagen på onsdagen, efter att SEB på tisdagen höjde riktkursen från 250 till 300 kronor.

SEB lyfte fram flera närliggande kurstriggers för Hansa Medical.

Pågående Highdes-studien med läkemedelskandidaten Ides, för inaktivering av antikroppar inför en njurtransplantation, med interimresultat under det fjärde kvartalet. Ides skulle kunna få ett godkännande under andra halvåret 2018, enligt SEB.

Förväntat behandlingspris för Ides ligger på 50.000 dollar.

Befintliga kassan hos Hansa Medical väntas räcka till mitten av 2018, och SEB bedömer att bolaget kan komma att genomföra en kapitalanskaffning i storleksordningen 200-300 miljoner kronor runt slutet av året, för att ”finansiera ytterligare studier och marknadsföringskostnader”.

Hansa Medical pekas även ut som en uppenbar uppköpskandidat av andra bolag i sektorn enligt SEB.

Tidigare i september inledde även ABG Sundal Collier bevakning av bolaget, med köprekommendation och riktkurs på 215 kronor.

Hansa Medical tillbaka över 200 kronor efter två dagars uppgång.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Svolder (före börsöppning)

Exklusive utdelning

 • Citycon (0:0325 eur), Provide IT (0:60 kr)

Makrostatistik

 • Sydkorea: export september kl 2.00
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 37 kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index september kl 14.30
 • USA: FHFA husprisindex juli kl 15.00
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45
 • EMU: hushållens konfidensindikator (prel) september kl 16.00
 • USA: ledande indikatorer augusti kl 16.00

Övrigt

 • RB: protokoll från penningpolitiska mötet 6/9 kl 9.30
 • Norges Bank: räntebesked kl 10.00
 • BOJ: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med en blygsam uppgång som till största delen raderades ut under de avslutande timmarnas handel. Investerarna avvaktade inför det amerikanska styrräntebeskedet från Federal Reserve under onsdagskvällen svensk tid.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.585. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 12,1 miljarder kronor. Även på kontinenten var index-utvecklingen oregelbunden i väntan på Fed.

Att EQT enligt tidigare avtal sålt 12,6 miljoner aktier i Academedia till bland annat Mellby Gård hjälpte omsättningen. Academedia fick efter en trög start fart uppåt och stängde 5,4 procent högre.

Fingerprint kursras under de senaste dagarna i spåren av bolagets vinstvarning avstannade. Aktien handlades upp 3,6 procent. UBS har sänkt riktkursen för aktien till 21 kronor, från 30 kronor, och upprepat tidigare sälj-råd.

H&M var en vinnare bland storbolagen med en uppgång på 2,5 procent. Handelsbanken skrev i sitt morgonbrev att H&M är betydligt lägre värderat än Zara-ägaren Inditex. Sämst utveckling på OMXS30 hade Ericsson med en nedgång på 2,5 procent.

Recipharm lyfte 6 procent på besked om samarbete med Roche med ett långsiktigt produktionsavtal. Detta avtal väntas generera försäljning mer än 6 procents nettoomsättningsökning med en ebitda-marginal drygt i nivå med koncernens mål.

Uppdaterade finansiella mål från friluftsbolaget Thule inför bolagets kapitalmarknadsdag, bland annat inklusive ett höjt rörelsemarginalmål, fick upp aktien knappt 6 procent.

Hårdare var utvecklingen för detaljhandelsbolaget Clas Ohlson, ned nästan 6 procent, sedan Carnegie sänkt rekommendationen för aktien till sälj.

Myfc avancerade 15 procent efter en riktad emission till den brittiska investerargruppen Signal Special Opportunities och Handelsbanken Fonder på 42,1 miljoner kronor.

Teckningskursen i spelbolaget THQ Nordics riktade emission, som annonserades sent på tisdagen, blev 83 kronor per aktie. Aktien tappade närmare 9 procent till 83:25 kronor.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av Com Hem med köprekommendation och riktkurs 140 kronor. Tv-distributörens aktie klättrade knappt 1 procent till 118:30 kronor.

Hälsovårdsbolaget Midsona fick också en skjuts i analysflödet. Aktien avancerade över 8 procent till 49:20 kronor sedan SEB inlett bevakning med att rekommendera köp kombinerat med en riktkurs om 63 kronor.

Det lagförslag som regeringen i Botswana överväger, och som skulle ge staten förköpsrätt till ovanligt stora eller på annat sätt unika diamanter som hittats i landet, kommer inte att ha någon effekt på Lucara Diamonds finanser, menar bolaget självt. Aktien inledde upp för att under eftermiddagen vända ned och stänga ned 1,3 procent.

Mavshack rusade upp 58 procent efter att finansmannen Gunnar Mannerheim flaggat för köp av 20 miljoner aktier, runt 10 procent av kapitalet i webstreamingbolaget.

Sämre gick det för Intellecta som föll med 22 procent efter en vinstvarning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1585.38
3525.55
12569.17
7271.95
2508.24
22412.59
6456.04
20402.63
28155
1.19
9.53
8.02
50.67
56.18
0.06%
-0.16%
0.06%
-0.05%
0.06%
0.19%
-0.08%
0.45%
0.10%
-0.01%
0.01%
0.06%
-0.04%
-0.20%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.